Cand incepe diversificarea bebelusului? | Intrebari frecvente

Cand incepe diversificarea bebelusului

banner-tommee-tippee-miababy

Afla cand incepe diversificarea bebelusului direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Cand incepe diversificarea bebelusului?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

banner-tommee-tippee-miababy

Diversificarea este unul dintre pasii extrem de importanti pe care bebelusul ii parcurge in primul an de viata. Nu se incepe diversificarea sub 17 saptamani si nici nu se incepe dupa 26 de saptamani. Conform recomandarilor ESPHGAN ale Societatii Europene de Pediatrie si Gastroenterologie Pediatrica, precum si ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, respectarea acestor intervale este esentiala pentru ca diversificarea sa se produca intr-un moment optim. Copilul este pregatit să primeasca alimentatie diversificata, altceva decat laptele de mama. Conform acelorasi recomandari, alimentatia exclusiv la san este alimentatia naturala, inclusiv alimentatia lactata, cu formule de lapte intra in aceeasi categorie, iar alimentatia de diversificare inseamna introducerea oricarui alt aliment de alt tip, de alta consistenta decat laptele matern sau formula.

Pentru noi este esential sa stim ca se face dupa cateva reguli foarte clare. In primul rand nu se introduc alimentele noi mult mai mult de unul deodata; nu se introduc cantitati mari deodata dintr-un singur aliment; nu se introduce un al doilea aliment pana nu vedem ca pe primul l-a acceptat acel copil usor. In speta, suntem atenti sa nu apara alergii, scaune diareice sau alte manifestari ale acelui copil – refuz, plans excesiv. Dupa aceea este esential ca, intotdeauna atunci cand introducem un aliment nou, sa avem grija ca el sa fie – daca se poate intotdeauna – sa respecte criteriile de: proaspat, sanatos si, nu in ultimul rand, de siguranta pentru copil.

Mai este important sa avem grija sa alternam introducerea acestor alimente dupa mesele pe care dorim sa le creionam copilului. In principiu, o varianta ideala de masa ar însemna lapte, la cerere la san, sau formula dimineata si seara, daca nu este lapte de san; la ora 9:00 – 10:00, la ora 4:00 – 5:00 masa de fructe, si la amiaza culoar de legume. Ca sa facem acesti pasi, intotdeauna ne orientam dupa starea generala a copilului, dupa dorinta lui si dupa acceptanta lui. De aceea este important sa nu facem diversificarea atunci cand un sugar este bolnav, sa nu facem diversificare sau sa initiem diversificare in concediu, pentru ca nu putem asigura intotdeauna conditii de igiena optima, nu putem avea intotdeauna acces la ceea ce avem acasa, deci la habitatul pe care il cunoastem foarte bine, si pentru ca, din pacate, nu intotdeauna putem asigura conditii de refrigerare, conditii de temperatura optima pentru alimentatia pe care o dam bebelusului nostru.

Un alt criteriu de care tinem cont si este important: intotdeauna cand initiem diversificarea, se incepe si in functie de aspectul scaunelor copilului. Noi, ca oameni, suntem predispusi la gustul de dulce si primul lucru pe care il acceptam foarte usor este dulcele, pentru ca si laptele de la sanul mamei e dulce, pentru ca si lichidul amniotic este usor dulce-sarat. Pe de alta parte, avem urmatoarea situatie: in momentul in care avem un copil care are tendinta la mai multe scaune, la mai mult de 7 scaune de exemplu, tendinta la scaune diareice, intotdeauna este bine sa incepem cu legume, chiar legume cu gust usor amarui. De ce legume? Pentru ca ele aduc fibre, ori noi avem nevoie, atunci cand diversificam, nu neaparat de calorii, ci de fibre necesare ca sa facem un piston si sa curatam intestinul – asta este primul pas. Deci prima oara recomandam cu mare caldura sa introducem piureul de legume. Acest piure de legume poate fi initial morcov, dovlecel, telina, patrunjel, pastarnac. Ele se fierb toate; initial se administreaza zeama de supa, ulterior morcovul, si treptat fiecare aliment.

Daca am ajuns la 50-60 de mililitri de piure de legume, incepem cu acele doua culoare de fructe. Si incepem. Sa zicem ca dam ras o lingurita, a doua zi doua lingurite, pe urma trei, dupa aceea adaugam al doilea fruct. Al doilea fruct poate fi piersica, poate fi caisa, in functie de anotimp. De dorit, reiterez, in general sa administram fructe din zona geografica de provenienta a acelui copil, pentru ca structural fiecare dintre noi, genetic, suntem alcatuiti in asa fel incat sa fim foarte, foarte usor receptivi la factorii de mediu din mediul din care am provenit.

Nu in ultimul rand, in jurul varstei de sase luni se poate introduce branza de vaca, se poate introduce pe la 7 luni galbenusul de ou, undeva pe la 7 luni jumate – 8 luni se pot introduce inclusiv proteinele din carne, care recomandarea mea personala ar fi sa fie salau, sau sa fie un peste alergat – un peste proaspat alergat. Nu peste de acvacultura si in niciun caz peste de provenienta necunoscuta si care sa nu aiba calitati olfactive, calitati asigurate de producator sau sustinute de producator in asa fel incat sa fie adecvat hranei bebelusului. Salaul in general nu da alergii. Daca avem acces la pui crescut la tara sau curcan crescut la tara, putem folosi pieptul de pui. Nu organe, ci pieptul de pui.

Ultimele recomandari ale ESPHGAN, recomandarile din acest an, spun ca se poate introduce proteina mult mai repede si diversificarea poate fi inceputa mult mai repede, pentru ca exista o fereastra imunologica care incepe de la 4 luni si ca, de fapt, acolo se pot introduce in aceasta perioada inclusiv lipide, proteine, mai repede, fara sa existe alergii si fara legatura cu debutul unei boli celiace.

Recomandarile ESPHGAN sunt cele care constituie un fel de “Biblie” pentru nutritionisti, pentru gastroenterologii pediatri, aproximativ la doi-trei ani aceste recomandari se schimba. In general, ei se adapteaza patologiei din ultimii ani si respecta studii pe cohorte foarte mari. Deci atunci cand avem si studii in urma, putem sa ne bazam pe aceste recomandari.

Pentru noi esential este sa tinem cont de starea de sanatate a bebelusului atunci cand initiem diversificarea, de capacitatea parintilor de a asigura un anumit regim alimentar – intelegand prin capacitate intelegerea procesului diversificarii, intelegerea nevoii de diversificare, intelegerea treptelor de diversificare, si, nu in ultimul rand, intelegerea importantei acceptantei de de catre copil a diversificarii, pentru ca daca acel copil nu accepta si nu este compliant la ce dorim noi sa-i dam, va refuza acel aliment si il va refuza pentru toata viata, punct. Deci cam asa stam.

Diversificarea poate continua ulterior cu alimente preparate in casa: se poate introduce painea undeva dupa varsta de sapte-opt luni, mamaliga se poate introduce. Se recomanda introducerea alimentelor progresiv, in cantitate crescanda. Atentie: fara zahar, fara sare sub varsta de un an. Se pot introduce in general indulcitorii, se recomanda sa fie naturali; daca vrem o ciorbita acra putem sa acrim cu lamaie sau bors facut in casa, dar in niciun caz nu folosim otet sau alti edulcoranti pentru gustul de acru. Pentru gustul de dulce putem folosi un mar copt si il adaugam si folosim dulceata acelui mar copt; putem introduce banana, putem introduce mierea, deci foarte, foarte multe posibilitati.

Ce nu este recomandat? Sa administram sub varsta de un an si jumatate zmeura, fragute, mure, afine. Atentie: poate fi folosit sucul, dar cu mare grija, pentru ca are potential alergizant, asta este un aspect, si doi, samburii de la aceste alimente nu pot fi descompusi de catre sucurile noastre biliare, ale copilului in speta, si, din pacate, copilul poate face invaginatie intestinala. Esential este sa intelegem aceste cateva concepte astfel incat introducerea sa respecte principiul progresivitatii.

Despre autor

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

5 Comments on “Cand incepe diversificarea bebelusului? | Intrebari frecvente”

  1. Bună ziua! Bebe 5luni a-și putea începe diversificarea acum cu cereale de la Humana cu fulgi de orez? Este alăptat cu lapte praf Humana. Mulțumesc.

  2. Peste 3 zile bebe face 6 luni și trebuie să începem diversificarea și momentan nu stă în funduleț. Are legătură asta cu diversificarea? Adică dacă nu stă in funduleț nu începem diversificarea?

  3. Buna seara, bebe 5 luni are aproape 9 kg ,as putea sa i dau cereale sau mar cu biscuite ?
    Multumesc

  4. Bebe are 5 luni, e alaptat la san si ii mai dau si completare sa incepem diversificarea sau sa stam pana la 6 luni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *