Bebelusul nu ia in greutate – cauze si ce e de facut

bebelusul nu ia in greutate

banner-tommee-tippee-miababy

De ce bebelusul nu ia in greutate si ce putem face? Iata care pot fi cauzele, factorii de risc, care este greutatea normala medie a unui bebelus in functie de varsta si cum incurajam cresterea sanatoasa.

CUPRINS:

1. Greutatea bebelusului
2. Cauzele pentru problemele de crestere la bebelus
3. Cum incurajam cresterea sanatoasa a copilului?

Greutatea bebelusului

Greutatea copilului este un indicator pentru starea generala de sanatate si este un parametru folosit pentru a monitoriza cresterea si dezvoltarea. Bebelusi iau in greutate dupa un model general, atata timp cat sunt hraniti bine. Fiecare bebelus are ritmul propriu de crestere si dezvoltare, dar cresterea in greutate a copilului tinde sa urmeze un model destul de predictibil, de obicei. Cresterea in greutate este cel mai bun semn ca un copil primeste suficient lapte matern.

banner-tommee-tippee-miababy

Greutatea bebelusului la nastere

De obicei, greutatea la nastere a unui copil (greutatea medie) este de 2600-4300 g (pentru un bebe nascut la 37-42 saptamani). Greutate mica la nastere inseamna greutate mai mica de 2500 g, iar greutate foarte mica este mai putin de 1500 g.

Greutatea la nastere depinde de durata sarcinii (daca cel mic e nascut prematur, va avea o greutate mai mica), de genetica (e si in functie de greutatea si inaltimea parintilor), daca e sarcina multipla (gemenii sau tripletii au in general greutate mai mica). De asemenea, depinde de sexul copilului (fetitele au in general greutate mai mica decat baietii). Greutatea la nastere depinde si de sanatatea mamei in sarcina (daca mama a avut anumite probleme medicale, acestea pot duce la greutate mica la nastere), de alimentatia mamei in sarcina (e necesara o alimentatie sanatoasa in sarcina pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului) si starea generala a bebelusului.

greutatea bebelusului

Cresterea bebelusului in primul an

Dupa nastere, in primele zile, bebe pierde cam 7-10% din greutatea corporala. Pierde practic excesul de fluide prin urina, transpiratie si evaporare, dar si prin eliminarea meconiului. Dupa aceasta pierdere, bebe va lua iar in greutate. In general, la varsta de 4-5 luni bebe are greutatea dubla fata de cea de la nastere si la 1 an greutatea sa este tripla fata de cea de la nastere.

In prima luna are loc o crestere rapida in greutate, si in primele 3 luni ia cam 200-225 g saptamanal, insemnand in jur de 900 g/luna. Aceasta crestere rapida are loc de obicei in primele 10 zile si la 3-6 saptamani. La 4-6 luni copilul ia in greutate cam 110-140 g saptamanal. La 6 luni, bebe ia in greutate cam 450-550 g, si ulterior cresterea in greutate incetineste – cam 85-110 g/saptamana pana la varsta de 1 an.

cursuri puericultura

Cantarirea copilului si monitorizarea greutatii

Copilul trebuie cantarit periodic pentru a vedea eventuale probleme de crestere. Valorile greutatii se noteaza pe graficele de crestere, ce permit monitorizarea cresterii copilului. Initial, bebe trebuie cantarit saptamanal in prima luna de viata, si ulterior o data pe luna la 2 luni, la 4 luni, la 6, 9 si 12 luni. Pe graficele de crestere se trec si inaltimea copilului si perimetrul cranian. Copilul trebuie cantarit pe un cantar pentru bebelusi. E necesar un cantar electronic, pentru a arata si gramele.

Iata intervalele de greutate considerate normale pentru bebelusi, in functie de varsta si gen:

miababy magazin
  • 1 luni – baieti (3,4-5,7 kg), fete (3,2 – 5,4 kg);
  • 4 luni – baieti (5,6 – 8,6 kg), fete (5,1-8,1 kg);
  • 6 luni – baieti (6,4-9,7 kg), fete (5,8-9,2 kg);
  • 9 luni – baieti (7,2-10,9 kg), fete (6,6 – 10,4 kg);
  • 12 luni – baieti (7,8-11,8 kg – 7,1-11,3 kg).

Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii

Importanta monitorizarii cresterii

In general, bebelusii cresc sanatos dupa nastere, in ritmul normal. Insa, unii bebelusi nu castiga in greutate la fel de repede cum este de asteptat, chiar daca pot avea un apetit sanatos. Poate fi ingrijoratoare intarzierea cresterii in greutate, deoarece poate duce la probleme precum intarzieri de dezvoltare, probleme de comportament si dificultati de combatere a infectiilor. Daca problemele de crestere continua de-a lungul timpului, se numeste „esecul cresterii”. Pediatrul monitorizeaza greutatea la toate vizitele copilului si va va anunta daca este o preocupare privind sanatatea copilului. Daca bebe nu ia in greutate corespunzator, asta se va vedea si pe graficele de crestere.

Cand bebe nu ia in greutate nu doar ca se vede pe graficele de crestere si la cantarire, dar si copilul prezinta unele simptome. Acestea pot include somnolenta, lipsa interesului, oboseala, plans frecvent, nu are anumite abilitati de dezvoltare normale pentru varsta lui – nu se rostogoleste, nu sta in picioare etc., in functie de varsta.

semne ca bebe nu ia in greutate

Cauzele pentru problemele de crestere la bebelus

E important sa se faca diferenta intre un copil care are o crestere in greutate mai lenta, dar nepatologica, si o probleme reala de crestere. Un copil care e sanatos, dar ia mai greu in greutate va lua in greutate constant, dar mai putin. De asemenea, se mentine pe curba normala de crestere pe grafice, lungimea si circumferinta capului cresc in functie de ritmul tipic de crestere. In plus, copilul este alert, suge bine, are acelasi numar de scutece umede si murdare pe zi ca un copil cu crestere mai rapida.

Exista trei motive pentru care bebelusii nu iau in greutate: nu consuma suficiente calorii, nu absorb nutrientii sau ard prea multe calorii. Unii bebelusi sunt greu de hranit, au reflux sau varsaturi sau au probleme cu inghitirea. Alti copii consuma suficiente calorii, dar totusi au dificultati in a lua in greutate asa cum era de asteptat. Acesti copii pot avea probleme de absorbtie si de metabolism.

Cresterea in greutate a copilului depinde de:

  •  numarul de hraniri zilnice;
  • predipozitie genetica;
  • tipul de alimente consumate;
  • cantitate de lapte matern sau formula de lapte praf consumata;
  • sanatatea generala.

Lapte matern vs Formula

Poate suna ca un stereotip, dar bebelusii alaptati si bebelusii hraniti cu lapte praf au adesea diferente de crestere in greutate in primul an de viata. Unele studii sugereaza ca bebelusii hraniti cu lapte praf iau mai usor in greutate decat cei hraniti la san. Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la alaptare si sa treceti la formula, si nici ca bebelusii hraniti cu lapte praf vor avea greutate excesiva.

Daca cel mic e hranit cu biberonul, problemele de crestere pot fi date de faptul ca nu i se ofera suficienta formula de lapte, ca nu poate suge bine din biberon (echipament de alimentare necorespunzator sau defect etc.). Cand se incepe diversificarea, problemele de greutate pot fi date de faptul ca bebelusului nu i se ofera suficiente solide, i se ofera prea multe solide in detrimentul alimentatiei cu lapte, se ofera solide prea devreme sau prea tarziu, exista intolerante sau alergii sau copilul refuza alimentele oferite.

Cand copilul nu primeste suficiente alimente

Pe langa monitorizarea cresterii in greutate, este util sa fiti constienti de unele caracteristici tipice atat pentru un copil subponderal, cat si pentru unul care primeste suficient lapte. Un copil flamand poate adormi cu pumnii stransi si pare incruntat, agitat, poate sa vrea sa ramana la san pentru perioade indelungate. Copilul pare ca suge „in mod continuu”, dar de fapt nu suge activ si nu inghite lapte. Acest comportament poate fi atribuit colicilor, refluxului sau intolerantei la unele alimente din dieta mamei. De asemenea, un copil flamand poate sa doarma mult. Pentru ca nu suge suficient, poate aparea deshidratarea. Semnele deshidratarii includ buze si gura uscate, somnolenta si urina inchisa la culoare, concentrata.

In primele 3 luni, copilul are nevoie de aproximativ 8 mese (alaptari la san) pe zi. Copilul hranit cu formula e hranit de obicei la 4 ore, cam 120-150 ml la fiecare masa in luna 1, in luna 2 cam 150-170 ml/masa si in luna 3 cam 17-200 ml/masa. Copilul trebuie sa ude cam 4-6 scutece pe zi si sa aiba cel putin un scaun pe zi, desi uneori lipsa unui scaun pe zi nu e motiv de ingrijorare, mai ales dupa saptamana 6. De la 6 luni se incepe diversificarea, pentru a completa laptele latern.

cum incurajam cresterea bebelusului

Factori de risc

Factorii de risc pentru probleme de crestere in greutate la bebe includ:

  • bebelus prematur – bebelusii mai mici sau cei nascuti inainte de 37 de saptamani s-ar putea sa nu aiba puterea sau energia pentru a suge suficient pentru a obtine tot laptele matern de care au nevoie;
  • probleme ale mamelonului sau probleme ale bebelusului la nivelul gurii – gurita prea mica sau o problema fizica, cum ar fi fren lingual;
  • icter – icterul poate face bebelusul somnolent si neinteresat de hranire;
  • reflux – sugarii cu reflux scuipa sau vomita dupa hranire si astfel nu numai ca pierd o parte din lapte, dar acidul din reflux le poate irita gatul si esofagul, ceea ce face suptul laptelui dureros;
  • probleme medicale – cand bebe e bolnav, nu va suge la san suficient de mult si este posibil sa nu creasca in greutate sau poate chiar sa slabeasca, mai ales daca are diaree sau varsaturi;
  • probleme neurologice – afectiuni precum sindromul Down pot impiedica abilitatea bebelusului de a se atasa la san si de a suge corect.

Cum incurajam cresterea sanatoasa a copilului?

  • Primul pas este sa va asigurati ca bebe suge suficient lapte la san si se ataseaza corect la san. Daca cel mic nu se ataseaza bine la san, nu va suge bine si prin urmare nu va primi suficient lapte.
  • Alaptati nou-nascutul la cel putin 2-3 ore in timpul zilei si noaptea in primele 6-8 saptamani. Daca vrea sa suga mai des, puneti-l mai des la san. Tineti copilul suficient la san. Nou-nascutii trebuie sa stea la san aproximativ 8-10 minute pe fiecare parte.
  • Sustineti lactatia. Unele mame pot avea o intarziere la debutul productiei de lapte matern, ceea ce inseamna ca productia este lenta sau tardiva. Incercati sa stimulati lactatia prin masajul sanilor, alaptari mai frecvente, pomparea laptelui etc.
  • Cresterea in greutate a bebelusului va fi masurata prin cantarirea regulata (de exemplu, saptamanal sau mai des). Medicul va analiza graficul de greutate al bebelusului.
  • Evitati suzeta – Daca copilul sta cu suzeta in gura in loc sa suga la san, nu va primi la fel de mult lapte matern. De asemenea, suzeta poate obosi bebelusul, astfel incat sa nu suga atunci cand e pus la san. Suzeta se ofera doar dupa ce copilul se obisnuieste cu sanul, suge bine, se ataseaza corect la san si ia in greutate.
  • Daca medicul considera ca este necesar, este posibil sa recomanda suplimentarea cu lapte matern pompat sau formula pentru sugari.

ATENTIE!

NU se recomanda suplimente si vitamine pentru cresterea in greutate la bebelusi. Suplimentele se recomanda de medic DOAR daca exista anumite carente sau copilul nu poate asimila anumiti nutrienti. NU ii oferiti bebelusului suplimente, remedii si medicamente pentru cresterea apetitului sau pentru cresterea in greutate.

Retineti ca fiecare bebelus este unic si se dezvolta in ritmul sau. Atat timp cat indeplineste etapele de dezvoltare, este alert, activ, uda suficiente scutece, cel mai probabil nu trebuie sa va faceti griji. Medicul va stabili daca e vorba de o problema de crestere si va recomanda un program de nutritie.

Referinte:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/failure-thrive.html
(2) https://www.babycenter.com/0_failure-to-gain-weight-in-babies_1621.bc
(3) https://www.nct.org.uk/baby-toddler/feeding/common-concerns/my-baby-not-gaining-weight
(4) https://www.who.int/childgrowth/publications/parental_height_birthto2yrs.pdf?ua=1
(5) https://www.who.int/childgrowth/standards/technical_report/en/
(6) https://www.healthline.com/health/skinny-baby
(7) https://www.babycentre.co.uk/a1621/faltering-growth-in-babies

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

5 Comments on “Bebelusul nu ia in greutate – cauze si ce e de facut”

  1. Vreau sa stiu dc fetița mea ia greu in greutate este vioaie dar nu ia suficient in greutate are 5 luni si are 6 kg

  2. Nepotica mea de 11 luni , nu mananca diversificat deloc b8ne și n8ci nu doarme b8ne noaptea.

  3. Buna ziua,copilul meu are 11 luni și greutatea de 6,800g este activa ,scutece bune cu mancare mai greu va rog sa ma ajutați ce analize trebuie făcute sa aflu de ce nu asimilează mancarea

  4. Bună ziua am si eu o bebelina de 13 luni si cantareste in jur de 8 kg .este foarte activa ,merge singura are fff multa energie..mananca si lapte praf destul de mult in jur la 500-700ml plus macare solida.mic dejun ,gustare ,pranz si cina dar nu mereu ..de ce credeti ca nu ia bn in greutate…sau este normala greutatea ei!? Dr de familie zice ca este bn…va mulțumesc pentru răspuns.o zi minunata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *