Testosteron – rol, valori normale

testosteron

Afla din urmatorul articol mai multe despre testosteron – ce rol are acest hormon in organism, care sunt valorile normale, ce simptome apar in caz de testosteron crescut sau scazut, atat la barbati, cat si la femei.

CUPRINS:

1. Ce este testosteronul?
2. Rolul testosteronului in organism
3. Nivelurile normale de testosteron
4. Testosteron scazut/crescut la barbati
5. Testosteron scazut/crescut la femei

Ce este testosteronul?

Testosteronul este un hormon sexual de obicei asociat cu biologia masculina. Insa, joaca un rol important si in organismul feminin. Testosteronul, parte dintr-o clasa de hormoni cunoscuta sub numele de androgeni, este produs in testicule, iar la femei, este produs in ovare. Cantitati mici de testosteron sunt produse si in glandele suprarenale la ambele sexe, in timp ce productia de hormoni este reglata de glanda pituitara din creier.

Alti hormoni din grupul androgenilor sunt dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEAS), dehidroepiandrosteron (DHEA), androstendion si dihidrotestosteron (DHT). Cu toate acestea, DHEAS, DHEA si androstenedionul sunt precursori hormonali, deoarece trebuie convertiti in testosteron si DHT pentru a avea efecte in organism. Testosteronul face parte in primul rand din clasa hormonilor steroizi. In mod traditional, estrogenii sunt cunoscuti ca hormoni feminini, iar androgenii ca hormoni masculini, dar ambele tipuri sunt prezente atat la femei, cat si la barbati.

ce rol are testosteronul

Rolul testosteronului in organism

Testosteronul declanseaza dezvoltarea organelor reproducatoare interne si externe masculine in timpul dezvoltarii fetale. Testosteronul este responsabil pentru multe dintre modificarile observate la baieti in timpul pubertatii, inclusiv cresterea in inaltime, cresterea parului corporal si a parului pubian, dezvoltarea penisului, a testiculelor si prostatei, cresterea libidoului (apetitul sexual).

Acest hormon joaca un rol foarte important in dezvoltarea sistemului reproducator masculin si in dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare. Pe de alta parte, testosteronul intervine si in sexualitatea barbatilor si a femeilor, este foarte important pentru sanatatea oaselor, are actiune antiinflamatoare si antioxidanta si are efecte favorabile si asupra vaselor de sange.

Testosteronul – rol la barbati

Pe langa perioada fetala, testosteronul devine extrem de important la barbati si la pubertate si dupa. De la varsta de 11-13 ani, productia de testosteron incepe sa creasca. Iata mai exact ce rol are testosteronul la barbati:

cursuri puericultura
  • sustine dezvoltarea si cresterea penisului, a testiculelor, scrotului si glandelor secretoare sexuale;
  • favorizeaza aparitia caracteristicilor fenotipice ale barbatilor: barba si par pe corp, voce mai groasa, cresterea marului lui Adam etc.;
  • stimuleaza productia de spermatozoizi (spermatogeneza) si astfel dezvolta fertilitatea masculina;
  • stimuleaza maturarea spermatidelor pentru a deveni spermatozoizi si formarea definitiva a materialului seminal;
  • sustine functia erectila si productia de sperma;
  • creste libidoul sau dorinta sexuala;
  • ajuta la reglarea starii de spirit;
  • sustine cresterea oaselor si previne osteoporoza;
  • sustine cresterea masei musculare si a fortei;
  • sustine distributia grasimii corporale;
  • sustine productia de globule rosii.

Nivelurile de testosteron tind sa atinga un varf spre sfarsitul adolescentei pana la inceputul perioadei de 20 de ani si incep sa scada treptat dupa varsta de 30 de ani. Adolescentii cu prea putin testosteron pot sa nu experimenteze masculinizarea normala. De exemplu, organele genitale s-ar putea sa nu se dezvolte asa cum ar trebui, parul facial si corporal poate fi redus si vocea s-ar putea sa nu fie prea groasa.

testosteron crescut la barbati

Testosteronul – rol la femei

Si organismul femeilor produce testosteron si alti androgeni care sunt importanti pentru mentinerea functiei ovariene, a metabolismului osos, a functiei cognitive si a functiei sexuale. Androgenii joaca un rol fundamental in dezvoltarea foliculara, astfel incat nivelurile ridicate pot duce la cresterea excesiva cu formarea disfunctionala a foliculilor antrali, ca in sindromul ovarului polichistic. Pe de alta parte, nivelurile prea scazute de androgeni sunt asociate cu raspunsul ovarian scazut si insuficienta ovariana.

miababy magazin

Iata mai exact ce rol are testosteronul la femei:

  • sustine functia ovariana;
  • sustine sanatatea oaselor;
  • sustine sanatatea sanilor;
  • sustine fertilitatea;
  • sustine comportamentul sexual, inclusiv libidoul.

Echilibrul adecvat intre testosteron (impreuna cu alti androgeni) si estrogen este important pentru ca ovarele sa functioneze normal. Majoritatea femeilor nu dezvolta caracteristici masculine, deoarece testosteronul si alti androgeni actioneaza diferit in corpul lor, fiind rapid transformati in estrogen. Cu toate acestea, atunci cand corpul feminin produce o cantitate in exces de testosteron sau alti androgeni, corpul nu poate tine pasul cu transformarea in estrogen. Ca urmare, unele femei pot experimenta semne de masculinizare, numita si virilizare, si pot dezvolta mai multe caracteristici sexuale secundare masculine, cum ar fi par facial si alopecie de tip masculin.

Nivelurile normale de testosteron

Un barbat adult produce de aproximativ 20 de ori mai mult testosteron decat o femeie adulta. Mai exact, acestea sunt valorile de testosteron care sunt considerate normale:

  • barbati – intre 300-1.000 ng/dL;
  • femei – intre 15-70 ng/dL.

In jurul varstei de 40 ani nivelul de testosteron la barbati scade de obicei intre 250 – 900 ng/dL, in timp ce in jurul varstei de 50 de ani poate fi intre 200 – 880 ng/dL. Orice valoare la barbati sub 300 ng/dL poate fi considerata clinic scazuta, insa. Barbatii care au varsta peste 60 ani de obicei au un nivel mai scazut de testosteron decat cei mai tineri. Asta din cauza faptului ca barbatii se confrunta cu o scadere a nivelului de testosteron pe masura ce inainteaza in varsta – scade cu aproximativ 1 – 2% in fiecare an pe masura ce trec de varsta de 30 de ani. Indiferent de varsta, totusi, majoritatea barbatilor trebuie sa mentina un nivel de testosteron de aproximativ 300 ng/dL pentru a se incadra in intervalul care este considerat normal.

Testosteron scazut/crescut la barbati

testosteronul scazut la barbati

Testosteron scazut la barbati

Simptomele unui nivel scazut de testosteron la barbati includ:

  • dificultati in mentinerea erectiei;
  • lipsa sau scaderea libidoului;
  • numar scazut de spermatozoizi;
  • scaderea fortei si pierderea masei musculare;
  • acumularea de grasime si marirea sanilor;
  • scaderea densitatii minerale osoase si osteoporoza;
  • lipsa de energie si oboseala crescuta.

Nivelurile scazute de testosteron la barbati pot duce la simptome care pot afecta multe aspecte diferite ale sanatatii si bunastarii. Multi barbati care experimenteaza o scadere a testosteronului raporteaza tulburari de somn si insomnie, schimbari emotionale, cum ar fi depresie si probleme legate de performanta/dorintele sexuale. Alaturi de aceste simptome, unii barbati se confrunta chiar cu modificari ale fertilitatii, scaderea fortei si cresterea in greutate. Citeste si: Infertilitatea masculina – cauze si solutii

Terapia de inlocuire a testosteronului poate ajuta la tratarea unor simptome de testosteron scazut la barbati. Medicii recomanda adesea aceasta forma de terapie ca optiune de tratament pentru hipogonadismul masculin, o afectiune in care organismul nu produce suficient testosteron (adesea din cauza insuficientei testiculare). Terapia cu testosteron poate imbunatati forta musculara si functia erectila la barbati. Terapia cu testosteron nu este de obicei utilizata pentru niveluri scazute generale cauzate de inaintarea in varsta.

Care pot fi cauzele pentru testosteron scazut la barbati?

Pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, nivelul de testosteron scade in mod natural. Nivelul maxim de testosteron va fi in timpul pubertatii, iar apoi incepe sa scada de la varsta de 30 ani. Factorii care explica declinul natural includ mai ales varsta, dar si sanatatea generala si stilul de viata. Din pacate, nivelurile scazute de testosteron sunt destul de frecvente in randul barbatilor in varsta. Deficienta de testosteron afecteaza pana la 10 – 40% dintre barbatii cu varsta peste 40 de ani.

Un nivel scazut este de obicei definit ca fiind <300 ng/dL. Pe langa inaintarea in varsta, afectiunile medicale care provoaca testosteron scazut includ :

  • leziune a testiculelor;
  • infectie a testiculelor;
  • alcoolism;
  • obezitate;
  • probleme de somn, cum ar fi apneea in somn;
  • boli cronice, inclusiv diabet de tip 2, boli ale rinichilor si ficatului;
  • boli genetice, inclusiv hemocromatoza, distrofia miotonica, sindromul Klienfelter si alte afectiuni autoimune;
  • tumori in glandele pituitare sau hipotalamus;
  • steroizi, morfina si alte analgezice si tranchilizante opiacee inrudite;
  • tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia.

Nivelurile de testosteron la barbati sunt de obicei mai ridicate dimineata si scad pe parcursul zilei. Nivelurile hormonale continua sa scada pe masura ce barbatii inainteaza in varsta. Nivelul de testosteron incepe sa scada in jurul varstei de 30 de ani.

Testosteron crescut la barbati

Efectul pe care il are excesul de testosteron asupra organismului depinde atat de varsta, cat si de gen. Este putin probabil ca barbatii adulti sa dezvolte o tulburare in care produc prea mult testosteron si este adesea dificil de observat ca un barbat adult are prea mult testosteron. Insa, uneori pot fi observate totusi unele semne, in caz de nivel excesiv de testosteron. In general, nivelurile anormal de ridicate la barbati provin din utilizarea de steroizi anabolizanti, testosteron sau hormoni inruditi pentru a creste masa musculara si performanta atletica.

Barbatii cu testosteron foarte crescut pot experimenta o varietate de simptome. Excesul de testosteron poate duce la un comportament mai agresiv si iritabilitate crescuta, acnee si piele grasa, si uneori apnee in somn. Este posibil sa apara si un numar mai scazut de spermatozoizi (din cauza scaderii productiei naturale de spermatozoizi) si testiculelor micsorate.

Simptomele includ astfel:

  • acnee, inclusiv acnee corporala;
  • prostata marita;
  • marirea sanilor din cauza transformarii unei parti din testosterin in estrogen;
  • niveluri crescute de colesterol;
  • crestere in greutate;
  • disfunctie erectila;
  • scaderea dimensiunii testiculelor.

Excesul de testosteron la barbati poate rezulta uneori si din tumori testiculare sau suprarenale. Chiar daca aceste tumori sunt benigne – adica nu sunt maligne sau canceroase – pot creste nivelul de testosteron la niveluri prea mari, la fel ca si utilizarea si abuzul de steroizi. De asemenea, testosteronul in exces poate creste nivelul de colesterol „rau” si riscul de boli cardiovasculare.

Cea mai comuna cauza pentru prea mult testosteron este utilizarea de steroizi anabolizanti sau administrarea unei doze prea mari de testosteron prescrisa de medic. Steroizii anabolizanti sunt medicamente concepute pentru a influenta cresterea muschilor si a tesuturilor. Poate parea contraintuitiv, dar administrarea acestor medicamente inhiba productia naturala de testosteron a organismului, determinand scaderea nivelului de testosteron natural din organism.

miababy magazin

Testosteron scazut/crescut la femei

La femei, testosteronul este direct legat de ciclul menstrual, deoarece este esential pentru producerea principalului hormon sexual feminin, estrogenul. Testosteronul este, de asemenea, important pentru cresterea si repararea tesuturilor reproductive. In unele cazuri, nivelurile ridicate de testosteron in sange pot fi un indiciu al sindromului ovarelor polichistice la femei si pot fi, de asemenea, insotite de simptome precum acnee si cresterea parului corporal si/sau facial.

cauze pentru testosteron crescut la femei

Testosteron scazut la femei

Nivelurile de testosteron scad si la femei odata cu varsta. La femei, nivelurile de testosteron mai mici de 15 ng/dL pot cauza:

  • modificari ale tesutului mamar;
  • probleme de fertilitate;
  • apetit sexual scazut;
  • menstruatii neregulate sau lipsa;
  • osteoporoza;
  • uscaciune vaginala;
  • dificultati la atingerea orgasmului;
  • oboseala;
  • slabiciune musculara.

Simptomele testosteronului scazut la femei pot fi subtile si pot imita alte afectiuni precum hipotiroidismul sau anemia cu deficit de fier. Multe femei banuiesc ca au niveluri scazute de testosteron sau de androgeni deoarece au libidoul scazut. Cu toate acestea, testosteronul scazut este doar un posibil motiv pentru libidoul scazut. Alte cauze includ depresie, oboseala, probleme in relatie. Abordarea acestor probleme prin terapie, tehnici de reducere a stresului, odihna si consiliere ajuta uneori la restabilirea libidoului in mod natural.

Principala cauza a scaderii testosteronului la femei este inaintarea in varsta. Nivelul de testosteron al unei femei scade in timp, in special la menopauza. Femeile carora le-au fost indepartate chirurgical sau lezate ovarele de la chimioterapie pot prezenta, de asemenea, un nivel scazut de testosteron, care este produs partial in ovare. Tratamentele cu estrogeni, inclusiv pilule contraceptive, pot reduce nivelul de testosteron la femei. Afectiunile glandei suprarenale sau pituitare pot reduce, de asemenea, productia de testosteron la femei. Tulburarile de alimentatie, inclusiv anorexia, pot afecta productia de testosteron din cauza implicarii tesutului adipos in dezvoltarea hormonala.

Testosteron crescut la femei

Nivelurile de testosteron mai mari de 70 ng/dL pot duce la:

  • acnee;
  • probleme cu glicemia;
  • cresterea excesiva a parului, de obicei pe fata (hirsutism);
  • probleme de fertilitate;
  • menstruatii neregulate sau lipsa menstruatiei;
  • obezitate.

Care sunt cauzele? La femei, poate cea mai frecventa cauza a unui nivel ridicat de testosteron este sindromul ovarului polichistic. Simptomele includ menstruatii neregulate, probleme de fertilitate, par in exces sau aspru pe fata, pe extremitati, pe trunchi si in zona pubiana, alopecie de tip masculin, crestere in greutate, depresie si anxietate. O alta cauza poate fi hiperplazia suprarenala congenitala, in care mutatiile genetice provoaca deficit de enzime in glanda suprarenala. Aceste enzime ajuta in mod normal organismul sa produca un nivel optim de cortizol, un hormon de care organismul are nevoie pentru a raspunde la stres. Cand enzimele nu functioneaza normal, glandele suprarenale produc un exces de testosteron si alti hormoni in loc de cortizol.

De asemenea, nivelul crescut de testosteron la femei poate fi dat si de utilizarea steroizilor. Steroizii anabolizanti au proprietati similare cu testosteronul, iar unii oameni ii folosesc pentru a-si dezvolta musculatura sau pentru a creste in greutate. Cu toate acestea, steroizii pot afecta nivelul de testosteron atat la barbati, cat si la femei.

Femeile cu testosteron marit sunt cel mai frecvent tratate cu glucocorticosteroizi, metformina, contraceptive orale si spironolactona. Insa, tratamentul depinde de cauza de baza. Reducerea testosteronului poate ajuta la reducerea oricaror trasaturi masculine cauzate de nivelurile ridicate de testosteron.

Echilibrarea nivelului de testosteron la femei

Sindromul ovarului polichistic este cea mai frecventa cauza a cresterii testosteronului la femei. Insa, retineti ca nu toate femeile cu sindromul ovarelor polichistice au testosteron crescut. De multe ori pot fi necesare tratamente medicale si interventii in functie de cauze. Uneori pot ajuta insa si recomandari privind stilul de viata si unele remedii naturale, ca cele prezentate mai jos.

efectele testosteronului crescut la femei

Recomandarile privind scaderea nivelului de testosteron in mod natural includ:

  • Echilibrarea glicemiei – prin schimbari ale stilului de viata, ca reducerea sau eliminarea completa a zaharului procesat si a carbohidratilor rafinati din dieta, consumul de alimente naturale, integrale, fructe si legume, proteine de calitate si grasimi sanatoase, impreuna cu respectarea unui plan de mese;
  • Consumul de ceai verde – creste nivelul de globulina care leaga hormonii sexuali, ce poate lega excesul de testosteron din organism;
  • Remedii naturiste ca Saw Palmetto (palmier pitic), Vitex Agnus-castus (fructul castitatii), lemn dulce, extract de radacina de bujor alb, urzica, menta, ciuperci Reishi (au efecte antiandrogenice) etc. – suplimentele se administreaza doar la indicatiile medicului;
  • Suplimente in caz de deficiente – suplimente de zinc si consum de alimente bogate in zinc precum seminte de dovleac, seminte de canepa, naut, linte, cacao, ciuperci sau avocado, dar si suplimente de vitamina D si magneziu;
  • Acizii grasi Omega 3 – ajuta la scaderea testosteronului in mod natural, deoarece imbunatatesc sensibilitatea la insulina – cele mai bune surse sunt peste precum somonul, sardinele sau tonul, dar si nuci, seminte de chia, seminte de in etc.;
  • Inozitol – poate ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina, se gaseste in mod natural in fructe precum pepene galben si citrice, dar si in fasole, orez brun si alte alimente bogate in fibre – ajuta la scaderea nivelului natural de testosteron datorita capacitatii de a imbunatati rezistenta la insulina si controlul zaharului din sange;
  • Scortisoara – este un alt element natural ce poate reduce testosteronul in mod natural prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina si poate ajuta si la reglarea ciclurilor menstruale si a ovulatiei;
  • Turmeric – curcumina din turmeric are proprietati antiinflamatorii, iar inflamatia poate fi o complicatie in caz de testosteron crescut;
  • Ceai de radacina de papadie – sustine detoxifierea ficatului si este benefic pentru scaderea testosteronului in mod natural.

Este esential sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect, sa primiti tratamentul adecvat. Suplimentele se recomanda doar la indicatiile medicului, in functie de fiecare caz in parte.

Citeste si: Alimentatia in sindromul ovarelor polichistice

De cealalta parte, pentru a creste (sau echilibra, mai bine spus) nivelul de testosteron se pot recomanda urmatoarele:

  • remedii nasturiste ca Ashwagandha – doar la indicatiile medicului;
  • gestionarea eficienta a stresului – stresul cronic poate duce la o scadere a testosteronului din organism – se recomanda meditatie, practici minte-corp etc.;
  • exercitii fizice – exercitiile fizice in ritm rapid si intens cresc testosteronul, insa trebuie exercitii fizice echilibrate;
  • activitate sexuala – o viata sexuala sanatoasa are un efect pozitiv asupra testosteronului.

Referinte:
(1) https://www.healthdirect.gov.au/low-testosterone
(2) https://www.news-medical.net/health/What-is-Testosterone.aspx
(3) https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/understanding-how-testosterone-affects-men
(4) https://www.yourhormones.info/hormones/testosterone/
(5) https://www.health.harvard.edu/medications/testosterone–what-it-does-and-doesnt-do
(6) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/androgen-deficiency-in-men

Surse foto: Pixabay, Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *