Endometrita – cauze, simptome, tratament

endometrita

Ce este endometrita si care sunt cauzele posibile? Afla din urmatorul articol, precum si simptomele asociate, complicatii posibile si masuri de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este endometrita?
2. Care sunt simptomele endometritei?
3. Cauzele endometritei
4. Diagnostic
5. Tratament endometrita

Ce este endometrita?

Endometrita este o inflamatie a mucoasei uterine, legata de o infectie de cele mai multe ori. Poate afecta toate straturile uterului. De obicei, nu pune viata in pericol, dar este important sa fie tratata cat mai curand posibil. Infectiile netratate pot duce la complicatii ale organelor de reproducere, probleme de fertilitate si alte probleme generale de sanatate.

Provoaca simptome precum secretii vaginale anormale, sangerare care nu are legatura cu menstruatia, crampe si senzatia ca uterul este umflat. Inflamatia poate aparea fie in colul uterin, situat la capatul inferior al vaginului, fie in mucoasa interioara, endometrul.

cauzele endometritei

Care sunt simptomele endometritei?

Endometrita nu provoaca intotdeauna simptome. Daca apar simptome, acestea pot include:

  • umflarea abdomenului;
  • sangerare vaginala anormala;
  • sangerare in timpul sau dupa actul sexual;
  • scurgeri vaginale anormale – galbui, maronii, cenusii si/sau cu miros neplacut;
  • dureri la urinare sau in timpul actului sexual;
  • constipatie;
  • disconfort la eliminarea scaunului;
  • febra;
  • stare generala de rau;
  • dureri pelvine, in zona abdominala inferioara sau zona rectala.

Cu toate acestea, este important sa retinem ca aceste simptome pot fi prezente si in alte afectiuni uterine, cum ar fi polipii uterini, de exemplu. In plus, durerea in timpul urinarii si durerea abdominala pot fi, de asemenea, semne ale inflamatiei ovariene.

Cauzele endometritei

Endometrita este in general cauzata de o infectie – precum infectii cu transmitere sexuala. Poate sa apara a urmare a unei infectii la nivelul mucoasei uterului, cunoscuta sub numele de endometru. Astfel de infectii se pot dezvolta din cauza bacteriilor anormale sau bacteriilor care se gasesc de obicei in vagin. Boala inflamatorie pelvina este o infectie a pelvisului care este adesea asociata cu endometrita. Endometrita poate fi cauzata si de candidoza sau vaginoza bacteriana, alergii la prezervative, igiena intima deficitara sau excesiva – in special folosirea excesiva a produselor cu sapun ce modifica pH-ul vaginal si favorizeaza dezvoltarea anumitor microorganisme.

cursuri puericultura

ce este endometrita

Factori de risc pentru endometrita

Riscul de endometrita este mai mare dupa un avort spontan sau dupa nastere, in special dupa un travaliu lung sau o nastere prin cezariana. Citeste aici mai multe despre endometrita puerperala. De asemenea, este mai probabil sa dezvoltati endometrita dupa o procedura medicala ce implica accesul la uter prin colul uterin – poate oferi un mediu propice pentru intrarea bacteriilor. Procedurile medicale care pot creste riscul de a dezvolta endometrita includ histeroscopie, plasarea unui dispozitiv intrauterin, chiuretaj etc.

Endometrita poate aparea in acelasi timp cu alte afectiuni in zona pelvina, cum ar fi o inflamatie a colului uterin numita cervicita. Despre cervicita poti citi pe larg aici.

miababy magazin

Endometrita nu este endometrioza

Endometrita este diferita de endometrioza, desi ambele probleme afecteaza mucoasa uterului. Endometrita este atunci cand mucoasa uterului devine inflamata din cauza unei infectii. Endometrioza inseamna ca tesut similar cu mucoasa uterului se dezvolta in afara uterului. Simptomele endometriozei variaza de la o persoana la alta, dar de obicei includ dureri in abdomenul inferior sau dureri de spate, care de obicei se agraveaza in timpul menstruatiei, menstruatii dureroase, dureri in timpul actului sexual sau dupa, probleme de fertilitate etc. Citeste aici mai multe despre endometrioza.

Endometrita si fertilitatea

Endometrita poate afecta capacitatea unei persoane de a ramane insarcinata. Inflamatia uterului poate provoca cicatrici, ceea ce afecteaza implantarea si dezvoltarea normala a embrionului in peretele uterin.  Cu toate acestea, atunci cand apare in timpul sarcinii, de obicei nu afecteaza dezvoltarea fatului daca este tratata corespunzator. Daca este lasata netratata, poate duce la complicatii precum avortul spontan.

Unele cercetari sugereaza ca endometrita cronica poate afecta fertilitatea prin oprirea implantarii ovulului fertilizat in mucoasa uterului si cresterea probabilitatii de pierdere a sarcinii. Insa, se crede ca tratamentul cu antibiotice poate duce la o imbunatatire semnificativa a fertilitatii. De aceea, este important ca problema sa fie depistata la timp si sa fie administrat tratamentul corect.

simptome endometrita

Diagnostic

Medicul va efectua un examen fizic si un control ginecologic. Uterul si colul uterin pot fi sensibile si este posibil ca medicul sa nu auda zgomotele intestinale. Este posibil sa aveti scurgeri cervicale. Se pot face analize de laborator pentru diferite microorganisme sau infectii, o biopsie endometriala, analiza VSH si hemoleucograma etc.

Complicatiile endometritei netratate

Puteti dezvolta complicatii daca infectia nu este tratata cu antibiotice. Complicatiile posibile care se pot dezvolta includ:

  • infertilitate – inflamatia din uter poate afecta fertilitatea, deoarece impiedica embrionul sa se implanteze in peretele uterului si sa se dezvolte;
  • peritonita pelvina, care este o infectie generala pelvina;
  • acumularea de puroi sau abcese in pelvis sau uter;
  • septicemia, care este infectie in sange;
  • soc septic, o infectie severa a sangelui care duce la tensiune arteriala foarte scazuta.

Septicemia poate provoca sepsis, o infectie severa care se poate agrava foarte repede. Poate duce la soc septic, o urgenta care pune viata in pericol. Ambele necesita tratament rapid in spital.

tratament endometrita

Tratament endometrita

Tratamentul endometritei depinde de cauza de baza a problemei. Atunci cand inflamatia este din cauza unor microorganisme, poate fi tratata cu un curs de medicamente antibiotice, antivirale sau antifungice, cum ar fi nistatina, miconazol, clindamicina sau metronidazol. Aceste medicamente trebuie utilizate conform prescriptiei. In unele cazuri, si partenerii sexuali trebuie tratati, pentru a preveni reinfectarea cu aceleasi microorganisme ce au cauzat inflamatia. Este important sa luati cursul complet de antibiotice, chiar daca va simtiti mai bine. Cazurile grave sau complexe pot necesita lichide intravenos si spitalizare – mai ales daca infectia apare dupa nastere.

Tratamentul endometritei are ca scop eliminarea infectiei si reducerea inflamatiei uterului. De asemenea, tratamentul va preveni orice complicatii ulterioare. Tratamentul poate implica astfel:

  • antibiotice – lupta impotriva bacteriilor care cauzeaza inflamarea mucoasei uterine;
  • alte medicamente in functie de tipul si cauza inflamatiei si infectiei;
  • tratarea partenerilor sexuali – cand cauza este o infectie cu transmitere sexuala;
  • alte analize – pentru a monitoriza problema;
  • interventie chirurgicala pentru indepartarea tesuturilor ramase eventual dupa o nastere sau dupa un avort;
  • tratarea oricaror abcese prezente.

Daca inflamatia din uter este cauzata de o alergie la materiale care vin in contact cu regiunea interna, cum ar fi prezervativul sau diafragma, utilizarea acestor produse trebuie intrerupta si, daca este necesar, medicamentele antiinflamatoare pot fi recomandate pentru a calma durerea si pentru a ajuta uterul sa se recupereze.

Cum poate fi prevenita endometrita?

Puteti reduce riscul de endometrita dupa nastere sau dupa o alta procedura ginecologica, asigurandu-va ca medicul utilizeaza echipamente si tehnici sterile in timpul nasterii sau interventiei. Uneori pot fi recomandate antibiotice profilactic pentru a reduce riscul de infectii. In plus, se recomanda masuri de siguranta sexuala, folosirea masurilor contraceptive de bariera ca prezervativele pentru a evita infectiile cu transmitere sexuala. De asemenea, respectati masurile de screening pentru infectii cu transmitere sexuala.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321298
(2) https://medlineplus.gov/ency/article/001484.htm
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553124/
(4) https://ufhealth.org/endometritis

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *