Controlul ginecologic este important pentru fiecare femeie – pentru monitorizarea sanatatii sistemului reproducator. Iata ce implica un control ginecologic si ce rol are.
CUPRINS:
1. Importanta controalelor ginecologice
2. Ce implica un control ginecologic?
3. Rezultate
Controalele ginecologice au rolul de a depista diferite probleme de natura ginecologica. Pe langa acele controale care se fac atunci cand pacienta are semne sau simptome, se recomanda si un control ginecologic anual de rutina. Examenul ginecologic anual are rol de prevenire si diagnostic pentru mentinerea bunastarii femeilor si monitorizarea oricaror afectiuni fizice sau hormonale. Examenul include un examen pelvin si mamar si diferite teste de screening, inclusiv pentru bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia sau gonoreea.
Problemele tratate in mod obisnuit de ginecologi includ:
Nu trebuie sa ignorati semnele si simptomele care pot indica o problema ginecologica: durere de ovare, dureri pelvine sau in zona inghinala, scurgeri anormale, sangerari anormale, menstruatii neregulate, semne de infectie, mancarimi, umflaturi, leziuni etc. Examenele pelvine sunt, de asemenea, folosite pentru a ajuta la diagnosticarea unei afectiuni atunci cand aveti simptome precum:
Oricare dintre aceste simptome poate indica o infectie vaginala sau o boala cu transmitere sexuala, care ar putea afecta fertilitatea viitoare. Aceste simptome pot indica, de asemenea, alte afectiuni, cum ar fi endometrioza, boala inflamatorie pelvina sau o serie de alte tulburari de reproducere.
Se recomanda ca primul control ginecologic sa fie facut inainte de inceperea vietii sexuale sau imediat dupa, inclusiv pentru a beneficia de recomandari si sfaturi de contraceptie si sanatate sexuala. De asemenea, uneori pot fi necesare controale ginecologice mai devreme, cand exista anumite probleme medicale.
Controlul ginecologic se efectueaza de obicei pe o suprafata plana, o masa de examinare, de preferinta una cu suporturi pentru picioare. In general, este indicat sa programati controlul ginecologic intr-o zi in care nu sunteti la menstruatie, pentru ca fluxul menstrual poate interfera cu examinarea fizica si cu rezultatele testelor de laborator. Cu 24 ore inainte de control este indicat sa evitati actul sexual, utilizarea tampoanelor interne si folosirea de lubrifianti sau geluri intime, precum si dusurile vaginale, pentru ca acestea pot afecta rezultatele testelor.
E important sa fiti sincera cu medicul, sa aveti pregatite informatiile cu privire la istoricul medical, istoricul sexual si istoricul menstrual recent – oferiti informatiile corecte privind debutul menstruatiei, istoricul sexual, istoricul de sarcini sau avorturi etc. Daca va este greu sa va amintiti toate aceste informatii la fata locului, notati-le inainte pe o foaie. De asemenea, informati medicul cu privire la eventuale probleme medicale in familie, ce va pot expune unui risc mai mare.
Examenul pelvin consta in general din trei parti: un examen vizual extern, un examen vizual intern si un examen fizic numit examen bimanual. Pacienta se va intinde pe spate pe masa de examinare cu suport pentru picioare – picioarele se plaseaza pe suporturile speciale, bazinul se lasa in jos si coapsele indoite. Inainte de controlul pelvin se poate face examinarea sanilor.
Folosint manusi chirurgicale, medicul va examina vulva si intreaga regiune pelvina, labiile, deschiderea vaginala. Medicul va examina pentru prezenta eventualelor veruci, leziuni, umflaturi, zone sensibile, cresterea anormala a parului etc.
Urmeaza examinarea interna cu ajutorul unui specul – pentru a examina peretele vaginal si colul uterin. Un specul permite largirea vaginului si ajuta medicul sa vada colul uterin, situat intre vagin si uter. Pentru multe femei, folosirea unui specul este cel mai inconfortabil aspect al unei examinari ginecologice. Speculul mentine vaginul deschis, ceea ce poate produce un anumit disconfort pentru unele femei, de obicei sub forma de presiune. Cu toate acestea, speculul va ramane inserat cel mult un minut, deci acest disconfort ar trebui sa fie scurt, sau chiar deloc. In acest moment pot fi prelevate diferite probe de secretii pentru analiza – inclusiv boli cu transmitere sexuala, diferite infectii si un test Papanicolau. → Despre testul Babes Papanicolau poti citi pe larg aici.
De asemenea, se va face o examinare bimanuala. Medicul va introduce doua degete (folosind manusa chirurgicala) de la mana dominanta in interiorul vaginului, localizand colul uterin. Cu cealalta mana va apasa usor la exterior, la nivelul abdomenului. Examenul bimanual ii permite medicului sa verifice dimensiunea, forma si mobilitatea uterului si sa identifice orice modificare a ovarelor, cum ar fi chisturile ovariene. De asemenea, poate identifica orice sensibilitate sau alte anomalii ale uterului sau tesuturilor din jur, cum ar fi endometrioza, tumori fibroase sau alte afectiuni uterine frecvente.
Uneori, poate fi necesara o examinare rectovaginala pentru a examina septul rectovaginal si alte zone. Poate fi astfel identificata prezenta hemoroizilor, polipilor si a anumitor mase. Adesea, la finalul controlului ginecologic este efectuata si o ecografie abdominala sau ecografie transvaginala. Despre ecografia transvaginala poti citi pe larg aici.
De obicei, medicul va poate spune imediat daca examenul a indicat ceva neobisnuit. Rezultatele testului Papanicolau ar putea dura cateva zile. Medicul va va informa cu privire la orice pasi urmatori, teste suplimentare, monitorizare sau tratament de care aveti nevoie. Daca examenul pelvin a fost normal, va trebui sa programati altul intr-un an sau perioada de timp recomandata de catre medic. Daca se observa anumite probleme, medicul va va explica ce inseamna asta, ce teste suplimentare sunt necesare, ce implica monitorizarea si care sunt optiunile de tratament.
Daca examenul pelvin sau proba de lichid vaginal indica o infectie, tratamentul va depinde de cauza infectiei. Vaginoza bacteriana este de obicei tratata cu antibiotice, in timp ce infectiile fungice sunt tratate cu medicamente antifungice. In cazul unei boli inflamatorii pelvine suspectate, chisturi, fibroame etc., medicul va recomanda analize suplimentare pe secretii vaginale si cervicale, analize de sange si de urina, biopsii, proceduri imagistice etc.
Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pelvic-exam/about/pac-20385135
(2) https://www.plannedparenthood.org/learn/health-and-wellness/wellness-visit/what-pelvic-exam
(3) https://www.lifespan.org/lifespan-living/why-women-need-annual-gyn-exams
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534223/
(5) https://www.acog.org/womens-health/faqs/your-first-gynecologic-visit
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…