Cosmarurile la copii – cand si de ce apar, care e deosebirea dintre un cosmar si un pavor nocturn si ce pot face parintii pentru a-i ajuta pe cei mici cand viseaza urat?
1. Cosmarurile la copii – informatii generale
2. Care sunt cauzele si factorii declansatori pentru cosmarurile la copii?
3. Cum pot parintii sa ajute copiii cand au cosmaruri?
4. Pavorul nocturn versus cosmaruri la copii
Cosmarurile pot aparea la orice varsta, insa studiile arata ca sunt cel mai frecvente la copiii de varsta mica, in special categoria 3 si 6 ani. Unii copii pot avea cosmaruri ocazional, in timp ce altii mult mai des (poate chiar unul pe saptamana).
Cosmarurile apar in timpul somnului REM, adica ultima etapa a unui ciclu normal de somn. Etapa REM este mult mai frecventa la mijlocul noptii si spre dimineata, de aceea si cosmarurile apar mai des in aceste perioade.
Dupa un cosmar, copilul se trezeste plangand, agitat, speriat, eventual nu vrea sa mai adoarma pentru ca ii este frica.
Continutul unui vis urat difera de la un copil la altul; insa cele mai frecvente imagini si actiuni care apar in cosmaruri si ii sperie pe copii includ monstri, animale mari si agresive, oameni care ii fac sa se simta in pericol; faptul de a fi loviti, urmariti, pedepsiti; evenimente prin care au trecut sau la care au asistat (neplacute, violente, dureroase) etc. Continutul cosmarurilor se modifica si in functie de dezvoltarea copiilor, dar si de experientele prin care trec in viata de zi cu zi. Teama de a fi separati de parintii lor (anxietatea de separare) poate fi o cauza a cosmarurilor pentru copiii de varsta mica.
Pe masura ce cresc si limbajul lor se dezvolta, copiii pot povesti detaliat despre ce au visat si ce anume i-a speriat sau suparat.
Copiii care au frecvent cosmaruri pot dezvolta o anxietate fata de somn, ceea ce inseamna ca pot sa amane cat mai mult ora de culcare, sa refuze sa mai doarma singuri. Pentru copiii mici, cosmarurile pot fi mai dificil de gestionat, pentru ca ei nu fac inca distinctia intre vise (imaginatie) si realitate.
Cosmarurile ocazionale sunt normale si fac parte din modul de functionare al creierului pe parcursul somnului. Aceste vise pot avea legatura cu ceva ce s-a intamplat in ziua precedenta sau cu o teama pe care copilul o are. Aparitia cosmarurilor la copii poate avea la baza o serie de posibili factori:
Cosmarurile pot aparea si pe fondul unui eveniment care e prea mult pentru el din punct de vedere emotional (divortul parintilor, aparitia unui nou copil in familie, faptul de a fi victima unui bullying, mutarea intr-o casa/oras/tara noua etc.)
Pentru parinti e important sa identifice care sunt factorii declansatori (triggers) pentru cosmarurile copiilor: stresul, anxietatea, anumite evenimente cu potential traumatic.
Nu putem sa oprim aparitia viselor urate la copii, insa unele modificari pe care le facem in rutina lor si anumite discutii cu ei pot reduce frecventa si/sau intensitatea acestor cosmaruri.
Daca micutul are un cosmar recurent (acelasi vis urat continua sa reapara), ajutati-l sa il exploreze mai mult; rugati-l sa deseneze visul sau sa scrie despre el (daca are deja o varsta potrivita pentru asta). Vorbiti despre persoanele care apar, despre ce ar putea sa sugereze visul, cum ar putea sa se imprieteneasca cu ele. Toate aceste ajuta in a scadea din intensitatea si puterea pe care cosmarul respectiv il are asupra copilului.
De asemenea, incercati sa aflati ce se intampla peste zi care ar putea sa declanseze acel cosmar – anumite desene sau filme pe care le vizioneaza, jocuri pe care le joaca, copii cu care interactioneaza. Vorbiti despre acestea si limitati, acolo unde considerati ca e nevoie, expunerea la acei factori.
Daca cei mici, pe langa cosmarurile recurente, sunt si foarte anxiosi in timpul zilei, luati in calcul si consultarea unui specialist pentru copii. Cu atat mai important este sa il consultati, daca micutul a trecut printr-un eveniment traumatic, in urma caruia au aparut cosmarurile recurente si o schimbare in comportamentul sau de zi cu zi.
Pavorurile nocturne (numite si terori nocturne) sunt episoade panica ce apar in timpul somnului, in timp ce copilul este intr-o stare partiala de somn. Spre deosebire de cosmar, pavorul nocturn este insotit de vocalizari, manifestari fiziologice (batai rapide ale inimii, transpiratie) si alte semne care arata ca micutul reactioneaza impotriva visului.
O alta diferenta fata de cosmar, care apare in timpul somnului REM, este ca pavorul nocturn apare in timpul somnului non-REM.
Pavorul nocturn este intalnit in grupa de varsta 3 si 7 ani, se estimeaza ca aproximativ 30% dintre acesti copii ar experimenta pavorurile nocturne. Dupa varsta de 10 ani acestea incep sa scada in frecventa.
In timpul unui pavor nocturn, care dureaza aproximativ 5-10 minute si pana la 30-45 de minute; copilul pare sa fie treaz, insa nu este pe deplin (desi poate sa aiba ochii deschisi). In schimb se vede ca este speriat, poate sa tipe, sa se zbata, sa se dea jos din pat, sa mearga. Tocmai pentru ca nu este in starea de veghe, nu este constient de prezenta parintilor care incearca sa il linisteasca. In timpul pavorului nocturn, pentru ca merg prin somn sau fac tot felul de miscari, copiii se pot si rani.
Nu incercati sa treziti copilul in timpul unui pavor nocturn, ci incercati sa il ajutati sa revina la somn. Vorbiti-i pe un ton calm, linistitor, tineti-l in brate daca pare sa se simta mai bine. Daca a coborat din pat, readuceti-l cu blandete inapoi, asigurandu-va ca nu se loveste de ceva in drumul sau.
(1) Nightmares in Children – https://www.sleepfoundation.org/nightmares/nightmares-in-children
(2) Nightmares and night terrors in children: How to identify the problem, and help kids sleep more peacefully – https://parentingscience.com/night-terrors-in-children/?__cf_chl_jschl_tk__=Q6vdx55eBfb.fJel8ijtLhWZVxaKFr0aNx5kTT_HG7w-1638875063-0-gaNycGzNCNE
(3) Sleep – children and nightmares – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/sleep-children-and-nightmares
(4) Nightmares and Night Terrors – https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=nightmares-and-night-terrors-90-P02257
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…