Citeste pe larg despre baschet la copii – ce beneficii poate avea pentru dezvoltarea fizica a celor mici, precum si alte efecte pozitive si recomandari utile.
CUPRINS:
1. Ce beneficii are baschetul pentru copii?
2. Recomandari si sfaturi
Pentru a reduce timpul petrecut in fata ecranelor si pentru a incuraja copiii sa fie mai activi, baschetul poate fi o activitate excelenta. Este unul dintre cele mai populare sporturi din lume, este accesibil si poate fi inceput de la o varsta frageda. Baschetul este un sport dinamic si distractiv care poate fi practicat chiar si ca simplu hobby. Conform Federatiei Internationale de Baschet (FIBA), acest sport are 450 de milioane de jucatori si fani la nivel global.
Baschetul este insa mult mai mult decat un simplu sport interesant si distractiv. Acest sport ofera o multime de beneficii pentru sanatatea fizica, mentala si emotionala.
Iata cateva dintre aceste beneficii:
Copiii au nevoie de miscare in fiecare zi pentru sanatatea fizica si mentala si pentru o dezvoltare armonioasa. Baschetul ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii (abilitati motorii fine si grosiere), implicand toate grupele mari de muschi. Se imbunatateste coordonarea, in special coordonarea ochi-mana, necesara in sport. De asemenea, baschetul sustine rezistenta fizica la oboseala si ajuta la dezvoltarea musculara si osoasa, mai ales datorita alergarii si sariturilor. Imbunatateste si reflexele, agilitatea si abilitatile locomotorii – deplasari, sarituri etc.
De asemenea, acest sport ajuta la reducerea excesului de greutate corporala (despre obezitatea la copii poti citi pe larg aici) si la tonifierea corpului. Jocul de baschet nu numai ca ajuta la dezvoltarea muschilor, dar sustine si cresterea oaselor sanatoase. Vezi si: Sedentarismul la copii – riscuri pentru sanatate
Nu exista dovezi clare care sa arate ca baschetul in sine duce la cresterea mai mare in inaltime. Inaltimea unui copil este data de genetica si de anumiti factori de mediu ca nutritia in copilarie si adolescenta. Insa, baschetul, ca orice alta forma de antrenament, poate sustine in general cresterea si dezvoltarea armonioasa, alaturi de alti factori. Acest sport sustine dezvoltarea musculara, osoasa si creste apetitul copiilor. La fel ca orice alt tip de activitate fizica, baschetul protejeaza sistemul cardiovascular si imbunatateste rezistenta musculara.
Vezi si: Tenis – beneficii pentru copii
In cadrul acestui sport, copiii invata despre competite, abilitati sociale, strategii de adaptare. Fiind un sport de echipa, baschetul promoveaza socializarea si ii ajuta pe cei mici sa interactioneze. Invata de ce este important sa comunice, fiind un sport de echipa – ii ajuta sa-si dezvolte capacitatea de a comunica prin indicii verbale si non-verbale, imbunatatindu-se si abilitatile de ascultare. Pe langa dezvoltarea abilitatilor sociale, baschetul pentru copii le arata cum se pot distra si cum isi pot face prieteni intr-un mediu sanatos.
Citeste si: Prietenia in copilarie – cum sa cresti un copil prietenos si sociabil
Acest sport imbunatateste si capacitatea de rezolvare a problemelor si de munca in echipa – pentru ca trebuie sa actioneze rapid, sa ia decizii si sa rezolve anumite situatii. Astfel, imbunatateste si incurajeaza si autonomia copiilor si capacitatea de luare a deciziilor. De asemenea, dezvolta autodisciplina celor mici. La fel ca orice alt sport, baschetul are o serie de reguli de urmat. Este o modalitate prin care cei mici invata despre respectarea regulilor si isi dezvolta spiritul competitiv. Baschetul poate fi un joc strategic, astfel incat copiii vor avea ocazia sa dezvolte abilitati de gandire critica si invata cum sa foloseasca tactica in avantajul lor.
Stimuleaza eliberarea de endorfine, numite si „hormonii fericirii”. Ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte incredere in sine si, de asemenea, sustine o buna stima de sine. In general, activitatea fizica regulata reduce starile de stres si anxietate.
Citeste si despre: Cursuri de balet – beneficii pentru copii
Obiectivul principal al baschetului pentru copii este sa se distreze. In afara scolii, sportul este una dintre cele mai bune modalitati de a cunoaste oameni noi si de a forma prietenii. Mai ales in lumea de astazi, in care o mare parte din interactiunea noastra se desfasoara prin intermediul telefonului sau retelelor sociale, sportul este o modalitate excelenta pentru copii de a se conecta cu altii fata in fata si de a construi prietenii de durata.
In general, antrenorii de baschet recomanda ca cei mici sa inceapa sa joace baschet de la aproximativ 8 ani. Aceasta varsta este considerata optima deoarece corpul copilului devine mai puternic si mai pregatit pentru miscarile din acest sport. Coordonarea se imbunatateste, iar dezvoltarea mentala a copilului atinge nivelul necesar pentru invatarea anumitor miscari. Baschetul este un sport destul de complicat, care necesita rezistenta, o buna coordonare, stapanirea tehnicii de joc si capacitatea de a gandi analitic. La aceasta varsta, copiii vor fi pregatiti sa invete regulile si sa se alature echipei.
Insa, cei mici pot invata anumite miscari chiar inainte de aceasta varsta – de la 6-7 ani sau mai devreme. Nu este necesar sa asteptati debutul varstei ideale. In cadrul primelor lectii de baschet ca activitate extracurriculara, cei mici vor invata abilitatile de baza, tehnicile de pasare si aruncare a mingii la cos, dribling, precum si anumite abilitati de orientare si miscare.
Baschetul este considerat un sport de mare intensitate. Este important ca la antrenamente copilul sa aiba apa, astfel incat sa se mentina hidratat pe tot parcursul jocului. De asemenea, are nevoie de incaltaminte sport adecvata pentru a preveni accidentarile si ranirea picioarelor, precum si echipament sportiv potrivit.
Vezi si: Inotul – beneficii pentru sanatatea si dezvoltarea copiilor
Surse foto: Pixabay, Pexels
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…