Astenia de toamna la copii – cum pot depista parintii semnele si ce e de facut

astenia de toamna la copii

banner-peg-perego-miababy

Astenia de toamna la copii are aceleasi cauze ca in cazul adultilor. Iata care sunt acestea, cum se manifesta astenia de toamna si ce pot face parintii.

CUPRINS:

1. Ce este astenia de toamna?
2. Simptomele asteniei de toamna la copii
3. De ce apare astenia de toamna la copii?
4. Tratament si sfaturi
5. Tulburarea afectiva sezoniera la copii

Ce este astenia de toamna?

Odata cu sosirea toamnei, mai ales daca trecerea de la vremea calda la cea rece se petrece brusc, corpul incepe sa experimenteze unele simptome, precum stare de somnolenta, oboseala, stres, slabiciune corporala sau cu alte cuvinte – astenie. Fiind un anotimp al schimbarilor conditiilor de mediu cu fluctuatii neasteptate ale temperaturii, vreme instabila in general, toamna se reflecta asupra corpului provocand variatii ale temperaturii corporale, cefalee, risc mai mare de raceli etc.

banner-peg-perego-miababy

Vremea mohorata si temperaturile scazute ne fac adesea sa ne simtim melancolici, tristi si, in unele cazuri, ne putem confrunta si cu insomnii sau oboseala cronica. Astenia de toamna apare din cauza unei probleme de adaptare la schimbarea anotimpului – cand apar schimbari de temperatura si se reduc orele de lumina. Aceste modificari schimba bioritmul corpului si ciclul somn-veghe, ceea ce afecteaza negativ starea noastra de spirit. De asemenea, alti factori, cum ar fi revenirea la scoala si la rutinele zilnice, precum si un contact mai redus cu prietenii sau familia, pot contribui la aparitia asteniei la copii.

Astfel, nu doar adultii pot fi afectati de astenia de toamna, ci si copiii. Astenia de toamna este o problema obisnuita in aceasta perioada si apare de obicei la toate grupele de varsta, de la copii la varstnici. Din fericire, este o problema temporara ce dispare de obicei in aproximativ 5-15 zile.

cauzele asteniei de toamna

Simptomele asteniei de toamna la copii

Principalele simptome pe care le provoaca astenia de toamna sunt apatia, tristetea, starea de spirit proasta, oboseala, lipsa somnului sau hipersomnia (copilul simte nevoia de a dormi mult) si, in general, lipsa de interes sau dorinta de a nu face nimic. Pot sa apara si probleme de concentrare si iritabilitate si, uneori, chiar si tulburari de alimentatie.

Apare o stare de oboseala inexplicabila, lipsa de energie – copilului ii este mai greu decat de obicei sa se ridice din pat dimineata, la scoala e somnolent etc. Pot aparea modificari de apetit, copilul poate fi mofturos la masa, poate avea o pofta intensa pentru carbohidrati simpli („alimente de confort” si alimente cu mult zahar) sau apare tendinta de a manca in exces. Apar adesea dificultati de concentrare ce pot afecta performantele scolare si notele unui copil. Copilul poate avea dificultati in ceea ce priveste finalizarea sarcinilor la timp sau poate parea ca nu are motivatia obisnuita.

cursuri puericultura

De ce apare astenia de toamna la copii?

Reducerea luminii solare este principala cauza pentru astenia de toamna. Corpul produce mai multa melatonina, ceea ce duce la oboseala si lipsa de energie. De asemenea, produce mai putina serotonina, hormonul bunei dispozitii. In plus, scaderea temperaturii stimuleaza organismul sa produca mai multa corticotropina, care la randul sau stimuleaza productia de cortizol, „hormonul stresului”.

Principala cauza a acestor modificari este astfel una hormonala: odata cu reducerea orelor de lumina, creste productia de melatonina, hormonul responsabil de reglarea somnului si a temperaturii corpului. Acest lucru determina corpul, de asemenea, sa se produca mai putina serotonina, cunoscut sub numele de „hormonul fericirii”. Aceste dezechilibre hormonale de melatonina si serotonina sunt cele care determina in principal aparitia simptomelor asteniei de toamna: apatie, oboseala, somnolenta si tristete.

miababy magazin

Ciclul somn-veghe nu se sincronizeaza cu lumina soarelui si intunericul, iar cresterea melatoninei in timpul zilei poate contribui la simptome asteniei. Mai mult, serotonina, care este de obicei asociata cu sentimentele de fericire, scade adesea in lunile reci. Scaderea serotoninei, impreuna cu o crestere a melatoninei si un ciclu de somn-veghe neconectat, poate provoca astenia.

ce este astenia

Tratament si sfaturi

Pentru ca simptomele sunt declansate de lipsa expunerii la lumina si tind sa dispara atunci cand lumina disponibila creste, tratamentul implica adesea o expunere mai mare la lumina in timpul lunilor reci. Poate fi suficienta o plimbare sau exercitiu zilnic in aer liber.

Ce pot face parintii in caz de astenie de toamna la copii?

Starile apatice ale celor mici pot fi tratate si chiar prevenite. Mai multe solutii eficiente pot ajuta la ameliorarea simptomelor, inclusiv:

  • Lasati lumina de afara sa patrunda in casa – evitati sa trageti draperiile.
  • Petreceti timp cu cel mic in aer liber in fiecare zi, chiar si in zilele mai mohorate. Incurajati copilul sa faca miscare zilnic si sa petreaca timp afara, jucandu-se cu alti copii. Desi poate parea mai tentant sa lenevim in casa, e important ca cel mic sa petreaca timp in aer liber, sa alerge si sa faca miscare.
  • Incurajati copilul sa aiba o alimentatie sanatoasa.
  • Oferiti ajutor suplimentar la teme. Oferiti temporar mai mult sprijin la teme pentru a ajuta copilul sa organizeze sarcini sau sa finalizeze lucrul.
  • Incurajati mai multe activitati in familie si activitati de toamna pentru copii. Includeti in programul copilului diferite activitati distractive si stimulante, care sa ii redea energia.
  • Stabiliti o rutina de somn. Incurajati copilul sa mearga la somn la o ora rezonabila in fiecare zi.
  • Ajutati copilul sa gestioneze stresul. De exemplu, pentru ca uneori cerintele scolare pot fi stresante, ajutati copilul cu anticipeze proiectele si temele cu ceva timp inainte, astfel incat sa aiba suficient timp sa se pregateasca si sa studieze.

Alimentatie in caz de astenie

Incurajati copilul sa consume fructe si legume bogate in vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Se recomanda o dieta variata si echilibrata, bogata in vitamine, minerale, fibre, proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati complecsi. Toti acesti nutrienti esentiali sunt esentiali pentru buna functionare a sistemului nervos, precum si pentru a stimula productia de neurotransmitatori capabili sa regleze emotiile si starea de spirit. Se recomanda alimente de sezon, in primul rand. Deficitul de vitamina D este cea mai frecventa problema atunci cand vine vorba de aportul de vitamine. Cele mai bogate surse de vitamina D includ uleiul de ficat de cod si pestele, cum ar fi sardine, hering, somon si macrou.

Aveti rabdare si nu va asteptati ca simptomele sa dispara peste noapte. Suplimentele de vitamine si minerale si alte tratamente se recomanda doar daca testele de sange indica anumit deficiente sau simptomele se agraveaza.

sfaturi pentru a reduce astenia la copii

Tulburarea afectiva sezoniera la copii

Tulburarea afectiva sezoniera apare si dispare in aceeasi perioada, in fiecare an. Persoanele cu aceasta tulburare au de obicei simptome de depresie pe masura ce se apropie sezonul rece si zilele devin mai scurte. Tulburarea afectiva sezoniera apare de obicei la adulti, dar poate afecta si copiii.

Serotonina, care regleaza starea de spirit, scade atunci cand zilele devin mai scurte, iar melatonina, responsabila de reglarea somnului, creste, iar aceste fluctuatii pot fi asociate cu depresia. Tulburarea afectiva sezoniera si depresia sunt conectate. Tulburarea afectiva sezoniera este legata de vreme, lumina zilei si temperatura si este mai frecventa in lunile de iarna.

Un copil afectat de tulburare afectiva sezoniera poate fi intr-o dispozitie mai proasta sau sa se simta trista de cele mai multe ori sau tot timpul timp de cel putin 2 saptamani intr-o anumita perioada a anului. Isi poate pierde interesul pentru activitati care de obicei ii placeau. Poate fi mai dificil sa indeplineasca anumite sarcini si este posibil sa isi piarda interesul pentru joc, pentru timp petrecut cu prietenii si refuza sa participe la anumite activitati sociale.

Simptomele tulburarii afective sezoniere

Ca si alte forme de depresie, simptomele tulburarii afective sezoniere pot fi usoare sau severe. Simptomele mai usoare afecteaza minim capacitatea copilului de a participa la activitatile de zi cu zi, in timp ce simptomele mai severe pot afecta mult mai mult. Simptomele sunt aceleasi cu cele ale depresiei, dar apar intr-o anumita perioada a anului. Pot include modificari ale dispozitiei (tristete, iritabilitate si sentimente de lipsa de speranta timp de cel putin 2 saptamani), lipsa interesului pentru activitati sociale si sentimente de nemultumire sau vinovatie, lipsa de energie, modificari ale somnului, modificari de alimentatie, probleme de concentrare.

Persoanele care sufera de tulburari afective sezoniere pot observa, de asemenea, modificari ale dispozitiei. Aceste modificari sunt adesea legate de vreme, de lumina zilei si de temperatura.

Discutati cu medicul daca banuiti ca cel mic are tulburare afectiva sezoniera. Doar medicul poate stabili un diagnostic printr-o evaluare atenta si un control pentru a se asigura ca simptomele nu sunt din cauza unei alte afectiuni medicale care necesita tratament. Oboseala, modificarile apetitului si somnului si energia scazuta pot fi semne ale altor probleme medicale, cum ar fi hipotiroidismul.

Tratament

Tratamentul pentru tulburarea afectiva sezoniera variaza in functie de gravitatea simptomelor, si poate include, pe langa modificari ale stilului de viata, si alte solutii:

  • cresterea expunerii la lumina – deoarece simptomele sunt declansate de lipsa expunerii la lumina si tind sa dispara atunci cand lumina creste, tratamentul implica adesea o expunere crescuta la lumina;
  • tratament medicamentos (doar cand alte tratamente nu functioneaza si medicul considera ca acestea sunt necesare – beneficiile depasesc riscurile asociate) – uneori medicul poate prescrie tratamente medicamentoase care ajuta la reglarea echilibrului serotoninei si a altor neurotransmitatori din creier care afecteaza starea de spirit si energia;
  • psihoterapie – amelioreaza simptomele de izolare sau singuratate, si se concentreaza pe analiza gandurilor si a sentimentelor negative asociate cu starea.

RETINETI!

Daca cel mic se plange ca se simte obosit tot timpul timp de mai mult de o saptamana sau doua, ar trebui sa mergeti cu el la medic. Medicul va examina istoricul medical si simptomele copilului si va pune intrebari despre aparitia lor, obiceiuri, rutine etc. Se va face o examinare fizica amanuntita, inclusiv privind greutatea si cresterea copilului si diferite teste. Se pot face teste de sange si teste de urina. Uneori, medicul poate recomanda cateva sedinte de psihoterapie pentru copii sau consiliere de alt tip.

Astenia de toamna e diferita de depresie – e mai mult un cumul de modificari fiziologice. Practic, organismul se ajusteaza la schimbarile de anotimp si se adapteaza la modificarea temperaturii si a luminii. Unii copii pot fi mai predispusi la astenie decat altii. Insa, daca astenia este ignorata, uneori poate duce la depresie, motiv pentru care e nevoie sa se intervina la timp. Nu orice astenie duce la depresie. De obicei, astenia de toamna e depasita prin alimentatie sanatoasa, timp petrecut in natura si alte modificari ale stilului de viata.

Referinte:
(1) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/emotional-problems/Pages/Winter-Blues-Seasonal-Affective-Disorder-and-Depression.aspx
(2) https://www.childrensmn.org/2020/01/16/seasonal-affective-disorder-what-parents-need-to-know-about-sad/
(3) https://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_drtopkx9
(4) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/symptoms-causes/syc-20364651
(5) https://www.nhs.uk/conditions/seasonal-affective-disorder-sad/
(6) https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/seasonal-affective-disorder

miababy magazin
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *