Convulsiile la copii | Ce trebuie sa stie orice parinte

Convulsiile la copii

banner-tommee-tippee-miababy

Citeste despre convulsiile la copii – cauze, ce le declanseaza, factori de risc, tratament. Afla cum trebuie sa procedezi in cazul in care copilul are convulsii si ce sa NU faci. 

Convulsiile la copii sperie infinit mai mult decat varsaturile sau diareea, insa semnificatia lor nu este totdeauna grava. Chiar si asa, orice criza convulsiva obliga parintii sa prezinte imediat copilul la medic, chiar daca convulsiile au trecut.

Este foarte important ca familia sa nu intre in panica atunci cand copilul are convulsii si sa retina pe cat posibil aspectul crizei convulsive pentru a-l descrie dupa aceea medicului, pentru punerea diagnosticului si instituirea tratamentului.

La copiii mici (6 luni, maximum 4 ani), convulsiile apar de obicei in cursul unor boli febrile. Exista si anumiti factori care favorizeaza aparitia convulsiilor febrile numai la anumiti copii, cum ar fi o anumita predispozitie a sistemului nervos si rahitismul.

banner-peg-perego-miababy

Convulsiile care apar la copiii care nu au febra (indeosebi la copiii peste 3-4 ani) pot fi determinate de scaderea calciului din sange in cursul anumitor momente evolutive ale rahitismului (la sugari) sau de epilepsie si de alte boli ale sistemului nervos central (indiferent varsta copilului). Retinem si ca asocierea dintre convulsii si febra la copiii peste 3-4 ani are o semnificatie deosebita, pentru ca aceste convulsii nu se incadreaza de obicei intre convulsiile febrile ale copilului sub 2-3 ani, ci sunt manifestari ale epilepsiei favorizate de aparitia febrei.

Cum se manifesta confulsiile febrile?

In momentul in care copilul are convulsii febrile, acesta tremura, se agita aleatoriu si e posibil sa nu fie constient si sa scoata anumite sunete. Episodul convulsiv febril dureaa de regula cateva minute, insa in cazuri rare se poate extinde pana la un sfert de ora.

Convulsiile febrile se opresc singure, chiar daca febra persista. Acestea pot cauza stare de somnolenta la anumiti copii, sau niciun alt efect la altii.

Copiii care au avut convulsii febrile au un risc crescut de a mai trece printr-un episod nou in 1-2 ani, insa cea mai mare parte dintre copii inceteaza sa mai experimenteze episoade convulsive februle dupa varsta de 5 ani.

cursuri puericultura

Convulsiile febrile nu trebuie confundate cu atacurile de epilepsie, desi, intr-adevar, copiii care au avut convulsii febrile au un risc mai mare de a dezvolta epilepsie.

Febra la copii

Cauzele convulsiilor febrile la copii

  • Temperatura ridicata cauzata de o infectie virala sau bateriana. Convulsiile febrile apar adesea in cazul infectiilor respiratorii (faringite, otite, amigdalite, bronsite), infectiilor urinare, enterocolitelor sau in perioada de incubatie a bolilor copilariei (rujeola, rubeola, etc.)
  • Varsta – copiii de pana in 5 ani au un risc mai mare de a face convulsii febrile
  • Genetica – in cazul in care exista rude apropiate care au sau au avut convulsii, riscul creste cu 20-25%

1 din 1000 copii poate avea o convulsie febrila in urma administrării vaccinului ROR (rujeola, oreion, rubeola). Simptomele pot aparea la 8-10 zile dupa administrarea vaccinului.

miababy magazin

Analize

In cazul convulsiilor febrile normale, examinarea copilului este standard si nu vor fi necesare investigatii detaliate, precum analizele mentionate mai jos. In anumite cazuri, rare, medicul pediatru va poate recomanda sa faceti anumite analize pentru a exclude si alte cauze ce pot declansa convulsiile. Acest lucru se intampla atunci cand medicul banuieste ca ar putea exista o boala mai grava care declanseaza convulsiile. Printre aceastea se numara:

  • examen oftalmologic
  • radiografie de craniu, electroencefalograma, ecografii
  • CT si RMN
  • punctie lombara si examenul lichidului cefalorahidian (atunci cand medicul banuieste meningita drept cauza)
  • examen toxicologic (unele metale grele pot produce convulsii la copii si febra)
  • hemograma, calcemie, ionograma serica, glicemie, sumar de urina etc. pentru excluderea convulsiilor metabolice

Cum procedam atunci cand copilul are convulsii?

Orice copil in convulsii poate sa fie ajutat de cei din jur. Iata ce poate face un parinte atunci cand copilul are convulsii:

  • Ai grija ca acesta sa fie intr-un loc sigur in care sa nu exista riscul de a cadea sau a se rani.
  • Desfa la nasturi hainele, mai ales din jurul gatului.
  • Culca-l intins cu capul inclinat intr-o parte si lasa-l sa se linisteasca. Este posibil sa saliveze in exces sau chiar sa vomite, asadar capul pe o parte il va ajuta sa nu se inece.
  • Verifica sa nu aiba probleme cu respiratia sau sa nu i se schimbe culoarea la fata.
  • Daca dureaza mai mult de cateva minute, apar probleme respiratorii sau copilul se invineteste, suna imediat la 112.
  • Cronometreaza durata convulsiei.

Ce sa NU faci atunci cand copilul tau are convulsii:

  • Nu il imobiliza sau tine cu forta.
  • Nu ii pune nimic in gura.
  • Nu ii administra medicamente in timpul crizei.

Febra la copii Cum procedam daca copilul face febra mare

De ce apar convulsiile la copii?

Riscul de aparitie a convulsiilor este mai mare la sugarii de sub un an si la copiii ai caror parinti au avut convulsii in copilarie. Infectiile si virozele pot creste riscul de aparitie a convulsiilor.

Dezvoltarea epilepsiei dupa convulsii este una dintre cele mai mari griji pentru parinti, insa riscul este destul de mic, de doar 2%. Un posibil diagnostic de epilepsie se va lua in calcul doar dupa ce medicul neurolog pediatru analizeaza starea copilului si istoricul crizelor. Riscul creste in urmatoarele situatii:

  • dezvoltarea psihomotorie anormala a copilului
  • anomaliile structurale cerebrale
  • crize convulsive complexe, de peste 15 minute
  • rude de gradul I cu epilepsie

Pentru copiii care nu se incadreaza in situatiile de mai sus, riscul de a dezvolta epilepsie e si mai mic, de doar 1 %.

In cazul in care copilul a fost internat din cauza convulsiilor febrile, parintii sunt sfatuiti ca la fiecare noua boala sa urmareasca temperatura, sa cheme medicul daca episodul convulsiv e grav si sa ii administreze multe lichide copilului (apa), pentru ca lipsa de apa favorizeaza cresterea febrei si uneori chiar si convulsiile. Parintii vor avea intotdeauna la indemana medicamente antitermice recomandate de medic si le vor administra copilului, conform indicatiilor medicului, in cazul in care temperatura copilului trece de 38 grade.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Convulsiile la copii | Ce trebuie sa stie orice parinte”

  1. Ce parere aveti de administrarea Desitinului in cazul convulsiilor? Se aplica imediat cum incepe episodul, sau la 2 minute dupa ce incepe, daca nu inceteaza?
    Multumesc!

  2. Buna ziua.Ma numesc Dinu,mama lui Eric,in varsta de 2 ani si 3 luni.In noiembrie 2019 a avut o convulsie si de atunci am probleme cu el noaptea cu somnul.se trezeste de la 1 noaptea si pana la 5 dimineata nu vrea sa mai doarma.ce ar fi de facut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *