Care sunt bolile copilariei? | Intrebari frecvente

Care sunt bolile copilariei

banner-peg-perego-miababy

Afla care sunt bolile copilariei direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Care sunt bolile copilariei?

https://www.facebook.com/comunitatemamisicopilul/videos/434208517275271/?v=434208517275271

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

banner-peg-perego-miababy

Bolile copilariei sunt multiple. In primul rand o sa vorbesc aici de bolile infectioase caracteristice copilariei si care de obicei apar cand ai copilul in colectivitate. Sunt celebrele boli asa-zise ale copilariei – oreion, rubeola, rujeola care se pot preveni prin vaccinare, dar nu intotdeauna se vaccineaza copilasii; la care se adauga afectiune specifice copilului. Cum este roseola infantum, care este o boala extrem de frecventa, in care copilul face 4-5 zile febra fara niciun alt simptom, dupa care febra dispare si se umpre de pete rosii.

Mana-gura-picior. Iarasi, o afectiune virala, data de un virus numit coxackie B si care se caracterizeaza prin leziuni la nivelul gurii, mainii si picioarelor. Si daca sunt si in cavitatea bucala, pot sa complice lucrurile deoarece mananca mai putin. Repet, toate acestea sunt virale. Adica nu necesita tratament antibiotic.

Mai exista boala obrajilor palmuiti. Tot virala, si care se caracterizeaza, pe langa febra, prin o roseata exacerbata a obrajilor.

Pojarul. Este criza de pojar in Romania de 3 ani de zile. Pentru ca inca nu s-a dat o lege a vaccinarii, pentru ca lumea nu intelege ca vaccinurile fac bine, nu rau. Febra mare, bube pe tot corpul, limba afectata, cam un procent de 0,5 – 1% poate sa ajunga la meningo-encefalita.

cursuri puericultura

Oreionul. Mai rar, dar poate sa faca. Se caracterizeaza printr-o umflare a ganglionilor submandibulari. Capul devine ca o para. La fel, asociat cu febra.

Pojarelul. Mai usor ca pojarul, dar poate sa dea si el complicatii netratat. Mai ales atentie la mamicile care sunt insarcinate daca nu au facut rubeola cu un timp inainte, trebuie vaccinate pentru ca rubeola la gravide poate sa dea malformatii. Si malformatii ireversibile pe viata.

miababy magazin

Si mai este varicela, varsatul de vant. Si pentru aceasta exista vaccin. Dar iar, lumea nu se vaccineaza. Se caracterizeaza prin febra si bube cu lichid care apar in valuri eruptive. Si trebuie sa ai grija sa nu se scarpine, sa nu ramana cu gaurele. Se poate preveni la fel ca si rujeola, rubeola si oreionul, prin vaccinare.

Tot o afectare mai frecventa in ultima perioada, pe care o intalnim frecvent in gradinite, in colectivitati este scarlatina. Scarlatina este o boala infecto-contagioasa data de streptococul beta hemolitic grup A. La acest microb 80% sunt purtatori sanatosi – nu au absolut nimic. Si 15% fac angina – adica gat rosu. 5% fac scarlatina. Scarlatina este urata nu atat prin ea insasi cat prin faptul ca dupa ea ramai un pic imunodeprimat si copiii dupa scarlatina, dupa afectare, nu mai fac rosu in gat, pot sa faca direct pneumonie. Nu exista imunitate, deoarece exista mai multe tulpini de streptococ grup B care pot sa dea aceasta boala. Se trateaza si purtatorul sanatos. Adica daca ai un copil in colectivitate, sau a aparut un caz de scarlatina, sau de angina streptococica se iau doua analize: test rapid la streptococ betahemolitic grup A, adica un exudat rapid cu rezultat in maxim 24 de ore si exudatul faringian clasic care vine cam dupa trei zile. Repet, se trateaza si purtatorul sanatos chiar daca nu are simptome deoarece nu stii cand se poate declansa boala. Daca are si simptome: tuseste, gat inflamat sau, Doamne-fereste, eruptie si limba zmeurie, tratamentul este de minimum 10 zile. Se trateaza cu banala Penicilina, se poate folosi si acid clavulanic cu amoxicilina cu acid clavulanic, sunt mai multe tratamente dar trebuie, repet, toti contactii trebuiesc cercetati deoarece inclusiv adultul are risc de 25% de a face boala daca are un copil cu scarlatina.

Despre autor

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.