Handbal – beneficii pentru copii

handbal beneficii pentru copii

banner-tiny-love-miababy

Handbal – iata ce beneficii poate avea pentru sanatatea si dezvoltarea fizica, mentala si emotionala a celor mici, ce importanta au sporturile de echipa si cateva recomandari.

CUPRINS:

1. Ce beneficii are handbalul pentru cei mici?
2. Recomandari

Ce beneficii are handbalul pentru cei mici?

Handbalul este un sport de echipa nu doar distractiv, ci si cu adevarat benefic pentru copii. Acest sport ajuta la dezvoltarea psihica si fizica a copilului. In plus, practicarea oricarui sport in general, inclusiv handbalul, are o influenta semnificativa asupra dezvoltarii abilitatilor cognitive, comportamentale si sociale.

banner-tiny-love-miababy

Activitatea fizica este o modalitate prin care cei mici isi dezvolta diverse abilitati. Rolul sportului in scoli este de a educa si dezvolta corpul, dar si mintea, pentru ca cei mici sa se integreze in mediul scolar si sa socializeze. Handbalul este un sport complex care necesita coordonare, rezistenta, forta si abilitatea de a planifica si recunoaste tactic strategia in joc.

Exercitiile cardio sunt orice tip de antrenament ce creste ritmul cardiac – handbalul este cu siguranta un sport in care ritmul cardiac va creste. Exista multe beneficii ale efectuarii exercitiilor cardio intense. Unele dintre cele mai cunoscute sunt reducerea riscului de atac de cord, hipertensiune arteriala, colesterol marit, diabet zaharat si unele tipuri de cancer, imbunatatirea calitatii somnului, echilibrul greutatii corporale, reducerea stresului, anxietatii si depresiei.

beneficiile handbalului pentru copii

Iata cateva dintre beneficiile acestui sport:

Beneficii pentru dezvoltarea si sanatatea fizica

Handbalul ajuta la dezvoltarea rezistentei generale a corpului, imbunatateste timpii de reactii, agilitatea si coordonarea miscarilor. Ofera un antrenament pentru intregul corp. Pe langa beneficiul aerobic, jocul de handbal cu ritm rapid ajuta la dezvoltarea tonusului muscular si a fortei. Toate acele miscari, sarituri etc. inseamna ca majoritatea muschilor beneficiaza de un antrenament intens. Dezvolta sistemul cardiovascular si volumul pulmonar, imbunatatind astfel functia pulmonara si mentinand inima sanatoasa.

cursuri puericultura

Handbalul ajuta la dezvoltarea rezistentei musculare si cardiovasculare. Rezistenta cardiovasculara contribuie la o inima sanatoasa. Cercetarile arata, de asemenea, ca o rezistenta musculara mai buna, impreuna cu forta musculara, duce la un risc redus de leziuni musculo-scheletice. De asemenea, imbunatateste masa osoasa si starea fizica generala. Spre deosebire de fotbal, handbalul dezvolta nu numai musculatura picioarelor, ci si a bratelor si a partii superioare a corpului.

Fiecare sport necesita coordonare, iar handbalul nu face exceptie. Toate miscarile si abilitatile din handbal necesita si construiesc coordonarea pe masura ce sunt exersate. Agilitatea este necesara pentru a va deplasa rapid si pentru a schimba directiile in mod spontan. In plus, ajuta la arderea caloriilor, favorizand pierderea in greutate in caz de exces ponderal si ajutand la mentinerea la o greutate optima.

miababy magazin

Beneficii pentru dezvoltarea cognitiva

Acest sport este util si pentru minte, nu doar pentru corp. Dezvolta logica si viteza gandirii, deoarece pentru a pasa mingea este important sa fii agil si rapid, sa prezici cursul evenimentelor si sa iei repede cea mai buna decizie. Imbunatateste concentrarea mentala si gandirea strategica, precum si capacitatea de a lua decizii sub presiune. Sportul in general are beneficii atat pentru corp, dar si pentru minte. Activitatea fizica de orice fel imbunatateste capacitatile cognitive ale celor mici, inclusiv puterea de concentrare, memoria, capacitatea de rezolvare a problemelor, de luare a deciziilor, atentia. Astfel, prin sport cei mici nu doar ca vor fi mai sanatosi fizic, dar se imbunatateste si sanatatea creierului si cognitia.

Beneficii pentru dezvoltarea sociala si emotionala

Fiind un sport cu elemente de competitie, dezvolta calitati precum intentia, vointa, rezistenta si rabdarea. De asemenea, dezvolta spiritul de echipa. Copiii invata astfel despre rabdare, toleranta si empatie. Dezvolta si disciplina, la fel ca orice alt sport.

De asemenea, activitatea fizica de orice fel ajuta la reducerea stresului, a anxietatii si a depresiei in randul copiilor. La nivel pur stiintific, atunci cand copiii fac sport, sunt mai fericiti. Cand facem exercitii fizice, corpul elibereaza endorfine. Aceste substante chimice naturale imbunatatesc starea de spirit, reduc stresul, amelioreaza starile de anxietate si depresie, imbunatatesc stima de sine si ne ajuta sa dormim mai bine.

sporturile de echipa pentru copii

Beneficiile sporturilor de echipa pentru copii

In afara salii de clasa, una dintre cele mai bune modalitati de a invata un copil valoarea colaborarii si cum sa se inteleaga bine cu ceilalti este prin sporturile de echipa. Sporturile de echipa nu au numai beneficii fizice. Sunt o modalitate distractiva de a explora si de a dezvolta abilitati ce le vor fi utile pe tot parcursul vietii. In primul rand, sporturile de echipa cresc stima de sine. A fi parte dintr-o echipa, cu un obiectiv comun, este o modalitate de a intra in legatura cu alti copii si cu antrenorii. Contributia copilului la o echipa va contribui in cele din urma la cresterea stimei de sine si a increderii copilului.

Sporturile de echipa ajuta copiii sa-si dezvolte caracterul si abilitatile de lucru in echipa. Munca in echipa este o abilitate pe care o folosim toata viata, asa ca este important sa invatam elementele de baza din timp, de la o varsta frageda. Practicarea sporturilor de echipa la o varsta frageda le permite copiilor sa participe la interactiunile sociale, sa lucreze impreuna pentru a atinge obiectivele si sa-si dezvolte abilitati precum munca in echipa. In fiecare echipa, exista, de asemenea, oportunitatea ca abilitatile de conducere sa se dezvolte, abilitati care pot ajuta un copil sa se descurce mai bine la scoala si in toate domeniile vietii.

De asemenea, sporturile de echipa construiesc relatii puternice. Invata sa manifeste grija, empatie, colaborare. Fiecare persoana din echipa are propriile abilitati si caracteristici. Acest lucru ii invata pe jucatori cum sa colaboreze ca parte a unui grup si sa lucreze in echipa.

beneficii handbal

Recomandari

La fel ca in cazul altor sporturi de contact, handbalul are o serie de contraindicatii medicale asociate. Poate sa nu fie recomandat in caz de boli cardiace cronice, afectiuni respiratorii, boli ale sistemului musculo-scheletic etc.

Este important ca cei mici sa aiba echipamentul sportiv potrivit – sa fie confortabil, sa nu constranga miscarea. Este indicat ca tesaturile sa contina mult bumbac, in scopuri de ventilatie. Incaltamintea sport trebuie sa aiba talpa flexibila, care sa ii ofere copilului o aderenta perfecta la podeaua terenului. Acest lucru este important nu numai pentru mobilitatea copilului in timpul jocului, ci si pentru siguranta. Genunchierele si suporturile pentru coate sunt intotdeauna necesare, in special pentru portar.

Cea mai buna varsta pentru copii pentru a incepe sa joace handbal este de la 7-8 ani, dar in mod optim intre 9-12 ani, astfel incat sa poata alerga rapid si sa exercite un control bun al mingii. Cu cat copilul este mai mare, cu atat sunt mai mari cerintele pentru starea sa fizica atunci cand vine vorba despre acest joc.

Un ultim lucru de retinut este ca, in ciuda incurajarii din partea adultilor, este posibil ca unii copii sa nu fie interesati de sporturi de echipa. Unii pot prefera sporturi individuale, cum ar fi tenis, karate, dans sau inot, in timp ce altii ar putea sa nu fie deloc interesati de sporturile traditionale. In orice caz, important este sa incurajati copiii sa faca cel putin 60 de minute de activitate fizica in fiecare zi, chiar daca este pur si simplu mers pe jos, dans liber, alergare sau joaca in aer liber.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *