bebelusul la 7 luni

Bebelusul la 7 luni

bebelusul la 7 luni

Bebelusul la 7 luni – o varsta la care cel mai probabil veti vedea primul dintisor, bebe poate incerca anumite alimente noi in diversificare, creste si se dezvolta tot mai mult.

CUPRINS:

1. Dezvoltarea bebelusului la 7 luni
2. Ingrijirea bebelusului la 7 luni
3. Cresterea bebelusului la 7 luni
4. Alimentatia bebelusului la 7 luni
5. Simturile bebelusului la 7 luni
6. Somnul bebelusului la 7 luni
7. Plansul si comunicarea bebelusului la 7 luni
8. Articole utile

Dezvoltarea bebelusului la 7 luni

Cel mic se dezvolta tot mai mult, isi foloseste mainile aproape mereu – experimenteaza, pune mana pe orice, duce la gurita, aplauda etc. S-ar putea ca bebelusul sa-si poata sustine o parte din greutate pe picioare, daca il tii sau se sprijina, merge de-a busilea si se rostogoleste.

La 7 luni in general apar primii dintisori. Un inel din silicon pentru dentitie poate fi de ajutor pentru a calma disconfortul.

Se imbunatateste constant capacitatea copilului de a intelege ce se intampla in jurul sau – creierul trece printr-un ritm rapid de crestere, cel mic testeaza ideea de cauza si efect si incepe sa inteleaga relatiile dintre lucruri. In saptamana 26 a avut loc saltul mental axat pe relatii. E tot mai curios despre lumea din jur, intelege sensul cuvantului „nu”, e fascinat de privitul in oglinda adesea. Datorita cresterii abilitatilor cognitive, se dezvolta si unele abilitati fizice. Se imbunatateste motricitatea fina si e interesat sa apuce ferm obiecte intre degetul mare si aratator.

Activitati bebe 7 luni

activitati 7 luni

Bebelusul la 7 luni e atras de jucarii colorate si vesele, ca si pana acum, incepe sa fie atras in general de animalute de plus – poate chiar sa se ataseze si sa aiba o jucarie preferata. Alte activitati bebe 7 luni includ cuburi din lemn, papusele mai mari, jocuri cu sunete si cantecele, jocul „cucu-bau”, privitul in oglinda, privitul pozelor de familie pe album foto, povesti pentru copii, carticele colorate cu imagini vesele, carticele muzicale, carticele senzoriale, manusa marioneta, jucarii „zornaitoare”, patura centru de activitati, jucarii pentru baie etc.

Ingrijirea bebelusului la 7 luni

  • Schimbati scutecele des pentru a preveni iritatiile si evitati produsele de ingrijire in exces sau produsele dure cu pielea sensibila a copiilor.
  • Evitati expunerea celor mici la ecrane – se recomanda ca cei mici sa nu fie expusi la ecrane digitale mai devreme de varsta de 2 ani. Utilizati alte surse de divertisment si de petrecere a timpului liber cu cel mic, si anume jocuri, cantecele, carti pentru bebelusi etc.
  • Alegeti carticele colorate, cititi-i inainte de culcare si nu numai, explicati-i ce e in carte, imaginile si alegeti carti senzoriale pentru bebelusi.
  • Acordati atentie igienei si ingrijirii optimea bebelusului, dar si securizarii casei. Bebe incepe sa se rostogoleasca si merge de-a busilea, astfel ca exista riscul sa traga de diferite obiecte si nu numai.
  • Acordati atentie igienei si prevenirii bolilor – evitati contactul cu persoane bolnave si invatati sa recunoasteti primele semne de boala, cum ar fi raceala la bebelusi de 7 luni.
  • Bebe trebuie sa stea doar in scaunul special pentru masina atunci cand circula in autovehicul.
  • Curatati gingiile copilului sau dintisorii daca au aparut cu o perie speciala pentru dintii bebelusului.

Cresterea bebelusului la 7 luni

dezvoltarea la 7 luni

Luna 7 este cam ultima luna de crestere accelerata din primul an de viata. Ulterior, bebe incepe sa ia in greutate mai putin. La 7 luni bebe creste cu aproximativ 450-560 g. Asta pentru ca cel mic este mai activ, arde mai multe calorii si astfel cresterea in greutatea se diminueaza. Bebelusul la 7 luni cantareste aproximativ 6,7-10,2 kg daca e baietel si 6,1-9,6 kg daca e fetita.

In lungime, bebe creste cu aproximativ 1-2 cm/luna si ajunge ca la 7 luni sa masoare in medie 65,1-73,2 cm daca e baietel si 62,9-71,6 cm daca e fetita. Perimetrul cranian la 7 luni creste cu aproximativ 0,3 cm, astfel ca bebelusul la 7 luni are in general perimetrul cranian de 41,7-46,3 cm daca e baietel si 40,4-45,3 cm daca e fetita.

Alimentatia bebelusului la 7 luni

La 7 luni, in general diversificarea a fost inceput si se introduc alimente si texturi noi. Alaptarea trebuie in general continuata pana la 12 luni, sau formula de lapte praf – lapte praf de continuare. Cei mici pot fi familiarizati cu tacamuri de plastic pentru bebelusi sau silicon si cescute pentru mese si gustari. Unii copii prefera deja canitele cu cioc – cani sippy – in locul biberonului.

Copilul trebuie alaptat la fiecare 3-4 ore sau daca e hranit cu biberonul, se recomanda biberon de 4-6 ori pe zi. Pe langa laptele matern sau formula de lapte, se recomanda si 2 mese pe zi cu alimente solide zilnic – cam 6-8 linguri.

Diversificarea la 7 luni

alimentatia la 7 luni

Ce mananca bebe la 7 luni? Pentru diversificarea la 7 luni se recomanda in general alimente preparate acasa, dar puteti apela si la mancare de bebelusi gata preparata – atat timp cat nu contine adaos de zahar, coloranti, conservanti. Copilul poate consuma piureuri de legume – ca piure de morcov, piure cartof dulce, piure de dovleac, piureuri de fructe (avocado, mar, banana, mango, piersica), cereale pentru bebelusi etc. De la 7 luni ii puteti da copilului si branzica calcica.

Evitati mierea in alimentatia copilului, laptele de vaca. Bebe poate manca oua la 7 luni? In trecut, pediatrii recomandau sa se astepta pana la 9 luni pentru a introduce galbenusul de ou si sa se astepte pana la 12 luni pentru albus de ou. Insa cercetarile mai noi despre alergii alimentare sugereaza ca majoritatea bebelusilor nu ar trebui sa evite alimentele alergene in intregime. Astfel, ii puteti da ou bebelusului, dar discutati cu medicul copilului si decideti impreuna. Se recomanda introducerea galbenusului treptat in decurs de 4 saptamani, cate un sfert saptamanal.

Simturile bebelusului la 7 luni

Vederea la distanta a bebelusului se imbunatateste, vede mult mai bine culorile. De asemenea, regiunile creierul care se ocupa cu procesarea sunetului s-au dezvoltat, ceea ce inseamna ca bebelusul poate procesa si intelege mai bine o serie de sunete. Asculta mai atent vocile, incearca sa copieze sunete, gangureste si imita unele sunete.

Somnul bebelusului la 7 luni

Cat trebuie sa doarma un copil de 7 luni? Bebelusul la 7 luni doarme aproximativ 14-15 ore in 24 ore – dintre care 6-11 ore sunt noaptea. Unii bebelusi dorm noaptea foarte bine la aceasta varsta, dar altii se pot trezi adesea. Este obisnuit ca un copil de 7 luni sa aiba aproximativ doua somnuri care insumeaza 3-4 ore in timpul zilei.

Sleep training” la 7 luni

Sleep training se axeaza in general pe auto-linistirea copilului. Bebelusii, la fel ca adultii, se trezesc adesea noaptea. Important este sa devina capabili sa readoarma singuri. Bebelusii au nevoie sa exerseze pentru a dezvolta aceasta abilitate. Rutina de somn este foarte importanta. E nevoie de consecventa si de rabdare. Pe masura ce copilul creste, puteti schimba si introduce noi activitati in rutina de culcare – ca un cantecel, povestea de seara, masajul bebelusului, baita etc., dar trebuie sa pastrati rutina generala de culcare. Hranirea trebuie sa ramana primul pas al rutinei de culcare pentru a ajuta copilul sa adoarma independent.

In timpul eruptiei dentare pot aparea unele modificari de somn. Dupa ce aceste probleme trec, copilul va reveni de obicei la rutina de somn, dar e nevoie de rabdare si de consecventa. De asemenea, puteti observa ca bebelusul se rostogoleste tot mai mult noapteea si e mai activ in timpul somnului. Puneti copilul sa doarma pe spate si evitati sa puneti in patut pernute moi, paturele sau jucarii.

Regresia de somn de la 7 luni

somnul la 7 luni

Regresia de somn se caracterizeaza prin agitatie, treziri multiple noaptea, modificari de apetit etc. Regresiile de somn apar la diferite varste in primii ani ai unui bebelus. Varsta de 7 luni pot fi un moment obisnuit in care obiceiurile de somn ale copilului se modifica. La fel ca in timpul regresiei de somn de 4 luni, etapele de dezvoltare rapida a creierului pot fi „de vina” pentru problemele de somn ale copilului. Aceste modificari apar la momente previzibile, deoarece sunt asociate cu repere de dezvoltare. Dezvoltarea creierului care apare in timpul unui moment de crestere si invatare a unor noi abilitati coincide adesea cu o alta parte a unui regres pe termen scurt – ca aceste probleme cu somnul.

La aceasta varsta apar cateva abilitati noi. Nevoia copilului de a le exersa, frustrarea lui si incertitudinile privind noile abilitati il pot agita si pot duce la modificari ale rutinei de somn.

In astfel de cazuri, copilul are nevoie de confort, siguranta, imbratisari si toata rabdarea ta. Evitati suprastimularea, nu recurgeti la leganat sau alaptat pentru a adormi, pentru ca poate duce la o rutina de somn negativa. Nu uitati ca etapa e temporara, de obicei dureaza 2-3 saptamani.

Plansul si comunicarea bebelusului la 7 luni

Bebelusul la 7 luni incepe sa inteleaga mai mult comunicarea, raspunde la sunete si intelege sensul cuvantului „nu”, desi asta nu inseamna neaparat ca si respecta aceasta comanda. Raspunde cand i se vorbeste, intoarce capul si isi recunoaste numele. Se imbunatateste astfel comunicarea non-verbala, are o multitudine de expresii faciale – de la zambete la incruntari, intelege tonul vocii si expresiile faciale ale celor din jur. Comunica tot mai mult si vocal, printr-o multitudine de sunete – rade, gangureste, tipa, foloseste multe consoane etc.

Memoria la 7 luni s-a dezvoltat semnificativ si, odata cu aceasta, vine conceptul de permanenta a obiectelor. Cu doar cateva luni in urma, cand ascundeai un obiect sau te ascundeai tu din fata lui ca la jocul „cucu-bau”, copilul credea ca acel obiect a disparut pentru totdeauna. Acum, isi da seama ca oamenii sau obiectele inca exista, chiar daca nu le vad si sunt ascunse.

Anxietatea de separare

La 7 luni, bebelusul poate incepe sa aiba anxietate de separare, sa planga si sa se agate de tine ori de cate ori incerci sa pleci de langa el. Prefera persoanele familiare care ii asigura confort, si poate deveni o problema la aceasta varsta anxietatea de straini.

Toti bebelusii au anxietate de separare, intr-o anumita masura, ceea ce e normal. Anxietatea de separare este o etapa normala de dezvoltare emotionala, care incepe atunci cand bebelusii incep sa inteleaga ca lucrurile si oamenii exista chiar si atunci cand nu sunt prezenti – concept numit permanenta obiectelor.

Bebelusii pot prezenta semne de anxietate de separare de la varsta de aproximativ 7 luni, dar pentru majoritatea bebelusilor atinge valori maxime intre 10 – 18 luni si se reduce pe la 2 ani. Apare mai ales cand mama e plecata de acasa sau cand cel mic e dus la cresa. De asemenea, bebelusul poate experimenta anxietate de separare noaptea.

Articole utile

Mancare bebelusi – Ghid complet pentru alimentatia bebelusilor
Branzica calcica de casa – pentru bebelusi | Reteta si recomandari
Piureuri pentru bebelusi – ghid complet si retete
Cerealele in diversificarea alimentatiei bebelusului
Diversificarea naturala – Totul despre autodiversificare
Igiena corecta a dintilor bebelusilor
Jucarii bebelusi – 10 sfaturi pentru a alege jucarii sigure pentru copilul tau
Etapele dezvoltarii copilului – ghid pentru parinti
Puseuri de crestere la copii – ghid complet pentru mamici
Graficele de crestere ale copilului