Amigdalita este o afectiune des intalnita la copii si la adulti. Afla care sunt cauzele, simptomele si tratamentul adecvat pentru amigdalita, precum si care sunt metodele de prevenire.
CUPRINS:
Amigdalele sunt formatiuni de tesut situate pe fiecare parte a gatului. Acestea ajuta la combaterea infectiilor prin eliminarea virusurilor si bacteriilor care sunt inspirate sau inghitite. Amigdalele sunt la inceput mici in primul an de viata si apoi cresc pana la cea mai mare dimensiune, pana la varsta de 4-7 ani. Dupa acest punct, ele tind sa se micsoreze pe masura ce alte regiuni ale sistemului imunitar devin mai puternice. Acestea sunt, astfel, prima linie de aparare din sistemul imunitar.
Infectiile gatului pot provoca rapid durere destul de severa pentru a face dificila inghitirea si pot fi asociate cu dureri de urechi. Amigdalita este o infectie a amigdalelor.
Majoritatea cazurilor (aproximativ 80%) de amigdalita sunt cauzate de un virus. Multe tipuri de virusuri pot provoca amigdalita, inclusiv virusul gripal. Acestia se pot raspandi cu usurinta de la o persoana la alta, prin tuse sau stranut, contactul cu mana si contactul direct cu virusul pe suprafete (de exemplu, manerul usii). Unele cazuri de amigdalita sunt cauzate de o infectie bacteriana, de obicei Streptococcus).
Principalul tip de bacterie care provoaca amigdalita este Streptococcus, ce duce la dureri severe in gat. Netratata, amigdalita bacteriana poate duce la complicatii grave, cum ar fi febra reumatica (care poate provoca leziuni permanente ale inimii) sau inflamatii ale rinichilor.
Amigdalita bacteriana poate fi cauzata si de:
In general, amigdalita este cauzata de un virus. Puteti inhala virusurile din aer, se pot transmite prin stranut, tuse, sau prin contactul cu secretii din nas sau gat. Amigdalita poate fi, de asemenea, parte din febra glandulara (virusul Epstein-Barr). Cele mai frecvente tipuri de virusuri care afecteaza amigdalele sunt:
Exista diferite tipuri de amigdalita care sunt definite prin simptomele lor si perioada de recuperare. Acestea includ:
Cele mai multe infectii ale amigdalelor sunt cauzate de agenti patogeni si sunt transmise prin contact direct intre persoane. Amigdalita cauzata de o infectie cu virus este de obicei contagioasa timp de aproximativ 7-10 zile. Amigdalitele bacteriene pot ramane contagioase timp de aproximativ doua saptamani.
Persoanele care sunt infectate cu bacterii si care sunt tratate cu antibiotice sunt considerate necontagioase dupa aproximativ 24-48 de ore de tratament antibiotic adecvat.
Amigdalita poate fi raspandita prin inhalarea patogenilor prin respiratie, prin tuse si stranut, contactul cu obiecte contaminate, contactul cu persoane contaminate. Perioada de incubatie pentru amigdalita este, in general, intre 2 si 4 zile.
Factorii de risc pentru amigdalita includ:
Pentru a diagnostica amigdalita, medicul va exmina amigdalele. Se va analiza daca acestea sunt rosii si inflamate, daca sunt pete albe pe amigdale, daca ganglionii limfatici sunt umflati si se va tine cont de simptome ca durerea de gat si de cat timp persista. Amigdalita este o infectie ce poate fi virala sau bacteriana. Deoarece simptomele ambelor tipuri de amigdalite sunt similare, medicul va efectua de obicei un test pentru a determina tipul si tratamentul adecvat.
Pentru acest test se va preleva o proba din gat (exudat faringian) prin tamponarea amigdalelor si a regiunii interne a gatului. Pe baza exudatului se va realiza cultura exudatului si eventual o antibiograma. Se poate efectua si o hemoleucograma completa dintr-o proba de sange pentru a depista o eventuala infectie.
Adresati-va medicului daca apar urmatoarele simptome:
Este indicat un control amanuntit daca au fost 5 episoade de amigdalita in decurs de un an, in ciuda tratamentului, daca apar dificultati de respiratie etc.
Simptomul principal al amigdalitei este durerea moderata pana la severa a gatului care dureaza de mai mult de 2 zile si implica inflamatia amigdalelor. In general, inflamatiile la nivelul gatului sunt un prim semn de amigdalita. Pot fi si alte cauze, nu doar inflamatia amigdalelor. Daca simptomele dureaza mai mult de patru zile si nu prezinta semne de ameliorare sau se agraveaza, daca apare febra – e necesar un control medical de urgenta.
Febra poate avea multe alte cauze, nu doar amigdalita. Daca pe langa alte simptome enumerate mai sus apare si febra (mai mare de 38 ° C), ar putea fi vorba de un semn suplimentar al inflamatiei amigdalelor.
Amigdalita acuta in sine nu este, de obicei, grava, dar poate duce la complicatii daca nu este tratata. Umflarea amigdalelor poate bloca caile respiratorii si poate cauza obstructia cailor respiratorii care duce la apnee in somn. Infectia se poate raspandi si poate duce la formarea de puroi in amigdale si tesuturile din jur. Ca urmare, pot sa apara dureri de cap sau de urechi.
In timpul unui episod de amigdalita poate sa apara afectarea corzilor vocale cu schimbarea vocii, tip raguseala sau chiar imposibilitatea de a vorbi. Simptomele se amelioreaza de obicei la scurt timp, in general de la initierea tratamentului.
Semnele si simptomele frecvente de amigdalita includ:
La copiii mici care nu pot descrie modul in care se simt, semnele de amigdalita pot include:
Primul pas al amigdalitei este dat de infectare, care implica de fapt contactul cu virusul, bacteria sau alergenul, iar sistemul imunitar va reactiona. Ulterior, apar simptomele, din cauza reactiei imune. A treia etapa este cea de contagiozitate, cand infectia poate fi raspandita, iar ulterior simptomele incep sa dispara, de obicei dupa 3-4 zile.
Amigdalita este o infectie care se reduce dupa cateva zile, sau maximum 1-2 saptamani. Unii pacienti pot dezvolta amigdalita recurenta, sau pot aparea complicatii. Foarte rar (dar mai frecvent in tarile in curs de dezvoltare), amigdalita acuta poate fi asociata cu complicatii supurative grave, cum ar fi abcesul gatului si complicatii non-supurative, cum ar fi febra reumatica sau glomerulonefrita acuta. Un abces este o complicatie grava a amigdalitei ce produce dureri si mai grave si probleme la inghitire, in asociere cu febra. Poate aparea si infectia urechii medii (otita medie), data de o acumulare de mucus in ureche.
Pentru amigdalita se pot recomanda pastile, spray-uri pentru gat sau solutii antiseptice. Pentru durerile de gat se folosesc in general medicamente fara prescriptie medicala ce calmeaza durerea, ca pastile sau spray-uri. Paracetamolul poate reduce disconfortul, febra si cefaleea, la fel ca Ibuprofenul sau altele. Se pot oferi si medicamente pentru intarirea sistemului imunitar.
Daca amigdalita este cauzata de o infectie bacteriana, medicul va prescrie un curs de antibiotice. Penicilina administrata pe cale orala timp de 10 zile este cel mai frecvent tratament antibiotic prescris pentru amigdalita cauzata de streptococul de grupa A. Trebuie urmat tot cursul de antibiotic prescris, chiar daca simptomele se reduc. Se poate administra si Ampicilina, Amoxicilina, Eritromicina, Oxacilina, Claritromicina, in functie de rezultatele antibiogramei. Pentru cauzele virale se administreaza medicamente antivirale.
Amigdalele pot provoca probleme de sanatate atunci cand devin infectate sau obstructioneaza respiratia normala sau drenajul nazal. Infectiile recurente din amigdale pot duce la amigdalita cronica. Simptomele includ febra, dureri in gat persistente, roseata in zona amigdalelor, secretii galbene pe amigdale si ganglioni limfatici etc. In astfel de cazuri, cand somnul si respiratia sunt afectate, medicul poate indica o amigdalectomie.
Aceasta interventie de indepartare chirurgicala a amigdalelor este una sigura in general, cu efecte adverse in foarte rare cazuri.
Exista si o serie de remedii naturiste care pot ameliora simptomele amigdalitei:
Bauturile calde si consumul adecvat de lichide sunt extrem de importante pentru un pacient cu amigdalita. In mod evident, o durere in gat poate afecta inghitirea, dar in amigdalita este frecventa pierderea unei cantitati mari de lichide corporale prin febra si respiratie la nivelul gurii. Deshidratarea afecteaza recuperarea. Asigurati-va ca sunteti hidratat adecvat pentru a va mentine gatul umed si pentru a preveni deshidratarea.
Vaporizatoarele si umidificatoarele ajuta la umezirea aerului uscat interior, si poate ameliora disconfortul si durerea din gura si gat. Aerul uscat poate irita gatul, insa umidificatoarele pot ajuta la reducerea disconfortului din gat si amigdale prin cresterea umiditatii in aer.
Odihna este absolut necesara pentru recuperare. Evitati activitatile stresante si care epuizeaza si acordati atentie crescuta odihnei si somnului de calitate. Persoana afectata de amigdalitat are nevoie de o perioada de repaus si odihna pentru a se recupera complet.
In cazul amigdalitei, mai ales a unei infectii virale la cei mici, dar nu numai, copilul trebuie tinut departe de colectivitate, pentru a se recupera eficient, pentru a preveni complicatiile si pentru a preveni raspandirea infectiei.
Simptomele de amigdalita dispar in general in decurs de cateva zile sau maximum 1-2 saptamani, in functie de gravitate. Este importanta diagnosticarea rapida si corecta a pacientului, pentru a se putea initia la timp tratamentul adecvat si pentru a preveni agravarea si complicatiile.
Amigdalita este contagioasa si se raspandeste prin contactul cu alte persoane infectate sau contactul cu obiecte contaminate. In general, un pacient este contagios pentru o perioada scurta de timp, dar daca amigdalita este netratata, pacientul poate fi contagios pentru mai mult timp.
Evitati contactul cu persoane afectate de amigdalita, spalati-va frecvent pe maini si aveti grija si ca persoana afectata sa foloseasca batista sau servetelul cand tuseste sau stranuta, dupa folosirea toaletei si periodic pe parcursul zilei. Spalati si dezinfectati in mod regulat suprafata si lucrurile cu care vine in contact o persoana care sufera de amigdalita. Aerisiti regulat casa, mentineti igiena din locuinta, spalati hainele si lenjeriile la temperaturi inalte si dezinfectati cu regularitate jucariile celor mici.
Referinte:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
afecteaza amigdalita sarcina?
influenteaza amigdalita sarcina?