Articole

Vizita la nou-nascut – ghid cu recomandari pentru rude si prieteni

Vizita la nou-nascut  – Perioada cu un bebelus in primele zile este epuizanta pentru noii parinti, iar vizita la nou-nascut trebuie sa respecte anumite reguli, pentru sanatatea si bunastarea lui si a parintilor.

Sfaturi pentru proaspata mamica

Sfatul standard este sa limitati vizitele. Desi pare usor, este greu sa-i spui bunicii ca trebuie sa astepte cateva saptamani pentru a-si vedea primul stranepot. In plus, toti vor sa aduca daruri si felicitari, si mai ales sa vada bebelusul. Iata insa cateva sugestii pentru a proteja sanatatea copilului si bunastarea voastra:

  • TOTI musafirii trebuie sa se spele pe maini inainte de a veni in contact cu copilul.
  • Nu permite contactul persoanelor bolnave cu bebelusul.
  • Musafirii NU trebuie sa sarute bebelusul.
  • Rugati prietenii si cunostintele sa va anunte cand vin in vizita si stabiliti o ora pentru vizita.
  • Nu treziti copilul doar pentru ca cineva a venit in vizita si vrea sa il vada mai bine.
  • Cand bebelusul trebuie sa manance, nu fiti timizi sa cereti oamenilor sa iasa din camera. Astfel te poti concentra pe alaptare.
  • Prioritate are bebelusul – nevoile sale: hrana, schimbat scutec etc., apoi tu si partenerul si abia la final musafirii.

Sugestii pentru musafiri – sfaturi pentru vizita la nou-nascut

Fara vizite neanuntate!

  • Suna mai intai – Suna sau trimite un mesaj pentru a vedea daca este un moment potrivit pentru vizita, chiar daca poate ai programat vizita din timp. Poate ca este in mijlocul unei hraniri sau urmeaza sa il adoarma.
  • Nu veniti prea multi – 1-2 persoane este cam maximul recomandat. In niciun caz nu aduceti alte persoane fara sa anuntati si sa cereti permisiunea in prealabil.
  • Nu schimbati planurile in ultima secunda. Nu intarziati – e posibil ca ei sa isi fi planificat ziua in jurul a ceea ce ati stabilit si sa le dai planurile peste cap.
  • Intrebati inainte care este cel mai bun moment pentru o vizita si intelegeti daca vi se spune ca nu e un moment potrivit atunci. Faceti asta fara a lua lucrurile personal si fara a va simti ofensat. Retineti ca perioada aceasta este dificila pentru proaspetii parinti si prioritatea este sanatatea copilului si starea de bine a intregii familii.
  • Fiecare femeie si fiecare nastere este complet diferita. Unele femei vor avea nevoie si vor dori interactiuni sociale, in timp ce altele vor avea nevoie de liniste multa. Fiecare proaspata mamica are nevoie de sprijinul celor din jur pentru a sti ca este in regula.
  • Poti intreba daca are nevoie de ceva sa ii aduci in mod specific.

Citeste si: 20+ Mesaje emotionante pentru proaspete mamici.

Inainte de vizita

  • Evita fumatul cu cel putin o ora inainte de vizita la nou-nascut – Daca esti fumator, asigura-te ca fumezi ultima tigara cu cel putin o ora inainte de vizita la nou-nascut. Fumul de tigara, in cele mai mici doze, poate irita copilul si, in unele cazuri, chiar provoca alergii.
  • Nu te da cu prea mult parfum sau deodorant. Desi un nou-nascut nu are un simt foarte puternic al mirosului, prea mult parfum sau deodorant poate agrava o reactie alergica pe care copilul ar fi avut-o anterior.

Atentie mare la igiena si germeni

  • Poate ti se pare ca mamica este prea preocupata de germeni – asa sunt toate mamele si este perfect normal. Imunitatea nou-nascutilor nu este una foarte puternica, astfel ca si o raceala usoara poate deveni rapid o complicatie.
  • Nu veni in vizita daca esti bolnav sau ai fost in preajma persoanelor bolnave – daca, de exemplu, copilul tau este racit etc. Cei cu tuse, diaree sau varsaturi, ochi rosii, febra, secretii nazale – nu ar trebui sa viziteze un nou-nascut pana cand simptomele lor nu s-au redus complet. Asta deoarece aceste boli pot prezenta riscuri grave la bebelusi.
  • Evita sa iti aduci copiii in vizita, chiar daca nu sunt bolnavi, decat daca mamica spune in mod specific faptul ca este de acord cu asta. Asta pentru ca cei mici pot fi purtatori de anumiti germeni ce pot afecta un nou-nascut.
  • Spala-te bine pe maini cand ajungi, fara a ti se spune asta. Imediat ce intri in casa pot spune „Buna, imi pare de bine sa ne vedem! Inainte sa ma apropii de tine mai mult, poti sa-mi spui unde ar trebui sa ma spal pe maini, te rog? ”
  • Nu saruta copilul si evita sa te apropii prea mult de el.
  • Evitati sa luati copilul in brate daca nu sunteti o ruda foarte apropiata. Bebe cu siguranta este atat de dragalas incat este dificil sa nu il iei in brate. Cu toate acestea, cel mai bine este sa nu incerci sa tii copilul decat daca esti o ruda apropiata. Asta din cauza faptului ca majoritatea parintilor nu sunt confortabili cu ideea ca bebe sa fie tinut in brate de fiecare vizitator. De asemenea, copilul poate fi usor iritabil daca este luat de o persoana necunoscuta.

Ajutor si sprijin pentru proaspetii parinti

  • Poti aduce anumite alimente (fructe, iaurt sau chiar produse gatite), dar asigura-te ca stii de orice restrictii alimentare. Perioada aceasta este una dificila si noua pentru parinti, astfel ca cel mai probabil anumite alimente sau preparate sigur vor prinde bine.
  • Fii de ajutor si ofera-te sa ii ajuti cu anumite sarcini, dar asigura-te ca este ajutor de care au nevoie si pe care il vor, fara a insista. De exemplu, poti sa stai cu cel mic cat timp se schimba mama sau face un dus, sau chiar doarme si se odihneste putin, poti sa mergi sa faci anumite cumparaturi daca e cazul, sa plimbi catelul, sa te joci cu fratiorul mai mare sau sa cureti/speli ceva. Aici totul depinde de tipul relatiei dintre voi.

Fii atent la ceea ce spui

  • Poate fi bine intentionat, dar noile mamici pot fi sensibile si pot percepe intrebarile pe care le puneti ca fiind critica, jigniri sau pot stresa si speria, fara sa iti dai seama: In loc de „Mai reusesti sa dormi noaptea?” poti spune, „Imi amintesc ce obosita eram dupa ce am nascut. Spune-mi daca vrei sa dormi putin! ”. In loc de „Ai facut epidurala? Dar epiziotomie?” Poti spune, „Vrei sa vorbesti despre cum a fost nasterea?
  • Nu solicita detalii. Toata lumea este diferita, iar unele povesti despre nastere sunt traumatizante – ea ar putea totusi inca procesa prin ce a trecut. Iti va povesti ce vrea sa impartaseasca atunci cand va fi pregatita.
  • In niciun caz nu trebuie sa faci comentarii despre modul in care arata locuinta sau despre modul in care arata ea. Evita sa spui „Te-ai ingrasat putin” sau „Arati epuizata”. In schimb, cu siguranta poti spune ceva de bine.
  • Nu oferi sfaturi nesolicitate! Nu este recomandat sa faci comentarii cu privire la alegerile parentale, nu oferi sfaturi nesolicitate, despre hranire, alaptare, ingrijire etc., decat daca ti se cere acest lucru.

Vizitele nu trebuie sa fie prea lungi!

  • Cu siguranta ii va face placere sa te vada, dar este foarte important sa nu prelungesti prea mult vizita. Mamica are nevoie sa doarma, sa stea cu copilul sau sa se relaxeze, asa ca evita sa stai prea mult. Noii parinti sunt obositi si incearca sa gaseasca un fel de ritm cu un nou membru al familiei, indiferent daca acesta este primul lor copil sau al cincilea.
  • In perioada aceasta in general sunt multi vizitatori, asa ca e recomandat sa planifici urmatoarea vizita cam peste 3 saptamani, dar depinde de fiecare situatie si relatie in parte.
  • Ii mai poti trimite un mesaj din cand in cand sa vezi daca are nevoie de ceva sau pur si simplu sa ii transmiti un gand bun.
  • Incercati sa nu ramaneti peste ora 18 seara. Noile mamici si taticii vor incerca sa mearga la somn cat mai devreme si au nevoie de ceva timp pentru a pune lucrurile in ordine inainte de a face o pauza inainte de o noapte lunga de somn intrerupt.

Ce cadouri aducem pentru mama si copil?

  • Exista mai multe tipuri de cadouri: cadouri utile (ce e nevoie pentru ingrijirea bebelusului), cadouri cu valoare sentimentala sau cadouri personalizate (set pentru amprenta, decoratiuni personalizate, bratara personalizata etc.) .
  • Cel mai important este sa aduceti ceva util: scutece, servetele, produse de ingrijire, o jucarie potrivita pentru copil etc. Cadourile oferite trebuie sa fie in primul rand utile.
  • La hainute este intotdeaua dificil pentru ca marimile se potrivesc mai greu, iar cardurile cadou de cumparaturi pot fi utile, dar in aceasta perioada parintii au putin timp liber pentru cumparaturi.
  • Cartile pentru copii sunt intotdeauna o idee buna si nu ocupa prea mult spatiu.
  • Evita jucariile de plus.
  • Alte idei de cadouri sunt: album foto bebelus, halat sau prosopel de baie pentru bebelus, paturele pentru bebelusi, biberoane si echipament de hranire etc.

IN PLUS:

  • Atentie si afectiune pentru MAMICA – Nu uita ca „vedetele” sunt nu doar bebelusul, dar si mama.  Intreaba cum se simte, daca este totul in regula si ca esti acolo daca are nevoie de sprijin. Asta este cu adevarat important. Nu uita ca dupa nastere multe mame se confrunta cu baby-blues sau in unele cazuri chiar depresie post-partum sau anxietate. Ai grija ce spui si ce intrebi. Intrebarile care presupun ca totul este perfect o pot face sa se simta vinovata si trista.
  • Nu publicati imagini cu bebelusul pe retelele de socializare fara a cere intai acordul. Poate vor ei sa fie primii care posteaza imagini cu micutul, poate ca pur si simplu nu vor sa puna deloc poze pe Internet sau poate considera ca fotografia este neplacuta, chiar daca voi credeti ca este draguta.
  • Nu uitati de fratii mai mari – In general apare gelozia intre frati dupa venirea pe lume a unui bebelus, si fratele si sora mai mare se simt probabil un pic dati deoparte in primele zile. Arata-le ceva dragoste, vorbind cu ei, jucandu-te cu ei si poate chiar aducandu-le si un cadou (o carte sau un joc poate).
Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago