Articole

Cate ecografii trebuie facute in timpul sarcinii? | Intrebari frecvente

Afla cate ecografii trebuie facute in timpul sarcinii direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Cate ecografii trebuie facute in timpul sarcinii?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

Aceasta nu este specialitatea mea, dar daca este sa recomandam ecografia, in primul rand se face ecografia pentru diagnosticarea sarcinii.

O sarcina se poate vedea din primele saptamani la un ecograf performant. La un ecograf obisnuit de cabinet se poate vedea o sarcina cam dupa varsta de sase-opt saptamani.

De ce sa facem ecografie in sarcina? Pentru ca pot fi decolari de placenta, poti fi diverse sangerari, pot fi diverse probleme a caror diagnostic se poate facilita, deci putem intregi diagnosticul daca in afara de ascultat gravida despre istoricul bolii pacientei la un consult, completam cu ecografia.

Ecografia nu este o manevra invaziva, nu este dureroasa si in general este usor acceptata de catre gravida. Ce este important sa stim, in afara de aceasta ecografie se face practic ecografie in fiecare trimestru.

Este esential sa se faca ecografie in a 16-20 saptamana de sarcina, ulterior in trimestrul 2 spre trimestrul 3. Sunt stabilite niste perioade in functie de evolutia sarcinii la gravida respectiva. In rest se poate face ori de cate ori este nevoie. Atentie insa sa nu insistam foarte mult doar de rutina. Este de dorit sa fie consultata gravida si nu doar facute ecografii.

Stiinta spune ca nu sunt probleme, nu afecteaza ecografia aparatul de neurosenzorial, deci auzul copilului, dar totusi sa avem grija ca folosirea in exces a tehnicii in detrimentul clinicii, adica folosirea ecografului excesiv fata de consult, de multe ori lasa de dorit si e bine sa respectam in primul rand protectia copilului.

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

View Comments

  • Am început sa sângerez cam de 2 săptămâni, nu sângerez tot timpu se mai oprește, am mers la medic sa ma consulte mi-a făcut ecografie, dar mia spus k nu știe de unde este aceasta sângerare (sânge de culoare închisă) . Mi-a dat pastile Panadol, eu st în Danemarca. Ce îmi puteți spune?

  • Bună ziua Dnl doctor ma numesc Mustata Raluca sunt din orașul Barlad județul Vaslui.. Sunt însărcinată în 30 de saptamani în timpul sarcini nu prea am luat vitamine.. Am luat doar magneziu și calciu dar f puțin. Mi sa spus ca bebelusu are malformatii abia acum la 7 luni.. Gen ca are mânuțele micuțe și piciorușele și ca plămâni sunt micuți și e posibil sa moara.. Iar capul e normal.. Și ca e piele și os.. Ce as putea sa fac ca să fie bebe bine sănătos sa o nasc sănătos? Acum iau vitamine Natavit și Magnerot. Va rog din suflet indumatima ce as putea sa fac ca bebe sa ia în greutate. Ne dorim foarte mult acest copil dar sa fie sănătos. Aștept răspuns de la dumneavoastră.

  • Am facut o Radiografie pulmonara la 9 saptamani si 5 zile... exista vreun risc pentru făt??

Recent Posts

Joi începe Baby Boom Show – cel mai mare eveniment din România dedicat copiilor și viitorilor părinți!

București, 7 aprilie 2025 – Începând de joi, 10 aprilie, timp de patru zile, Pavilionul…

o săptămână ago

Importanța alegerii unui stilou de calitate pentru elevii la început de drum

Pentru elevii care se află la începutul drumului lor educativ, alegerea rechizitelor și instrumentelor potrivite…

2 săptămâni ago

Cum tratezi natural alergia facială la copii, fără medicamente agresive

Ai observat vreodată că majoritatea produselor medicamentoase au ca indicație de administrare vârsta copiilor de…

2 săptămâni ago

Platfusul la copii: Tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament

Platfusul, cunoscut și sub denumirea de picior plat, este o afecțiune frecvent întâlnită la copii,…

4 săptămâni ago

Baby Boom Show 2025 – Cel mai mare târg şi HUB de informații pentru copii și viitori părinți din România!

Cel mai mare târg din România pentru copii și viitori părinți - Baby Boom Show…

o lună ago

Tort la comandă în București – răsfăț dulce pentru orice evenimet special

Fie că sărbătorești o zi de naștere, o ocazie specială precum 8 Martie sau un…

2 luni ago