Colestaza de sarcina – Cand sunteti insarcinata, este normal sa experimentati cateva simptome noi si ciudate. Dar, daca simtiti o mancarime extrema si intensa pe maini si picioare, discutati cu medicul. Colestaza – o afectiune hepatica rara, dar grava – ar putea fi cauza. Iata ce trebuie sa stiti despre afectiune, de la simptome la tratament.

CUPRINS:

1. Ce este colestaza?
2. Simptome ale colestazei de sarcina
3. Cauze ale colestazei de sarcina
4. Diagnosticul colestazei de sarcina
5. Analize si investigatii medicale recomandate
6. Tratamentul colestazei de sarcina
7. Factori de risc
8. Complicatiile colestazei de sarcina

Ce este colestaza?

Colestaza este o afectiune a ficatului care apare cel mai adesea tarziu in sarcina, de obicei in timpul celui de-al treilea trimestru. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de colestaza intrahepatica (ICP) sau colestaza obstetrica. Colestaza apare la doar 1 – 2 sarcini din 1000. Afectiunea poate provoca unele complicatii la nou-nascut, motiv pentru care este important sa recunoasteti simptomele si sa discutati cu medicul.

Colestaza este o problema cu fluxul de bila care apare atunci cand canalele biliare sunt blocate sau ficatul are o problema cu productia de bila. Copiii cu colestaza au probleme in a absorbi nutrientii si in a castiga in greutate.

Cum apare colestaza?

Intr-un sistem sanatos, bila trece printr-un tub numit canalul biliar comun catre intestinul subtire, unde ajuta la absorbtia grasimilor. Bile ajuta, de asemenea, la eliminarea bilirubinei, un produs rezidual din descompunerea continua a globulelor rosii din sange si la crearea de altele noi. Bila este lichid produs in ficat si excretat in intestin. E formata din apa, electroliti, saruri biliare, bilirubina, colesterol si alte substante de care organismul vrea sa scape. Sarurile biliare joaca un rol important in a ajuta organismul sa absoarba grasimea. Bilirubina, o alta componenta a bilei, este formata prin descompunerea hemoglobinei si ii da bilei o culoare galbuie-verzuie. Un copil dezvolta colestaza atunci cand bila ajunge inapoi in fluxul de sange. Cand bila si bilirubina raman in organism, un copil va dezvolta icter.

Simptome ale colestazei de sarcina

Principalul simptom al colestazei de sarcina este mancarimea severa (prurit). Aceasta mancarime incepe pe maini si picioare si se raspandeste in alte parti ale corpului. Mancarimea este de obicei mai severa noaptea. Nu implica o eruptie cutanata. Semne mai putin frecvente de colestaza in sarcina pot include:

  • greata
  • urina inchisa la culoare
  • scaun inchis la culoare
  • oboseala extrema
  • scaderea poftei de mancare
  • durere abdominala in dreapta sus
  • ingalbenirea pielii si a ochilor – icter

Cauze ale colestazei de sarcina

Colestaza este o afectiune care incetineste fluxul normal al bilei in vezica biliara, rezultand intr-o acumulare de acizi biliari in ficat – care, la randul lor, se varsa in fluxul sangvin, ceea ce duce la mancarime intensa. Cauzele posibile includ:

  • modificari hormonale: estrogenul suplimentar in timpul sarcinii (in special in al treilea trimestru) poate creste nivelul colesterolului in bila si scade contractiile vezicii biliare;
  • diabetul gestational: aceasta boala este adesea asociata cu un risc mai mare de colestaza;
  • predispozitie genetica: daca un membru al familiei a avut colestaza in timpul sarcinii, riscul creste;
  • calculii biliari: o colectie de mase mici de piatra in vezica biliara cauzate de dezechilibre ale bilei ar putea fi de vina (femeile insarcinate prezinta, de asemenea, un risc mai mare de calculi biliari, din cauza nivelului crescut de estrogen).

Colestaza este, de asemenea, mai frecventa la femeile care au sarcina multipla si la cele care au suferit leziuni hepatice anterioare. Daca ati avut colestaza intr-o sarcina anterioara, aveti, de asemenea, un risc mai mare de a avea afectiunea in cele ulterioare.

Diagnosticul colestazei de sarcina

Daca medicul suspecteaza ca aveti colestaza, va dori sa efectueze un test de diagnosticare – de obicei, un test de sange cunoscut sub numele de test fractionat al acidului biliar, si uneori un test de functie hepatica. Deoarece rezultatele pot dura pana la o saptamana, este important sa discutati cu medicul imediat ce credeti ca puteti intampina simptome de colestaza.

Testele confirma diagnosticul atunci cand acizii biliari totali masoara 10 micromoli pe litru si mai mult.

Analize si investigatii medicale recomandate

Analizele de sange pot arata daca aveti bilirubina si fosfataza alcalina crescuta. Testele de imagistica sunt utilizate pentru a diagnostica aceasta afectiune. Testele includ:

  • CT abdominal
  • RMN abdominal
  • colangiopancreatografia retrograda endoscopica (ERCP), poate determina, de asemenea, cauza
  • ecografie abdominala

Un diagnostic de colestaza se poate stabili facand un istoric medical complet, examinari fizice si analize de sange care evalueaza functia hepatica, acizii biliari si bilirubina.

Colestaza poate creste riscurile de afectara fetala, nastere prematura decesul copilului la nastere. Un copil in dezvoltare se bazeaza pe ficatul mamei pentru a elimina acizii biliari din sange; prin urmare, nivelurile crescute ale bilei materne provoaca stres asupra ficatului copilului. Femeile cu colestaza ar trebui monitorizate indeaproape si trebuie luate in considerare serioasa inducerea travaliului prematur odata ce plamanii bebelusului au ajuns la maturitate.

Tratamentul colestazei de sarcina

Tratamentul poate sa nu fie necesar atunci cand colestaza este usoara si apare tarziu in sarcina. In mod normal, tratamentul urmareste ameliorarea simptomelor, in principal mancarimea, si prevenirea posibilelor complicatii. Pot fi prescrise urmatoarele medicamente:

  • acid ursodeoxicolic, pentru ameliorarea mancarimii si cresterea fluxului biliar;
  • creme cu mentol, pentru a ajuta la calmarea mancarimii, deoarece nu exista dovezi ca acestea ar provoca rau in timpul sarcinii;
  • inmuierea zonelor afectate ale pielii in apa calduta poate oferi o ameliorare temporara.

Pacientii cu colestaza vor avea niveluri scazute de vitamina K, crescand riscul de hemoragie, astfel incat o mama va avea de multe ori nevoie de suplimente de vitamina K inainte si dupa nastere. Potrivit Asociatiei Americane a Sarcinii, remediile naturale pentru sanatatea ficatului includ si radacina de papadie si lotiune de calamina  – ce poate ajuta cu mancarime, dar orice suplimente sau tratamente alternative trebuie discutate mai intai cu un medic, deoarece efectele in timpul sarcinii pot fi necunoscute. Este foarte important sa consultati in prealabil medicul, sa va asigurati ca un remediu natural este sigur si sa consultati medicul daca simptomele se agraveaza.

Monitorizarea starii de sanatate a bebelusului

Colestaza sarcinii poate provoca unele complicatii. Medicul poate recomanda o monitorizare atenta a copilului in timp ce sunteti gravida. Monitorizarea si tratamentul pot include:

  • testare non-stres – in timpul unui test nonstress, medicul va verifica ritmul cardiac al bebelusului si cat de mult creste ritmul cardiac cu activitatea;
  • profil biofizic fetal (BPP) – aceasta serie de teste ajuta la monitorizarea starii bebelusului, ofera informatii despre miscarea copilului, tonusul muscular, respiratia si cantitatea de lichid amniotic (in timp ce rezultatele unui test nonstress sau BPP pot fi linistitoare, ele nu pot prezice cu adevarat riscul nasterii premature sau alte complicatii asociate colestazei sarcinii);
  • inducerea timpurie a travaliului – chiar daca testele prenatale par normale, medicul poate sugera inducerea travaliului inainte de data scadentei, avand in vedere riscul de nastere.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Remediile la domiciliu pot sa nu ofere multe efecte pentru mancarimea din cauza colestazei sarcinii. Unele sfaturi pot include bai racoroase pentru a reduce mancarimea.

Cercetarile privind terapiile alternative eficiente pentru tratarea colestazei sarcinii lipsesc, astfel incat medicii nu le recomanda pentru aceasta afectiune. Mai multe studii au examinat daca suplimentul S-adenosil-L-metionina (SAMe) ar putea ameliora mancarimea legata de colestaza sarcinii. Cu toate acestea, datele sunt contradictorii. In comparatie cu ursodiolul in studiile preliminare, SAMe nu a functionat la fel de bine. Poate fi in siguranta atunci cand este utilizat pentru o perioada scurta de timp in timpul celui de-al treilea trimestru. Cu toate acestea, riscurile pentru mama si bebelus nu sunt binecunoscute si, de obicei, acest medicament nu este recomandat.

Factori de risc

Colestaza care apare in timpul sarcinii poate fi o afectiune mostenita. Daca mama sau sora au avut aceasta afectiune in timpul sarcinii, este posibil sa aveti un risc crescut de a dezvolta si voi colestaza obstetrica. Hormonii sarcinii pot provoca, de asemenea, aceasta afectiune. Asta pentru ca pot afecta functia vezicii biliare, permitand acumularea biliara si curgerea in fluxul sangvin.

Unii factori care pot creste riscul de a dezvolta colestaza de sarcina includ:

  • istoric personal sau familial al colestazei de sarcina;
  • istoric de leziuni hepatice sau boli de ficat;
  • sarcina multipla;
  • istoric personal de colestaza – daca aveti un istoric de colestaza intr-o sarcina anterioara, riscul de a o dezvolta in timpul unei viitoare sarcini este mare (aproximativ 60 – 75% dintre femei au o recidiva).

Complicatiile colestazei de sarcina

Care sunt complicatiile colestaziei de sarcina? Cu ingrijire si monitorizare prenatala periodica, copilul nu va fi afectat de colestaza in timpul sarcinii si dupa nastere. Studiile au descoperit un risc mic pentru bebelusi atunci cand mamele au doar colestaza usoara si cantitati mici de acizi biliari. In cazurile in care acizii biliari materni sunt mai mari, colestaza poate creste riscul copilului de o greutate scazuta la nastere, un scor Apgar usor mai mic, imaturitate pulmonara si nasterea prematura – motiv pentru care diagnosticul si tratamentul precoce sunt atat de importante. In cazuri extrem de rare, nasterea mortala este un risc, desi poate fi prevenita daca travaliul este indus inainte de saptamana 38.

Daca aveti colestaza de sarcina exista un risc grav de complicatii pentru copilul in curs de dezvoltare. Complicatiile includ:

  • afectarea fetala – asta inseamna ca bebelusul in curs de dezvoltare nu se dezvolta bine (de exemplu, este posibil ca bebelusul sa nu obtina suficient oxigen);
  • nasterea prematura – este posibil sa aveti un risc mai mare de a naste prea devreme;
  • meconiul in lichidul amniotic –  asta inseamna ca bebelusul are o miscare intestinala inainte de nastere, si asta poate provoca probleme de respiratie foarte grave;
  • probleme respiratorii – bebelusul poate avea probleme de respiratie ca nou-nascut.

Colestaza de sarcina poate duce, de asemenea, la un deficit de vitamina K. Acest lucru va trebui sa fie tratat inainte de a naste, deoarece poate provoca sangerare severa. In afara de mancarime intensa, mama poate avea unele probleme cu absorbtia vitaminelor solubile in grasimi, care sunt vitaminele A, D, E si K. Cu toate acestea, in cateva zile dupa nastere, problemele ar trebui sa se reduca. De obicei, nu vor exista probleme hepatice suplimentare. Cercetarile sugereaza ca aceasta problema, colestaza de sarcina, poate creste riscul tulburarilor metabolice, cum ar fi obezitatea si tulburarile cardiovasculare, cand copilul ajunge la varsta adulta.

Prevenirea posibilelor complicatii

Testele de sange vor monitoriza functia hepatica a pacientului si nivelurile de sange ale bilei. Ecografiile pot deveni mai frecvente, pentru a monitoriza sanatatea si dezvoltarea fatului. Un test non-stres poate fi recomandat ca sa verifice cat de des se misca fatul intr-o anumita perioada si se masoara si bataile inimii fetale in raport cu miscarile corpului. Travaliul indus este adesea recomandat la aproximativ 38 de saptamani. Cand colestaza este severa, inducerea poate fi facuta mai devreme.

Referinte:
(1) Cholestasis of Pregnancy, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17901-cholestasis-of-pregnancy
(2) Cholestasis Of Pregnancy, link: https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/cholestasis-of-pregnancy/
(3) What is cholestasis of pregnancy?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/173503.php
(4) Cholestasis of pregnancy, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholestasis-of-pregnancy/symptoms-causes/syc-20363257
(5) Intraheptic cholestasis of pregnancy (ICP), link: https://www.tommys.org/pregnancy/complications/obstetric-cholestasis
(6) Obstetric Cholestasis, link: https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/gtg_43.pdf

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago