Alaptare

Alaptarea la san | Tot ce trebuie sa stii

Alaptarea la san este foarte importanta, laptele matern fiind cel mai bun aliment pentru bebe.

In viata intrauterina, copilul este hranit prin sangele mamei. Dupa nastere, copilul se hraneste in mod independent, moment in care incep sa fie secretati produsi digestivi in stomac si intestin, dar puterea lor este inca slaba. Treptat, in cursul lunilor urmatoare, sucul gastric si secretiile intestinale incep sa fie suficiente si digestia se poate desfasura in mod normal si cu alte alimente decat laptele mamei.

CUPRINS:

  1. Alaptarea – beneficii pentru copil si mama
  2. Cat de des trebuie sa alaptez?
  3. Atasarea corecta la san
  4. De unde stiu daca bebe primeste suficient lapte matern?
  5. Stoarcerea sanilor
  6. Ce facem daca mama nu are lapte suficient?

Alaptarea la san – principala sursa de nutritie in primele 6 luni de viata

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva la san in primele 6 luni. Asta inseamna ca bebelusul e bine sa primeasca numai lapte matern. Laptele matern ii ofera toti nutrientii necesari si ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte armonios si sanatos. Dupa primele 6 luni, se recomanda continuarea alaptarii la san cel putin pana la varsta de 12 luni, impreuna cu inceperea alimentelor solide.

Alaptarea – beneficii pentru copil si mama

Beneficiile alaptarii pentru copil

Laptele matern ofera nutritia ideala pentru sugari. Are un amestec aproape perfect de vitamine, proteine ​​si grasimi – tot ce are nevoie bebelusul pentru a creste. In plus, este intr-o forma usor de administrat, nu necesita echipamente de preparare. De asemenea laptele matern este intr-o forma mai usor de digerat decat formula de lapte praf. Laptele matern contine anticorpi care ajuta copilul sa lupte impotriva virusurilor si bacteriilor. Colostrul ofera cantitati mari de imunoglobulina A (IgA), precum si alti cativa anticorpi. Alaptarea reduce riscul de astm sau alergii. In plus, bebelusii care sunt alaptati exclusiv in primele 6 luni, fara formula, au mai putine infectii ale urechii, boli respiratorii si crize de diaree.

Laptele matern este sursa ideala de nutritie pentru bebelusi. Laptele matern contine tot ce are nevoie bebelusul in primele 6 luni de viata, in toate proportiile potrivite. Compozitia sa se modifica chiar in functie de nevoile in schimbare ale bebelusului, in special in prima luna de viata. In primele zile dupa nastere, sanii produc un fluid gros si galbui numit colostru.

Alaptarea favorizeaza cresterea sanatoasa in greutate si ajuta la prevenirea obezitatii la copii. Acest lucru se poate datora dezvoltarii diferitelor bacterii intestinale. Copiii alaptati au cantitati mai mari de bacterii intestinale benefice, care pot influenta depozitarea grasimilor. In plus, bebelusii alaptati isi autoregleaza si aportul de lapte. Invata sa manance numai pana cand isi satisfac foamea, ceea ce ii ajuta sa dezvolte modele de alimentatie sanatoasa.

Beneficiile alaptarii pentru mama

Alaptarea te poate ajuta sa reduci kilogramele in plus acumulate in sarcina. De asemenea, alaptarea ajuta uterul sa se contracte – sa revina la dimensiunea sa anterioara. Oxitocina, un hormon care creste pe tot parcursul sarcinii, ajuta la stimularea acestui proces. Mamele care alapteaza au un risc mai mic de depresie. Depresia postpartum (PPD) este un tip de depresie care se poate dezvolta la scurt timp dupa nastere. Femeile care alapteaza par sa aiba mai putine riscuri de a dezvolta depresie postpartum, in comparatie cu mamele care intarca devreme sau nu alapteaza, potrivit studiilor.

Alaptarea pare sa ofere protectie pe termen lung impotriva cancerului si a mai multor boli. Femeile care alapteaza prezinta un risc mai mic de tensiune arteriala crescuta, artrita, boli de inima, diabet si unele forme de cancer. De asemenea, alaptarea este ieftina si rapida. Laptele matern este intotdeauna la temperatura potrivita si gata de oferit copilului.

Laptele matern

Laptele matern este sursa ideala de nutrienti pentru bebelusi. De la colostru, la laptele matern de tranzitie, pana la laptele matern matur, este exact ceea ce copilul are nevoie in fiecare etapa.

Laptele matern este format dintr-o combinatie unica de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale care se adapteaza la nevoile copilului, pe masura ce creste. De asemenea, contine anticorpi care stimuleaza imunitatea, celule sangvine albe si enzime care va ajuta sa va protejati copilul de unele boli comune ale copilariei.

Lapte matern vs Formula de lapte

In timp ce formula pentru sugari este o alternativa sigura pentru bebelusii care nu pot fi alaptati, nu se potriveste cu ceea ce exista in laptele matern. Oamenii de stiinta descopera in continuare toate componentele diferite din laptele matern si de ce sunt importante. In plus, laptele matern se schimba pe parcursul unei hraniri, de la o zi la alta si in timp – ceva ce nu poate fi copiat si fabricat intr-un laborator. Laptele matern este alimentul cel mai bine suportat de sugar, se digera usor, este lipsit de microbi, contine vitaminele necesare si anticorpi (substante cu actiune antimicrobiana), precum si diferiti fermenti care ajuta digestia.

Colostrul

In primele 6-7 zile dupa nastere, mama secreta un lapte care are ceva din serul sangvin pe care il primea fatul in uter si care se numeste colostru. In comparatie cu laptele matur, acesta este bogat in albumine, substante imunizante, saruri minerale si mai sarac in cazeina, grasime si lactoza. El asigura echilibrarea organismului si, datorita continutului sau bogat in saruri minerale, are o actiune laxativa, necesara in primele 24 de ore dupa nastere.

Colostrul are o valoare energetica de 520-570 de calorii la litru, constituind cel mai adecvat aliment pentru primele zile de viata. Colostrul are culoarea galbuie, este translucid si in 6-7 zile se transforma in lapte normal. Compozitia laptelui matern prezinta variatii in legatura cu perioada lactatiei si cu ora din zi. Compozitia variaza chiar in cursul aceluiasi supt: prima parte este mai saraca in grasimi decat laptele de la sfarsitul suptului. Cantitatea de lapte secretat in 24 de ore depinde si de vigoarea cu care suge copilul.

Lactatia

Curand dupa nastere, mama nu are uneori destul lapte. Ea nu trebuie sa-si piarda increderea, ci sa puna copilul la fiecare 3 ore la san, intrucat suptul este stimulentul cel mai bun pentru secretia de lapte. Secretia lactata nu este abundenta la inceput; unele mame au putin lapte in primele 2-3 saptamani, pentru ca apoi cantitatea sa creasca corespunzator, iar alte mame au o cantitate mare de la inceput  si sanii sunt durerosi. Daca mama observa ca bebe nu a supt cantitatea necesara, este agitat, nu doarme, plange, nu ia in greutate, trebuie sa contacteze medicului.

Primul supt va fi la 12-24 de ore de la nastere (in functie de starea copilului si a mamei). Prima atasare la san trebuie facuta cu rabdare, intrucat copilul este la primul supt. Inainte de a pune copilul la piept, mama va trebui sa-si faca toaleta sanului si a mainilor. Se va spala pe maini cu apa si sapun, dupa care va sterge sfarcul si pielea din jurul mamelonului cu apa fiarta si racita. Toaleta mainilor si sanului trebuie facuta cu regularitate.

Citeste si despre hiperlactatie sau lapte matern in exces. 

Cat de des trebuie sa alaptez?

Productia de lapte matern functioneaza dupa principiul cerere si oferta. Sanii produc lapte ca raspuns la suptul copilului. Cu cat bebelusul suge mai mult lapte, cu atat mama va produce mai mult lapte. Sansele de a creste productia de lapte cresc daca alaptezi mai des, de fiecare data cand bebelusul da semne de foame, daca lasi copilul sa termine primul san inainte de a-l pune la al doilea san si daca alaptezi si noaptea, pentru a impiedica sanii sa devina prea plini si grei.

Multi copii sug de 8-12 ori in 24 de ore. Laptele matern este usor de digerat, astfel incat nou-nascutilor le este foame des in prima luna. Hranirea frecventa ajuta la stimularea productiei de lapte in primele cateva saptamani. Evitati sa oferiti sticle complementare (biberon), cu exceptia cazului in care este necesar din punct de vedere medical, deoarece acestea vor reduce nevoile copilului de a suge la san si, astfel, reduc productia de lapte.

Hraneste-ti copilul ori de cate ori ii este foame. In primele 2 saptamani, copilul va suge la fiecare 1 – 3 ore. Acest numar poate scadea in timp sau va creste in timpul unui puseu de crestere.

La 1–2 luni, bebe va suge de 7–9 ori pe zi. In primele saptamani de viata, alaptarea trebuie sa fie „la cerere”, adica la aproximativ 1-3 ore. Pe masura ce nou-nascutii cresc, vor suge mai rar si pot avea un program mai previzibil. Unii pot avea nevoie de hraniri la fiecare 90 de minute, in timp ce pentru altii pot trece intre 2-3 ore intre hraniri. La nou-nascuti nu ar trebui sa treaca mai mult de aproximativ 4 ore intre hraniri, chiar si noaptea.

Alaptarea si puseurile de crestere

Cand bebelusii trec printr-o perioada de crestere rapida (numita puseu de crestere), vor sa manance mai mult decat de obicei. Bebelusii au nevoie de mai mult lapte matern in timpul si dupa un puseu de crestere. Deci, in perioadele de crestere rapida, un copil poate vrea sa suga mai des si poate petrece mai mult timp la san la fiecare hranire. In primele luni, puseurile au loc adesea la:

  • 7–10 zile
  • 2-3 saptamani
  • 4-6 saptamani
  • 3 luni
  • 4 luni
  • 6 luni

Durata alaptarilor

Lasati copilul sa manance pana cand pare satul. Hranirile pot fi de aproximativ 15 – 20 de minute la fiecare san. Incercati sa puneti bebelusul la ambii sani la fiecare hranire. Asigurati-va ca bebelusul termina un san inainte de a incepe sa suga la celalalt. Bebelusul ar trebui sa dea drumul la san dupa ce a terminat. Nu limitati timpul in care lasati copilul sa suga, pentru ca asta poate afecta golirea sanilor si poate scadea fluxul de lapte. De asemenea, poate provoca umflare si durere.

Pe masura ce copiii cresc, hranirile pot dura aproximativ 5-10 minute la fiecare san. Durata alaptarii depinde de tine, de copil si de alte lucruri, cum ar fi:

  • lactatie;
  • fluxul de lapte prin mamelon;
  • atasarea la san;
  • viteza cu care suge copilul;
  • daca bebelusul este somnoros sau distras etc.

Cum calculez timpul dintre hraniri?

Numarati timpul dintre hraniri din momentul in care bebelusul incepe sa suga (nu la sfarsit) pana cand cel mic incepe sa suga din nou la cealalta hranire. Cu alte cuvinte, cand medicul va intreaba cat de des suge copilul, puteti spune „la fiecare 2 ore” daca prima hranire a inceput la 6 dimineata, urmatoarea hranire a fost in jur de 8 dimineata, apoi la 10 etc.

Semnele de foame

Este important sa stiti semnele de foame. Plansul poate fi un semn al foamei, dar poate fi prea tarziu. Atentie la semnele timpurii ale foamei:

  • bebelusul face miscari de supt;
  • se intoarce spre san daca e tinut in brate;
  • duce mainile in gura;
  • este agitat sau alert.

Cand ar trebui sa alternez sanii?

Alterneaza sanii si incearca sa ii oferi fiecare san pentru aceeasi perioada de timp pe parcursul zilei. Acest lucru va ajuta sa mentineti aportul de lapte in ambii sani si previne supraincarcarea sanilor.

Puteti schimba sanii in mijlocul fiecarei hraniri si apoi puteti alterna ce san oferiti prima data pentru fiecare hranire. Bebelusul poate schimba sanii la fiecare hranire sau prefera sa suga doar pe o parte. Daca e ultima varianta, atunci oferiti celalalt san la urmatoarea hranire.

La sfarsit, sugarul va fi ridicat vertical si sprijinit de pieptul mamei, provocand eructatia (eliminarea aerului inghitit in timpul suptului), prin mici lovituri cu palma pe spate, intre omoplati. Este de dorit ca sugarul sa nu fie alimentat inainte de somn, ci dupa ce s-a trezit. In felul acesta suge mai puternic si, fiind satul, ramane linistit dupa aceea, chiar daca nu doarme.

Factori care afecteaza timpul de alaptare

Unii bebelusi alaptati pot avea o hranire completa in 8 minute. Altii au nevoie de 30 de minute sau mai mult pentru a obtine aceeasi cantitate de lapte matern. Factorii care influenteaza timpul de hranire pentru copil includ:

  • varsta – un bebelus mai mare poate obtine de obicei suficient lapte matern intr-o perioada mai scurta;
  • starea de alerta – un bebelus adormit nu poate suge la fel de bine sau la fel de repede ca un bebelus treaz si alert;
  • flux – daca laptele matern curge rapid si aveti un reflex activ, exista mai mult lapte disponibil pentru bebelus imediat; insa, daca fluxul este lent si curgerea este dificila sau intarziata, poate dura mai mult timp pentru ca bebelusul sa primeasca suficient lapte;
  • starea de sanatate – un copil prematur sau un copil nascut cu probleme de sanatate poate obosi cu usurinta in timpul alaptarii; pauzele frecvente pot prelungi timpul de hranire;
  • atasarea la san – atasarea corecta il ajuta pe bebelus sa suga mai eficient lapte matern si, prin urmare, sa aiba o hranire completa in mai putin timp;
  • productia de lapte – daca aveti o cantitate redusa de lapte matern sau daca bebelusul trece printr-o etapa de crestere, copilul poate petrece mai mult timp la san pentru a incerca sa obtina mai mult lapte matern.

Hraniri foarte scurte

Poate dura cateva minute pentru ca laptele sa inceapa sa curga bine. Daca bebelusul adoarme sau inceteaza sa suga inainte de a curge lapte bine, nu va primi suficient lapte. In plus, continutul laptelui matern se schimba pe masura ce bebelusul suge. Este important ca bebelusul sa stea la san suficient de mult (la fiecare san) pentru a ajunge la laptele care este mai bogat in grasimi si calorii. Acest lapte il ajuta pe bebelus sa ia in greutate si sa fie satul. Daca bebelusul sta la san doar pentru o perioada scurta de timp (mai putin de 5 minute) la majoritatea hranirilor, contactati medicul pediatru.

Hraniri foarte lungi

In primele cateva zile de alaptare, este des intalnit ca un bebelus sa stea la san o perioada mai lunga sau sa suga foarte frecvent. Cu toate acestea, pana in a cincea zi, cantitatea de lapte ar trebui sa creasca, iar copilul ar trebui sa poata obtine tot laptele matern de care are nevoie in 45 de minute. Daca bebelusul aspira activ sanul timp de peste 45 de minute la fiecare hranire, ar putea insemna ca nu primeste suficient lapte.

Atasarea corecta la san

Bebelusul isi poate gasi singur drumul catre san. Daca il tii la piept si astepti putin, este probabil sa descoperi ca se ataseaza pentru a se hrani singur, mai ales ca are reflexul de supt. O alta varianta este sa ajutati copilul sa se ataseze. Tineti copilul aproape, piept la piept. Atingeti usor buzele bebelusului cu sfarcul pentru a incuraja copilul sa deschida gurita larg. Asigurati-va ca sfarcul si cat mai mult din areola (zona mai intunecata din jurul mamelonului) se afla in gura copilului. Indiferent de tehnica pe care o utilizati, atunci cand copilul este pozitionat corect pentru alaptare, nu ar trebui sa apara dureri la nivelul sfarcului sau disconfort.

Semnele potrivit carora copilul este bine atasat la san includ:

  • barbia copilului ar trebui sa fie prinsa la san, iar gura trebuie sa fie larg deschisa, cu buza de jos ondulata in spate;
  • nasul copilului va atinge doar sanul – daca va preocupa faptul ca bebelusul nu poate respira usor, apasati usor in jos pe san langa nasul copilului pentru a-i oferi mai mult spatiu pentru a respira;
  • mai mult din areola va fi vizibila deasupra buzei superioare a bebelusului decat sub ea;
  • obrajii bebelusului nu trebuie sa suga si nu trebuie sa apara zgomot in timpul alaptarii;
  • nu trebuie sa existe dureri de sfarc – dar s-ar putea sa simtiti o senzatie de intindere pe masura ce mamelonul se adapteaza la alaptare.

Pozitii de alaptare

Alaptarea necesita practica. A invata cum sa tii si sa sustii copilul intr-o pozitie confortabila necesita, de asemenea, coordonare – si rabdare. Iata cateva pozitii diferite de alaptare pe care le puteti incerca:

  • Pozitia leagan – Aceasta este probabil cea mai populara pozitie de alaptare. Cu toate acestea, daca ati avut o cezariana, acest lucru poate fi incomod, deoarece copilul sta peste burtica in apropierea operatiei. Pentru pozitia leaganului, asezati-va intr-un scaun confortabil cu suporturi pentru brate sau un pat cu perne in jurul vostru. Copilul sta cu fata spre tine, cu capul pe antebrat si nasul peste sfarc. Mana ta ar trebui sa sustina lungimea corpului copilului. Plasati bratul inferior al copilului sub al vostru si asigurati-va ca urechea, umarul si soldul copilului sunt in linie dreapta.
  • Pozitia leagan inversat – Aceasta pozitie difera de cea de sustinere (leagan) prin faptul ca se comuta bratele. Daca alaptati de la sanul drept, folositi mana stanga pentru a sprijini capul copilului. Cu degetul mare si degetele in spatele capului si sub urechi, ghidati-i gura spre san. E mai potrivita pentru nou-nascuti, bebelusi mici si sugari care au probleme cu atasarea la san.
  • Pozitia mingii de fotbal – Dupa cum sugereaza si numele, copilul este sustinut sub brat (pe partea din care alaptezi) ca o minge de fotbal. Pozitioneaza copilul pe partea ta, sub brat, sprijinit de o perna. Ar trebui sa fie intins cu fata, cu nasul la sfarc. Tine bratul pe perna si sprijina umerii, gatul si capul copilului cu mana si antebratul. Cu degetul mare si degetele in spatele capului, ghideaza-i gura spre sfarc, barbia mai intai, pentru a stabili un atasament bun.
  • Pozitia laterala – Aseaza-te pe o parte pe pat, pe partea pe care vrei sa alaptezi, cu o perna sub cap si una intre genunchii indoiti, pentru a mentine spatele si soldurile in linie dreapta. Cu copilul indreptat spre tine, apropie-l, lasandu-i capul sa se incline usor inapoi, astfel incat sa poata deschide gura larg. Sustine-ti capul pe bratul de jos.

De unde stiu daca bebe primeste suficient lapte matern?

Cresterea normala in greutate dovedeste ca sugarul primeste cantitatea necesara de lapte. Majoritatea mamelor produc suficient lapte matern pentru copilul lor. Daca sunteti ingrijorata de cum creste bebelusul sau va intrebati daca primeste suficient lapte matern, contactati medicul sau consultantul in lactatie. Vei sti ca bebe primeste suficient lapte matern atunci cand:

  • il poti auzi cand suge si inghite;
  • ia in greutate corespunzator;
  • bebe uda suficiente scutece:

-ziua 1 dupa nastere – 1 sau mai mult scutece umede cu urina limpede;
– zilele 2 si 3 – 2-3 scutece umede pe zi;
– zilele 3-5 – 3-4 scutece umede pe zi;
– zilele 4-6 – 5 sau mai multe scutece pe zi;

  • bebe are scaune regulate:

-zilele 1-2 dupa nastere – cel putin un scaun  (verzui-negru, poate fi gros si licipios);
– din ziua 3 pana la 3-4 saptamani – cel putin 2 scaune pe zi (galben, pastos sau moale);
– dupa 3-4 saptamani – incepe sa aiba mai putine scaune.

De la aproximativ 6 luni, se incepe diversificarea, in general. Continuati sa alaptati sau sa oferiti lapte matern.

Cantitatea de lapte consumata de bebelus

Cantitatea de lapte pe care trebuie sa o primeasca un sugar in 24 de ore depinde de varsta si greutatea lui. Orientativ, un copil in a 2-a zi de viata va suge 70-80 g; in a 3-a zi, 140-180 g; in a 4-a zi, 240-280 g; la 2 saptamani ~500 g; la o luna, 600-650 g; la 2 luni, 700-750 g; la 3 luni 850-900 g.

Sau, folosind o formula simpla si practica, copilul de 2-6 saptamani suge o cantitate de lapte egala cu 1/5 din greutatea lui; de la 6 saptamani la 4 luni, circa 1/6 din greutate; de la 4 la 6 luni, aproximativ 1/7 din greutatea lui.

Dupa o alta formula copilul suge zilnic cate 150 g lapte pe fiecare kilogram de greutate a corpului, cantitate repartizata in cele 5-6 hraniri. Cu alte cuvinte, un copil de 5 kilograme suge 750 g de lapte pe zi.

Stoarcerea sanilor

Daca sanii sunt umflati, plini si durerosi, nou-nascutul poate avea dificultati in a suge. Stoarceti putin lapte pentru a favoriza suptul. De asemenea, stoarcerea este utila pentru a-i asigura copilului lapte in perioadele in care nu sunteti langa el. Laptele matern trebuie mentinut la rece pana la momentul hranirii. Laptele matern stors trebuie pastrat intr-un recipient curat, cum ar fi o sticla de sticla sau pungi pentru laptele matern, cu data notata pe ea.

Pastrarea si folosirea laptelui stors

Laptele matern poate fi pastrat pentru:

  • 6 – 8 ore la temperatura camerei (nu mai cald de 25 ° C);
  • pana la 5 zile la frigider (la o temperatura sub 4 ° C);
  • 2 saptamani in frigider (nu pe usa frigiderului);
  • 6-12 luni intr-un congelator (la o temperatura sub -20 ° C).

Nu amestecati niciodata laptele matern proaspat cu laptele matern racit sau congelat, deoarece poate favoriza dezvoltarea bacteriilor si poate duce la intoxicatii alimentare. Nu folositi un cuptor cu microunde pentru a dezgheta sau a incalzi laptele stors congelat, deoarece poate afecta calitatea laptelui. Puteti incalzi laptele introducand flaconul cu lapte intr-un recipient cu apa calda inainte de hranire. Agitati bine sticla de lapte matern pentru a amesteca orice strat separat. Dupa fiecare hranire, aruncati orice lapte ramas. Nu inghetati laptele matern dupa ce a fost dezghetat sau partial dezghetat.

Ce facem daca mama nu are lapte suficient?

Nu toate mamele au lapte suficient: unele nu au avut rabdarea necesara, altele au fisuri la mamelon si de teama durerii nu lasa suficient timp copilul la san, iar alteori secretia de lapte este insuficienta. Pentru prevenirea si remedierea acestor situatii se pot masa sanii, se creste aportul de lichide, inclusiv inainte de fiecare supt.

Berea si supele cu fainoase NU stimuleaza secretia lactata mai mult decat alte lichide (in plus, alcoolul este contraindicat in alaptare), iar ceapa nu are niciun efect, asa ca evitati astfel de leacuri babesti. Unii copii refuza sanul dupa ce mama a ingerat o cantitate mai mare de ceapa sau varza. Bauturile alcoolice sunt strict contraindicate mamei, deoarece alcoolul trece in lapte provocand sugarului intoxicatii deosebit de grave.

Retineti!

Pentru sanatatea ei si a copilului pe care-l alapteaza, mama are nevoie de vitamine in cantitati mai mari. Cititi mai multe despre ALIMENTATIA MAMEI IN ALAPTARE !

 

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/breastfeeding/index.htm
(2) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/breastfeeding-your-baby
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2323059/
(4) https://www.llli.org/breastfeeding-info/
(5) https://www.whattoexpect.com/first-year/breastfeeding/basics/
(6) https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/Breastfeeding/Pages/default.aspx

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Seara am imprrsia ca lactatia scade, probabil din cauza oboselii sau a stresului datorat faptului ca ma gandesc daca bebe manancd indeanuns si daca voi face fata. Ce e de facut?

  • Un articol care informează greșit mămicile. Alăptarea trebuie făcută la cerere nu după orar și in primele săptămâni nu trebuie sa depășescă 3 ore deoarece copilul de poate deshidrata. Mama are nevoie sa știe pozițiile corecte de atașare a copilului la san pentru un supt corect, fără ragade și pentru stimularea corecta a sânului de bebe.

    • Este indicat sa alaptezi pana la 6 luni exclusiv. In unele cazuri, diversificarea se poate incepe mai devreme. Medicul iti va spune.

      OMS recomanda alaptarea pana la 2 ani (evident, dupa 6 luni, incepi diversificarea).

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago