Articole

Vitamine si minerale necesare in timpul sarcinii

Vitamine si minerale in timpul sarcinii – iata care sunt suplimentele indicate pentru sanatatea mamei si a fatului, precum si care sunt riscurile deficientelor nutritive.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Necesitatea vitaminelor si suplimentelor pe perioada sarcinii
3. Semne ca trebuie sa iei vitamine prenatale
4. Ce trebuie sa cuprinda suplimentele prenatale?
5. Riscuri
6. Studii despre vitaminele prenatale
7. Sfaturi pentru gravida

Informatii generale

Suplimentele prenatale sunt multivitamine si minerale pe care viitoarele mamici sunt sfatuite sa le ia pentru sanatatea lor si a fatului.

In timpul sarcinii, cerintele zilnice de vitamine, minerale si alti micronutrienti sunt mai mari, pentru a sustine si dezvoltarea fatului. Vitaminele si mineralele, cum ar fi fierul, calciul si acidul folic, sunt vitale pentru cresterea adecvata a fatului, si pentru dezvoltarea lui sanatoasa.

Suplimentele in sarcina sunt ca o masura de precautie pentru a mentine si pentru a asigura mamei si fatului necesarul de nutrienti pentru a sustine functiile organismului si ale sarcinii. Acestea trebuie insa sa vina in continuarea unui stil alimentar sanatos care sa cuprinda alimente din toate grupele. Alimentatia in timpul sarcinii trebuie sa fie una sanatoasa si echilibrata si e important sa stii ce sa mananci in sarcina pentru sanatatea ta si a fatului.

Necesitatea vitaminelor si a suplimentelor pe perioada sarcinii

In timpul sarcinii, cerintele nutritionale ale corpului sunt diferite, iar vitaminele prenatale sunt concepute pentru a satisface cerintele specifice ale femeilor insarcinate. De exemplu, suplimentele complexe prenatale au mai mult fier, calciu si acid folic decat suplimentele normale.

Acidul folic, in special, este o parte importanta a dietei, dar femeile gravide au un necesar zilnic mai mare. Acidul folic este un factor esential in prevenirea defectelor de tub neural, ca spina bifida sau anencefalia. Un copil cu spina bifida, cel mai frecvent defect de tub neural, se naste cu o coloana vertebrala care nu este complet dezvoltata. Nervii expusi sunt deteriorati, crescand riscul pentru diferite grade de paralizie, incontinenta si, uneori, retard mintal. Defectele de tub neural se dezvolta in primele 28 de zile dupa conceptie. De aceea, se recomanda ca toate femeile aflate la varsta fertila sa beneficieze zilnic de 400 micrograme de acid folic. Exista si surse naturale de acid folic: legume cu frunze verzi, nuci, fasole, citrice, alimente fortificate etc.

Alte vitamine si minerale importante in sarcina includ fierul, calciul, vitamina D, acizii grasi esentiali, iodul. Organismul unei femei insarcinate are nevoie de doua ori mai mult fier decat de obicei pentru a forma celule sangvine rosii. De asemenea, calciul este necesar pentru dezvoltarea oaselor, dintilor si a musculaturii fatului. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului, iar iodul este necesar pentru dezvoltarea creierului copilului si a sistemului nervos.

In mod ideal, aceste suplimente trebuie administrare cu cateva luni inainte de a ramane insarcinata, in momentul in care femeia incearca sa ramana gravida. Cu toate acestea, majoritatea sarcinilor sunt neplanificate, astfel ca se recomanda ca femeile sa beneficieze de aportul adecvat de vitamine si minerale la varsta fertila.

Vitaminele si suplimentele prenatale pot fi eficiente si in reducerea anemiei, a starilor de oboseala, a crampelor musculare, a depresiei postpartum, in reglarea apetitului, reducerea iritatiilor cutanate etc.

Semne ca trebuie sa iei vitamine prenatale

In general, nu sunt recomandari clare cu privire la necesitatea de administrare vitamine sarcina. Multi specialisti in domeniul sanatatii considera ca o dieta sanatoasa si echilibrata si asigurarea necesarului de nutrienti in timpul sarcinii sunt suficiente pentru o sarcina sanatoasa. Pe de alta parte, alte voci sustin necesitarea administrarii de vitamine si suplimente, mai ales pentru a asigura necesarul de calciu si acid folic. Concluzia generala este ca pe langa o dieta optima se recomanda si suplimente pentru a preintampina anumite probleme de sanatate si pentru a avea o sarcina sanatoasa.

In general, principalele vitamine pentru gravide nu pot inlocui o dieta bogata in nutrienti si este intotdeauna important sa intelegem ca suplimentele NU inlocuiesc o dieta sanatoasa. Cu toate acestea, chiar si o dieta perfecta din punct de vedere nutritiv este posibil sa nu asigure necesarul de nutrienti. Sarcina este si un moment in viata unei femei asociat cu o cerere mai mare nutritiva.

Simptome care pot fi reduse prin suplimente

Principalele semne ca ar putea fi necesare multivitamine sau suplimente prenatale sunt:

  • Greturi matinale – 70 si 80% dintre femeile gravide se confrunta cu greturi si varsaturi, mai ales in primul trimestru, cand hormonii sufera o modificare brusca. Unul dintre cele mai eficiente si sigure suplimente pe care le puteti lua este vitamina B6 in acest sens.
  • Oboseala – Anumite suplimente pot da un impuls de energie. Fierul este unul dintre acestea, deficitul de fier fiind asociat cu stari de oboseala si lipsa de energie. Alte suplimente care pot ajuta in caz de oboseala includ vitaminele B, magneziu, vitamina D, acizii grasi Omega-3 si iodul.
  • Reflux gastric – Aceasta problema este comuna in sarcina, si aproape jumatate dintre gravide se plang de arsuri gastrice si indigestie. Daca refluxul persista in ciuda schimbarilor alimentare, enzimele digestive luate impreuna cu alimentele pot, de asemenea, sa reduca starea aceasta.
  • Constipatia in sarcina – Vitamina C poate ajuta nu doar la imbunatatirea absorbitiei fierului, dar poate reduce si duritatea scaunelor.
  • Durerile de spate – Magneziul poate relaxa musculatura tensionata, iar vitamina C intareste tendoanele si ligamentele.
  • Crampe musculare – Suplimentele de magneziu pot fi eficiente in acest sens, iar alte suplimente utile includ vitamina E, vitamina C, calciu, zinc, seleniu.
  • Migrene – Vitamina B3 poate fi extrem de eficienta in reducerea migrenelor.

Atentie! Trebuie sa discuti intotdeauna cu medicul inainte de a incepe administrarea acestor vitamine si minerale. Suplimentele pot cauza inclusiv efecte adverse daca sunt administrate necorespunzator, sau pot interactiona cu alte medicamente si terapii.

Ce trebuie sa cuprinda suplimentele prenatale?

Acid folic

Acidul folic este important deoarece poate ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale ale creierului si coloanei vertebrale, cum ar fi spina bifida. Spina bifida poate provoca probleme de mers, probleme cu vezica si intestinul. Folatul este implicat in sinteza ADN si deficitul poate cauza inclusiv anemie hemolitica. Necesarul de acid folic in sarcina creste cu 50%. Se recomanda cate 400 micrograme comprimate pe baza de acid folic in fiecare zi inainte de a ramana insarcinata si in timpul sarcinii. Aceasta vitamina ajuta organismul sa produca celule si sustine sanatatea sangelui.

Vitamina D

Se recomanda un supliment de 10 micrograme de vitamina D in fiecare zi. Aceasta este necesara pentru a mentine oasele sanatoase si pentru a-i asigura copilului necesarul de vitamina D in primele cateva luni de viata. Cea mai buna sursa de vitamina D este lumina soarelui, dar nu este necesara expunerea prelungita la soare.

Vitamina B12

Vitamina B12 se afla printre cele mai importante vitamine prenatale si este esentiala pentru sinteza ADN si mentinerea sanatatii sangelui si a functiilor neurologice. Deficitul de B12 poate cauza probleme in sarcina, ca anemie si complicatii neurologice (probleme senzoriale, motorii, afectarea memoriei, schimbari de dispozitie etc.). Necesarul de vitamina B12 in sarcina este mai crescut decat la femeile care nu sunt gravide. Se recomanda o doza zilnica de 2,6 μg vitamina B12, si 2,8μg in alaptare.

Vitamina C

Nevoia de vitamina C este crescuta in timpul sarcinii datorita volumului crescut al sangelui la mama si pentru dezvoltarea copilului. Vitamina C este importanta pentru formarea colagenului, care este deosebit de important in formarea vaselor de sange. Femeile gravide au nevoie de aproximativ 60 mg de vitamina C pe zi. Excelente surse alimentare de vitamina C includ fructe si legume.

Vitamina K

Cel mai important rol al vitaminei K este reglarea coagularii sangelui. Deficitul poate duce la probleme de sangerare, mai ales cresterea timpului de coagulare, care poate fi extrem de periculos la nastere. De asemenea, deficitul poate fi asociat cu un risc mai mare de fractura de sold. Necesarul in sarcina este in general de 60μg zilnic.

Vitamina A

Vitamina A este implicata in dezvoltarea si mentinerea sanatatii ochilor, regleaza dezvoltarea celulelor si protejeaza fertilitatea si imunitatea. In sarcina este implicata in asigurarea dezvoltarii ochilor embrionului si regleaza diferentierea celulelor pentru a forma componentele ochiului. Se recomanda ca femeiele gravide sa beneficieze de 800μg vitamina A retinol zilnic. Excesul poate cauza toxicitate, ce creste riscul de avort spontan, defecte la nastere si alte probleme la nastere. In general, nu se recomanda suplimentele de vitamina A in sarcina, decat in cazuri speciale.

Fier

Fierul este un mineral esential ce se gaseste in special in celulele rosii sangvine, unde ajuta la transportul oxigenului in jurul corpului. Un aport scazut de fier poate duce la anemie. Femeile gravide sunt expuse riscului de nivel scazut de fier, si poate duce la oboseala, piele palida, dificultati respiratorii, migrene etc. Nivelurile scazute de fier la inceputul sarcinii au fost legate de nasterea prematura si greutatea scazuta la nastere.

Alimentele bogate in vitamina C pot ajuta la absorbtia fierului. Citrice, rosii, broccoli, ardei, coacaze negre, cartofi si unele sucuri de fructe sunt surse bune de vitamina C. Suplimentul ar trebui sa contina 16-20 mg de fier. Unele femei ar putea avea nevoie de mai mult.

Calciu

Calciul este vital pentru dezvoltarea oaselor si dintilor bebelusului. Produsele lactate si pestele cum ar fi sardinele – sunt bogate in calciu. Consumul alimentar recomandat de calciu zilnic  pentru femeile insarcinate cu varsta peste 18 ani este de 1000 mg si de 1300 mg pentru adolescente cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani. Daca nu consumati suficient calciu din dieta zilnica, discutati cu medicul despre administrarea unui supliment de calciu.

Iod

Iodul ajuta organismul sa se dezvolte, in special creierul. Pe langa sursele alimentare, ca lapte, oua, cereale, se recomanda in sarcina in fiecare zi cate o tableta de iod de 150 micrograme.

Iodul este esential pentru producerea hormonului tiroidian, care regleaza temperatura corpului, rata metabolica, reproducerea, cresterea, productia de celule sangvine si functia nervoasa si musculara. Femeile cu afectiuni tiroidiene preexistente trebuie sa discute cu medicul inainte de a lua acest supliment.

Zinc

Zincul este o componenta a diferitelor enzime care ajuta la mentinerea integritatii structurale a proteinelor si ajuta la reglarea expresiei genelor, astfel incat este deosebit de important pentru cresterea rapida a celulelor in timpul sarcinii. Doza zilnica recomanda in timpul sarcinii este de 9 mg pe zi, dar unele femei vor avea nevoie de pana la 11 mg / zi sau mai mult.

Magneziu

Magneziul regleaza activitatea enzimelor si regleaza functia altor minerale, cum ar fi calciu sau potasiu. Deficitul poate creste riscul de preeclampsie si nastere prematura. Dozele variaza in functie de varsta: 400 mg pe zi la 14-18 ani, 350 mg pe zi la 19-30 ani si 360 mg/zi dupa varsta de 30 ani.

Seleniu

Seleniul are rol antioxidant si joaca un rol in reglarea funciilor tiroidie, Deficitul creste riscul de greutate mica la nastere si preeclampsie. Seleniul poate fi toxic la valori mari si poate cauza simptome gastrointestinale. Se recomanda ca femeile gravide sa consume 65μg pe zi seleniu.

Acizi grasi esentiali (EFA)

Acizii grasi esentiali sunt importanti in timpul sarcinii si alaptarii si contribuie la dezvoltarea sistemului nervos si vizual al copilului. Acestia se gasesc in peste, nuci, soia, tofu, seminte de in etc., dar si in uleiurile vegetale, cum ar fi uleiurile de uleiul de in si uleiul de soia, precum si in margarinele nehidrogenate. Se recomanda ca femeile insarcinate sa consume in fiecare saptamana 150 de grame de peste gatit. Alegeti pestele cu continut scazut de mercur. Ca doze de acizi grasi se recomanda 1,4 g acizi grasi Omega-3 pe zi in sarcina.

Riscuri

Nu se recomanda administrarea de suplimente in sarcina fara recomandarea medicului. Unele pot cauza toxicitate.

Uneori suplimentele pot cauza efecte adverse, ca greturi (incercati sa nu le luati pe stomacul gol), disconfort gastric, constipatie, modificari ale culorii si mirosului urinei. E important ce suplimente iei si cat timp se iau vitaminele. De multe ori se iau pe toata durata sarcinii, dar alteori sunt necesare doar pentru anumite perioade scurte de timp, pana la tratarea deficientei.

Unele efecte secundare ale vitaminelor prenatale pot fi, de fapt, similare cu cele pe care le-ati simti pe masura ce nivelul hormonilor se schimba. In cele mai multe cazuri, totusi, efectele sunt destul de mici, in comparatie cu avantajele de care beneficiati de pe urma lor.

Studii despre vitaminele prenatale

Studii sugereaza in general ca acidul folic este principalul supliment necesar in sarcina, pentru a reduce riscul de defecte de tub neural. De asemenea, studiile prezinta eficienta suplimentele de fier in caz de deficit, sugereaza faptul ca necesarul de iod creste in sarcina si ca deficitul de vitamina D poate afecta oasele fatului. In ceea ce priveste alte suplimente prenatale, sunt putine dovezi stiintifice in acest sens.

O meta-analiza publicata in European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology (2016) sustine necesitatea suplimentelor de acid folic in sarcina pentru a reduce riscul de defecte de tub neural.

Conform unei analize ale carei rezultate au fost publicate in Journal of Pharmacy Practice and Research (2018), se pare ca in prezent doar pentru iod si acid folic se recomanda suplimentele de rutina. Aportul altor vitamine si minerale, ca fier, calciu sau vitamina D depinde de starea de sanatate a femeii gravide si de aportul sau nutritional.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda suplimentele de fier si acid folic la gravide, dar sugereaza ca suplimentele de multivitamine sunt eficiente in caz de nevoie, si nu sunt recomandate ca uz general. Nu recomanda suplimentele de multimicronutienti din cauza riscului posibil de mortalitate neonatala in unele situatii.

Sfaturi pentru gravida

Suplimentele prenatale nu inlocuiesc o dieta echilibrata si alimentatia in sarcina. Se recomanda o dieta echilibrata care sa contina o multitudine de vitamine si minerale, dar trebuie sa apelati la suplimente prenatale la recomandarile medicului pentru dezvoltarea optima a copilului.

  • Consuma o dieta echilibrata si variata si cele mai bune alimente in sarcina, care sa contina cereale integrale, fructe, legume, proteine animale si vegetale, lactate cu continut redus de grasimi, grasimi sanatoase.
  • Vitaminele si mineralele esentiale in sarcina sunt mai ales acidul folic, fierul si calciul.
  • Limiteaza consumul de cofeina.
  • Evita alcoolul, pestele cu un continut crescut de mercur, alimentele nepasteurizate, carnea cruda sau gatita insuficient.
  • Evita sa mananci cat pentru doi in sarcina si asigura-te ca te mentii la o greutate sanatoasa in sarcina.
  • Acorda o atentie deosebita igienei alimentare pentru a reduce riscul de infectii care pot fi transmise fatului.

Referinte:
(1) Vitamin supplementation in pregnancy, link: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1744-4667.2012.00116.x
(2) Vitamins, supplements and nutrition in pregnancy, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/vitamins-minerals-supplements-pregnant/
(3) Prenatal vitamins: A review of the literature on benefits and risks of various nutrient supplements, link: http://www.formularywatch.com/welcome-modernmedicine/prenatal-vitamins-review-literature-benefits-and-risks-various-nutrient-supplements
(4) Tips for dietary supplements users, link: https://www.fda.gov/Food/DietarySupplements/UsingDietarySupplements/ucm110567.htm
(5) Vitamins and minerals: What is needed dutring pregnancy, link: https://www.myvmc.com/featured-pregnancy-centre/vitamin-and-mineral-requirements-and-supplements-during-pregnancy/
(6) Vitamin and mineral supplementation in pregnancy: evidence to practice, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jppr.1438
(7) Folic acid supplementation in pregnancy to prevent preterm birth: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, link: https://www.iris.unina.it/retrieve/handle/11588/697888/158341/28%20Folic%20acid%20-%20European%20-%20SACCONE.pdf
(8) Micronutrient Supplementation During Pregnancy, link: https://www.aafp.org/afp/2015/0801/p222.html

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

4 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

o lună ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago