Alimentatia pentru femeile cu endometrioza

alimentatia pentru femeile cu endometrioza

banner-tommee-tippee-miababy

Ce ar trebuie sa includa alimentatia pentru femeile cu endometrioza si ce alimente ar trebui evitate? Citeste mai multe in articolul de mai jos.

CUPRINS:

1. Ce este endometrioza?
2. Alimentatia si simptomele endometriozei
3. Recomandari alimentare

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afectiune in care tesutul endometrial, care captuseste in mod normal uterul, creste in alte zone ale pelvisului, cum ar fi ovarele, vezica urinara, intestinele si trompele uterine.

banner-tommee-tippee-miababy

Simptomele comune includ:

  • dureri menstruale intense;
  • balonare, constipatie, diaree;
  • probleme de fertilitate;
  • dureri in timpul actului sexual;
  • sangerari menstruale intense;
  • dureri de spate.

Severitatea afectiunii variaza foarte mult. Poate fi asimptomatica sau severa. Simptomele sunt adesea nespecifice si nu se coreleaza intotdeauna cu severitatea bolii.

Despre endometrioza poti citi pe larg aici.

alimentatia in endometrioza

Alimentatia si simptomele endometriozei

Putine cercetari au vizat relatia dintre alimentatie si simptomele endometriozei. Cu toate acestea, unele paciente constata ca anumite alimente tind sa declanseze sau sa le amelioreze simptomele. Este esential sa stim ca modificarile dietei si ale stilului de viata NU vor vindeca endometrioza, dar pot ajuta la reducerea simptomelor. Pentru a afla daca alimentele au un efect asupra simptomelor, o persoana cu endometrioza ar putea tine un jurnal alimentar. Este esential sa inregistreze tot ceea ce mananca pe parcursul zilei, precum si orice simptome apar.

cursuri puericultura

Scopul terapiei nutritionale este de a reduce cauzele comune ale iritatiei intestinale pentru femeile cu simptome precum balonare, modificari ale obiceiurilor intestinale si dureri abdominale. De asemenea, scopul este si sa se reduca simptomele de tip sindrom premenstrual prin consumul alimentelor care promoveaza reglarea progesteronului.

Endometrioza, alimentatia si estrogenul

Endometrioza este o tulburare dependenta de estrogen. Dietele care sunt sarace in grasimi, bogate in fibre sau ambele sunt asociate cu niveluri mai scazute de estradiol circulant si niveluri mai ridicate de globulina care leaga hormonii sexuali. Aportul redus de grasimi si aportul crescut de fibre pot reduce concentratiile de estrogen din sange si pot creste concentratia de globulina ce leaga hormonii sexuali – prin urmare, reducand activitatea estrogenului.

miababy magazin

Din punct de vedere stiintific, datele sunt inca insuficiente si controversate. Exista doar foarte putine studii care au investigat suficient legatura dintre dieta si endometrioza. Studiile necesita o analiza mai atenta a metodelor si, prin urmare, nu pot fi adesea comparate direct. Endometrioza este o boala complexa si multifactoriala, a carei patogeneza nu este inca pe deplin inteleasa. Acest lucru duce la dificultati in analiza sau cuantificarea efectului dietei.

dieta in endometrioza

Alimente care pot avea un impact negativ asupra endometriozei

Anumite alegeri ale stilului de viata pot influenta progresul endometriozei si pot influenta simptomele. Aceste alegeri pot avea, de asemenea, un efect asupra modului in care este gestionata tulburarea. Desi trebuie facute cercetari suplimentare pentru a corela pe deplin anumite alimente sau obiceiuri de stil de viata cu agravarea acestei afectiuni, anumiti factori se considera ca pot influenta negativ endometrioza:

  • o dieta bogata in grasimi trans – Cercetarile au descoperit rate mai mari de diagnosticare a endometriozei in randul femeilor care consuma mai multe grasimi trans. Grasimile trans se gasesc predominant in mancarurile prajite, procesate si tip fast food.
  • consumul crescut de carne rosie – Unele cercetari au aratat un risc mai mare de dezvoltare a endometriozei la un aport ridicat de carne rosie.
  • gluten – unele cercetari indica faptul ca eliminarea glutenului din dieta poate ajuta la reducerea durerii;
  • alimente bogate in FODMAP – anumite simptome gastrointestinale ale endometriozei se pot reduce cu o dieta cu continut scazut de FODMAP.

Cand vine vorba despre alimentatia in endometrioza si afirmatiile de mai sus, mai sunt necesare cercetari aprofundate. 

Alimentele care pot influenta reglarea hormonala, in special echilibrul estrogenului, pot afecta negativ persoanele cu endometrioza. In plus, evitati sau limitati alimentele care pot favoriza inflamatia in organism si pot duce la dureri suplimentare sau la progresul tulburarii. Aceste alimente includ:

  • alcool;
  • cofeina;
  • gluten;
  • carne rosie;
  • grasimi saturate si trans.

Citeste si despre alimentatia in sindromul ovarelor polichistice.

recomandari alimentare endometrioza

Recomandari alimentare

Grasimile sanatoase, cum ar fi uleiul de masline, pot aduce beneficii persoanelor cu endometrioza. O persoana cu endometrioza ar putea lua in considerare reducerea alimentelor care fie provoaca inflamatie, fie cresc nivelul de estrogen, ambele putand contribui la tulburare sau la simptomele acesteia. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili legatura dintre endometrioza si dieta.

O persoana cu endometrioza poate beneficia de pe urma consumului de fructe, legume si cereale integrale. Proteinele vegetale, carnea slaba si grasimile sanatoase pot ajuta, de asemenea. Grasimile sanatoase sunt disponibile in multe alimente, inclusiv:

  • avocado;
  • ulei de masline;
  • masline;
  • nuci si alte oleaginoase;
  • somon etc.

O persoana cu endometrioza ar trebui, de asemenea, sa reduca aportul de cofeina si alcool, deoarece acestea pot creste nivelul de estrogen. E important sa crestem, de asemenea, aportul de fibre. Fibrele sunt o parte esentiala a unei diete sanatoase si pot ajuta la scaderea nivelului de estrogen. Pe langa faptul ca ofera o multime de vitamine si minerale, consumul de alimente proaspete bogate in fibre poate oferi si antioxidanti care pot reduce inflamatia.

Retineti!

Nu exista o dieta specifica pentru persoanele cu endometrioza. Este important sa solicitati sfatul unui medic sau nutritionist, pentru alegerile alimentare potrivite.

Schimbarile specifice ale dietei pot ajuta unele persoana sa gestioneze mai bine boala, desi sunt necesare mai multe cercetari. Cu un plan de tratament si strategii de gestionare a durerii, majoritatea femeilor isi pot controla endometrioza. Pentru a combate inflamatiile si durerile cauzate de endometrioza, cel mai bine este sa adoptati o dieta bogata in nutrienti, bine echilibrata.

Asigurati-va ca acordati atentie modului in care corpul reactioneaza atunci cand mancati anumite alimente. Pastrarea unui jurnal cu alimentele pe care le consumati si orice simptome sau factori declansatori poate fi de ajutor. Luati in considerare o consultatie la un dietetician cu experienta in gestionarea acestor probleme. Acesta va poate ajuta sa planificati mese care sa se potriveasca cel mai bine cu nevoile personale si afectiunea de care suferiti, deoarece nu exista o abordare unica.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7870287/
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321471#outlook
(3) https://nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide/view/Nutrition_Guide_for_Clinicians/1342065/all/Endometriosis
(4) https://www.healthline.com/health/endometriosis/endometriosis-diet#takeaway

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *