Intrebari frecvente

Care este incidenta prematuritatii in Romania? | Intrebari frecvente

Afla care este incidenta prematuritatii in Romania direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Care este incidenta prematuritatii in Romania?

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Incidenta prematuritatii in Romania nu este mai mare decat in alte tari, este in jur de 11%. Problema este ca copilul prematur, cu cat este mai mic, mai inainte de termen, cu atat este mai fragil. Nu o sa vorbim acum de incidenta in ce facem in maternitate, ci ce se intampla dupa. Pentru ca multa lume se teme. “Am nascut prematur, aoleu, ce o sa se intample?”. Trebuie sa intelegeti ca copiii prematuri, daca nu au si alta afectare, nu sunt altceva decat copii nascuti inainte de termen. Noi folosim aici termenul de “varsta corectata”. De exemplu, daca ai nascut la 34-35 de saptamani, deci cu o luna inainte, nu o sa tii capul la 3 luni, o sa il tii la 4. Nu o sa stai in fund la 6, o sa stai la 7… fiindca practic esti cu o luna mai devreme.

Cu cat copilul este mai mic, cu atat sansele de a lua ceva acasa – o afectare respiratorie, digestiva – sunt mai mari. Deci trebuie sa avem grija sa nu-i imbolnavim. Acesti copii nu se imbolnavesc afara, ca e frig, ca l-a “tras curentul”, ca alte-mituri-populare-romanesti. Se imbolnavesc de la oameni bolnavi. Deci mamicilor cu copii prematuri, si nu numai lor, tuturor mamicilor le recomand atentie la musafiri! Pentru ca vine cineva caruia ii curge un pic nasul, tuseste, zice ca n-are nimic. A tusit, a stranutat, orice infectie se transmite prin aerosoli. Tusesti, stranuti, imprastii microbi. Vine, ti-a imbolnavit copilul, si dupa aia de vina esti tu ca nu i-ai pus 3 caciulite in cap. Mai ales cand vin sarbatorile si toata lumea primeste musafiri si toti vor sa vada copilasul. Si cu cat copilul este mai mic, este vedeta casei. Si atunci trebuie sa ai grija sa-ti selectezi bine musafirii.

Nu trebuie sa pui o cusca pe copilul respectiv, dar trebuie sa ai grija sa nu vina nimeni racit, ca iti va imbolnavi copilul. Trebuie sa ai grija sa nu te imbolnavesti nici tu, ca daca tu stai cu copilul si esti bolnav, ai toate sansele sa-i dai raceala respectiva. In rest, vaccinarile nu tin cont de varsta de gestatie. Se urmareste acelasi plan de vaccinari ca si la copilul la termen, numai ca statusul neurologic, dezvoltarea ulterioara depinde, cum am spus, de aceasta varsta corectata. Si trebuie sa intelegeti ca faptul ca s-a nascut inainte de termen nu inseamna un handicap. Nu inseamna ca copilul ala este, cum sa spun eu, singur in transee. Numai ca trebuie sa fim un picut mai atenti la el. Asta este totul.

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago