Anestezia epidurala – ce este, cand e necesara si cum poate fi evitata

anestezia epidurala

Anestezia epidurala este cea mai populara metoda de ameliorare a durerii in timpul travaliului. Afla totul despre anestezia epidurala in randurile de mai jos. 

CUPRINS:

  1. Ce este anestezia epidurala?
  2. Tipuri de anestezie epidurala
  3. Pro si contra anestezie epidurala
  4. Cum poate fi evitata anestezia epidurala?
  5. Ce pret are anestezia epidurala?

Ce este anestezia epidurala?

Anestezia epidurala sau peridurala este cea mai populara metoda de ameliorare a durerii in timpul travaliului. Se estimeaza ca mai mult de 50% dintre femeile care nasc in spitale sau clinici apeleaza la anestezie epidurala.

Atentie! Este important ca optiunile privind ameliorarea durerilor la nastere sa fie cunoscute si intelese inainte de acel moment.Trebuie sa cunoasteti beneficiile si riscurile pe care le poarta fiecare astfel de metoda.

Anestezie inseamna pierderea simturilor, fie pierderea totala a simturilor si a constientei (anestezie generala), fie pierderea simturilor doar in anumite zone sau regiuni a corpului (anestezia locala, de exemplu, anestezia epidurala). Nasterea si travaliul pot fi foarte diferite de la o persoana la alta. Unele femei nu au nevoie de anestezie, in timp ce in cazul altora durerile depasesc toleranta femeii la astfel de stari, apare anxietatea sau contractiile sunt mult mai puternice decat se astepta. Administrarea unui anestezic epidural este strict decizia mamei.

Anestezia epidurala sau peridurala este o anestezie loco-regionala care blocheaza durerea in regiunea inferioara a corpului, la fel ca rahianestezia, numita si anestezie rahidiana sau spinala. Scopul este de a oferi analgezie sau ameliorarea durerii, fara pierderea constientei. Epidurala blocheaza impulsurile nervoase din segmentele coloanei vertebrale inferioare, ceea ce duce la scaderea simturilor in jumatatea inferioara a corpului.

Cum se administreaza anestezicul?

Anestezia epidurala produce o pierdere reversibila a senzatiei si a functiei motorii in jumatatea inferioara a corpului. Anestezia epidurala este versatila si poate fi administrata printr-o singura injectie sau printr-un cateter. Utilizarea unui cateter permite adaugarea de anestezice locale pe masura ce progreseaza travaliul sau nasterea. Ca rezultat, apare pierderea locala a simturilor si mentinerea constientei, veti ramane treaza. Pentru operatia cezariana, doza de anestezic poate fi crescuta. O epidurala poate fi folosita si pentru sterilizarea postpartum.

Inainte de inceperea travaliului si amplasarea cateterului pentru epidurala, se administreaza fluide inteavenoase. In timpul epiduralei veti sta nemiscata, pe partea sanga sau vertical, pentru prevenirea problemelor si cresterea eficientei anesteziei. Se va folosi o solutie antiseptica pentru a curata zona spatelui inferior si pentru a reduce riscul de infectie. Se va administra un anestezic local usor, apoi se va introduce un ac in zona din jurul maduvei spinarii din partea inferioara a spatelui.

cursuri puericultura

Dupa aceea, un mic tub sau cateter este fixat cu ajutorul acului in spatiul epidural. Acul este apoi indepartat cu grija, lasand cateterul acolo pentru a transmite medicamentul prin injectii periodice sau continue. Epidurala este confundata uneori cu anestezia rahidiana sau spinala, dar pentru aceasta se foloseste un ac mai mic, iar medicamentul este injectat in lichidul cefalorahidian. Sunt necesare doze mici de anestezic local deoarece acestea se raspandesc mai usor in lichidul spinal. In cazul epiduralei, medicamentele sunt administrate in spatiul epidural.

Ce voi simti dupa anestezia epidurala

Ce voi simti dupa anestezia epidurala?

Dupa o epidurala apare pierderea simturilor de la solduri in jos, te vei putea misca, dar nu vei putea merge. De asemenea, vei fi constienta de contractiile avute si poti simti progresul nasterii la nivel vaginal. Efectele anestezicului depind de volumul de medicament administrat, tipul sau combinatia de medicamente, varsta pacientei, inaltime, pozitia pacientei dupa injectarea anestezicului etc.

miababy magazin

Dupa administrare, nervii de la nivelul uterului incep sa amorteaza in cateva minute, iar efectul de amorteala se instaleaza in aproximativ 10-20 minute. In caz de nevoie, se administreaza alte doze pe parcurs, pentru a mentine efectul. Daca travaliul continua mai mult de cateva ore, e posibil sa fie nevoie de cateter urinar, deoarece abdomenul este amortit si este afectata urinarea.

Este posibil sa nu fie resimtite complet contractiile, ceea ce poate afecta capacitatea de a impinge in timpul nasterii.

Ce medicamente se folosesc?

Medicamentele epidurale intra intr-o clasa de medicamente denumite anestezice locale, cum ar fi bupivacaina, clorprocaina sau lidocaina. Uneori acestea sunt administrate in combinatie cu opioide sau narcotice cum ar fi fentanil si sufentanil, pentru a reduce doza necesara de anestezie locala.

Aceste medicamente pot fi utilizate in combinatie cu epinefrina, morfina sau clonidina pentru a prelungi efectul epidural sau pentru a stabiliza tensiunea arteriala a mamei.

Tipuri de anestezie epidurala

In prezent sunt 2 tipuri de anestezii epidurale folosite:

  • Anestezia epidurala obisnuita – dupa fixarea cateterului, se administeraza o combinatie de anestezice ca bupivacaina, clorprocaina sau lidocaina, si narcotice, ca fentanil sau morfina;
  • Anestezia combinata epidurala-spinala – se injecteaza o doza initiala de narcotice, anestezice sau o combinatie sub membrana ce acopera maduva spinarii si in spatiul epidural, si se fixeaza un cateter.

Anestezia epidurala se poate administra in doza unica, putandu-se administra alte doze la nevoie, in decurs de cateva ore, sau prin infuzie continua, cu ajutorul unui cateter.

Alegerea anestezicelor depinde de necesitate, de cerintele chirurgicale, durata nasterii etc. Iata care sunt principalele tipuri de anestezice locale pentru anestezia epidurala:

  • clorprocaina (actiune scurta);
  • lidocaina sau mepivacaina (actiune intermediara);
  • bupivacaina, etidocaina, ropivacaina, levobupivacaina (actiune lunga).

Opioidele sau narcoticele utilizate in epidurala pot fi:

  • fentanil – duce la un debut rapid al analgeziei, dar cu o durata limitata;
  • morfina – are o rata de difuzie lenta in membrana spinala, debutul mai lent si durata mai lunga.

O epidurala normala dureaza aproximativ 15-30 de minute si poate fi prelungita cateva ore (daca sunt completate periodic, numindu-se epidurala intermitenta).

Pro si contra anestezie epidurala

Pro si contra anestezie epidurala

Beneficii ale anesteziei epidurale

Anestezia epidurala reduce considerabil durerile resimtite in timpul travaliului. Cand este instalat un cateter epidural, este foarte usor sa se asigure gestionarea durerii pentru alte proceduri, de exemplu operatii de cezariana sau nasteri cu ajutorul unui forceps.

Iata care sunt principalele avantaje si beneficii ale anesteziei epidurale:

  • reducerea eficienta a durerii in timpul travaliului;
  • este o procedura mai usor de realizat decat anestezia generala;
  • mama ramane constienta pe durata nasterii;
  • se pot administra anestezice locale suplimentare ulterior;
  • restabilirea functiei gastrointestinale are loc, in general, mai rapid decat in cazul anesteziei generale;
  • risc mai redus de complicatii decat in cazul anesteziei generale;
  • in timpul travaliului, permite o mai buna relaxare a mamei, reduce gradul de epuizare, iritabilitate si oboseala;
  • reduce disconfortul la nastere si ii poate permite mamei sa aiba o experienta mai pozitiva de nastere;
  • ii permite mamei sa ramana constienta si sa participe activ la nastere.

Riscuri anestezie epidurala

Iata care sunt principalele riscuri posibile asociate anesteziei epidurale:

  • O anestezie epidurala poate determina scaderea brusca a tensiunii arteriale. Din acest motiv, tensiunea arteriala va fi monitorizata permanent pentru a asigura un flux sangvin adecvat pentru copil si mama. Scaderea tensiunii poate afecta fluxul de oxigen al copilului. Daca apare o scadere brusca a tensiunii arteriale, se pot administra fluide intravenos, medicamente sau oxigen. Este esential sa se administreze in sala de operatie / zona preoperatorie cu monitorizarea ECG, monitorizarea tensiunii arteriale si a pulsului. Medicamentele / echipamentele de resuscitare ar trebui sa fie disponibile.
  • Anestezia epidurala poate ingreuna capacitatea mamei de a impinge, in astfel de cazuri fiind necesara uneori interventia prin cezariana sau utilizarea forcepsului.
  • Epiduralele pot fi asociate cu o crestere a temperaturii orale si vaginale.
  • Unele studii sugereaza ca nasterile in care se administreaza anestezie epidurala dureaza, in general, mai mult decat nasterile fara anestezie.
  • Pot aparea dureri severe de cap date de scurgeri de fluid spinal, dar acest efect advers apare in mai putin de 1% dintre cazuri. Cefaleea severa poate fi cauzata de punctia accidentala a sacului fluidului care inconjoara maduva spinarii, in timpul inserarii anestezicului. In general, se reduce de la sine in cateva zile.
  • Poate afecta capacitatea de urinare, astfel ca ar putea fi nevoie de catetere urinare temporar.
  • Leziunile nervoase sunt o complicatie rara a insertiei epiduralei. Problemele temporare ale nervilor sunt frecvente, fiind o problema minora care se reduce in cateva zile.
  • Alte efecte adverse posibile includ tremuraturi sau mancarime, care sunt de obicei pe termen scurt.

Epidurala afecteaza copilul?

Opioidele si anestezicele administrate nu au riscul, in general, de a afecta copilul, deoarece dozele sunt mici. Epiduralele au un efect foarte mic asupra copilului. O scadere importanta a tensiunii arteriale poate afecta temporar copilul, dar poate fi usor tratata. Frecventa contractiilor si bataile inimii bebelusului vor fi monitorizate in permanenta cu ajutorul unui monitor fetal. Poate fi prelungita durata travaliului, astfel ca epidurala poate fi asociata cu un risc mai mare de necesitate a utilizarii forcepsului. Epidurala nu afecteaza scorul Apgar.

Cum poate fi evitata anestezia epidurala

Cum poate fi evitata anestezia epidurala?

Alegerea de a beneficia de o anestezie epidurala este in totalitate a mamei. Desi epidurala are capacitatea de a reduce considerabil durerea in timpul travaliului, necesitatea si dorinta de utilizare variaza in functie de toleranta mamei la durere si de alti factori.

Exista anumite modalitati de reducere a intensitatii durerii in timpul travaliului, ca tehnici de relaxare, masaj, pozitionarea in timpul nasterii, distragerea atentiei, concentrare si exercitii de respiratie. 

miababy magazin

Iata cateva solutii concrete pentru a reduce probabilitatea de a necesita o anestezie epidurala:

  • Mentine-te in forma pe durata sarcinii, adopta un stil de viata sanatos. La fel de importante sunt si exercitiile fizice in timpul sarcinii, exercitii adaptate in functie de starea ta de sanatate si exercitii speciale pentru gravide.
  • Apeleaza la tehnici de meditatie si yoga, pentru a deprinde anumite tehnici de relaxare si de reglare a respiratiei. Alte tehnici include meloterapia (terapia prin muzica), masajul, hidroterapia (travaliu in apa), aromaterapia.
  • Incearca sa te mentii calma in timpul nasterii. Sprijinul celor din jur este extrem de important.
  • Nasterea naturala duce la eliberarea de oxitocina, „hormonul iubirii”, care impreuna cu endorfinele poate duce in mod natural la ameliorarea durerilor din nastere si travaliu. Organismul produce in mod normal oxitocina in timpul travaliului, ajungand la un nivel maxim in momentul in care are loc expulzia fatului. De multe ori, medicii administeraza oxitocina sintetica pentru a accelera travaliul, dar acest lucru duce la contractii mai puternice care pot afecta mama si fatul. Un mod de a stimula secretia naturala de oxitocina este stimularea sanilor si compresele calde.

Este foarte important ca inainte de nastere sa discuti cu medicul despre optiunile de anestezie si despre riscurile si beneficiile lor. Spune-ti dorinta si alegerea cu privire la astfel de interventii.

Ce pret are anestezia epidurala?

Costul pentru administrarea anesteziei epidurale este inclus in general in costurile nasterii generale, putand fi gratuita sau contra-cost. In general, e necesara achizitionarea fiolelor de anestezic – pretul lor variaza in medie intre 30-100 lei, in functie de tip, de concentratie si numar de fiole.

Trusa sau kiturile pentru anestezie epidurala (care nu include si fiolele de anestezic) sunt oferite de centrul medical uneori, fiind necesara in unele cazuri plata lor dupa nastere) sau trebuie achizitionate personal, inainte de nastere. Pretul pentru un astfel de kit variaza intre 80-100 lei (contine cateter, ac, filtru, seringa etc.).

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *