Caderea parului dupa nastere este o problema frecvent intalnita in randul femeilor, iar factorii de risc pot fi multipli. Iata cand apare si cum poate fi redusa caderea parului dupa nastere.
CUPRINS:
1. Cauzele caderii parului dupa nastere
2. Sfaturi pentru minimizarea caderii parului dupa nastere
3. Tratament pentru caderea parului
4. Vitamine pentru stoparea caderii parului
5. Tratament naturist impotriva caderii parului
6. Intrebari frecvente
In orice moment, aproximativ 90% din par se afla intr-o etapa de crestere, in timp ce restul de 10% se afla intr-o faza de repaus. La fiecare 2-3 luni, parul aflat in etapa de repus cade si permite ca noi fire de par sa creasca in locul sau. Telogen effluvium este caderea excesiva a parului, care apare la 1-5 luni dupa nastere. Este o problema des intalnita, care afecteaza 40-50% dintre femei, fiind o problema temporara.
Pierderea normala a parului postpartum poate incepe la aproximativ 3-4 luni de la nasterea bebelusului. Caderea parului dupa nastere va fi influentata de modelul obisnuit al fiecarei femei in faza de repaus, astfel ca fiecare mama va avea un model unic. De asemenea, multe femei se confrunta cu caderea excesiva a parului in alaptare.
Exista doua faze de crestere a parului, faza de crestere si faza de repaus, dar si faza finala de cadere.
Faza de crestere – anagen
Faza de crestere poate dura aproximativ 3 ani. De obicei, aproximativ 85-95% din par se afla in faza de crestere in orice moment. Sarcina poate stimula o crestere a procentului de fire de par in faza de crestere. Hormonii de sarcina sunt cei responsabili de mentinerea parului in faza de crestere pentru o perioada mai lunga de timp.
Faza de repaus – catagen
Este etapa in care firele de par sunt in repaus. Aceasta etapa dureaza in general 2 saptamani.
Faza de cadere – telogen
Parul va cadea in faza de repaus si este urmata de o noua etapa de crestere a parului. Aceasta faza dureaza aproximativ 3 luni. In acest timp, firul de par ramane in foliculul sau pana cand este impins de un nou fir de par in crestere. Dupa nastere hormonii revin la echilibrul nrmal, astfel ca mai multe fire de par intra in etapa de repaus.
Raspunsul este da. Caderea parului care este legata de sarcina apare, de obicei, dupa nastere. O persoana pierde in general 100 de fire de par pe zi. In timpul sarcinii, un numar crescut de fire de par intra in faza de repaus, care face parte din ciclul normal de cadere a parului. De obicei apare la aproximativ 3 luni de la nastere. In timpul sarcinii, nivelurile hormonale impiedica de altfel caderea parului. Dupa nastere, hormonii revin la nivelul normal, ceea ce permite ca parul sa reintre in ciclul normal. Pierderea parului, fiind intariziata in sarcina, va aparea acum, dupa nastere.
Studiile arata ca hormonul estrogen nu protejeaza numai impotriva pierderii parului, ci stimuleaza si cresterea parului mai gros. Estrogenul poate prelungi efectiv faza de crestere, astfel incat parul creste in orice moment. In timpul sarcinii, nivelul de estrogen va fi de 50 – 100 de ori mai mare decat in mod normal. Dupa nastere, nivelul de estrogen revine la normal, ceea ce poate cauza caderea parului.
In plus, scaderea dramatica a estrogenului poate declansa un raspuns traumatic la pierderea parului cunoscut sub numele de Telogen Effluvium. Telogen Effluvium se va reduce, de obicei, in mod natural.
In timpul sarcinii exista o crestere a nivelului de estrogen. Estrogenul face ca parul sa ramana in faza de crestere si stimuleaza cresterea parului. In timp sarcinii, parul este de obicei mai bogat si mai stralucitor.
Pierderea excesiva a parului poate fi uneori cauzata de afectiuni postpartum simple si usor de intretinut, cum ar fi hipotiroidismul postpartum sau anemia cu deficit de fier. Caderea parului poate fi declansata de orice lucru care implica o modificare a echilibrului hormonului estrogen in organism. Caderea parului poate rezulta din unul sau mai multe dintre urmatoarele:
Alte cauze pentru pierderea parului dupa sarcina sau factori de risc sunt:
Iata o serie de sfaturi pentru a reduce caderea parului dupa nastere:
Caderea parului in timpul si dupa sarcina poate sa nu necesite tratament special. In general, se reduce de la sine in timp. In caz de hipotiroidism sau anemie prin deficit de fier se intervine prin tratarea acestor problme cu medicamentele sau suplimentele potrivite. Daca un anumit medicament cauzeaza pierderea parului, medicul va poate sfatui sa nu mai utilizati acest medicament timp de cel putin 3 luni.
Medicii prescriu uneori minoxidil (Rogaine) daca dupa ceva timp de la nastere cresterea parului nu revine la nivelurile anterioare, dar acest medicament nu este considerat sigur in timpul sarcinii si nici in alaptare. Minoxidil este un medicament ce poate fi sub forma de lichid sau spuma pentru spalara parului. La inceput poate cauza caderea usoara a parului si e nevoie de minimum 6 luni pentru a se vedea rezultatele. Reactiile adverse posibile includ iritarea scalpului, cresterea nedorita a parului pe pielea din jurul fetei si a mainilor si ritm cardiac rapid (tahicardie).
Alte tratamente pot include contraceptive orale si spironolactona.
Cele mai frecvente vitamine pentru cresterea parului si pentru a stopa caderea parului includ:
Suplimentele de biotina ajuta la sinteza proteinelor firului de par numite keratina. Lipsa acestei vitamine poate duce la pierderea, caderea si ruperea acestuia. Utilizarea unui supliment de complex de vitamina B sau a unui sampon sau balsam imbogatit cu biotina poate ajuta la reducerea caderii parului.
Sunt multe astfel de suplimente care contin aceste vitamine indicate pentru caderea parului. Cu toate acestea, exista foarte putine dovezi stiintifice care sugereaza ca oricare dintre aceste vitamine favorizeaza cresterea parului, desi unele cercetari sugereaza ca o deficienta severa de biotina, zinc, niacina si fier poate duce la pierderea parului.
Vitaminele pentru caderea parului pot fi eficiente daca pierderea parului este cauzata de o deficienta a unei vitamine.
Alimentele sunt cea mai buna sursa de vitamine de care aveti nevoie pentru cresterea parului. Cu toate acestea, daca nu reusiti sa obtineti suficiente vitamine din dieta, suplimentele pot fi de ajutor.
Iata cateva remedii care pot fi eficiente in a reduce caderea parului:
Acestea sustin cresterea sanatoasa a parului si pot preveni caderea lui. Semintele se inmoaie in apa si se lasa peste noapte, iar a doua zi se scurg de apa si se aplica pe scalp. Se lasa sa actioneze 30 minute si apoi se clateste parul cu apa. Se realizeaza acest tratament de 2 ori pe saptamana. Nu numai ca stimuleaza dezvoltarea parului, ci ofera si o stralucire.
Albusul de ou favorizeaza cresterea parului. Se prepara o masca dintr-un albus de ou, o lingura de miere si o lingura de ulei de masline. Amestecul se aplica pe scalp si se lasa sa actioneze 30 minute. Ouale sunt bogate in proteine, care sunt esentiale pentru un par puternic si gros. Atunci cand este folosit in mod regulat, tratamentul cu oua poate ajuta la ingrosarea si intarirea parului.
Masajul favorizeaza circulatia sangvina la nivelul scalpului, ceea ce poate stimula cresterea parului. Se maseaza scalpul timp de 5-10 minute cu ulei caldut de cocos, migdale etc. Masajul scalpului cu ulei cald ajuta la controlul caderii parului in mod natural. Uleiul de cocos, jojoba, migdale, ulei de masline si ulei de mustar sunt considerate a fi cele mai bune pentru hranirea scalpului. Masajul scalpului poate ajuta la restabilirea cresterii parului si poate fi folosit in combinatie cu uleiuri si masti pentru par. Se crede ca fortele aplicate in timpul masajului incurajeaza cresterea parului si grosimea firului de par.
Aloe vera este bogata in vitamine si minerale care favorizeaza cresterea parului. De asemenea, imbunatateste circulatia sangelui in scalp pentru a promova cresterea foliculilor de par sanatosi, mentine echilibrul pH-ului si hidrateaza scalpul. Gelul aplicat pe scalp ar putea reduce caderea parului care apare din cauza uscaciunii scalpului. Se aplica gel de aloe vera pe scalp si sa lasa sa actioneze 30 minute, dupa care se clateste bine. Se face acest tratament de 3 ori pe saptamana.
Se amesteca 6 linguri de ulei de ricin si o lingurita de ulei de lavanda. Aplicati amestecul pe scalp si lasati sa actioneze o ora, apoi clatiti bine.
Aceasta problema nu duce la pierdere permanenta a parului si ar trebui sa inceapa sa se diminueze in decurs de 3-4 luni dupa nastere. Uneori parul revine complet ca inainte de sarcina dupa 1 an de la nastere. Este o problema care se reduce de obicei de la sine. Caderea parului dupa sarcina este in cea mai mare parte temporara si nu necesita tratament.
Uleiul de ricin este bogat in acizi grasi omega-9 (acid ricinoleic), care contribuie la cresterea parului, la prevenirea caderii si are rol hidratant. Desi uleiul de ricin este in general considerat sigur, poate provoca reactii adverse si reactii adverse uneori.
Uleiul de ricin administrat oral poate induce travaliul si poate cauza diaree, astfel ca nu se recomanda fara indicatiile medicului.
Aplicat pe par, uleiul de ricin are proprietati excelente de crestere a firului de par si poate fi folosit in timpul sarcinii. Uleiul de aplica la radacina si se maseaza usor.
Tunsul scurt nu favorizeaza cresterea mai rapida a parului. Cresterea parului incepe in foliculii din scalp. Foliculii de par necesita substante nutritive pentru a dezvolta fire de par puternice si sanatoase. Rata de crestere a parului nu este afectata de tunsori regulate, de culoare sau de stil. Cu toate acestea, modul in care va tratati parul poate afecta cat de gros si sanatos este firul.
Mitul ca taierea parului il poate face sa creasca mai repede este unul des intalnit. Prin taierea firelor despicate, parul arata mai bine si pare astfel mai bogat (deoarece varfurile sunt adesea mai subtiri si partea de sus a firului este mai groasa) si mai stralucitor. Beneficiile tunsului sunt indepartarea firelor arse si deteriorate. Un alt avantaj al tunderii este ca parul mai scurt prezinta un risc mai redus de rupere si cadere, pentru ca nu este prins sau coafat la fel de mult ca parul mai lung si se desprind mai greu de pe scalp, deoarece nu il suprasolicita la fel de mult cu greutatea.
Referinte:
(1) Hair loss, link: https://medlineplus.gov/hairloss.html
(2) Pregnancy and hair loss, link: http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/hair-loss-during-pregnancy/
(3) Postpartum hair loss, link:https://www.whattoexpect.com/first-year/postpartum-health-and-care/postpartum-hair-loss/
(4) Changes to hair during pregnancy, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/changes-to-hair-during-pregnancy
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Cat timp după naștere îmi mai cade parul?
Buna ziua. Am o fetița de 4 luni si de vreo 3 săptămâni a început sa imi cada parul foarte tare . In fata deja am început sa chelesc. Ce sa fac? Exista vreun tratament( eu alăptez)?
Eu iau pentru caderea parului, follixin
Copilul meu are 2,3 luni și încă îl alăptez și mi cade părul foarte mult