Bebelusul la 12 luni / 1 an

Bebelusul la 12 luni/ 1 an

Bebelusul la 12 luni / 1 an – iata ca bebe a ajuns la prima sa aniversare. In general, la 1 an copilul si-a triplat greutatea de la nastere si poate sa stea in piciorute, dar fiecare copil este unic si se dezvolta in ritmul sau. Iata cum creste si se dezvolta bebe la 1 an si ce trebuie sa stii despre alimentatia sa, programul de somn si ingrijire.

CUPRINS:

1. Dezvoltarea bebelusului la 12 luni
2. Ingrijirea bebelusului la 12 luni
3. Cresterea bebelusului la 12 luni
4. Alimentatia bebelusului la 12 luni
5. Simturile bebelusului la 12 luni
6. Somnul bebelusului la 12 luni
7. Plansul si comunicarea bebelusului la 12 luni
8. Articole utile

Dezvoltarea bebelusului la 12 luni

Pe masura ce bebelusul se apropie de prima sa aniversare, invata noi abilitati si se dezvolta pe zi ce trece. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare si invata noi abilitati la momentul sau. Se imbunatateste si mai mult coordonarea ochi-mana, se poate hrani singurel cu unele alimente, apuca obiecte sau alimente intre degetul mare si aratator.

In general, bebelusul la 12 luni se rostogoleste, se taraste, merge de-a busilea, si poate chiar a facut primii pasi fara sprijin. De la 12 luni, cel mic face trecerea de la  bebelus la copil mic (toddler) – trece la o alta etapa de dezvoltare. Medicii folosesc anumite repere pentru a vedea daca un copil se dezvolta asa cum este de asteptat. Exista o gama larga a ceea ce este considerat normal, astfel incat unii copii dobandesc abilitati mai devreme sau mai tarziu decat altii. Copiii care s-au nascut prematur ating repere mai tarziu.

Copilul isi descopera independenta, face tot mai multe lucruri singurel, exploreaza si e interesat de noi activitati. Poate incepe sa utilizeze in mod corect cateva obiecte zilnice, inclusiv o lingurita. Desi nu le foloseste perfect, cu siguranta intentia este corecta. In saptamana 46 are loc si saltul mental 7 – secvente, cand bebe incepe sa invete detalii privind ordinea lucrurilor.

Citeste si despre Taierea motului la 1 an – semnificatii si traditii

Ingrijirea bebelusului la 12 luni

  • La 12 luni e necesar control periodic pentru monitorizarea cresterii si dezvoltarii. De asemenea, se va face vaccinarea conform schemei de imunizare – vaccin rujeolic-rubeolic-oreion sau ROR, plus alte vaccinuri optionale daca este cazul.
  • Schimbati la timp scutecul celui mic pentru a preveni iritatiile. Puteti incepe sa obisnuiti copilul cu olita – chiar daca nu va face la olita, invata pentru ce se foloseste, se acomodeaza si va asocia ulterior nevoia de a urina cu olita.
  • Pentru ca cel mic devine tot mai activ, e esential sa securizati casa pentru a preveni accidentarile.
  • Folositi produse de ingrijire delicate pentru a preveni problemele dermatologice.
  • Acordati atentie igienei dentare la bebelusi.

Cresterea bebelusului la 12 luni

La varsta de 1 anisor, in general bebe si-a triplat greutatea pe care o avea la nastere. Cu cat se apropie de prima sa aniversare, cresterea in greutate a copilului este mai redusa, pe masura ce devine mai activ. Medicul va monitoriza greutatea copilului la fiecare control pediatric pe graficele de crestere. In general, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, greutatea unui copil la 12 luni este de aproximativ 7,8-11,8 kg daca e baietel si 7,1-11,3 kg daca e fetita. Greutatea celui mic depinde si de predispozitia genetica, de alimentatie si numarul de mese, de laptele matern sau formula de lapte, precum si de buna functionare a sistemului hormonal ce regleaza cresterea.

Daca in prima etapa a vietii se masura lungimea bebelusului cu un infantometru, odata ce bebe sta in piciorute, se poate masura inaltimea cu ajutorul unui stadiometru. In medie, conform OMS, inaltimea medie a unui copil de 12 luni este de 71,3-80,2 cm daca e baietel si 69,2-78,9 cm daca e fetita. Inaltimea depinde insa si de factori genetici, endocrini etc.

Perimetrul cranian la 12 luni este in medie de 43,6-48,5 cm daca e baietel si 42,3-47,5 cm daca e fetita, conform tabel greutate bebe OMS.

Alimentatia bebelusului la 12 luni

Pentru bebelusi de un an se recomanda continuarea alaptarii la san sau formula de lapte – se poate trece la indicatiile medicului la laptele de crestere. Unele mame incep intarcarea copilului.

De la un an, se poate introduce si laptele de vaca. Incepeti cu lapte integral. Copilul are nevoie de grasime suplimentara pentru cresterea si dezvoltarea creierului. Nu treceti la lapte cu continut scazut de grasimi – sau la alte alimente cu continut scazut de grasimi, in aceasta privinta – decat dupa 2 ani sau daca asa e recomandat de catre medicul pediatru. Sistemul digestiv al bebelusului de 12 luni este in general pregatit pentru laptele de vaca, asa ca se poate introduce treptat. Incepeti cu cantitati mici si alternati cu lapte matern si formula. S-ar putea sa dureze putin pana se obisnuieste cu gustul.

Cel mic incepe sa aiba preferinte alimentare si e important ca parintii sa incurajeze de la aceasta varsta comportamentele alimentare sanatoase. Este important ca mesele sa fie luate in familie pentru a incuraja acest obicei. Nu fortati copilul sa manance anumite alimente sau sa termine tot din farfuriuta si asociati mesele cu o stare de buna dispozitie si bucurie.

Diversificarea la 12 luni

In general, pe langa lapte praf sau lapte matern, copilul la 1 an mananca si 3 mese si pana la 2-3 gustari pe zi. Acum, cand copilul mananca mai multe alimente singure, fiti foarte atent la pericolele de sufocare. Evitati sa ii dati struguri intregi, alimente grosiere, cu textura dura sau bucati prea mari. Nu il lasati nesupravegheat la masa.

Cel mic poate consuma alimente tip finger food, supe, ciorbita, piureuri pentru bebelusi, fulgi de cereale cu lapte, iaurt, branzica. In ceea ce priveste alimentele cu potential alergen, acestea se recomanda in general dupa 1 an introduse. Insa, discutati cu medicul pediatru sau cu alergologul privind introducerea lor. Daca sunt considerate sigure, introducerea lor se face treptat pentru a observa potentialele reactii care apar.

Cel mic are nevoie acum de aproximativ 3-4 mese de lapte (lapte matern sau lapte praf), 4 portii de legume si fructe pe zi, 4 portii de cereale, o portie de proteine si una de lactate pentru bebe.

Simturile bebelusului la 12 luni

Auzul celui mic este acum mult mai bun si asculta cu atentie mai mare tot ce se aude in jur. Ii place sa priveasca si sa asculte in acelasi timp, astfel ca va fi atras de carticele interesante. E interesat si de tot felul de texturi noi si senzatii – senzatia de rece, apa care curge la robinet etc.

Somnul bebelusului la 12 luni

Cat de mult trebuie sa doarma un copil la 1 an? Copiii de un an inca pot dormi aproximativ 13-14 ore in 24 ore. Aproximativ 10 -11 dintre aceste ore sunt probabil noaptea. Un program tipic de somn pentru un copil de 1 an consta din doua somnuri de zi care insumeaza pana la 2- 3 ore de somn. Cel mic poate chiar trece in perioada asta la un singur somn de zi – de obicei dupa-amiaza.

Antrenamentul de somn la 12 luni

Puneti copilul in patutul sau la somn cat e inca treaz, dar somnolent. Astfel se va obisnui sa adoarma singur. Cel mai important este ca aveti o rutina linistitoare la culcare, pe care copilul sa o asocieze cu somnul. Rutina poate include baita, povestea de seara, un cantecel de leagan, stinsul luminilor si o imbratisare. Acest lucru il poate ajuta sa se stabileasca si sa invete sa doarma singur, fara sa-l linistiti sa doarma. Este o idee buna sa parcurgeti acelasi tip de activitati in fiecare seara in timpul pregatirii pentru somn. Orice ar include, rutina trebuie sa fie placuta si consecventa.

Plansul si comunicarea bebelusului la 12 luni

Cand plange, in general bebelusul la 12 luni semnaleaza un disconfort. De asemenea, e posibil sa planga pentru ca vrea sa fie luat in brate sau vrea atentie. In luna 12, copilul va incepe, de asemenea, sa testeze limitele, care pot include raspunsul la solicitarile tale cu un „nu” sau refuzul. E important sa fiti fermi si sa ii explicati copilului ca un astfel de comportament nu e acceptat. Vorbiti bland si explicati-i. De la aceasta varsta sau chiar mai devreme se pot pune bazele disciplinei pentru educatia copilului de 1 an si mai departe. De cealalta parte, rasplatiti comportamentele bune cu laude si imbratisari.

In ultimele luni, copilul a invatat sa isi arate emotii precum bucuria si frica. El ar putea fi, de asemenea, mai constient de propriile sale nevoi si incepe sa ceara lucrurile pe care le vrea, in stilul sau.

E posibil ca bebe 1 an sa prefere anumite persoane si sa fie timid sau agitat in preajma altor persoane. Anxietatea de separare si anxietatea de straini sunt normale la aceasta varsta. Sunt etape normale care vor trece in timp.

Limbaj la 12 luni

Bebelusul la 12 luni comunica acum in multe feluri – arata, da din cap, gesticuleaza si scoate tot felul de sunete. Bebelusul la 12 luni are noi abilitati de comunicare si limbaj. Poate spune uneori unele sunete sau cuvinte, indica anumite obiecte, poate avea inflexiuni ale vocii pentru a imita vocile celor din jur etc. De asemenea, intelege cuvinte si intrebari simple. Vocabularul copilului se extinde rapid. Copiii de un an invata limbajul imitand vorbirea parintilor. Pana la un an, bebelusii devin mai sociabili. Incep sa inteleaga ce le spun oamenii si isi folosesc abilitatile de limbaj pentru a atrage atentia celor din jurul lor.

Joaca la 12 luni

E interesat de jocuri precum „cucu bau”, jocuri ce presupun obiecte ascunse. Citeste-i si uitati-va impreuna pe carticele cu poze. Jocul este important, pentru ca este modul in care copilul tau invata. Ii place sa se joace cu tine si ar putea incepe sa iti arate lucruri cu care se joaca – de exemplu, o jucarie sau o papusa. Acum ca a perfectionat arta ridicarii si manipularii obiectelor mici cu mainile sale, se poate sa fie interesat de jocul mai energic pentru a-si intari bratele si picioarele.

Articole utile

Mancare bebelusi – Ghid complet pentru alimentatia bebelusilor
Diversificarea naturala – Totul despre autodiversificare
Diversificarea alimentatiei bebelusului
Alimentatia artificiala a bebelusului
Alaptarea la san | Tot ce trebuie sa stii
Eruptiile dentare la copii: Cand apare febra de la dinti?
Decalotarea la baietei – sfaturi pentru parinti
Etapele dezvoltarii copilului – ghid pentru parinti
Jucarii bebelusi – 10 sfaturi pentru a alege jucarii sigure pentru copilul tau
Salturile mentale la copii – saptamanile minune