Afla ce analize obligatorii trebuie facute oricarei gravide direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.
Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.
– transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –
Dr. Valeria Herdea:
In primul rand, prezentarea la medicul de familie este primul pas. E bine sa venim antenatal, la un consult, de fapt, prenatal, in care are loc de fapt o discutie cu medicul de familie privind starea de sanatate a viitoare gravide, factorii de risc care pot afecta potentiala sarcina si, nu in ultimul rand, eventuale comorbiditati – boli preexistente, un diabet, o epilepsie, alte probleme.
Daca am trecut de aceasta etapa, urmatorul pas este sa facem un set de analize, teoretic uzuale, dar practic cred ca s-a incetatenit gresit aceasta idee de analize uzuale. Analizele se solicita in urma unui consult clinic, ele se recomanda de catre medicul de familie sau de catre ginecolog in functie de particularitatile gravidei sau ale viitoarei femei insarcinate.
Ce este important – odata cu diagnoza de sarcina, deci odata ce avem acest diagnostic, este esential sa facem analize adaptate la starea de sanatate a persoanei respective. Si atunci, pe baza anamnezei, a istoriei acelei persoane, pe baza consultului clinic, a identificarii factorilor de risc – factori favorizati, factori determinati care actioneaza, stiu eu, loc de munca cu risc, diverse comoditati – indica un set de analize. Acestea vor contine intotdeauna analizele privitoare la: daca exista o anemie, daca exista o inflamatie daca exista o infectie in organism, daca starea ficatului este buna, pentru rinichi. Deci exista cateva analize care sunt uzuale, o hemograma…
In primul rand, in primul trimestu de sarcina ne adresam potentialilor factori de risc care pot pune in pericol sarcina. Si atunci avem nevoie sa vedem care este starea ficatului, care este starea rinichiului, daca exista o anemie, daca exista o infectie urinara, daca secretia vaginala este curata, daca nu trebuie facut un tratament.
Atentie! – si in timpul sarcinii poate fi administrat un tratament antibiotic tintit, administrat pe o perioada corespunzatoare in functie de ce stabileste medicul ginecolog sau medicul de familie. Intotdeauna urmarim ca starea generala a gravidei sa se mentina buna, daca se poate cat mai buna si sa nu aiba factori de risc care pot pune in pericol sarcina.
Trimestrul doi inseamna, de asemenea, reluarea unor parti a acestor analize. Ceea ce este esential este: cu acordul gravidei, in fiecare trimestru se poate face (si este recomandat sa facem) o testare pentru HIV/Sida, o testare pentru prezenta de antigen pentru heptatita B, pentru anticorpi pentru hepatita C.
De ce? Pentru ca din pacate, fiind o tara endemica pentru infectiile cu hepatita de tip B, avem foarte multe astfel de situatii si foarte multe dintre gravide trec neobservate, ajung in momentul nasterii si pot pune in pericol fatul. Si atunci, una este o nastere de timp spontan, una este o cezariana, dar o cezariana facuta la o gravida care are factori de risc este una, iar o nastere care survine la o gravida despre care nu avem informatii este alta.
Absolut toata atitudinea pe care o vom avea fata de nou-nascut se schimba daca mama estem de exemplum depistata cu hepatita de tip B in timpul sarcinii. E doar un exemplu, dar este relevant pentru ca daca noi avem o gravida bolnava cu hepatita B, diagnosticata in timpul sarcinii, i se va face o viremie, se observa tipul de anticorpi si in functie de asta vom lua o decizie. Putem vorbi despre o hepatita evolutiva, despre o forma stationara, putem vedea ce efecte are sarcina, si, nu in ultimul rand, sa stim daca vom alapta sau nu acel copil, daca se naste sau in ce forma se naste.
Deci foarte important este sa cunoastem antecedentele istoriei acelei gravide si factorii de risc, alaturi, desigur, de comorbiditati. In situatia in care se depisteaza o astfel de afectiune, este bine sa testam si partenerul pentru ca putem sa-l protejam prin vaccinare.
In trimestul trei la fel se repeta aceste analize, plus de-a lungul sarcinii se fac ecografii de sarcina, care se fac in saptamana 16 si 20 si ulterior in saptamana 24. Sau la intervale pe care le stabileste ginecologul – pot fi facute mai des ecografiile sau mai rar.
De ce sunt importante? Pentru ca aceste interventii depisteaza la timp potentialele malformatii la fat. Exista posibilitatea acum inclusiv de chirurgie intrapartum, adica se poate interveni si se poate corecta.
Va dau un exemplu: bridele, bridele inseamna pur si simplu prinderea unui membru al unui copil sau la picior sau in alta parte, si care pot fi sectionate si copilul poate fi salvat iar membrul sa ramana intact. Altfel, ne putem trezi cu diverse malformatii pe care le-am putea trata inca din uterul mamei.
Nu in ultimul rand este important sa avem grija in ajun de nastere, undeva in ultima luna de sarcina, sa facem un consult cardiologic. Putem sa finalizam sarcina prin nastere spontana, cum ar fi de dorit pentru toate gravidele (si ne-am dori ca toate gravidele sa nasca spontan si toate gravidele sa alapteze), sau putem, din pacate exista situatii in care prezentatia copilului este de asa natura incat nu poate fi nascut spontan, si atunci se naste prin cezariana. Ca sa avem o nastere cezariana in siguranta, gravida trebuie sa treaca printr-un consult cardiologic, deci de tip preventiv – profilactic.
Mai este important pe perioada sarcinii sa stim ca atunci cand exista o suspiciune in urma ecografiei, a unor anumite modificari, a unor boli genetice, e bine sa ne gandim la amniocenteza. Amniocenteza este o interventie care se face in timpul sarcinii, ea se face in unitati specializate de catre medici atestati, si care ne poate releva prezenta unor probleme genetice. In urma lor se poate decide evolutia sarcinii. O familie prevenita este o familie care poate decide informat.
De la analize de sange la analize de urina, la amniocenteza sau ecografii, orice fel de analiza se face explicandu-i intai gravidei, luand la cunostinta de catre gravida asupra importantei acelei investigatii, cu beneficii si riscuri pentru sarcina si pentru fat si, ulterior, cu acceptul acestei gravide.
Important este sa ne prezentam la medic, sa fim consiliati corect, sa intelegem ce ni se spune si daca nu intelegem sa avem curajul sa intrebam. Pentru ca de multe ori vin femeile, intreaba, nu inteleg sau poate asta nu se intelege pentru ca noi avem, ca medici, un limbaj ermetic, vorbim in limbaj medical, nerealizand ca cel din fata noastra nu intelege.
Si atunci prima recomandare catre gravida, catre partenerul ei, este sa puna intrebarea clar si ca sa nu uite sa vina frumos cu o coala A4 pe care sa-si puna toate intrebarile – toate. Sau cu un caietel de sarcina, noi le recomandam la gravidele noastre sa aiba un caietel de sarcina pe care sa puna cele 101 intrebari pe care le au si in momentul in care vin le raspundem foarte rapid si e mult mai simplu. Nu e usor, dar este o modalitate de a comunica mult mai eficienta.
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Doamna doctor, se poate ca un bebeluș sa se nască cu infecție la plămâni? Și din ce cauza ar fi?va mulțumesc
Doamna doctor daca la anticorpii igG rezultatele mele sunt negative !!! Ce se poate intampla ???