Articole

Boala gura-mana-picior la copii – cauze, simptome, tratament

 Afla totul despre boala gura-mana-picior – o infectie virala des intalnita la copii. Citeste despre cauzele acestei boli, simptome si in ce consta tratamentul, in randurile de mai jos. 

CUPRINS:

  1. Ce este boala gura-mana-picior?
  2. Virusul Coxsackie
  3. Simptome
  4. Alte manifestari ale virusului Coxsackie
  5. Cauze
  6. Tratament
  7. Complicatii
  8. Preventie

Ce este boala gura-mana-picior?

Boala gura-mana-picior este o infectie virala caracterizata de febra si eruptie cu vezicule la nivelul gurii, mainii si picioarelor, uneori si la nivelul feselor. Este frecventa la copii, dar poate aparea si la adulti. Poate sa apara in orice moment al anului, dar este cel frecventa vara si toamna.

Boala gura-mana-picior este foarte contagioasa (se raspandeste usor) si este frecventa la copiii sub 10 ani. Majoritatea adultilor sunt imuni la virusul Coxsackie A si B, deoarece au fost expusi anterior la acesta in timpul copilariei. Adultii care dezvolta boala au de obicei simptome mai usoare decat copiii.

Tratamentul nu este, de obicei, necesar deoarece sistemul imunitar al organismului inlatura virusul si simptomele dispar dupa aproximativ 7 – 10 zile.

Virusul Coxsackie

Virusul Coxsackie face parte din familia de virusuri enterovirale (care include, de asemenea, poliovirusuri si virusul hepatitei A) care traiesc in tractul digestiv uman. In majoritatea cazurilor, infectiile cu virusul Coxsackie produce simptome asemanatoare gripei si se reduc de la sine fara tratament. Virusul Coxsackie a fost izolat pentru prima data din fecale umane in orasul Coxsackie, SUA, in 1948, de catre G. Dalldorf.

Aceste virusuri Coxsackie sunt divizate in doua grupuri – virusul Coxsackie A si virusul Coxsackie B. Exista peste 24 de serotipuri diferite ale virusului (avand proteine distincte pe suprafata virala). Virusurile Coxsackie infecteaza celulele gazda si duc la liza celulelor.

In general, enterovirusurile pot provoca, de asemenea, simptome asemanatoare gripei, eruptii cutanate sau, in cazuri rare, inflamatia inimii (miocardita) sau a creierului (encefalita). Aceste virusuri sunt, de asemenea, cunoscute cauze ale meningitei virale (uneori numita aseptica).

Virusurile de tip A provoaca herpangina si boala gura-mana-picior. De asemenea, virusurile de tip A cauzeaza inflamarea pleoapelor si a suprafetei albe a ochiului (conjunctivita).

Virusurile de tip B provoaca pleurodinia epidemica sau boala Bornholm (febra, dureri de plamani si dureri abdominale, dureri de cap care dureaza aproximativ 1 pana la 12 zile). Exista sase serotipuri de virus Coxsackie B (1-6, cu B4 considerate de unii cercetatori ca o posibila cauza a diabetului zaharat la un numar de indivizi).

Ambele tipuri de virusuri (A si B) pot provoca meningita, miocardita si pericardita, dar acestea apar rar din infectiile cu acest virus.

Simptome

Semnul indicativ ale bolii gura-mana-picior este in general dat de blistere sau eruptie cutanata rosie la nivelul gurii, palmelor, talpilor si uneori pe fese.

Alte simptome ale bolii gura-mana-picior sunt:

  • Febra – poate fi primul semn al bolii;
  • Eczeme – pete rosii pe palme, talpi si in jurul gurii, precum si pe genunchi, coate, trunchi, fese si zona genitala;
  • Disconfort – copilul poate fi mult mai agitat, cu iritabilitate;
  • Lipsa poftei de mancare;
  • Dureri de gat;
  • Dureri abdominale.

Boala poate cauza si oboseala, data de durere sau de febra. In general apare prima data febra, urmata la 1-2 zile de blistere si, eventual, o eruptie cutanata inainte. Blisterele se pot rupe. Apar ulceratii usoare la nivelul gurii si o eruptie formata din pete mici, rosii, proeminente, mai ales pe degete, pe spate sau pe palme. Petele se pot transforma in blistere mici cu un centru gri.

Alte manifestari ale virusului Coxsackie

Cele mai multe cazuri de infectie cu virusul Coxsackie sunt necomplicate si se reduc in termen de o saptamana. Infectia cu virusul Coxsackie poate duce la meningita si, in cazuri rare, un copil infectat cu acest virus poate dezvolta o boala severa care poate necesita spitalizare.

Alte manifestari ale virusului Coxsackie sunt:

  • Herpangina, o infectie a gatului, provoaca blistere si ulceratii pe amigdale si palatul moale.
  • Conjunctivita hemoragica, o infectie care afecteaza regiunea alba a ochilor, incepe, de obicei, ca durere oculara, urmata rapid de ochi rosii, umflare, sensibilitate la lumina si vedere incetosata.
  • Rar poate cauza infectii mai grave, ca meningita, encefalita si miocardica.

Cauze

Boala gura-mana-picior este cauzata in mod obisnuit de virusul Coxsackie. Apare mai ales la sugari si copii mici, dar nu numai. Un copil poate dezvolta boala de doua ori chiar, deoarece boala poate fi cauzata si de alte virusuri sau tulpini diferite ale virusului Coxsackie.

Aceasta boala este de obicei cauzata de virusul Coxsackie, dar poate fi cauzata si de alte virusuri din aceeasi familie ca virusul acesta.

Virusul se transmite astfel:

  • prin inspirul aerului infectat (virusul poate ajunge in aer cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste);
  • contactul cu obiecte contaminate;
  • contactul cu lichidul din blistere;
  • contactul cu saliva sau fecalele unei persoane infectate (virusul ramane in fecale timp de aproximativ patru saptamani dupa ce persoana s-a recuperat).

Perioada de incubatie este de 3-5 zile. Asta inseamna ca dureaza 3-5 zile ca o persoana sa dezvolte simptome dupa ce a fost infectata de o alta persoana. Majoritatea cazurilor sunt transmise prin tuse si stranut.

Tratament

Nu exista tratament pentru aceasta boala. De obicei se reduce de la sine fara probleme. Antibioticele NU sunt eficiente impotriva acestui virus.

Tratamentul este indicat doar pentru ameliorarea simptomelor:

Tratament pentru simptome:

  • Acetaminofenul – poate fi utilizat pentru dureri de cap, febra si durere in gat;
  • Ibuprofenul poate fi, de asemenea, utilizat pentru copiii cu varsta de cel putin 6 luni.
  • Clatirea gurii cu apa salina (1/2 lingurita de sare la 1 pahar de apa calda) pentru a reduce durerile la inghitire.
  • Administrarea de multe lichide (apa sau lapte) – trebuie evitate sucurile care pot irita gatul. Evitati alimentele care pot agrava durerile, ca alimentele dure sau sarate.

Atentie! Nu administrati aspirina.

Contactati medicul daca apar urmatoarele semne:

  • copilul refuza, din cauza durerii, orice aliment sau lichid, aparand semne de deshidratare, ca piele si buze uscate;
  • copilul nu a udat un scutec timp de 4-5 ore in cazul celor mici si nu a mers la baie in ultimele 6-8 ore, in cazul copiilor mai mari;
  • starea copilului nu se amelioreaza in cateva zile;
  • copilul are dureri severe de gat si dureri in piept;
  • febra copilului nu se reduce cu tratament;
  • copilul prezinta semne de convulsii si letargie.

Aveti grija ca cel mic sa nu transmita virusul mai departe pe cat posibil:

  • cel mic trebuie sa se spele bine pe maini frecvent, mai ales dupa folosirea toaletei;
  • gura si nasul trebuie sterse frecvent cu servetele de unica folosinta;
  • adultii trebuie sa aiba grija sa nu intre in contact direct cu fecalele din scutec si sa se spele bine pe maini dupa schimbarea scutecelor;
  • hainele si lenjeriile trebuie spalate la temperaturi inalte;
  • evitati sa impartiti pahare, tacamuri, farfurii, prosoape etc. cu persoanele afectate.

Copiii cu boala gura-mana-picior trebuie tinuti departe de colectivitate pe durata perioadei de contagiozitate pana la disparitia blisterelor, si pana orice eruptie cutanata (daca este prezenta) a disparut si febra s-a redus.

Complicatii

Complicatiile in cazul bolii gura-mana-picior sunt rare, insa daca apar, acestea pot fi:

  • Deshidratare – leziunile orale pot face dificil consumul de lichide, astfel ca cel mic este expus unui risc mai mare de deshidratare;
  • Infectii – daca leziunile sunt zgariate, acestea pot deveni infectate;
  • Meningita virala aseptica – ce produce febra, dureri de cap, dureri de spate. Meningita virala este mai putin severa decat meningita bacteriana si majoritatea persoanele vor avea o recuperare completa in doua saptamani.
  • Encefalita (inflamatia creierului) – In cazuri foarte rare, boala aceasta poate duce la encefalita. Encefalita este o infectie care provoaca umflarea tesutului cerebral si inflamarea acestuia. Poate provoca leziuni ale creierului si poate pune viata in pericol. Semnele precoce ale encefalitei sunt simptome asemanatoare gripei, care se pot dezvolta in cateva ore sau cateva zile. Alte simptome includ varsaturi, somnolenta sau confuzie, convulsii si sensibilitate la lumina.

Femeile gravide care dezvolta boala gura-mana-picior o pot transmite copilului. Cu toate acestea, bebelusii nascuti cu boala vor avea, de obicei, simptome usoare. In cazuri foarte rare, dezvoltarea bolii in timpul sarcinii poate duce la avort spontan.

Consultati medicul daca cel mic prezinta varsaturi, sensibilitate la lumina, gat intepenit, probleme de respiratie, febra mare.

Preventie

Nu exista vaccin pentru boala gura-mana-picior, astfel ca masurile de preventie implica abordarile obisnuite, cum ar fi:

  • acoperirea gurii la stranut sau tuse si folosirea de servetele de unica folosinta;
  • spalarea regulata a mainilor;
  • spalarea atenta a mainilor dupa schimbarea scutecului copilului care sufera de boala gura-mana-picior;
  • evitarea contactului apropiat cu persoana care are boala;
  • dezinfectarea atenta a suprafetelor si obiectelor atinse de persoana afectata;
  • evitarea folosirii in comun a tacamurilor, farfuriilor, paharelor, prosoapelor, fetelor de perna etc.;
  • evitarea pe cat posibil a contactului cu persoane infectate;
  • tinerea copilului separat de colectivitate daca exista risc de infectie sau daca cel mic are boala, pentru a preveni raspandirea.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Boala gura-mana-picior se poate transmite de la un copil de 4 ani la un bebe de 2 luni? Daca da, ce trebuie sa fac? Multumesc pentru raspuns

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago