Convulsii febrile la copii – tot ce trebuie sa stii

convulsii febrile la copii

banner-peg-perego-miababy

Convulsii febrile la copii – iata ce sunt si de ce apar aceste crize sau convulsii febrile, care sunt semnele si simptomele, ce trebuie sa faca parintii in astfel de situatii.

CUPRINS:

1. Ce sunt convulsiile febrile?
2. Simptomele si semnele convulsiilor febrile
3. Cauze
4. Ce facem daca cel mic are o criza febrila?
5. Complicatii ale convulsiilor febrile
6. Prevenirea convulsiilor febrile

Ce sunt convulsiile febrile?

Convulsiile febrile sunt crize care pot sa apara la copilul cu febra. E vorba de o convulsie la un copil cauzata de o crestere a temperaturii corpului, adesea din cauza unei infectii. Aceste crize apar in general la copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani, dar pot sa apara si la copii mai mari. Sunt mai frecvente la copiii cu varste cuprinse intre 12 – 18 luni. Apar la copii mici cu dezvoltare normala, fara antecedente de simptome neurologice. Desi astfel de crize pot fi inspaimantatoare pentru parinti, sunt de obicei inofensive si aproape toti copiii isi revin complet dupa aceea.

banner-peg-perego-miababy

De obicei, apar in cazul unei febre foarte mari, care este de obicei peste 39 – 40 ° C. Aceasta febra apare rapid. Schimbarea rapida a temperaturii este in general factorul declansator. Convulsiile dureaza de obicei cateva minute si se opresc de la sine, dar febra poate continua un timp. A avea o criza febrila nu inseamna ca un copil are epilepsie, deoarece aceasta tulburare se caracterizeaza prin crize recurente care nu sunt declansate de febra.

cauze convulsii febrile

Simptomele si semnele convulsiilor febrile

O criza febrila dureaza de obicei mai putin de 5 minute. De obicei, un copil cu crize febrile se agita si isi pierde constienta. Copilul poate avea febra mare si isi agita mainile si picioarele.

Dupa criza, copilul poate fi somnoros timp de pana la o ora. O criza febrila simpla ca aceasta se va intampla o singura data in timpul bolii. Ocazional, convulsiile febrile pot dura mai mult de 15 minute, iar simptomele pot afecta doar o zona a corpului. Acestea sunt cunoscute sub numele de convulsii febrile complexe. Aceste crize apar uneori din nou in decurs de 24 de ore sau in perioada in care copilul este bolnav.

Consultati medicul cat mai curand posibil dupa prima criza febrila a copilului, chiar daca dureaza doar cateva secunde. Sunati la ambulanta pentru a duce copilul la spital urgent in cazul in care convulsia dureaza mai mult de 5 minute sau este insotita de varsaturi, gat rigid, probleme de respiratie sau somnolenta extrema.

cursuri puericultura

Convulsii febrile simple sau complexe

Simptomele convulsiei febrile simple sunt pierderea constientei, zvacnirea membrelor (de obicei intr-un model ritmic), confuzie sau oboseala dupa convulsie. Copilul isi poate da ochii peste cap si poate scoate un geamat usor. Convulsiile febrile simple sunt cele mai frecvente. Majoritatea dureaza mai putin de 2 minute, dar pot dura pana la 15 minute. Convulsiile febrile simple apar doar o data intr-o perioada de 24 de ore.

Simptomele convulsiei febrile complexe sunt pierderea constientei, zvacnirea mainilor si slabiciune temporara de obicei la o mana sau un picior. Convulsiile febrile complexe dureaza mai mult de 15 minute. Pot aparea crize multiple pe o perioada de 30 de minute. Pot sa se repete intr-un interval de timp de 24 de ore. Cand o criza febrila simpla sau complexa apare in mod repetat, este considerata o criza febrila recurenta. Simptomele convulsiilor febrile recurente includ faptul ca este posibil ca temperatura corpului la prima criza sa fi fost mai scazuta. Este posibil ca temperatura sa nu fie la fel de ridicata ca in prima criza febrila. Aceste tipuri de convulsii tind sa apara la copiii cu varsta sub 15 luni.

miababy magazin

febra si convulsiile febrile la copii

Cauze

De obicei, o temperatura corporala mai mare decat cea normala determina convulsiile febrile. Chiar si o febra de grad scazut poate declansa o criza febrila. Febra care declanseaza convulsii febrile este de obicei cauzata de o infectie virala si mai rar de o infectie bacteriana. Riscul de convulsii febrile poate creste dupa unele imunizari din copilarie. Acestea includ vaccinarile impotriva rujeolei-oreionului-rubeolei. Retineti ca aceasta criza e data de febra, NU de vaccinare in sine. O febra mare dupa imunizari apare cel mai adesea la 8 – 14 zile dupa ce copilul a fost vaccinat.

Nimeni nu stie de ce apar convulsiile febrile. Insa, dovezile sugereaza ca acestea sunt legate de virusuri si de modul in care creierul in curs de dezvoltare al unui copil reactioneaza la febra mare. Se crede ca apar deoarece creierul bebelusilor si al copiilor este mai sensibil la febra decat creierul adultilor. De obicei, infectiile care cauzeaza febra sunt usoare, cum ar fi o infectie a urechii sau o raceala, dar uneori febra poate fi cauzata de o infectie mai grava.

Factori de risc

Factorii care cresc riscul de a avea o criza febrila includ:

  • varsta – cele mai multe crize febrile apar la copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani, cu cel mai mare risc intre 12 – 18 luni;
  • istoric familial de convulsii febrile.

simptome convulsii febrile

Ce facem daca cel mic are o criza febrila?

Daca cel mic are o criza febrila, puneti-l in pozitia culcat pe o parte. Ramaneti langa el si incercati sa vedeti cat dureaza criza. Nu ii dati copilului NIMIC in gura, nici medicamente. Nu restrictionati miscarea asociata convulsiilor sau a zvacnirilor – nu tineti copilul de maini sau picioare. Indepartati sau mutati orice obiect de care copilul s-ar putea lovi in timpul convulsiilor. Asezati-l pe o parte, pe o suprafata moale, cu fata intoarsa intr-o parte. Acest lucru va prevenisa inghita eventuale varsaturi, il ajuta sa-si mentina caile respiratorii deschise si sa se previna ranirea.

Este important sa incercati sa va pastrati calmul pentru a va asigura ca va puteti mentine copilul in siguranta si pentru a primi ajutor, daca este nevoie. Sunati la ambulanta daca are o criza pentru prima data, daca dureaza mai mult de 5 minute si nu prezinta semne de oprire sau daca cel mic are dificultati de respiratie. Chiar daca acea criza dureaza foarte putin, tot trebuie sa luati legatura cu medicul. Atunci cand convulsia se opreste, duceti copilul la medicul de familie sau la spital. Asigurati-va ca exista 2 adulti in masina, unul pentru a conduce si unul pentru a ingriji copilul.

Diagnostic si teste

Crizele febrile pot fi adesea diagnosticate dintr-o descriere a ceea ce s-a intamplat. Este putin probabil ca un medic sa fie de fata la aparitia crizei, deci este util sa retineti cat a durat criza, ce s-a intamplat, toate simptomele care au aparut, daca cel mic si-a revenit in decurs de o ora si daca a mai avut crize. Pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi un test de sange sau un test de urina, daca nu se stie cauza bolii. De asemenea, se recomanda testarea si observarea suplimentara in spital daca simptomele copilului sunt neobisnuite sau are crize febrile complexe, in special daca are mai putin de 12 luni.

Testele care pot fi recomandate includ EEG, ce masoara activitatea electrica a creierului prin plasarea de electrozi pe scalp sau o punctie lombara, in care o mica proba de lichid cefalorahidian (LCR) este prelevata din coloana vertebrala pentru testare.

Complicatii ale convulsiilor febrile

Multi parinti isi fac griji ca, daca cel mic are una sau mai multe crize febrile, va dezvolta epilepsie cand va creste. Epilepsia este o afectiune in care o persoana are convulsii repetate fara febra. Desi este adevarat ca unii copii cu antecedente de convulsii febrile prezinta un risc crescut de a dezvolta epilepsie, ar trebui subliniat faptul ca riscul este inca mic. Se estimeaza ca acei copii cu antecedente de convulsii febrile simple au risc de 1 la 50 de a dezvolta epilepsie ulterior. Copiii cu antecedente de convulsii febrile complexe au un risc de 1 la 20 de a dezvolta epilepsie in viata.

De obicei, convulsiile febrile nu produc efecte pe termen lung. Convulsiile febrile simple nu cauzeaza leziuni ale creierului, dizabilitati intelectuale sau dizabilitati de invatare si nu inseamna ca cel mic are o tulburare de baza mai grava.

Convulsiile febrile recurente

Cea mai frecventa complicatie este posibilitatea unor convulsii repetate. Riscul de recurenta este mai mare daca prima criza a copilului a rezultat din febra scazuta, daca perioada dintre inceputul febrei si criza a fost scurta si daca un membru al familiei are antecedente de convulsii febrile. De asemenea, riscul poate fi mai mare daca cel mic avea mai putin de 18 luni in momentul primei convulsii febrile.

Prevenirea convulsiilor febrile

Cele mai multe crize febrile apar in primele cateva ore de la debutul febrei, in timpul cresterii initiale a temperaturii corpului. Administrarea de acetaminofen pentru sugari sau copii sau ibuprofen la inceputul febrei poate face copilul sa se simta mai binel, dar nu va preveni o criza. Aveti grija cand dati aspirina copiilor sau adolescentilor. Desi aspirina este aprobata pentru utilizare la copiii mai mari de 3 ani, copiii si adolescentii care se recupereaza de la varicela sau simptome asemanatoare gripei nu ar trebui sa ia niciodata aspirina. Asta din cauza faptului ca aspirina a fost legata de sindromul Reye, o afectiune rara, dar care poate pune viata in pericol.

Rareori, medicamentele anticonvulsive pe baza de reteta sunt utilizate pentru a incerca sa previna convulsiile febrile. Cu toate acestea, aceste medicamente pot avea efecte secundare grave care pot depasi orice beneficiu posibil.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/conditions/febrile-seizures/
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/febrile-seizure/symptoms-causes/syc-20372522
(3) https://www.healthline.com/health/febrile-seizure
(4) https://kidshealth.org/en/parents/febrile.html
(5) https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Febrile-Seizures-Fact-Sheet
(6) https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/brain-nerves-and-spinal-cord/febrile-seizures

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *