Tenis – beneficii pentru copii

tenisul la copii

banner-tiny-love-miababy

🎾 Citeste mai multe despre tenis – ce beneficii poate avea acest sport pentru dezvoltarea si sanatatea celor mici, precum si cateva recomandari.

CUPRINS:

1. Ce beneficii are tenisul pentru copii?
2. Recomandari si sfaturi

Ce beneficii are tenisul pentru copii?

Este important ca cei mici sa aiba diferite hobby-uri si activitati extracurriculare, inclusiv activitati sportive. Miscarea este importanta la orice varsta si are beneficii pentru dezvoltarea fizica si mentala. Un exemplu de activitate fizica benefica pentru cei mici este tenisul sau sportul alb. Iata ce beneficii are tenisul:

banner-peg-perego-miababy

Beneficii pentru sanatatea fizica

Tenisul ajuta la dezvoltarea coordonarii si a abilitatilor vizual-motorii. Acest sport dezvolta in principal coordonarea motorie grosiera – implica unele dintre cele mai mari grupe musculare din corp care devin conditionate rapid pentru a lucra impreuna. Deplasarea pe teren si lovirea mingii ii ajuta pe copii sa isi dezvolte coordonarea motorie grosiera. De asemenea, tenisul dezvolta abilitatile motorii fine.

Prin tenis, abilitatile vizual-motorii ale copilului se imbunatatesc. Abilitatile vizual-motorii sunt utile pentru activitati sportive, abilitati de coordonare ochi-mana, abilitati de coordonare ochi-picior, coordonare bilaterala, constientizarea corpului, citit, desen etc. Tenisul necesita multa coordonare. Miscarile laterale din timpul jocului ajuta la imbunatatirea agilitatii si a echilibrului. Concentrarea asupra lovirii mingii cu racheta imbunatateste coordonarea ochi-mana.

Tenisul implica alergare, miscari rapide si forta intregului corp. Are ca rezultat dezvoltarea fizica si implicit dezvoltarea musculara –mai precis o dezvoltare fizica armonioasa. Implica majoritatea grupelor musculare din corp si ii ajuta pe cei mici sa se mentina in forma si la o greutate sanatoasa. Despre riscurile obezitatii la copii poti citi pe larg aici. Cu cat parintii ofera o dieta echilibrata pentru cei mici si incurajeaza practicarea sporturilor, cu atat este mai probabil ca acestia sa se mentina la o greutate normala.

Exercitiile fizice regulate sunt importante, indiferent de varsta. Tenisul poate creste masa osoasa si poate incetini rata pierderii masei osoase in timp – pe scurt, sustine sanatatea oaselor. Masa osoasa atinge varful in jurul varstei de 30 de ani si apoi incepe sa scada. De aceea, este important sa va maximizati masa osoasa cat mai mult posibil inainte, mai ales in copilarie.

cursuri puericultura

→ Citeste si: Sedentarismul la copii – riscuri pentru sanatate

beneficii tenis

Beneficii pentru sanatatea mentala si cognitiva

Prin tenis cei mici invata despre angajament si perseverenta. Tenisul este un sport destul de dificil de invatat – necesita urmarirea mingii, echilibru, miscare, abilitati tehnice de manevrare a rachetei, cunostinte tactice, viteza, forta, rezistenta si control. In plus, este si un sport individual. Datorita acestor factori, tenisul ii invata pe copii ce inseamna perseverenta, angajamentul si efortul. De asemenea, dezvolta capacitatea de atentie, capacitatea de analiza si creativitatea. In timp, practicarea acestui sport sustine stima de stine si increderea in sine.

miababy magazin

Tenisul necesita o combinatie de abilitati, cum ar fi agilitatea, gandirea tactica si sincronizarea diferitelor parti ale corpului. Se dezvolta astfel conexiuni neuronale care promoveaza dezvoltarea si sanatatea creierului.

Beneficii sociale

La prima vedere, tenisul poate parea un sport solitar. Cu toate acestea, in ciuda numarului scazut de jucatori, tenisul este o oportunitate de socializare pentru cei mici. Este un joc interactiv care poate fi jucat individual sau dublu. Copiii invata abilitati interpersonale valoroase, cum ar fi spiritul sportiv si munca in echipa. De asemenea, invata ce inseamna competitie, asumarea greselilor si aprecierea victoriilor, ce este un comportament fair-play, respectul fata de adversar etc.

tenis pentru dezvoltarea copiilor

Recomandari si sfaturi

Tenisul ca sport este relativ sigur. Desigur, exista intotdeauna un mic risc de a se impiedica sau de a fi lovit de o minge, dar in general riscul de ranire grava este minim. Puteti juca impreuna tenis, ca o activitate de familie. De asemenea, puteti incuraja copilul sa joace tenis cu alti copii de varsta sa sau il puteti inscrie la cursuri de tenis, ca activitate extracurriculara. Citeste aici mai multe despre activitatile extracurriculare pentru copii.

Este important sa aiba echipamentul sportiv potrivit pentru tenis – pantaloni sport lungi sau scurti, tricou si hanorac, incaltaminte confortabila etc., dar si racheta de tenis de marimea potrivita.

Nu in ultimul rand, mentineti tenisul ca o activitate distractiva. Copilul trebuie sa joace tenis de placere, nu pentru performanta, in primul rand. Cand luati in considerare diferite lectii de tenis pentru copii, este important sa retineti ca unul dintre cei mai importanti factori cand vine vorba despre antrenamentul de tenis pentru copii este sa va asigurati ca cei mici se distreaza. Daca unui copil ii place tenisul, va avea motivatia de a juca, de a-si imbunatati tehnicile de joc si de a obtine rezultate mai bune. Incurajati copiii si laudati progresul, insa nu criticati anumite miscari gresite sau pierderea.

tenisul ca activitate pentru copii

De la ce varsta pot juca cei mici tenis?

Varsta ideala pentru a incepe antrenamentul de tenis variaza in general in functie de abilitatile, cunostintele si aptitudinile unui copil si, de asemenea, de obiectivele si preferintele sale. In general, lectiile de tenis sunt recomandate pentru copii cu varsta de minimum 4 ani, dar de obicei se recomanda de la 5-6 ani. Asta deoarece de la aceasta varsta copiii au in mod normal coordonarea de baza suficient de dezvoltata si sunt pregatiti pentru socializare. Un alt factor important este ca la aceasta varsta copiii au o capacitate mai buna de a se mentine concentrati si de a acorda atentie instructiunilor. Lectiile de tenis pentru copii ar trebui adaptate la varsta si nivelul de dezvoltare, precum si aptitudinile copilului.

La aceasta varsta, copiii vor invata tehnicile jocului, cum sa tina corect o racheta, sa efectueze diverse miscari si sarituri si sa actioneze prin tactici. Creierul unui copil de 5-6 ani va absorbi si va retine cel mai bine acest tip de informatii. Daca invata de la o varsta frageda nu numai ca va stapani mai repede tehnicile de baza in tenis, dar va incepe si sa inteleaga mai bine regulile, apoi va invata sa analizeze situatiile de joc si sa gandeasca strategic. Se dezvolta astfel eficient gandirea logica si analitica.

→ Citeste si: Sahul – beneficii pentru copii

Sursa foto: Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *