5 semne precoce ale sarcinii (inainte de un test de sarcina pozitiv)

testul-de-sarcina

5 semne precoce ale sarcinii – iata cateva semne si simptome care pot indica uneori faptul ca esti insarcinata, chiar inainte de a avea un test de sarcina pozitiv.

Semne precoce ale sarcinii – cand apar?

Desi testele de sarcina si ecografiile sunt singurele modalitati prin care poti vedea daca esti gravida, exista si alte semne precoce ale sarcinii pe care trebuie sa le ai in vedere. Este posibil sa le observati la o saptamana dupa conceptie sau mai tarziu. Fiecare femeie este diferita si nu toate femeile vor observa toate aceste simptome.

Aceste semne precoce ale sarcinii pot varia de la femeie la femeie. Unele femei pot suspecta ca sunt insarcinate in primele cateva zile de sarcina, in timp ce altele nu observa nimic pana in momentul in care intarzie menstuatia. Exista, de asemenea, unele femei care nu stiu ca sunt insarcinate decat dupa cateva luni de la conceptie.

Conceptia sau fertilizarea apare atunci cand ovarul elibereaza un ovul (ovulatie), iar un spermatozoid il fertilizeaza. Acest lucru se poate intampla la aproximativ 14 zile dupa inceperea ciclului menstrual

Iata 5 semne precoce ale sarcinii:

*Retineti – adesea, aceste simptome pot fi cauzate de alti factori si nu inseamna neaparat ca sunteti gravida. Cel mai bine este, insa, sa faceti un test de sarcina acasa si sa consultati medicul.

1. Oboseala intensa

Oboseala se poate dezvolta oricand in timpul sarcinii. Acest simptom este frecvent la inceput, mai ales. Nivelurile de progesteron vor creste, ceea ce va poate face sa va simtiti obosita pe tot parcursul zilei.

2. Urinari frecvente

In timpul sarcinii, va creste cantitatea de sange. Acest lucru face ca rinichii sa proceseze mai mult lichid decat de obicei, ceea ce duce la urinari frecvente. Hormonii joaca, de asemenea, un rol important in sanatatea vezicii urinare.

cursuri puericultura

3. Sangerari si crampe

Din saptamana 1 pana in saptamana 4, totul se intampla inca la nivel celular. Ovulul fertilizat formeaza un blastocist (un grup de celule pline cu lichid) care se va dezvolta in organele si partile corpului bebelusului. La aproximativ 10 – 14 zile (saptamana 4) dupa conceptie, blastocistul se va implanta in endometru, captuseala uterului. Acest lucru poate provoca sangerarea de implantare, care poate fi confundata cu o menstruatie usoara. Sangerarea de implantare este un semn precoce al sarcinii. Nu este ca o menstruatie normala – poate implica o singura pata de sange sau o cantitate mica de scurgere roz sau rosie. Poate dura cateva ore sau cateva zile. Femeile pot simti, de asemenea, crampe abdominale usoare, pe masura ce embrionul se ataseaza de peretele uterului.

4. Sensibilitatea sanilor

Schimbarile mamare pot aparea inca din stadiile incipiente ale sarcinii. Este posibil sa aveti sani sensibili si umflati din cauza modificarilor hormonale. Pot sa dispara dupa cateva saptamani cand corpul s-a adaptat la hormoni.

miababy magazin

5. Greata si sensibilitate la mirosuri

Greata se dezvolta de obicei in jurul saptamanilor 4-6, dar poate aparea si mai devreme. Desi se numesc greturi matinale, pot aparea oricand in timpul zilei sau noptii. Nu este clar ce anume provoaca greata, dar hormonii pot juca un rol. In plus, sensibilitatea la mirosuri este un simptom al sarcinii timpurii care este in mare parte auto-raportat. Sensibilitatea la mirosuri poate declansa greata si varsaturi.

Citeste mai multe despre simptomele sarcinii – cum iti dai seama ca esti insarcinata?

Testele de sarcina

Din pacate, multe dintre aceste semne si simptome nu sunt unice pentru sarcina. Unele pot indica o alta problema sau faptul ca urmeaza menstruatia. La fel, puteti ramane gravida fara a experimenta multe dintre aceste simptome. Odata ce implantarea are loc, corpul va incepe sa produca gonadotropina corionica umana (hCG). Acest hormon ajuta organismul sa mentina sarcina. De asemenea, face ca ovarele sa nu mai elibereze ovule mature in fiecare luna.

Testele de sarcina analizeaza de obicei urina pentru un hormon numit gonadotropina corionica umana (HCG). Hormonul este eliberat daca un ovul fertilizat se ataseaza in mucoasa uterina. Daca sunteti gravida, corpul are nevoie de timp pentru a dezvolta niveluri detectabile de HCG. Acest lucru dureaza de obicei 7- 12 zile dupa implantare. Unele teste de sarcina foarte sensibile pot fi utilizate chiar inainte de a intarzia menstruatia, dupa 8 zile de la conceptie. Se poate face, de asemenea, un test de sange pentru a vedea daca esti gravida. Acest test identifica prezenta hCG in sange. Testul de sange poate da un rezultat pozitiv cu cateva zile mai devreme decat testul de urina, dar poate dura pana la 48 de ore pentru a obtine rezultatele de laborator.

Sarcina si intarzierea menstruatiei

Intarzierea menstruatiei este probabil unul dintre cele mai fiabile semne ale sarcinii. Cu toate acestea, sarcina nu este intotdeauna motivul pentru care intarzie menstruatia. Poate fi mai greu sa observi intarzierea daca in mod obisnuit ai cicluri neregulate. In acest caz, poate fi necesar un test de sarcina urmat de un examen pelvin.

Alte cauze ale intarzierii menstruatiei pot include stres cronic, greutate corporala redusa, exercitii frecvente si de intensitate mare, sindromul ovarului polichistic, perimenopauza precoce, o afectiune tiroidiana.

Citeste mai multe despre motivele pentru care poate intarzia menstruatia.

E important de retinut si ca cele mai multe simptome precoce ale sarcinii sunt foarte asemanatoare cu semnele sindromului premenstrual.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *