Afla ce este icterul nou-nascutului direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.
Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.
Ce este icterul nou-nascutului?
– transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –
Dr. Valeria Herdea:
Icterul reprezinta un fenomen biologic care apare dupa nasterea copilului, in primele zile de viata. Poate aparea in ziua a doua, a treia, si pana in ziua a 20-a, fara niciun fel de probleme. Icterul insa reprezinta, practic, culoarea galbuie a tegumentelor copilului – a pielii copilului, care poate avea diverse grade de intensitate.
De ce este important pentru noi? Este important sa urmarim cat de intens este acel galben, sau daca in evolutie se intensifica si mai mult, pentru ca, practic, icterul in sine este fiziologic, nu este periculos decat daca valoarea bilirubinei depaseste un anumit prag (bilirubina fiind expresia analizei). In momentul cand avem un icter, ne uitam si facem o analiza de sange prin care urmarim nivelul de bilirubina.
O valoare mai mare de 15 miligrame la suta de bilirubina poate insemna risc de producere a unor fenomene neurologice, deoarece acel pigment se descompune si pot ajunge produsii de descompunere la nivelul creierului si pot produce, din pacate, o afectare a creierului.
In mod normal, orice nou-nascut care se naste, sau aproximativ 90 la suta dintre ei dezvolta aceasta culoare galbuie care este, de fapt, descompunere, un proces biochimic. Rezultatul acelui proces biochimic este ingalbenirea pielii copilului – se ingalbeneste inclusiv albul ochilor, se ingalbeneste pielea.
Daca icterul afecteaza doar partea faciala, deci fata copilului sau pieptul sau bratele, sau coboara si ocupa, practic, tot corpul, icterul se considera ca a devenit din fiziologic – un icter care persista, care are tendinta de extindere si de persistenta. El poate sa dureze 72 de ore, 96 de ore sau poate sa dureze chiar si trei saptamani.
Un icter prelungit peste aceasta perioada de trei saptamani este un icter cu evolutie lenta, un icter care are nevoie sa fie supravegheat in mod deosebit in primul rand ca aspect, in al doilea rand ca valoare a bilirubinei.
Din punct de vedere practic, esential este sa vedem daca s-a produs sau nu s-a produs acest fenomen de ingalbenire a tegumentelor copilului, de foarte multe ori este greu de observat pentru ca pielea bebelusului nou-nascut este usor rosiatica, roz-rosiatica si, in consecinta, vorbim de eritrodermia nou-nascutului, si care practic in evolutie se transforma intr-o piele usor galbuie si vorbim de icterul fiziologic al nou-nascutului.
Nu este obligatoriu ca orice nou-nascut sa treaca prin acest fenomen – aproximativ zece la suta nu trec prin acest fenomen, nu e nimic patologic, nu e nimic in neregula. Restul de copii, o mare parte au o perioada de doua-trei zile pana la 21 de zile in care au tegumente (pielea) galbuie si ce este important este sa fim atenti.
Daca icterul se prelungeste peste cele 21 de zile, putand dura chiar si o luna-doua – si atunci vorbim despre icter cu evolutie latenta si trebuie sa ne uitam exact care este originea acelui icter si daca nu cumva in spate se ascunde si o anemie, si daca nu cumva are nevoie de interventie medicamentoasa acel copil. Si doi – avem nevoie sa observam daca in primele zile de viata, primele doua-trei saptamani nu se intesifica, daca nu devine un galbui mai intens.
Sa zicem ca are o culoare relativ galbuie, ne uitam pe spatele copilului, apasam pe pielea lui si se vede culoarea galbena. In lumina naturala se face aceasta examinare, nu in lumina artificiala, si putem observa intensitatea acelei culori. In functie de intensitate, putem urmari si evolutia lui, daca se intensifica sau se reduce. In mod normal se reduce lent, se decoloreaza lent pielea copilului.
De ce este important daca se intensifica culoarea copilului? Pentru ca, din pacate, acesti pigmenti pot sa traverseze bariera spre creier si se depun la nivelul creierului putand produce leziuni neurologice. Astfel ca este important sa vedem, sa mergem la consult daca observam intensificarea culorii icterului, culorii intens-galbene sau daca acel galben se transforma in galben verdinic, sau daca devine un galben cu tenta pamantie, usor palid, foarte palid sau cu tenta gri. Pentru noi de ce sunt esentiale aceste lucruri? Sa stim daca icterul se asociaza cu anemie sau nu sau daca este expresia unui alt proces patologic din organismul copilului.
In general icterul trece fara sa lase probleme. De multe ori sa stiti ca exista inclusiv un icter produs de un inhibitor din laptele matern. De ce e bine sa stim? Este din laptele matern, nu are niciun risc pentru copil. Se continua alaptarea si lucrurile intra in normal dar dupa o perioada de trei-patru saptamani – practic o perioada de adaptare.
In situatiile in care acest icter este foarte intens, se poate intrerupe 24 de ore alaptarea si ulterior se reia alaptarea (deci mama in timp se mulge, nu lasa laptele nemuls) si copilul primeste un alt preparat in acea perioada. Se reia alaptarea si lucrurile intra in normal foarte repede. Acesta este un icter care tine de inhibitorul din laptele matern.
Exista inclusiv posibilitatea sa determinam la laborator daca, intr-adevar, avem un astfel de inhibitor in lapte. Daca este un lapte in regula, procesul de alaptare continua, bebelusul nu are nicio suferinta. E un copil sanatos care se adapteaza la viata, la fel si laptele mamei care isi schimba structura si se modifica in functie de necesitatile copilului ei.
Exista un icter care poate fi patologic si ale carui valori cresc foarte rapid, unde exista riscul de a se produce modificari la nivel cerebral. Acesta este ceea ce noi numim icter nuclear. El poate fi insotit de agitatia copilului, de convulsii, de fenomene neurologice care, din pacate, pot sa se agraveze foarte repede.
Deci cel mai bine este sa ne concentram pe prezenta acestui icter, pe posibila intensificare a lui, si pe durata in timp, si sa vorbim cu medicul, fie medicul neonatolog din maternitate, fie medicul de familie si sa anuntam.
Cand exista riscuri? Daca urina se inchide foarte mult la culoare si scaunele devin albicioase, chitoase, pastoase si avem o culoare care se intensifica, putem avea o problema la nivelul tubului digestiv. De exemplu o stenoza, o atrezie de cai biliare se insoteste de asa ceva. Mare atentie! Culoarea se schimba in galben, verde, spre verde pamantiu. Deci lucrurile se pot descoperi foarte frumos impreuna in echipa. Avem nevoie de echipa pentru ca parintele este cel care sta cu copilul si poate anunta personalul medical asupra modificarii de culoare de la nivelul pielii copilului.
Ce este important sa stim – expunerea la raze ultraviolete este foarte sanatoasa, se face aceasta expunere in maternitate, cu ochii acoperiti astfel incat sa nu avem probleme mai tarziu, si doi – putem scoate cat mai repede copiii afara la aer. Ideal ar fi sa-i scoatem intre ora sase dimineata si ora noua si jumatate vara, si dupa masa dupa ora cinci, sase.
In rest, soarele nu intotdeauna ne ofera doar ultraviolete, ci si foarte mult infrarosu si nu are nicio eficienta asupra descompunerii acestui pigment in pielea copilului.
Ce mai este important – orice fel de modificare neurologica din perioada de icter este important sa o notati si sa o transmiteti. Orice fel de modificare este de dorit sa fie filmata de parinte, daca nu putem sa o descriem in cuvinte, si sa trimitem filmuletul catre personalul medical, astfel incat sa stim daca exista sau nu afectare neurologica.
Deci in principiu, si in concluzie: icterul este un fenomen fiziologic, insoteste 90% dintre copii, exista zece% dintre copii care nu fac icter. Pentru noi este esential sa stim ca este importanta intensitatea culorii de galben sau tipul de culoare – galben simplu, galben pamantiu, galben verzui – pentru ca de multe ori aceasta culoare se poate asocia cu patologie digestiva; deci cu boli digestive serioase cum sunt de exemplu stenozele sau atreziile, chiar lipsa cailor biliare. La fel, este important sa stim ca mai exista un tip de icter, determinat de inhibitorul din laptele matern, dar care nu are niciun fel de efect patologic/efect negativ asupra dezvoltarii ulterioare a copilului.
1 Comments on “Ce este icterul nou-nascutului? | Intrebari frecvente”
Bebelușul are 2 luni, icterul persistă pe față, pediatrul ne-a prescris cholodexan,ce părere aveti?