Afla care sunt cauzele pentru colesterol marit la adulti si copii, ce simptome pot fi asociate, riscurile unui nivel mare de colesterol, precum si recomandari utile.
CUPRINS:
1. Ce este colesterolul?
2. Simptome de colesterol marit
3. Cauze pentru colesterol marit
4. Riscurile unui nivel crescut de colesterol
5. Testarea nivelului de colesterol
6. Solutii pentru reducerea colesterolului
7. Colesterol marit la copii
8. Colesterol marit in sarcina
Colesterolul este o substanta lipidica ce circula prin sange. O parte din colesterol este produsa in mod normal de ficat, iar restul provine din alimentele pe care le consumam. Alimentele bogate in colesterol includ carne, oua, unt, untura, branza, iaurt etc. Colesterolul nu este intotdeauna „rau”. Corpul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru a functiona corect. Il foloseste pentru a dezvolta celule si hormoni si pentru a procesa si digera grasimile. Insa, cand cantitatea de colesterol din sange devine prea mare, poate creste riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Colesterolul este transportat in corp prin doua sisteme, care includ:
Excesul de colesterol LDL se acumuleaza in artere. Acumularea de colesterol face ca pe peretii arterelor sa se formeze zone de grasime tare numite placa. Aceste placi se pot rupe, pot bloca arterele si pot provoca un atac de cord si accident vascular cerebral. Colesterolul HDL sau colesterolul „bun” functioneaza ca un agent de curatare, transportand colesterolul LDL din artere catre ficat, unde este descompus si utilizat de organism.
Trigliceridele sunt un alt tip de grasime din sange. Cand consumam alimente, organismul transforma orice calorii de care nu are nevoie in trigliceride, care sunt apoi stocate in celulele adipoase. Nivelurile trigliceridelor cresc in mod normal dupa ce am mancat, dar atunci cand consumam mai multe calorii decat are nevoie corpul nostru, trigliceridele raman la un nivel ridicat, fara sa revina la normal. Acest lucru este valabil mai ales daca in alimentatie avem o cantitate crescuta de produse rafinate – alimente bogate in zahar adaugat, cum ar fi dulciuri, produse de patiserie si ciocolata, carbohidrati cu un continut scazut de fibre, cum ar fi painea alba, alcool si bauturi carbogazoase, care au o cantitate mare de zahar.
In cele mai multe cazuri, colesterolul marit este o problema „tacuta”. De obicei, nu provoaca niciun simptom – nu exista semne sau simptome evidente de colesterol ridicat. Daca aveti simptome, acestea sunt in general legate de consecintele bolii, mai degraba decat de problema in sine. De exemplu, colesterolul ridicat poate duce la hipertensiune arteriala. Daca tensiunea arteriala crescuta devine suficient de severa, este posibil sa apara simptome de oboseala, dificultati de respiratie, dureri de cap, probleme de vedere, batai neregulate ale inimii si dureri in piept.
Numai in cazuri severe, colesterolul ridicat poate duce la o afectiune a pielii cunoscuta sub numele de xantom. Acestea sunt depozite adipoase care se dezvolta sub piele, in special in jurul ochilor, pleoapelor, mainilor, coatelor si genunchilor. Xantoamele sunt asociate in principal cu o forma genetica a bolii cunoscuta sub numele de hipercolesterolemie familiala.
Consumul crescut de alimente bogate in colesterol, grasimi saturate si grasimi trans poate creste riscul de a dezvolta colesterol ridicat. Obezitatea poate creste, de asemenea, riscul. Alti factori ce tin de stilul de viata care pot contribui la cresterea colesterolului includ sedentarismul si fumatul.
In cazuri rare, colesterolul crescut este cauzat de hipercolesterolemia familiala. Aceasta tulburare genetica impiedica organismul sa elimine LDL. Alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul si hipotiroidismul, pot creste, de asemenea, riscul de a dezvolta colesterol marit si complicatii asociate.
Factori de risc pentru colesterolul ridicat sunt:
Colesterolul ridicat este un factor de risc semnificativ pentru bolile coronariene si o cauza a atacurilor de cord. Cand exista prea mult colesterol in sange, acesta se poate lipi de alte substante precum grasimea sau calciul pentru a forma depuneri (placa) pe peretii arterelor. Aceasta se numeste ateroscleroza si poate creste riscul de boli de inima, cum ar fi boala coronariana, daca arterele devin inguste si infundate. Cand arterele devin blocate, este dificil ca sangele sa curga prin ele, astfel incat inima nu primeste suficient sange sau oxigen.
Ateroscleroza poate duce la multe complicatii care pun viata in pericol, cum ar fi:
Nivelul colesterolului poate fi testat printr-o analiza de sange. Analiza va include de obicei nivelul de HDL colesterol, LDL colesterol, colesterol total si trigliceride, precum si raportul colesterol total/HDL.
Valori colesterol total:
Valori colesterol LDL:
Valori colesterol HDL:
Valori trigliceride:
Valorile optime pentru colesterol la copiii sunt in general:
Medicul va poate recomanda uneori medicamente pentru a reduce colesterolul, cum ar fi statinele. Cu toate acestea, statinele au efecte secundare pe care ar trebui sa le discutati cu medicul.
Copiii de toate varstele pot fi expusi riscului de a dezvolta niveluri mari de colesterol. Nivelurile ridicate de LDL se pot depune pe peretii vaselor de sange, formand placa, ce poate duce la riscuri viitoare pentru sanatate, cum ar fi bolile de inima. Colesterolul crescut la copii poate fi transmis de la parinti sau poate fi cauzat de obezitate si alimentatia deficitara. Copiii care au diabet, boli ale rinichilor sau ficatului sau hipotiroidism sunt, de asemenea, expusi riscului de a dezvolta colesterol marit in copilarie.
Grasimile saturate nu ar trebui sa reprezinte mai mult de 8-10% din aportul total de grasimi al copilului. Grasimile trans ar trebui evitate pe cat posibil. In plus, se recomanda un stil de viata activ. Exercitiile fizice regulate, cel putin o ora de activitate moderata pana la intensa pe saptamana, pot ajuta la reducerea riscului copilului de a dezvolta colesterol marit sau la scaderea nivelului de colesterol ridicat existent. Daca aceste modificari nu ajuta, medicul poate lua in considerare prescrierea unui medicament pentru scaderea colesterolului. Acest tip de medicament poate fi necesar daca cel mic are diabet sau exces de greutate corporala.
Colesterolul marit se poate dezvolta in orice moment si poate fi frecvent in timpul sarcinii. Daca nivelul colesterolului a fost normal inainte de a ramane insarcinata, acesta poate creste in timpul sarcinii, ceea ce este normal – ajuta organismul sa sustina nevoile pe durata sarcinii. In timpul sarcinii, colesterolul este necesar pentru dezvoltarea corecta a bebelusului, pentru producerea si functionarea estrogenului si progesteronului si dezvoltarea laptelui matern sanatos.
In general, nivelul colesterolului scade usor la inceputul sarcinii, dar apoi creste. De asemenea, retineti ca dieta si exercitiile fizice, precum si anumite medicamente, pot afecta nivelul de colesterol. Insa, daca vorbim despre cresteri prea mari ale colesterolului, medicul va poate recomanda modificari ale stilului de viata. E important sa aveti un stil de viata sanatos in sarcina, pentru sanatatea voastra si a fatului.
Referinte:
(1) https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol
(2) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/cholesterol/
(3) https://www.eatright.org/health/wellness/heart-and-cardiovascular-health/what-is-cholesterol
(4) https://www.heartfoundation.org.nz/wellbeing/managing-risk/managing-high-cholesterol
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…