Ce este enterocolita si ce trebuie sa stim? | Intrebari frecvente

Ce este enterocolita si ce trebuie sa stim

Afla ce este enterocolita si ce trebuie sa stim direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Ce este enterocolita si ce trebuie sa stim?

https://www.facebook.com/comunitatemamisicopilul/videos/425707508335443/?v=425707508335443

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Enterocolita este cea mai frecventa in sezonul cald, dar poate sa apara si in sezonul rece. Cauze: poate sa fie de la un banal deranjament stomacal – a mancat ceva ce nu trebuie, la un copil mai mare – mergand pana la cauze infectioase, care pot fi virale sau bacteriene.

Cel mai celebru virus care da enterocolita si este fulminant este Rotavirusul. Multa lume a auzit de el. Este un virus extrem de agresiv, care te baga in spital, nu atat datorita faptului ca cel mic face diaree, cat datorita faptului ca varsa, si cand varsa, varsa si sufletul din el. Singurul mod de preventive, este acest vaccin optional, Rotarix.

Este un vaccin oral, care se da pe gurita, este foarte usor de administrat, chiar de catre mamica, pentru ca are seringa preumpluta. Sunt doua doze, care se administreaza oricand, intre doua si sase luni de zile, la cel putin 28 de zile distanta. Enterocolita cu Rotavirus poate sa faca oricine, si copiii si adultii, absolut oricine de pe lumea asta, dar numai sugarii intre doua si sase luni se pot imuniza.

Imunitatea, desi vaccinul teoretic acopera numai 95% dintre tulpini, e cam pe toata viata. Adica, cel putin eu n-am intalnit in 12 ani de cariera, de cand este vaccinul pe piata, sa ma sune cineva, sa-mi spuna “doctore, i-ai facut Rotarix-ul, iar acum copilul meu este la prefuzie, cu Rotavirus”.

cursuri puericultura

Pe de alta parte, nu am vazut copii cu Rotavirus care sa scape de perfuzie, pentru ca versi, te deshidratezi si ajungi in spital, si din pacate, in Romania, cand ajungi in spital cu copilul nu e prea bine. Sunt doua variante: ori la stat, ori la privat. La stat se intampla sa intri cu una si sa pleci cu trei, la privat am auzit ca mai nou e tot asa, plus ca, costa si e traumatic pentru copil; deci nu uitati, exista un vaccin oral care va poate scapa de multe neplaceri.

Pe langa Rotavirus exista si alti virusi digestive: Adenovirus, Norovirus, Enterovirus, pentru care nu exista vaccinuri, dar la ei varsaturile in general sunt mai putin spectaculoase ca in cazul Rotavirusului.

miababy magazin

Alte cauza reprezinta bacteriile. Cea mai implicata este celebra Escherichia coli.

Cum iti dai seama ca este o infectie, o enterocolita bacteriana sau una virala? La cele virale predomina varsaturile, pec and la cele bacteriene predomina scaunele proaste, care frecvent pot fi cu sange, si febra. Se iau analize, doua analize: coprocultura, care arata prezenta germenului in scaun, dureaza cateva zile, si coprocitograma. Deci, daca ai febra, scaun cu sange si stare proasta, te gandesti la ceva bacterian, trebuie luate analize si dai antibiotic. Analizele se iau inainte de administrarea antibioticului.

Diferenta este clara: cele virale nu se trateaza decat simptomatic, asta inseamna ca-i dai lapte fara lactoza daca are diaree, regim daca copilul este diversificat, ceai de menta sau diverse alimente care la copiii mai mari se dau pentru diaree. La cele bacteriene trebuie suplimentat si antibiotic. Dar repet, diferenta se poate pune si clinic, dar se poate pune si prin laborator, prin ducerea unei probe de caca la analiza, care dureaza 24, pana in 72 de ore.

Despre autor

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

3 Comments on “Ce este enterocolita si ce trebuie sa stim? | Intrebari frecvente”

  1. Astăzi am fost cu bebe in parc,a fost foarte cald,am mers si cu masina in spate stand el,am ajuns acasă si peste puțin timp a început să verse cam mult,doar o data.mentionez ca nu a mai avut varsaturi

  2. Buna ziua am un baietel de 1 an si 8 luni si are scaunul tare si bilute ce pot sa i fac sa aiba un scaun normal

  3. Buna seara baietelul meu de 4 luni si o săptămână are niste varsaturi dupa ce maninca dar nu mult varsa cite putin lapte ce isi alege si mai varsa pe laina ce isi alege dar nu mult am fost cu el si miau zis ca este un reflux si cu scaunul iese mai moale ce asi putea să-i dau sau să-i fac multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *