Alergiile la copii

alergiile la copii

banner-peg-perego-miababy

Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la o substanta straina, numita alergen. Afla tot ce trebuie sa stii despre alergiile la copii, de la tipuri, cauze si pana la diagnostic si tratament.

CUPRINS:

  1. Ce sunt alergiile?
  2. Tipuri de alergii
  3. Simptomele alergiilor la copii
  4. Cauze
  5. Cum iti dai seama ca ai un copil alergic?
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Preventie

Ce sunt alergiile?

O alergie apare cand sistemul imunitar reactioneaza la o substanta straina, numita alergen. Alergenul intra in organism si sistemul imunitar reactioneaza la acesta. Aceasta reactie determina eliberarea de histamina in organism, ceea ce conduce la simptome de alergie.

Substanta poate ajunge in organism prin ingestie, inhalare, injectare sau atingere. Aceasta reactie ar putea provoca tuse, stranut, sensibilitate la ochi, nas infundat. In cazuri grave, poate provoca eruptii cutanate, urticarie, tensiune arteriala scazuta, probleme de respiratie, atacuri de astm si chiar deces. Simptomele pot fi usoare sau mai severe, intermitente (de exemplu sezoniere) sau in curs de desfasurare din cauza expunerii constante la alergen.

banner-peg-perego-miababy

Nu exista niciun tratament pentru alergii, dar sunt solutii pentru gestionarea lor si prevenirea complicatiilor. In unele cazuri, un alergen poate provoca o reactie severa, numita soc anafilactic. Aceasta este o urgenta medicala, deoarece simptomele – incluzand dificultati de respiratie si umflaturi – pot pune viata in pericol.

O reactie alergica imediata apare, de obicei, in cateva minute sau pana la 1-2 ore dupa ce persoana intra in contact sau consuma substanta la care este alergica. O reactie alergica intarziata apare de obicei intre 2-4 ore si pana la cateva zile dupa ce persoana intra in contact cu substanta la care este alergica.

Alergia alimentara la copii

Tipuri de alergii

Alergia alimentara la copii

Lapte, oua, soia, grau, nuci de copac, arahide, peste si crustacee sunt printre cele mai comune alimente care cauzeaza alergii. Alimentele alergice pot provoca reactii grave si chiar mortale. Deci, este important sa stim cum sa recunoastem o reactie alergica si sa fim pregatiti daca se intampla ceva.

In cazul unei alergii, organismul reactioneaza ca si cum acel produs alimentar este daunator. Ca rezultat, sistemul imunitar al organismului (care lupta impotriva infectiei si a bolii) creeaza anticorpi pentru a lupta impotriva alergenului alimentar. De fiecare data cand persoana mananca respectivele alimente, corpul elibereaza substante chimice cum ar fi histamina. Aceasta declanseaza simptome alergice care pot afecta sistemul respirator, tractul gastrointestinal, pielea sau sistemul cardiovascular.

cursuri puericultura

Simptomele alergiei alimentare pot include:

  • dureri abdominale;
  • varsaturi;
  • diaree;
  • urticare si pete rosii;
  • umflaturi.

Oamenii adesea confunda alergii alimentare cu intoleranta alimentara din cauza simptomelor similare. Simptomele de intoleranta alimentara pot include balonare, indigestie, gaz, diaree, dureri de burta, dar intoleranta la hrana nu implica sistemul imunitar. Apare deoarece o persoana nu poate digera o substanta, cum ar fi lactoza, este o stare neplacuta si care produce disconfort, dar rareori periculoasa.

miababy magazin

Un copil ar putea fi alergic la orice alimente, dar aceste opt alimente reprezinta 90% dintre toate alimentele cu potential alergen la copii:

  1. lapte si lactate
  2. oua
  3. arahide
  4. soia
  5. grau
  6. fructe oleaginoase (nuci, caju etc.)
  7. peste
  8. crustacee (creveti etc.)

In general, alergiile alimentare se reduc de la sine – dintre cei care sunt alergici la lapte, aproximativ 80% vor depasi in cele din urma alergia. Aproximativ doua treimi dintre copiii cu alergie la oua si aproximativ 80% cu alergie la grau sau soia vor depasi alergiile pana la varsta de 5 ani.

Uneori, o alergie poate provoca o reactie severa numita anafilaxie, chiar daca o reactie anterioara a fost mai usoara. Daca nu este tratata, anafilaxia poate pune viata in pericol.

alergiile la copii tipuri

Cele mai comune alergii la copii

Algeni alimentari cei mai comuni sunt:

  • Laptele de vaca – Laptele de vaca (sau proteina din lapte de vaca) este cel care da cele mai multe cazuri de alergii. Intre 2 si 3% dintre copiii mai mici de 3 ani sunt alergici la proteinele gasite in laptele de vaca si formulele pe baza de lapte de vaca. Multi copii depasesc aceasta alergie.
  • Oua – Alergia la oua este dificila, deoarece aceste alimente se gasesc in multe produse alimentare si chiar „ascunse” printre ingrediente.
  • Peste si crustacee – Aceste alergii sunt unele dintre cele mai frecvente alergii alimentare la adulti si cele pe care oamenii, de obicei, nu le depasesc.
  • Arahide și fructe oleaginoase de copac – Alergiile la arahide sunt in crestere, precum si alergiile la fructe oleaginoase de copac, cum ar fi migdalele, nucile, nucile pecan, alunele si caju.
  • Soia – Alergia la soia este mai frecventa la copiii mici decat la copiii mai mari. Multi sugari alergici la laptele de vaca sunt, de asemenea, alergeni la proteinele din formulele pe baza de soia. Proteinele de soia sunt adesea un ingredient ascuns in preparatele alimentare.
  • Grau – Proteinele din grau se gasesc in multe alimente. Desi alergia la grau este adesea confundata cu boala celiaca, exista o diferenta: boala celiaca este o intoleranta la gluten (gasit in grau, secara si orz), iar o alergie la grau poate provoca o reactie care pune viata in pericol.
  • Alergii la insecte – In general, muscatura de insecta duce la umflare, roseata si mancarime la locul muscaturii. Pentru cei cu alergie la venin de insecte, insa, o intepare poate provoca simptome mai grave.
  • Alergii la medicamente – Antibioticele sunt cele mai frecvente tipuri de medicamente care produc reactii alergice. Multe alte medicamente, inclusiv medicamentele fara prescriptie medicala, pot provoca, de asemenea, reactii alergice.
  • Produse chimice – Unele produse cosmetice sau detergenti de rufe pot cauza alergii. Colorantii, detergentii de uz casnic si pesticidele utilizate pentru plante pot, de asemenea, provoca reactii alergice.
  • Polen de copac, de plante.
  • Par de animale, acarieni si mucegai.

Unii copii au, de asemenea, ceea ce numim reactii incrucisate. De exemplu, copiii care sunt alergici la polenul de mesteacan ar putea avea simptome atunci cand mananca un mar deoarece acest mar contine o proteina similara celei din polen.

Simptomele alergiilor la copii

Tipul si severitatea simptomelor alergiei variaza de la alergie la alergie si de la persoana la persoana.

Alergenii din aer pot provoca rinita alergica, care de obicei se dezvolta la varsta de 10 ani, atinge varful la adolescenta sau in primii 20 de ani si deseori dispare intre varstele de 40 – 60 de ani.  Principalele simptome ale acesteia includ:

  • secretii nazale si nas infundat;
  • stranut;
  • senzatie de mancarime a nasului;
  • tuse etc.

Cand simptomele includ si mancarime la nivelul ochilor, lacrimare si ochi rosii, vorbim de conjunctivita alergica. 

Reactii alergice la alimente, medicamente sau insecte includ:

  • respiratie suieratoare
  • probleme de respiratie
  • tuse
  • raguseala
  • dureri de burta
  • greata si varsaturi
  • diaree
  • urticarie si umflaturi
  • scaderea tensiunii

Pe masura ce alergiile se agraveaza sau persista, copiii pot dezvolta, de asemenea, durere in gat, dureri de cap si tuse, iar alergiile pot interfera cu somnul, ducand la iritabilitate in timpul zilei. Aceste simptome alergice sunt adesea confundate cu o infectie sau cu raceala.

Copiii cu alergii severe (cum ar fi cei cu alergii la alimente, medicamente sau venin de insecte) pot fi expusi riscului unei reactii alergice care poate pune viata in pericol, numita soc anafilactic. Acesta se poate produce in doar cateva secunde dupa ce persoana a fost expusa la un alergen sau cateva ore mai tarziu (daca reactia provine de la un aliment).

Cauze

Intr-o reactie alergica, sistemul imunitar se activeaza pentru a apara organismul de ceea ce este considerat intrus – ceea ce este considerata o substanta normala pentru majoritatea oamenilor, dar nu pentru corpul persoanei alergice. Sistemul imunitar produce substante cunoscute ca anticorpi. Cand aveti alergii, sistemul imunitar produce anticorpi care identifica un anumit alergen ca fiind daunator, chiar daca nu este. Cand intra in contact cu alergenul, reactia sistemului imunitar va poate inflama pielea, sinusurile, caile respiratorii sau sistemul digestiv.

Un anticorp special numit imunoglobina (IgE) determina reactii alergice. Anticorpii sunt eliberati pentru a combate substantele straine si potential nocive din organism. IgE este eliberata pentru a distruge alergenul si duce la producerea de substante chimice care declanseaza reactia alergica.

Unul dintre aceste substante chimice se numeste histamina. Histamina determina strangerea muschilor din caile respiratorii si peretii vaselor de sange. De asemenea, accelereaza productia de mucus.

Printre cauzele alergiilor se numără predispoziția genetică, istoricul familial de astm sau alergii, factori de mediu, introducerea laptelui de vaca sau a laptelui de soia inainte de 3-4 luni, introducerea alimentelor solide inainte de 3-4 luni, expunerea la fum de tigara etc.

miababy magazin

Cum iti dai seama ca ai un copil alergic?

Deoarece simptomele alergiilor sunt asemanatoare cu simptomele de raceala in general, e dificila diferentierea uneori.

Simptomele de alergie includ:

  • copilul prezinta des aceste simptome, care persista, mai ales in anumite perioade;
  • copilul are permanent nasul infundat;
  • stranuta des si prezinta secretii nazale;
  • mucusul este subtire si apos;
  • are ochii rosii si lacrimeaza mult;
  • prezinta eruptii cutanate pe piele.

De obicei, aceste simptome fie reapar periodic (rinita alergica) si se observa mai ales cand cel mic merge intr-un anumit loc sau consuma ceva anume. In cazul alergiilor alimentare, apar stari de voma, diaree, urticarie si dureri de burta la scurt timp dupa ingerarea alimentului.

Alergiile la mcucegai se dezvolta de obicei pe vreme umeda sau ploioasa si pot fi greu de distins de raceli. Alergiile la praf sau alergiile la animale de companie duc adesea la simptome pe tot parcursul anului. Alergiile date de polen sunt mai frecvente in primavara, vara si toamna.

Diagnostic

Diagnosticarea incepe cu adresarea unor intrebari privind simptomele, stilul de viata, mediil si si un eventual istoric familial de alergii.

Iata cateva exemple de teste alergice:

  • Teste de sange – masoara nivelul de anticorpi IgE eliberat de sistemul imunitar si este denumit uneori testul radio-alergo-sorbent (RAST);
  • Teste cutanate – pielea este intepata cu o cantitate mica de alergen posibil si daca reactioneaza si apar simptome ca mancarime, inrosire si umflare, aceasta poate insemna ca exista o alergie.
  • Teste patch – se folosesc discuri metalice speciale cu cantitati foarte mici de alergen suspectat ce sunt lipite pe spate si se va depista o eventuala reactie cutanata dupa 48 de ore si apoi dupa cateva zile. 

Diagnostic alergiile la copii

Tratament

Cel mai eficient tratament si mod de gestionare a unei alergii este evitarea alergenului. Cu toate acestea, uneori nu este posibil sa se evite complet un alergen. Polenul, de exemplu, pluteste constant in aer, in special in anumite perioade ale anului.

Iata care sunt solutiile suplimentarea pentru gestionarea alergiilor:

Medicamente

Medicamentele pot ajuta la tratarea simptomelor unei reactii alergice, dar nu vor vindeca alergia. Aceste medicamente includ:

  • antihistaminice – blocheaza actiunea histaminei – nu toate sunt adecvate pentru cei mici;
  • decongestionante – desfunda nasul infundate in cazul unor tipuri de alergii – se folosesc doar pe termen scurt;
  • antagonisti ai receptorilor leucotrienici sau antileucotrieni – pot bloca efectele leucotrienelor. care sunt substantele chimice ce determina umflarea (organismul elibereaza leucotrienii in timpul unei reactii alergice);
  • spray-uri cu steroizi – contribuie la reducerea congestiei nazale;
  • unguente cu corticosteroizi pentru alergii cutanate;
  • inhalator pentru pacientii cu astm;
  • imunoterapia – cunoscuta sub numele de hiposensibilizare, reabiliteaza sistemul imunitar si se administreaza treptat doze crescande timp de mai multi ani – se foloseste numai pentru reactii alergice severe.

Tratamentul pentru anafilaxie

EpiPen este un exemplu de injector de epinefrina. Acestea pot fi vitale pentru stoparea reactiilor anafilactice. Anafilaxia este o urgenta medicala in care pacientul poate necesita resuscitare, inclusiv deschiderea cailor respiratorii, oxigen suplimentar, fluide intravenoase si monitorizare stricta.

Persoana care sufera de anafilaxie va avea nevoie de o injectie de adrenalina in muschi. Antihistaminicele si steroizii sunt adesea utilizati alaturi de injectia cu adrenalina.

Pacientii care prezinta des reactii alergice severe trebuie sa poarte cu ei un autoinjector de epinefrina, cum ar fi EpiPen.

Preventie

Iata cele mai bune modalitati de a reduce expunerea copilului la cei mai frecventi alergeni:

  • In timpul sarcinii adopta o alimentatie sanatoasa, evita poluarea, fumatul si expunerea la fum de tigara.
  • Alapteaza copilul la san cat mai mult, mai ales in primele 6 luni de viata. Daca alaptarea nu este posibila, opteaza pentru formula de lapte hipoalergenica.
  • Unele studii sugereaza ca introducerea alimentelor cu potential alergen la 4-6 luni nu creste riscul de dezvoltare a alergiilor, ba chiar poate fi o forma de protecite si poate ajuta la prevenirea alergiilor, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.
  • Creeaza pentru copil un mediu de dezvoltare prielnic, limiteaza folosirea produselor de ingrijire si curatare chimice, protejeaza copilul de fum de tigara, asigura-te ca are o alimentatie sanatoasa si completa si ca este activ.
  • Protejeaza copilul de praf si acarieni, aspira des locuinta, curata saltelele, covoarele si canapele.

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *