Ce este de facut in cazul consipatiei cronice la copii? | Intrebari frecvente

Ce este de facut in cazul consipatiei cronice la copii

Afla ce este de facut in cazul consipatiei cronice la copii direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Ce este de facut in cazul consipatiei cronice la copii?

https://www.facebook.com/comunitatemamisicopilul/videos/688773478313459/?v=688773478313459

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Constipatia cronica la copii poate sa indice si o boala, cum este boala Hirschprung, care, intr-adevar, indiferent ce faci, ce-i dai, copilul ramane constipat si diagnosticul se pune ecografic – megacolonul congenital, dar mult mai frecvent este datorita stilului de alimentatie.

Copilul alimentat la san, de exemplu, se constipa numai daca mama mananca necorespunzator, adica nu consuma fructe si legume. Laptele praf, din pacate, cam constipa, si atunci, in loc sa faca 5 sau 6 scaune pe zi, va face unul sau doua. Uneori poti sa ai ghinionul unui copil cu un intestin mai lenes, care sa petreaca mai mult de 24-48 de ore cu constipatie. In primele 6 luni nu poti sa-i dai, cum ii dai unui copil mai mare, chestiile clasice, pruna, para etc. si atunci se pot folosi laxative.

Este bine sa nu lasi sa treaca mai mult de maxim 48 de ore fara scaun, pentru ca se va crea o senzatie de discomfort, care deranjeaza si copilul, implicit si pe tine. Scaunul trebuie provocat, pentru ca n-am vazut in cariera mea copil care sa ajunga dependent de supozitor sau de microclisma, dar am vazut o gramada de copii chinuiti de constipatie.

Se mai poate folosi ceai de musetel intre mese, si exista mai multe laxative care se pot da, in functie de varsta. Odata cu diversificarea alimentatiei de la 6 luni, de obicei, problema dispare, pentru ca copilul mananca fructe, mananca iaurt, consuma lucruri care il ajuta la tranzit. Daca din pacate este megacolon congenital, pentru acesta trebuie,  la un moment dat, intervenit chirurgical, pentru ca nu se rezolva altfel.

cursuri puericultura
Despre autor

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *