Bebelusul la 4 luni

Bebelusul la 4 luni

Bebelusul la 4 luni invata noi lucruri, se dezvolta vazand cu ochii si trece prin tot felul de schimbari legate de somn, achizitii, alimentatie, activitate.

CUPRINS:

1. Dezoltarea bebelusului la 4 luni
2. Ingrijirea bebelusului la 4 luni
3. Cresterea bebelusului la 4 luni
4. Alimentatia bebelusului la 4 luni
5. Simturile bebelusului la 4 luni
6. Somnul bebelusului la 4 luni
7. Plansul si comunicarea bebelusului la 4 luni
8. Articole utile

Dezoltarea bebelusului la 4 luni

Bebe la 4 luni se dezvolta mai mult – dispar unele reflexe ce erau prezente la nastere, isi sustine capul mult mai bine, incepe sa poata sta in fundulet fara sustinere, se rostogoleste, tine jucarii in manute, cand sta pe burtica impinge in manute.

Musculatura se dezvolta tot mai mult, creste forta musculara si se imbunatateste coordonarea ochi-mana. Copilul gangureste, scoate noi sunete si reproduce unele sunete auzite. Discuta cat mai mult cu copilul si foloseste tot mai multe cuvinte pentru a favoriza comunicarea. Citeste-i bebelusului – citeste cu expresivitate, arata-i poze si incurajeaza-l sa dea paginile. Printre activitati bebe 4 luni si jocurile preferate se poate numara „cucu-bau”, paturica activitati pentru bebe, jucarii cu sunete, jucarii pe care le poate tine in mana, carti muzicale, carticele senzoriale. Ii plac jucariile colorate, „zornaitoare”, cu luminite sau sunete. Ai grija insa sa nu il agite prea mult – sa fie prea luminoase sau prea zgomotoase.

Bebe invata despre cauza si efect, zambeste spontan, reactioneaza la emotii negative sau pozitive, are expresii faciale de tot felul, recunoaste persoane si are diferite tipuri de plans.

Pot aparea primii dintisori – eruptia dentara sau apar simptomele pentru primii dinti – in general, insa, dintisorii apar mai tarziu. Doar 1% dintre copii se confrunta cu eruptia dentara sau primul dintisor la 4 luni sau mai devreme.

In saptamana 19 are loc si saltul mental 4 – axat pe evenimente, cand bebe incepe sa recunoasca mai bine anumite secvente de evenimente.

Ingrijirea bebelusului la 4 luni

  • Schimba scutecul cat mai des pentru a preveni iritatiile de scutec.
  • Evita produsele de ingirjire excesive, mai ales la baita bebelusului.
  • Ai grija la protectia celui mic – protectie solara – pentru copiii mai mici de 6 luni NU se recomanda deloc crema de protectie solara, astfel ca pentru a-l proteja de radiatii evita expunerea sa la soare, protejeaza-l de soare cu haine de protectie, palariute si perdelute la carucior etc.
  • Nu ii da miere copilului – este contraindicata in primul an de viata – nu aplicati miere pe suzeta pentru a incuraja linistirea copilului.
  • Curata gingiile copilului cu apa si degetul sau o periuta speciala pentru gingii – chiar daca inca nu au aparut dintisorii.
  • La 4 luni se recomanda si vizita la pediatru – se va face monitorizarea dezvoltarii, masuratori, examinarea gingiilor, monitorizarea si analiza achizitiilor motorii si cognitive.
  • Se vor efecta vaccinarile necesare (DTPA-VPI-HIB-Hep B si vaccinul pneumococic conjugat) – cele obligatorii si altele optionale.

Cresterea bebelusului la 4 luni

Trebuie sa stii ca la 4 luni bebe in general si-a dublat greutatea pe care o avea la nastere. La 4 luni creste in medie cu 113-142 g saptamanal. Greutate bebe 4 luni e in general de 5,6-8,6 kg daca e baietel si 5,1-8,1 kg daca e fetita. Lungimea sau inaltimea bebelusului la 4 luni este de 60-67,8 cm la baietei si 58-66,2 cm la fetite, conform OMS. Retineti ca acestea sunt valori estimative si fiecare bebelus se dezvolta in ritmul sau propriu. La 4 luni, bebe are perimetrul cranian de aproximativ 39-44 cm baietei si 38-43 cm fetite.

La 4 luni are loc si un puseu de crestere – puseu de crestere 4 luni – greutatea sa de la nastere s-a dublat, poate fi mai agitat, nervos, are nevoie si cere mai multa hrana.

Alimentatia bebelusului la 4 luni

Ce inseamna alimentatie bebe 4 luni? Bebelusul la 4 luni are nevoie in general doar de lapte matern sau lapte praf, in functie de caz. Medicul va recomanda adesea si suplimente de vitamina D – Vigantol. Cat mananca un bebelus de 4 luni? Cand vorbim de lapte la san, are nevoie de 5-6 alaptari, iar daca vorbim de lapte praf – 950-1200 ml formula, cate 180-200 ml la fiecare masa – cantitate lapte bebe 4 luni.

Diversificarea la 4 luni

Unele mamici aleg sa inceapa diversificarea la 4 luni. Multi pediatri recomanda autodiversificarea, care incurajeaza parintii sa mearga pe alegerile si preferintele copilului cand vine vorba de primele alimente solide. Depinde daca bebe e pregatit pentru diversificarea la 4 luni. Fiecare copoil e diferit si este important sa se evite introducerea alimentelor solide prea devreme. Academia Americana de Pediatrie recomanda introducerea alimentelor solide doar daca se bifeaza urmatoarele:

  • bebelusul isi poate sustine singur capul;
  • poate sta in fundulet fara sustinere;
  • poate tine lingurita in mana – chiar daca nu o tine bine;
  • bebe deschide gurita cand te apropii cu lingurita cu mancare de el;
  • arata interes pentru alimente.

Daca se alege diversificarea, la indicatiile pediatrului, se va continua in acelasi timp si alaptarea. Alimentele introduse vor fi fara zahar si sare si se asteapta 5 zile intre fiecare nou aliment introdus pentru a vedea reactia organismului. Se poate incepe cu piureuri pentru bebelusi, cereale pentru bebelusi. NU se recomanda cereale in biberon, pentru ca pot creste riscul de inecare si studiile sugereaza ca cerealele in biberon sunt asociate cu risc mai mare de obezitate la copii. Apare un volum alimentar mai mare si copilul nu isi mai poate regla singur aportul de alimente si aportul caloric. Ca recomandari amintim mar, para, banana, avocado, morcov, cereale de orez. Nu se recomanda alimente bogate in proteine! Cand vorbimd de cantitate, pe langa laptele praf sau laptele matern mentionate mai sus, se recomanda 2-4 lingurite cereale sau piure o data pe zi. Cantitatea si frecventa meselor se va creste treptat – se incepe usor.

Simturile bebelusului la 4 luni

Bebelusul la 4 luni invata despre lumea din jur prin simturi. Asculta si imita ce spun ceilalti, in felul lui, poate vedea mai bine la distanta. Ii placa sa atinga obiecte si sa le simta textura, astfel carticelele senzoriale pot fi o alegere excelenta.

Somnul bebelusului la 4 luni

Majoritatea copiilor de 4 luni au nevoie de 11-12 ore de somn noaptea si 3-4 ore in timpul zilei. Multi copii de 4 luni mananca in continuare de 1-2 ori pe noapte. Se formeaza mai bine asocierile de somn, asa ca daca il adormi leganat sau la san, va fi mult mai greu sa dezveti copilul ulterior.

Regresia de somn la 4 luni

Una dintre cele mai mari provocari ale somnului cu care se confrunta parintii cu un bebe de 4 luni este regresia de somn de la 4 luni. Regresiile de somn se petrec in diferite etape ale sugarului, prima aparand in jur de 4 luni. Este posibil ca bebelusul sa prezinte un model de somn previzibil pana acum si sa apara brusc semne de regresie de somn:

  • treziri mai dese noaptea;
  • refuzul de adormire;
  • iritabilitate.

Adesea, regresiile de somn sunt rezultatul unui „puseu de crestere” in creierul si corpul copilului si sunt temporare, asa ca pentru a face fata regresiei somnului, continuati sa ramaneti la rutina stabilita. Bebelusii de aceasta varsta nu dorm atat de profund ca inainte. Creierul lor este mai activ, facandu-i mai atenti. O rutina linistitoare de somn poate ajuta copilul. Asa se poate obisnui sa adoarma singur in patut, mai degraba decat in bratele tale. Din fericire, regresia de somn la 4 luni dureaza de obicei doar 2 – 6 saptamani.

Incearca sa pastrezi rutina de somn pe care ai format-o pana acum, ce ar trebui sa includa de exemplu baita de culcare si chiar povestea de seara. Pune copilul in patut cat inca e trez. Pentru ca bebe afla despre cauza si efect luna asta, isi va seama seama ca daca plange e ridicat din patut si leganat, astfel ca e posibil ca asta sa fie o piedica in stabilirea unei rutine pozitive. Ii puteti da copilului suzeta la culcare.

Antrenament de somn la 4 luni?

Aceasta este o alegere personala, dar unii experti spun ca puteti incepe antrenamentul pentru somn intre varsta de 4 luni si 6 luni. Semne ca bebelusul ar putea fi gata pentru antrenamentul in somn sunt ca a intrat in rutina obisnuita de somn si ca a renuntat la cea mai mare parte a hranirilor din miezul noptii.

Sleep training” sau antrenamentul de somn poate fi astfel stimulat si inceput la aceasta varsta.

Plansul si comunicarea bebelusului la 4 luni

Bebelusul la 4 luni se dezvolta tot mai mult, si observa ca cei din jur raspund la actiunile sale – daca plange, cineva il ia in brate; daca arunca ceva pe jos, un adult ridica. Multi devin incantati de acest lucru si le place sa faca asta in mod repetat deseori.

Se exprima prin gangureli, sunete, ras. Este mai expresiv si isi poate exprima pe chip o gama larga de emotii – de la zambete largi la suparare intensa. Bebelusul la 4 luni incepe, de asemenea, sa invete cum sa citeasca emotiile din vocea si expresiile faciale ale celorlalti.

De obicei plange pentru ca trebuie schimbat scutecul, ii e foame sau somn. Alteori nu vei sti de ce plange, dar e important sa il mangai si sa ii arati afectiune. Nu zguduiti niciodata copilul cand plange. Acest lucru poate provoca sangerare in interiorul creierului si chiar leziuni cerebrale permanente. Daca simti ca nu faci fata plansului, solicita ajutor.

Articole utile

Sterilizatoare biberoane – cum alegi sterilizatorul potrivit | Ghid util pentru mamici
Graficele de crestere ale copilului
Jucarii bebelusi – 10 sfaturi pentru a alege jucarii sigure pentru copilul tau
Distrofia la sugari (malnutritia) | Cauze. Simptome. Tratament
Puseuri de crestere la copii – ghid complet pentru mamici
Botezul crestin – traditii, obiceiuri si informatii utile pentru parinti
Decalotarea la baietei – sfaturi pentru parinti
Alaptarea la san | Tot ce trebuie sa stii
Alimentatia artificiala a bebelusului
Povesti de adormit copiii
Scaunul auto pentru copii – cum sa il alegi
Eruptiile dentare la copii: Cand apare febra de la dinti?