Imunitate

Vitamina C – importanta pentru imunitate

Vitamina C este un nutrient esential cu multiple roluri in organism. Se gaseste in aproape toate fructele si legumele si deficitul este rar. Iata ce beneficii are si ce trebuie sa stii despre aceasta vitamina.

CUPRINS:

1. Ce este vitamina C?
2. Rolul vitaminei C
3. Beneficii ale vitaminei
4. Alimente bogate in vitamina C
5. Doza de vitamina C
6. Interactiuni ale vitaminei C cu anumite medicamente
7. Vitamina C si intarirea imunitatii
8. Deficitul de vitamina C – scorbut
9. Excesul de vitamina C – riscuri

Ce este vitamina C?

Vitamina C (cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic) este poate cea mai cunoscuta dintre toate substantele nutritive, si un supliment nutritiv utilizat frecvent. Se gaseste in mod natural in alimente precum fructe citrice, rosii, cartofi si legume cu frunze verzi. Este importanta pentru oase si tesuturile conjunctive, muschi si vasele de sange. Ajuta organismul sa absoarba fierul, care este necesar pentru producerea globulelor rosii. Vitamina solubila in apa si puternic antioxidant, ajuta organismul sa formeze si sa mentina tesutul conjunctiv, inclusiv oasele, vasele de sange si pielea.

Rolul vitaminei C

Vitamina C are multe functii importante in organism:

  • absorbtia fierului din alimentele vegetale;
  • mentinerea gingiilor sanatoase;
  • sustine vindecarea ranilor;
  • ajuta la prevenirea infectiilor;
  • mentinerea sanatatii pielii, oaselor si tesutului conjunctiv;
  • formarea si repararea oaselor, celulelor sangvine si tesuturilor;
  • rol antioxidant puternic.

Vitamina C ajuta la repararea si regenerarea tesuturilor, la protejarea impotriva bolilor de inima, ajuta la absorbtia fierului, la prevenirea scorbutului si la scaderea colesterolului si a trigliceridelor totale. Cercetarile indica faptul ca aceasta vitamina poate ajuta la protejarea impotriva unei varietati de cancere prin combaterea radicalilor liberi si poate contribui la neutralizarea efectelor nitritilor. Suplimentele cu aceasta vitamina pot reduce, de asemenea, durata si simptomele unei raceli obisnuite, pot ajuta la intarzierea sau la prevenirea cataractei si la sustinerea functiei imune sanatoase.

Beneficii ale vitaminei

Vitamina C este o vitamina cu rol benefic in organism. Principalele sale beneficii ar fi:

Efectele vitaminei C impotriva racelii

Unele studii sugereaza ca aceasta vitamina poate fi un remediu eficient pentru raceala. In general, persoanele care iau suplimente de acest tip pot avea perioade putin mai scurte de simptome de raceala sau simptome ceva mai usoare. Administrarea de suplimente orale de vitaminaC nu va preveni raceala. Cu toate acestea, exista unele dovezi ca atunci cand persoanele care iau in mod regulat suplimente de vitaminaC dezvolta o raceala, boala dureaza mai putine zile si simptomele sunt mai putin severe. Inceperea unui supliment de vitamina C dupa ce dezvoltati o raceala nu va ajuta.

Vitamina C si sanatatea ochilor

Administrarea de suplimente orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa impiedice agravarea degenerescentei maculare legate de varsta. Unele studii sugereaza, de asemenea, ca persoanele care au niveluri mai mari de vitamina C in dietele lor au un risc mai mic de a dezvolta cataracta.

Vitamina C si sanatatea pielii

Vitamina C este uneori folosita ca produs pentru ingrijirea pielii. Poate avea efecte regeneratoare asupra ridurilor pielii, texturii, rezistentei si a gradului de tonifiere, datorita proprietatilor sale ca antioxidant. Produsele cu vitaminaC disponibile pe piata si variaza in functie de pH-ul lor (aciditate) si de formula, variind de la seruri si creme pana la pulberi.

Posibilul efect anticancerigen

Unele cercetari sugereaza ca vitamina C poate reduce riscul pentru anumite cancere, cum ar fi cancerul de san, colon si plamani. Cu toate acestea, nu este clar daca acest efect protector este legat de continutul acestei vitamine din alimente.

Alimente bogate in vitamina C

Toate fructele si legumele contin o anumita cantitate din aceasta vitamina. Aceasta se gaseste in multe fructe si legume diferite, inclusiv:

  • coacaze
  • citrice – portocale, limes, lamai
  • fructe de padure
  • pepene galben
  • kiwi
  • rodii
  • mango
  • papaya
  • ananas
  • rosii
  • brocoli
  • varza de Bruxelles
  • conopida
  • varza
  • spanac si verdeturi
  • cartofi albi si cartofi dulci
  • ardei rosu, galben si verde

Taierea si incalzirea alimentelor schimba forma vitaminei C si o face mai putin eficienta. Asa ca este mai eficient sa mananci fructe si legume crude sau usor gatite si sa nu le tai prea mult inainte de a le manca. Microundele si aburul pot reduce pierderile vitaminei la gatit. Cele mai bune surse alimentare ale vitaminei C sunt fructele si legumele crude. Expunerea la lumina poate reduce si continutul de vitaminaC.

Unele cereale si alte alimente si bauturi sunt fortificate cu vitaminaC. Fortificat inseamna ca a fost adaugata o vitamina sau mineral in aliment.

Doze de vitamina C

Adultii cu varste cuprinse intre 19 si 64 de ani au nevoie de aproximativ 40-60 mg de vitaminaC pe zi. Ar trebui sa puteti obtine necesarul acestei vitamine de care aveti nevoie din dieta zilnica. Vitamina nu poate fi pastrata in organism, asa ca e nevoie sa fie introdusa in dieta in fiecare zi.

Interactiuni ale vitaminei C cu anumite medicamente

Puteti cumpara vitamina aceasta fara reteta sub forma de tablete sau pulbere, sub forma de comprimate cu gel si masticabile. Se poate uneori injecta o solutie cu aceasta vitamina in vene, coapse, fese sau brat pentru a trata anumite afectiuni. Suplimentele contin de obicei intre 500 si 1000 mg de vitamina. Utilizati exact asa cum este indicat pe eticheta sau asa cum este prescris de medic. Nu folositi in cantitati mai mari sau mai mici decat este recomandat. Tableta masticabila trebuie mestecata inainte de a o inghiti. Nu zdrobiti, nu mestecati si nu rupeti o tableta cu eliberare prelungita.

Nu trebuie sa luati vitamina aceasta daca primiti perfuzii intravenoase de deferoxamina (Desferal). Multe medicamente pot interactiona cu vitamina. Acestea includ:

  • Exjade (deferasirox)
  • Gluconat feros
  • Sulfat feros
  • Warfarina (Coumadin)
  • Pilulele anticonceptionale care contin o forma de estradiol, etinilestradiol sau mestranol

Pot aparea efecte adverse intre vitamina aceasta si medicamentele anticoagulante, cum ar fi warfarina (Coumadin), scazand actiunea lor. Produsele de nicotina, contraceptive orale / estrogeni, tetracicline, barbiturice si aspirina pot scadea nivelul vitaminei C. Vitamina aceasta poate creste absorbtia fierului si a luteinei. Desi unele dovezi sugereaza ca doze mari ale vitaminei C suplimentar pot interfera cu absorbtia si metabolismul vitaminei B12 gasite in alimente, alte studii nu au aratat astfel de efecte.

Consumul de alcool tinde sa diminueze multi nutrienti din organism, inclusiv nivelul vitaminei C. De asemenea, alcoolul poate ingreuna absorbtia vitaminei in corp. Ar trebui sa evitati consumul de alcool atunci cand luati suplimentul, mai ales daca nivelul vitaminei C este scazut.

Vitamina C si intarirea imunitatii

In 1937, Premiul Nobel pentru fiziologie a fost acordat lui Albert Szent-Gyorgyi pentru cercetarile sale asupra vitaminei C. La acea vreme, vitamina aceasta era o marfa rara si nu putea fi extrasa decat din glandele suprarenale sau din cantitati masive de suc de portocale. Descoperirile lui Szent-Gyorgyi au ajutat la lansarea unei cercetari privind efectele vitaminei C, in special privind capacitatea sa de a imbunatati functia imunitara.

VitaminaC este un puternic antioxidant si un cofactor pentru o familie de enzime biosintetice si de reglare a genelor. Contribuie la apararea imuna prin sustinerea diferitelor functii celulare ale sistemului imunitar innascut si adaptiv. Sustine functia de bariera epiteliala impotriva agentilor patogeni si protejeaza impotriva stresului oxidativ din mediu.

Ca antioxidant, vitaminaC combate radicalii liberi din organism si poate ajuta la prevenirea sau intarzierea anumitor tipuri de cancer, a bolilor de inima si la sustinerea imbatranirii sanatoase.

Vitamina C are vreun efect asupra racelii?

Un jurul anului 1970, castigatorul premiului Nobel Linus Pauling a popularizat teoria conform careia vitamina aceasta ajuta la tratarea racelilor. El a publicat o carte despre prevenirea racelii folosind megadoze ale vitaminei C, sau pana la 18.000 mg zilnic. Pentru comparatie, dora recomandata e de pana la 75 mg pentru femei si 90 mg pentru barbati, maxim. Studiile care au urmat au concluzionat ca suplimentarea cu 200 mg sau mai mult de vitamina nu a redus riscul de raceala. Cu toate acestea, suplimentele obisnuite de vitaminaC au avut mai multe beneficii, printre care reducerea severitatii simptomelor si durata racelii.

Deficitul de vitamina C – scorbut

Deficitul vitaminei C poate duce la o afectiune a pielii numita scorbut, provocand sangerare gingiilor, vindecare slaba a ranilor si leziuni osoase. Simptomele deficientei includ oboseala, slabiciune musculara, dureri articulare si musculare, sangerarea gingiilor si eruptii la nivelul picioarelor. Deficienta prelungita poate provoca scorbut, o boala rara, dar potential severa. Se recomanda de obicei sa luati vitamina din alimente, dar in unele cazuri, medicul va poate sugera sa luati suplimente de vitamina C.

Grupe de risc pentru deficitul vitaminei C

Deficitul vitaminei C este rar, insa persoanele cu un risc mai mare includ:

  • persoanele care nu pot mentine o dieta sanatoasa cu suficiente fructe si legume proaspete;
  • fumatorii si cei care consuma alcool in exces;
  • cei care au o problema medicala care ingreuneaza digestia alimentelor, cum ar fi boala celiaca, colita ulcerativa sau boala Crohn.

Excesul de vitamina C – riscuri

In timp ce vitamina C (acid ascorbic) este un nutrient esential, este posibil sa apara uneori si un exces. Este o vitamina solubila in apa, care sustine cresterea si dezvoltarea normala si ajuta corpul sa absoarba fierul. Deoarece organismul nu produce si nu stocheaza vitamina C, este important sa incluzi vitamina C in dieta.

Atunci cand este obtinuta din surse alimentare si suplimente in dozele recomandate, vitamina C este in general considerata sigura. Reactiile adverse sunt rareori raportate, dar includ diaree, greata, crampe abdominale si alte simptome gastro-intestinale. Pentru majoritatea indivizilor sanatosi, organismul poate retine si utiliza doar aproximativ 200-250 mg de vitamina C pe zi, iar orice exces se pierde prin urina. In perioadele de boala, in timpul recuperarii sau in conditii de stres oxidativ crescut (inclusiv fumatul), organismul poate utiliza cantitati mai mari. Dozele mari de vitamina C (mai mari de 2.000 mg / zi) pot contribui la formarea de pietre la rinichi, si pot cauza diaree severa, greata si gastrita.

Pentru adulti, doza superioara este de 2.000 mg pe zi. Desi probabil ca prea multa vitamina dietetica C nu este daunatoare, megadozele din suplimente de vitamina C ar putea provoca:

  • diaree
  • greata
  • varsaturi
  • arsuri gastrice
  • crampe abdominale
  • durere de cap
  • insomnie

Retineti! Pentru majoritatea oamenilor, o dieta sanatoasa ofera o cantitate adecvata de vitamina C.

Referinte:
(1) Vitamin C, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
(2) Vitamin C and Immune Function, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
(3) What you need to know about vitamin C, link: https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Vitamins-and-Minerals/What-you-need-to-know-about-vitamin-C.aspx
(4) Vitamin C, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/
(5) Vitamin C, link: https://www.healthdirect.gov.au/vitamin-c

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago