Intrebari frecvente

Cand apar dintii bebelusului? | Intrebari Frecvente

Afla cand apar dintii bebelusului direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Cand apar dintii bebelusului?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

Dintii bebelusului pot sa apara undeva in jurul varstei de sase-opt luni. In mod normal exista un “calendar” al aparitiei primilor dinti. Din pacate, acest calendar nu este intotdeauna respectat de natura.

Dintii pot sa apara si la varsta de un an, si dintii pot sa apara si la doua luni. Exista aceasta variabilitate a aparitiei dintilor, la fel cum exista variabilitatea ordinii aparitiei dintilor – deci nu intotdeauna apar incisivii superiori, si incisivii inferiori, si pe urma cei laterali si pe urma premolarii. Nu. Dintii pot sa apara aleator.

Pot sa existe spatii interdentare mici, spatii interdentare mai largi, sau pot sa existe dinti mai mici si dinti mai mari, in functie de cum e copilul, cum are cavitatea bucala, deci gurita copilului – cum e structurata, de varsta lui biologica, in functie de marimea acelui copil (intr-un fel este gurita unui copil mai mic si intr-un fel arata la un an, un an si), si nu este nicio drama daca nu apar pana la un an.

Atentie! – daca nu au aparut totusi dupa varsta de opt-zece luni, este bine sa facem un consult stomatologic. Se poate efectua o radiografie numita ortopantomograma, care ne arata atat dintii definitivi cat si dintii de lapte. In general sunt 20 de dinti de lapte si 32 de dinti care sunt dintii definitivi.

Dintii definitivi insa apar mult mai tarziu, dupa varsta de sase ani. Din pacate, utilizarea dentinei poate duce la distrofie dentara, la vicii de implantare dentara; la fel si obiceiul vicios de a nu ne spala pe dinti. Este esential sa folosim, chiar si inainte de aparitia dintilor, un deget de manusa cu care sa facem masaj gingival. La fel de important este sa utilizam periuta, chiar si fara pasta de dinti, din momentul aparitiei dintilor.

Pastele de dinti pot fi paste de dinti homeopate sau pot fi paste de dinti uzuale din comert, dar adaptate varstei copilului, pentru ca un copil pana dupa varsta de trei ani inghite pasta de dinti. Nu exista copil care sa o scuipe eficient. Inghitirea poate duce, din pacate, la foarte multe afectiuni ale tubului digestiv care nu sunt de dorit.

In concluzie, esential este periajul dentar, esentiala este cel putin de doua ori aplicarea acestui periaj, chiar si trei; sa fie sub supravegherea unui adult. De dorit ar fi, desigur, sa avem minunata clepsidra de trei minute si sa ajungem, undeva la varsta de patru-cinci ani, sa facem acest lucru singurei. Dar fara exercitiu continuu nu merge, si fara exemplul personal al parintelui – degeaba speli copilul daca tu nu faci la fel.

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

View Comments

  • Buna seara.Am un bebe de 3 luni jumătate si de la 2 luni a inceput încet încet sa salveze mult,sa stea cu mainile in guriță des și in prezent am văzut ca are la gingii niște denivelări.Sa fie vorba despre erupția dentara??

  • Buna ziua.
    Am un bebelus de 1 an si 3 luni. Abia la 1 an si 1 luna a aparut un incisiv in stanga jos, acum se vede alba si se pregateste sa rupa gingia cel din dreapta jos. Este normal sa iasa asa greu si tarziu?
    Multumesc

  • Buna ziua am un bebeluși de 1 an si 3 luni si momente nu are nici un dintisor. Este vro ploblema daca nu ea iesit pana acum??? Mulțumesc pentru răspuns.

Recent Posts

Cum să găsești ochelarii de vedere potriviți pentru tine? 5 sfaturi

Alegerea ochelarilor de vedere potriviți poate fi o provocare, dar cu câteva recomandări utile, poți…

2 zile ago

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

3 săptămâni ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

o lună ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

o lună ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

2 luni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

2 luni ago