Vizita la medic – cum sa le fim copiilor alaturi?

banner-peg-perego-miababy

Vizita la medic, fie ca e un consult de rutina sau o urgenta medicala, creeaza de cele mai multe ori frica, disconfort si refuz din partea celor mici. Cum ii pot pregati parintii pentru vizita la medic si cum ii pot ajuta sa treaca cu bine peste aceste experiente?

Cuprins:

1. Frica de medic la copii – informatii generale
2. Cum ii pregatim pe copii pentru o vizita la medic?
3. Experientele medicale dificile pentru copii – ce pot face parintii?

Frica de medic la copii – informatii generale

In copilarie, cei mici au numeroase frici, care trec de la sine pe masura ce inainteaza in varsta si se dezvolta. Frica de medic sau de injectii este una dintre fricile comune in randul copiilor. Insa analizele de rutina, vaccinurile, consulturile medicale in caz de boala fac parte din viata celor mici si sunt necesare pentru mentinerea si (atunci cand e cazul) recuperarea sanatatii.

Daca atunci cand sunt bebelusi, lucrurile sunt mult mai simple in ceea ce priveste vizita la medic, devine mult mai greu pe masura ce copiii cresc si inteleg ce se intampla si isi amintesc de experientele anterioare, in care au fost bolnavi sau au fost intepati. Copiii se tem in general de lucrurile pe care nu le inteleg, pe care nu le pot controla sau carora le-au asociat un sens negativ, in urma unei experiente in care s-au speriat sau au fost coplesiti emotional.

banner-tommee-tippee-miababy

Cand copiii se tem sa mearga la medic, ei isi imagineaza deseori ca ceva ingrozitor li se va intampla acolo; ca o sa-i doara sau ca faptul ca merg la medic inseamna ca sunt bolnavi (uneori nu este cazul). Iar cand parintii nu le povestesc dinainte in ce va consta consultul sau intalnirea cu medicul, si li se face un vaccin, de exemplu, e mult mai probabil sa se supere si sa devina si mai anxiosi la o viitoare consultatie.

In contextul fricii de a merge la medic, foarte frecventa este si frica de dentist la copii, o teama cu care multi dintre ei pot ramane si la varsta adulta, daca nu este gestionata corespunzator.
Informatii pe larg despre cum gestionam frica de dentist la copii – in acest articol.

Cum ii pregatim pe copii pentru o vizita la medic

Daca pentru noi, adultii, consultatiile medicale sunt inofensive si sunt pentru binele copiilor, lucrurile nu stau la fel si pentru ei. De aceea, validati-le trairile si emotiile, aratandu-le astfel ca le luati frica in serios. Incercati sa priviti lucurile prin ochii unui copil, aratati-le empatie si luati toate masurile pentru a face aceste experiente medicale mai usor de gestionat. Si acolo unde este posibil, alegeti un medic empatic, bland, care colaboreaza bine cu copiii; la fel si clinici si spitale ale caror politica este orientata catre copil si sanatatea sa emotionala.

Pregatirea pentru vizita la medic in general

Cititi celor mici carti despre mersul la medic, vorbindu-le despre cum se desfasoara o consultatie, ce se intampla cand suntem bolnavi si cum ne ajuta medicii. Folositi intotdeauna un limbaj cat mai accesibil pentru varsta copiilor. Cateva exemple de carti pentru copii care abordeaza boala si vizita la medic: “Max merge la doctor”, “Echipa de prieteni Masimtbinescu”, “Doctorul Aumădoare”, “Flora merge la doctor”, “Fa-te bine, Ursuletule!“.

cursuri puericultura

Jocurile de rol cu papusi sau jucarii de plus sau cele in care voi va jucati de-a doctorul ii vor familiariza cu contextul cabinetului sau a clinicii unde ii se recolteaza sange, in cazul analizelor.

Vizita-la-medic-jocuri

Nu asociati niciodata vizitele la medic sau elemente ce tin de contextul medical (seringi, injectii, ace etc) cu ceva negativ, cum ar fi, de exemplu, sa amenintati copiii cu o injectie daca nu se comporta asa cum ar trebui. In schimb, laudati-i dupa fiecare vizita la medic pentru ceva pozitiv ce au facut.

miababy magazin

Foarte important este sa luam in serios fricile lor, chiar daca noi ca adulti stim ca nu e niciun pericol sau ca sunt frici imaginare. “Stiu ca ti-e greu, dar sunt aici langa tine”; “te inteleg”; “suna infricosator ceea ce povestesti“, sunt cateva exemple prin care le validam emotiile si le aratam ca ii intelegem si suntem alaturi de ei.

Inainte de vizita la medic

Povestiti-le despre cum se va desfasura consultatia, cu explicatii simple si adaptate nivelului lor de intelegere. Aceste informatii le ofera sentimentul de control si predictibilitate, care ii ajuta sa gestioneze mai usor aceasta situatie pentru ei. Evitati termenii vagi sau prea abstacti pentru ei si povestiti-le cu detalii pe care sa le inteleaga. De exemplu: “Vom intra impreuna in cabinet si apoi doctorul o sa se uite in gatul tau si o sa asculte cum respiri cu un stetoscop.”

Pe cat posibil, stabiliti programarea la medic intr-o perioada a zilei cand preconizati ca micutii sunt mai odihniti si binedispusi (dupa somn, dupa ce au mancat). In cazul vaccinurilor sau recoltarii de sange, discutati cu medicul inainte despre aplicarea unei creme cu anestezic pe zona unde se va face intepatura, pentru a reduce durerea.

Evitati sa ii asigurati ca nu o sa ii doara, atunci cand stiti ca ii va durea (de exemplu, la vaccin, in cazul recoltarii de sange sau a altor proceduri medicale). In caz contrar, isi vor pierde increderea si e posibil sa nu va mai creada data viitoare. Si vor ajunge sa se teama de ce este mai rau, nemaiputandu-se baza pe onestitatea parintilor.

Vizita-la-medic-pregatiri

Pentru ca e posibil sa nu intrati la ora programata, luati cu voi o jucarie preferata, o carte, un joc, astfel incat in perioada de asteptare sa fie ocupat cu ceva placut, pentru a limita cresterea anxietatii sale.

Observati-va propria stare emotionala atunci cand mergeti la medic cu copilul. Daca parintii sunt anxiosi, tematori, stresati de cum va decurge, copiii preiau si ei aceste stari

Dupa vizita la medic

Dupa o consultatie medicala, prelevarea de sange pentru analize, vaccin sau alte interventii medicale, incurajati-i pe copii si oferiti-le feedback pozitiv: “Suntem mandri de tine.”; “Stiu ca ti-a fost frica, dar ai fost atat de curajos/cooperant.” ;”Ti-a fost teama, dar acum a trecut si esti bine/in siguranta.”

Continuati sa povestiti/cititi carti cu tematica mersului la medic si introduceti replici in care povestitit cum copilul a mers si el la medic si laudati-l pentru ce a facut.

Ce nu ii ajuta pe copii sau ce poate chiar agrava frica si reticenta lor:

  • Sa fie fortati sa se confrunte cu situatia sau obiectul de care le este frica.
  • Sa fie etichetati – “Esti un fricos”, “Esti un plangacios”
  • Sa le fie inhibate si nevalidate trairile lor – “Nu ai de ce sa-ti fie frica!”, “Esti baiat/fata mare”, “Nu e nimic acolo”
  • Sa se faca glume pe seama fricilor lor.
  • Sa fie comparati cu alti copii sau frati, mai “curajosi”.
  • Sa fie pedepsiti.

Experientele medicale dificile pentru copii – ce pot face parintii?

Uneori copiii trec prin experiente medicale cu potential traumatic: ajung la urgente; trec prin interventii chirurgicale dificile; petrec mult timp spitalizati; sunt separati de parinti in timpul interventiilor sau pe durata spitalizarii; li se fac proceduri medicale dureroase. Toate aceste experiente ii sperie, le provoaca durere, neputinta, frica.

Ce pot face parintii in astfel de situatii este sa le povesteasca dinainte, acolo unde e posibil, despre experientele prin care vor trece. Si sa le fie alaturi, amintindu-le ca sunt in siguranta; ca mama sau tata este acolo, ca se va face bine. Daca sunt interventii planificate (spre deosebire de cele de urgenta), vorbiti cu cadrele medicale despre ce se va intampla si ganditi-va cum ii puteti fi alaturi copilului (sa fiti langa el cand se trezeste din anestezie; sa il alinati cand il doare; sa il luati in brate daca starea de sanatate ii permite; sa ii spuneti povesti; cantece etc.)

Vizita-la-medic-idei

Dupa o experienta medicala dificila pentru copil

Mama poate incerca sa ii spuna copilului, sub forma unei povesti, despre cum a trecut prin acea experienta. De exemplu, ca era bolnav si mama l-a dus la medic; ca l-a durut si s-a speriat si mama stie ca i-a fost greu; ca si-a dorit ca el sa se faca bine, ca il iubeste mult si ca acum e in siguranta etc. Chiar si la varste mici e important pentru ei sa integreze ce li s-a intamplat, sa inteleaga ca acum sunt in siguranta. O astfel de poveste, spusa de mai multe ori, il va ajuta nu doar pe copil, ci si pe parinte, pentru ca nici lor le este deloc usor in astfel de situatii.

De asemenea, se pot folosi si carti pentru copii sau jocuri de rol cu jucarii de plus, in care personajele sunt la spital sau merg la medic si au experiente asemanatoare cu copilul; povesti-i despre ce simte acel personaj si cum dupa interventie este in siguranta si sanatos. Daca totusi in timp parintii observa ca cei mici sunt mai tristi, hiperactivi, izolati, deconectati, ar fi bine sa consulte si un psiholog.

Sursa foto: Pexel si Pixabay

Referinte:

(1) Helping Kids Who Are Scared of Going to the Doctor – https://childmind.org/article/help-kids-scared-of-going-to-the-doctor/
(2) Cum ii ajutam pe copii sa faca fata traumelor – Dr. Peter A. Levine si Maggie Kline
(3) Fear of Doctors – https://www.whattoexpect.com/toddler/behavior/fear-of-doctors.aspx

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *