Colicile Bebelusilor – Ce sunt si ce remedii exista?

colicile

banner-tommee-tippee-miababy

Colicile apar frecvent la sugari si se manifesta prin reprize de plans puternic. Vezi care sunt simptomele si la ce remedii poti apela, in articolul de mai jos.

Cuprins:

Ce sunt colicile?

Copilul plange continuu, aparent fara motiv? Ar putea fi vorba de colici. De obicei, colicile apar in primele  3-6 saptamani de viata. 1 din 4 nou-nascuti se confrunta cu colici.

Medicii, de obicei, diagnosticheaza colicile infantile pe baza „regulii celor trei”:

banner-waterwipes-miababy

  • bebelusul plange de cel putin 3 ore;
  • episoadele de plans au loc in cel putin 3 zile din saptamana;
  • episoadele de plans persista de 3 saptamani.

Colicile apar brusc, plansul este constant si dificil pentru parinti. Bebelusii cu colici sunt adesea agitati, au gaze si nu dorm bine. Colicile infantile afecteaza bebelusii indiferent de gen, si dau impresia ca pe copil il doare ceva. Unii copii cu simptome de colici au, de fapt, probleme medicale, asadar, este o idee buna sa consulti medicul pentru a te asigura ca e vorba de colici si nu de alta problema de sanatate.

Cauzele colicilor bebelusilor

In general, colicile nu au nicio cauza fizica sau medicala evidenta. Nu se cunosc deocamdata cu exactitate cauzele colicilor, dar exista o serie de teorii. Iata care pot fi cauzele colicilor:

  • Teoria neurodezvoltării – Colicile sunt, cel mai probabil, date de probleme de acomodare la factori de mediu – dupa nastere, bebelusii se obisnuiesc mai greu cu luminile, zgomotele si alte lucruri din jur, pe langa faptul ca plansul poate fi un mod prin care bebelusii se adapteaza la venirea pe lume. Unii copii sunt mai sensibili la anumiti stimuli, se linistesc mai greu deoarece sistemul lor nervos este incomplet dezvoltat.
  • Teoria care se refera la probleme gastrointestinale – Parerile in aceasta directie sunt impartite, deoarece multi nu sustin ideea ca problemele digestive au vreo legatura cu colicile. Daca alaptezi, colicile pot sa fie o reactie la dieta ta. Ai grija la ceea ce mananci sau bei daca alaptezi.  In plus, si supra-alimentarea poate fi cauza. Unii copii pot plange daca burtica lor este prea plina. Uneori, excesul de gaze din stomac poate duce la dureri de burtica. Plansul excesiv poate duce la formarea de gaze si la aerofagie (inghitirea de aer in exces). Alergiile sau intoleranta la lapte  – pot provoca dureri de burta si diaree. Copilul poate avea intoleranta la proteinele din lapte de vaca.

Cand apar si cat dureaza colicile

Cand apar si cat dureaza colicile?

De cele mai multe ori, colicile apar in primele 3-6 saptamani de viata si pana in saptamanile 9-16 se reduc complet, dar aceste cifre variaza de la copil la copil. In general, intensitatea cea mai mare este in saptamanile 6-8 si apoi incep sa se reduca in saptamanile 10 – 12. La 3 luni (de obicei putin mai tarziu la copiii prematuri), majoritatea colicilor se reduc complet, treptat sau dintr-o data.

Simptome

Daca bebelusul tolereaza bine hrana, nu pierde in greutate, nu are varsaturi, nu are diaree si nu are febra – si in plus, se incadreaza in „regula celor trei” mentionata mai sus, el ar putea avea colici.

cursuri puericultura

De asemenea, trebuie sa verifici daca prezinta aceste simptome de colici:

  • modificari de postura – copiii cu colici tind sa aiba musculatura abdomenului contractata, pumnii stransi si picioarele curbate spre burta;
  • plans intens – copilul nu poate fi multumit si distras cu nimic, plange aparent fara motiv si continuu, plans intens si de tonalitate inalta, mai ales dupa-amiaza si seara;
  • balonare si gaze abdominale, cel mai probabil din cauza inghitirii aerului in exces in timp ce plange;
  • copilul este rosu la fata.

Simptomele colicilor NU includ:

miababy magazin
  • febra;
  • scaune cu mucus sau sange;
  • varsaturi;
  • reducerea apetitului;
  • ten palid.

Cum diferentiem colicile de plansul normal?

Deoarece sugarii plang mai mult in primele 3 luni, adesea este dificil sa se faca diferenta intre colici si plansul obisnuit din primele 3 luni. Bebelusii cu colici plang de obicei mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, timp de cel putin 3 saptamani consecutiv. Un copil cu colici plange foarte tare si adesea continuu. In timpul unui episod de colici, bebelusii isi pot duce pumnii la gura, isi contracta abdomenul si picioarele, iar altii duc picioarele spre burta.  In cazul plansului tipic din prima perioada de viata, copilul este mai linistit si plange mai putin cand este tinut in brate, hranit sau cand i se acorda atentie, dar colicile nu se reduc usor si episoadele dureaza mai mult.

Poti crea un jurnal al colicilor care te va ajuta sa intelegi mai bine episoadele de plans. Jurnalul ar trebui sa includa perioadele de plans si agitatie, cine era cu copilul cand acesta plangea, cum s-a intervenit, cat timp doarme copilul si cum/cu cine doarme, daca plange sau nu cand este tinut in brate, cum se trezeste, cum mananca (cat, la cat timp, in ce pozitie), cum este scaunul copilului, cate scutece a udat, ce greutate are.

Colicile duc si la afectarea somnului. In primele luni de viata, cand tiparul de somn nu este bine stabilit, somnul unui copil tinde sa fie impartit in 50% somn activ si 50% somn linistit. Bebelusii se trezesc adesea dupa fazele somnului activ. Dupa 6 luni, programul de somn incepe sa fie mai fix si copilul se trezeste mai rar noaptea.

Simptomele colicilor pot fi similare cu ale unor alte probleme de sanatate. Asigurati-va ca bebelusul este consultat de medic pentru a se exclude alte probleme.

Metode de tratament colici bebelusi

Metode de tratament

Tratamente recomandate de medic

De obicei, se recurge doar la schimbari comportamentale si alimentare, dar uneori medicii pot recomanda si tratamente medicamentoase:

  • simeticona sub forma de picaturi, care se administreaza copilului in gura, cu putin timp inainte de hranire (ingredientul activ actioneaza asupra bulelor de aer din stomacul copilului, pentru a le reduce si elimina cu usurinta sub forma de ragaieli);
  • lactaza sub forma de picaturi ce sunt amestecate cu lapte matern sau lapte praf si administrate, cu rolul de a ajuta la digestia lactozei;
  • probiotice – sunt indicate uneori daca bebelusul are un dezechilibru al bacteriilor intestinale.

Daca esti o mamica ce alapteaza, medicul recomanda schimbarea regimului alimentar doar daca copilul este diagnosticat cu o alergie sau intoleranta la ceva din dieta ta – de exemplu laptele de vaca, ouale si soia. In cazul in care alergia sau intoleranta sunt cauza plansului excesiv al copilului, el va avea, de obicei, si alte simptome diferite, ca diaree (mai ales cu mucus sau sange), afectarea cresterii in greutate, plansete mai intense in timpul hranirii, varsaturi,  eczeme sau urticarie.

Medicul poate recomanda si schimbarea formulei de lapte praf, de obicei daca prezinta si semnele de mai sus. In unele cazuri se recomanda formule de lapte praf speciale daca bebelusul are intoleranta sau alergie alimentara, sau se pot recomanda formule de lapte praf anti-colici, care sunt, insa, mai scumpe.

Remedii naturiste

Ceaiurile din plante care contin amestecuri de musetel, scortisoara, cuisoare, marar, ghimbir, lemn dulce, fenicul si lamaie, utilizate de pana la trei ori pe zi (150 ml pe doza), ar putea reduce colicile, dar nu sunt date suficiente in acest sens. In plus, acestea au efect doar daca e vorba de o cauza gastrointestinala, si, in plus, administrarea de ceaiuri si produse naturiste celor mici este o chestiune problematica.

ceai fenicul humana colici

Ingrijirea bebelusului cu colici

Iata cateva sfaturi si recomandari pentru episoadele de colici:

  • Suzeta poate calma copilul, asa ca incercati sa ii oferiti suzeta pentru a suge si a se linisti.
  • Masajul bebelusului, in special pe burtica, poate calma copilul si poate ajuta la eliminarea gazelor abdominale.
  • Tineti copilul in pozitie verticala in timp ce il hraniti, pentru reducerea cantitatii de aer inghitita.
  • Tineti copilul aproape, vorbiti cu el si linistiti-l. Contactul piele pe piele este o modalitate foarte buna de a calma un copil cu colici. Simpla imbratisare a mamei sau tatalui poate calma copilul si ii poate conferi un sentiment de siguranta.
  • Copilului nu trebuie sa ii lipseasca miscarea. Bebelusii tind sa planga mai putin cand sunt in miscare, asa ca apelati cu incredere ca plimbari, la scaunele cu vibratii sau balansoare, sau pur si simplu tineti copilul in brate si miscati-va usor cu el, dar fara a-l agita mai tare.
  • Puneti-i muzica, melodii linistitoare sau cu zgomote de fundal, care sa-i reaminteasca de sunetele pe care le auzea in burtica. Uneori, chiar suntele de la un ventilator, un uscator de rufe, un uscator de par sau o simpla jucarie cu sunete pot fi suficiente.
  • O baita calda poate calma copilul si il poate ajuta sa se relaxeze.
  • Feriti copilul de zgomote puternice, lumini puternice, agitatie si orice element care l-ar putea stimula prea tare.

Retineti ca fiecare copil este unic si reactioneaza diferit la stimuli diferiti. Ceea ce functioneaza pentru un copil nu poate functiona neaparat pentru altul.

Nu zgaltaiti copilul! Niciun copil, de orice varsta, nu trebuie zgaltait. Efectele pot fi foarte grave si pot include vatamari corporale sau mai grav. Sindromul copilului zgaltait este o problema cat se poate de reala ce apare atunci cand un bebelus sau un copil mic este zgaltait violent si uneori repetitiv. Sindromul de acest tip este o forma de traumatism cranian, care poate provoca afectarea creierului, orbire, paralizie sau chiar deces.

Profilaxie / Preventie

Colicii par sa fie o etapa comuna din prima etapa de viata. Asta inseamna ca este dificil de prevenit, sau mai bine zis, nu exista nicio modalitate sigura de a preveni colicile.

Pentru a ajuta la reducerea riscului de colici, exista o serie de alimente pe care mamele le pot limita sau evita in timpul primelor saptamani inainte de nastere si in urmatoarele 2-3 luni care urmeaza. Acestea includ:

  • fructe de padure, struguri, ananas, capsuni;
  • varza, varza de bruxelles, broccoli, conopida;
  • rosii;
  • fasole, linte;
  • usturoi, ceapa;
  • castravete;
  • condimente puternice;
  • ceai, cafea, ciocolata, alcool etc.

Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa garanteze ca evitarea acestor alimente previne colicile.

Colicile bebelusilor

Mai multe despre colicile bebelusilor: https://mamisicopilul.ro/colicile-bebelusilor/

👉 Nu uitati sa va abonati la newsletterul Mami si Copilul! La abonare veti primi 3 carti digitale gratuite: http://mamisicopilul.ro/newsletter

Posted by Mami si Copilul on Saturday, August 18, 2018

Alimentatia mamei si colicile bebelusilor

Alimentele care sunt transmise prin laptele matern copilului pot favoriza balonarea care intensifica colicile. Daca copilul are colici si alaptezi, evita sa mananci sau sa bei urmatoarele alimente timp de cateva saptamani pentru a vedea daca acest lucru ajuta:

miababy magazin
  • alimente stimulante, cum ar fi cofeina si ciocolata;
  • lactate si fructe oleaginoase (cu coaja lemnoasa), deoarece bebelusul poate avea alergii la aceste alimente. Se crede ca laptele de vaca este o cauza principala a colicilor legate de regimul alimentar. Proteinele din laptele de vaca ajung cu usurinta in laptele matern unde sunt transferate copilului.
  • alimentele crucifere, ca varza, broccoli, dar si leguminoase ca fasole sau linte pot provoca gaze si flatulenta.

Consuma alimente gatite suficient la foc mic, ca supele, evita alimentele crude in exces, evita alimentele prea reci sau fierbinti. Evita alimentele picante care pot auza disconfort copilului.

Este cel mai bine sa observi care alimente provoaca disconfort copilului. Noteaza ce aliment ai consumat, si daca apar episoade de colici sau balonare. Ulterior, elimina aceste alimente din dieta si vezi daca simptomele persista sau dispar.

Incercati sa va pastrati calmul, desi perioadele cu colici sunt greu de suportat de parinti si par sa nu se mai termine. Retineti ca perioada acestor colici este una ce va trece, nu este permanenta, si retineti ca faptul ca cel mic plange constant nu are nimic de-a face cu abilitatile voastre de parinti.

Referinte:

  • (1) Newborns behaviour, link: http://raisingchildren.net.au/behaviour/newborns_behaviour.html
  • (2) Colic and crying, link: https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/colic_and_crying
  • (3) Colic, link: https://www.emedicinehealth.com/colic/article_em.htm
  • (4) Colic, link: https://familydoctor.org/condition/colic/
  • (5) Colic in the Breastfed Baby, link: https://www.canadianbreastfeedingfoundation.org/basics/colic.shtml
  • (6) Colic in Babies: Signs, Causes and Tips for Parents, link: https://www.whattoexpect.com/first-year/health-and-safety/what-is-colic/
  • Infantile Colic, LINK: https://www.aafp.org/afp/2004/0815/p735.html
  • Colic 101: Everything You Need to Know, link: https://www.thebump.com/a/colic-in-babies
  • Coping with colic symptoms in babies, link: https://www.nct.org.uk/parenting/coping-colic
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Colicile Bebelusilor – Ce sunt si ce remedii exista?”

  1. Buna ziua fetita mea are aprope 1 si 22 de zile si cred ca are colici se screme forte rau si se strange cu piciorusele spre abdomen este unflata an burta dela muschi scaunul al are verzui sau sunt zile care al are bine ai dau lapte praf dar nu plange dor se ancorda si sufera atat pote fi colici sau alt ceva ?iam facut tote analizele si e perfect sanatosa dar ma angrijoreaza ca nu plange de colici ci de mancare cine ai pote da un raspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *