Bebelusul la 1 luna
Bebelusul la 1 luna e numit in general nou-nascut. La aceasta varsta, somnul si hrana sunt nevoile sale de baza. Timpul petrecut cu bebelusul sustine dezvoltarea creierului si il ajuta sa experimenteze lumea. Plange mult adesea, pentru ca fie ii e foame, fie trebuie schimbat scutecul, dar alteori plange fara un motiv aparent.
CUPRINS:
1. Dezvoltarea bebelusului la 1 luna
2. Ingrijirea bebelusului la 1 luna
3. Cresterea bebelusului la 1 luna
4. Alimentatia bebelusului la 1 luna
5. Simturile bebelusului la 1 luna
6. Somnul bebelusului la 1 luna
7. Plansul si comunicarea bebelusului la 1 luna
8. Articole utile
Dezvoltarea bebelusului la 1 luna
Cand vorbim despre bebelusi nou-nascuti, ne referim in principal la aspectul unui nou-nascut. Pielea unui nou-nascut e acoperita de puf moale numit lanugo si cu o substanta numita vernix caseosa. Aceasta se duce de la sine, nu trebuie fortata indepartarea ei. Copilul poate avea acnee neonatala din cauza expunerii la hormonii mamei. Oasele craniului nu sunt complet sudate, astfel ca se simt fontanele – regiuni moi pe capul bebelusului. Bebe a primit la nastere o nota – scorul Apgar care reda starea copilului dupa evaluarea imediat dupa nastere a semnelor vitale.
In general la bebelusul la 1 luna:
- miscarile copilului sunt date in cea mai mare parte de reflexe, nu au actiuni voluntare prea multe;
- bebelusul apuca obiecte daca ii sunt puse in palma;
- poate urmari un obiect in miscare dintr-o parte in alta;
- majoritatea bebelusilor isi pot recunoaste parintii pana la aceasta varsta;
- pana la sfarsitul primei luni, majoritatea bebelusilor isi pot ridica usor capul atunci cand ii asezati pe burtica si vor intoarce capul intr-o parte.
Petreceti cat mai multi timp cu copilul – trebuie sa ii vorbiti, sa ii cantati, sa ii cititi. Cei mici sunt atrasi de jucarii stralucitoare si zgomotoase – zornaitoare (aveti grija insa sa nu il agite prea mult sau sa il sperie).
Ingrijirea bebelusului la 1 luna
Bebelusul la 1 luna este mai sensibil si susceptibil la imbolnavire. Incercati sa reduceti la minimum contactul copilului cu persoane care ar putea fi bolnave. Reduci orice posibila expunere la infectii, desi nu e indicat nici sa izolezi copilul in intregime. Spalarea mainilor este metoda numarul unu de control a infectiilor si minimizarea contaminarii. Dupa ce schimbi scutecul copilului si inainte de a-l hrani, spala-ti mainile si usuca-le bine.
Sfaturile principale de ingrijire pentru bebelusul la 1 luna includ:
- bontul ombilical cade in general in primele saptamani; pana atunci trebuie mentinut curat si uscat; la baita bebelusului nu se va inmuia si bontul sau zona bontului; se poate folosi alcool alb sau nitrat de argint pentru curatarea buricului;
- temperatura din casa trebuie sa fie de 20-25 grade, idealul fiind de 20-22 grade;
- schimba scutecele imediat ce s-au murdarit/sunt pline pentru a evita iritatiile de scutec;
- foloseste o crema de scutec ca masura preventiva, mai ales daca bebelusul are risc de iritatii si pielea foarte sensibila;
- icterul apare in general in primele zile de la nastere;
- spala copilul la fundulet dupa fiecare urinare sau defecare si cand schimbi scutecul, iar baita generala se poate face si in fiecare zi, fara a fi nevoie sa folositi altceva in afara de apa in general;
- lasa copilul si fara scutec pentru a trata iritatia de scutec;
- problemele comune ale bebelusilor in prima luna, care trebuie depistate si tratate la timp, includ icterul, hernia ombilicala, probleme de auz sau de vaz si displazia de sold;
- nasucul si ochii (care se curata in mod natural prin secretiile naturale produse de organism) pot fi curatate si cu ser fiziologic.
Prima vizita la pediatru se face la 2 saptamani pentru monitorizare crestere, examinare fizica, examinarea buricului si pentru recomandarea de vitamina D. La aceasta vizita se va discuta si despre necesarul de lapte, orarul de masa si de somn si tot ce tine de igiena bebelusului. La 1 luna se face a doua vizita la pediatru.
Cresterea bebelusului la 1 luna
Greutatea unui bebe la nastere e de 2600-4300 g, daca e nascut la termen (in perioada 37-42 saptamani de sarcina), iar lungimea de aproximativ 50 cm. Pentru un prematur greutatea e mai mica de 2500 g, iar daca e mai mica de 1500 g vorbim de greutate foarte mica ce necesita ingrijiri speciale.
Toti bebelusii pierd in greutate imediat dupa nastere – aproximativ 10% din greutate. Bebelusii sanatosi revin de obicei la greutatea lor de la nastere in aproximativ 2 – 3 saptamani si vor continua apoi sa creasca. Copilul este cantarit la nastere, iar medicul va planifica astfel cresterea estimativa pe o diagrama de crestere sau tabel greutate bebe. Fiecare copil este insa unic, astfel ca nu incercati sa comparati cresterea in greutate a copilului cu cea a altor bebelusi.
Bebelusii cresc in ritmuri diferite. Dar, in medie, la aceasta varsta va lua in greutate 200-225 g pe saptamana, adica in jur de 900 g in prima luna, si creste in prima luna cu 2,5 – 4 cm in lungime. Circumferinta craniana la nastere e de aproximativ 34 cm, iar in prima luna va creste cu aproximativ 0,6 cm.
In aceasta etapa (bebelusul la 1 luna) au loc si 2 puseuri de crestere – primul la 7-10 zile de la nastere cand are loc pierderea in greutate de 7-10%. Al doilea puseu e la 2-3 saptamani cand creste cererea de lapte din partea bebelusului si are loc o dezvoltare mai accelerata.
Alimentatia bebelusului la 1 luna
Cat mananca bebe de 1 luna? Copilul are nevoie de aproximativ 8 mese daca e hranit la san, cu durata de hranire de cel putin 10 minute, iar cei hraniti cu lapte praf sau biberon trebuie sa fie hraniti la aproximativ 4 ore, cu aproximativ 120-150 ml pentru fiecare masa. Copilul de 1 luna alaptat la san trebuie hranit la 2-3 ore, iar daca e hranit cu lapte praf (formula de inceput), trebuie hranit la 3-4 ore. Copilul da si el indicii cand ii este foame – mamicile reusesc sa identifice din prima luna „plansul de foame”. Daca il alaptati la san nu puteti masura exact cantitatea de lapte, dar bebe in general se opreste daca e plin si se indeparteaza de san sau adoarme.
Alaptare la cerere sau dupa program?
Poti opta pentru alaptare dupa un program sau alaptare la cerere, dar indiferent de metoda trebuie sa va asigurati ca bebelusul ia in greutate si sa aiba 3-4 scaune pe zi. Trebuie sa recunosti si semnele care sugereaza ca ii e foame. Astfel de semne includ ca bebe isi misca capul si cauta sanul sau intoarce gura cand ii e atins obrazul.
De ce se screme bebe de 1 luna? Desi poate parea ciudat uneori, scremetele sunt asociate procesului de digestie cand pot aparea gaze abdominale care dau disconfort. Pot fi date si de procesul de eliminare a fecalelor pentru ca musculatura sa abdominala nu e complet dezvoltata si trebuie sa depuna mai mult efort pentru a elimina scaunul. Atat timp cand cel mic nu e constipat si scaunul e moale si normal, nu reprezinta un motiv de ingrijorare.
Nu uitati de eructatii dupa fiecare masa. Purtati un prosopel pe umar pentru a evita patarea hainelor. Femeile se pot confrunta cu angorjarea sanilor sau furia laptelui la cateva zile dupa nastere daca cel mic nu suge suficient sau apare un blocaj in canalele mamare.
Simturile bebelusului la 1 luna
Deoarece auzul se dezvolta in uter in jur de saptamana 35, auzul bebelusului la 1 luna este complet dezvoltat, se poate orienta catre sunete si voci familiare. Initial, fluidele din urechi afecteaza claritatea sunetului, iar partile creierului care se ocupa cu procesarea sunetului trebuie sa se dezvolte. Asta de obicei nu se intampla decat dupa 7 luni. Auzul copilului este foarte sensibil insa, copilul incepe sa intoarca capul cand aude un sunet. Reactioneaza diferit la diferite sunete si tipuri de muzica.
Vazul unui nou-nascut nu este complet clar, dar in aproximativ o luna va putea sa vada mult mai bine. Vede pana la aproximativ 30 cm si incepe sa urmareasca obiecte in miscare. Uneori poate parea ca isi incruciseaza ochii, dar e in general din cauza ca se concentreaza.
Simtul mirosului la bebelusul la 1 luna se dezvolta si el. Ii plac mirosurile si gusturile dulci. Ii place sa atinga lucruri moi si nu ii plac schimbarile bruste – cum ar fi sa fie tinut sau mutat intr-un mod dur sau brusc.
Somnul bebelusului la 1 luna
Nou-nascutii dorm mult – dar au programe diferite de somn. Poate dormi aproximativ 14-17 ore sau mai mult, cu treziri frecvente pentru hraniri. Poate dormi si pana la 19-20 ore sau sub 14 ore, desi se recomanda 14-17 ore. In medie, un nou-nascut doarme aproximativ 16,5 ore, desi exista multe variatii. Modul in care este impartit timpul de somn pe parcursul zilei depinde de bebelus. In general e in jur de 3 perioade de somn de zi este destul de tipic, cu 8 ore si jumatate de somn noaptea (cu intreruperi, desigur).
Fiecare bebelus este insa diferit si are personalitate diferita, si somnul va depinde de asta. Orice probleme de somn ar trebui discutate cu medicul pediatru, care va poate oferi sfaturi personalizate. Daca nu doarme suficient si adoarme greu – daca iti e greu sa il adormi, poate fi din cauza ca e suprastimulat sau resimte disconfort.
Somnul in siguranta
Cand bebelusul doarme, asigura-te ca doarme in conditii de siguranta 100%. Trebuie sa doarma asezat pe spate pe o saltea ferma, fara perne, paturi, animale de plus sau jucarii, pentru a reduce riscul de sindrom de moarte subita la bebelusi.
Plansul si comunicarea bebelusului la 1 luna
Nu exista nicio indoiala ca nou-nascutii plang – este modul in care comunica! Indiferent daca aveti un copil calm sau care plange mai mult, veti incepe sa va obisnuiti cu toate variatiile acelor perioade si forme de plans in prima luna. De fapt, plansul poate fi un semn ca un copil este sanatos. Daca micutul nu plange mult, mai ales cand stii ca ar putea avea nevoie de ceva, consulta imediat medicul.
De ce plange copilul?
Dar daca bebe plange tot timpul? Unii bebelusi plang mai mult decat altii. Studiile arata ca 80 – 90 % dintre bebelusi au episoade de plans zilnic de la 15 minute pana la o ora care nu sunt usor de explicat. Uneori, aceste sesiuni sunt previzibile – seara sau dupa o zi agitata, de exemplu.
Asigurati-va ca nu ii este foame, nu are nevoie sa i se schimbe scutecul sau ca nu ii cauzeaza ceva disconfort – scutecul poate il irita sau o eticheta de la imbracaminte etc. Solutii de a calma bebelusul sunt leganatul in brate, plimbatul, cantatul etc.
Un motiv pentru care bebelusul plange mult poate fi dat de colici. Pe langa plans, apar si alte semne, ca faptul ca strange pumnii, genunchii sunt trasi spre piept, are gaze. Medicii vor diagnostica de obicei colicii folosind „regula celor 3” – bebe plange 3 ore, cu episoade de plans 3 zile pe saptamana, ce persista de 3 saptamani. Pentru colici se recomana si masarea burticii bebelusului, unele modificari alimentare etc. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a trece peste aceasta etapa este sa ramai calm si sa soliciti ajutorul daca simti ca nimic nu da rezultate.
Desi colicile incep de obicei in jurul saptamanii 2 sau 3, cel mai adesea ating maximul de severitate in jurul saptamanii 6.
Articole utile
10 Greseli pe care le fac proaspetii parinti
Nou-nascut | Ce se intampla in primele zile de viata ale nou-nascutului
Colicile bebelusilor – ce sunt si ce remedii exista?
Graficele de crestere ale copilului
Etapele dezvoltarii copilului – ghid pentru parinti
Puseuri de crestere la copii – ghid complet pentru mamici
Acneea la bebelusi – ce e de facut?
Furia laptelui – preventie si tratament – sfaturi utile pentru mamici
Icterul la nou-nascuti