Virusurile și bacteriile care se pot transmite prin înțepăturile de insecte

Istoria ne-a demonstrat în nenumărate rânduri că insectele sunt cele care transmit unele dintre cele mai periculoase boli. De la malarie până la febra galbenă sau encefalită, acestea au devenit atât de ușor de transmis, încât singurul lucru pe care îl putem face pentru a combate mușcăturile sau înțepăturile de insecte este prevenția.

Bolile transmise de insecte precum țânțari, căpușe, muște, purici sau gândaci reprezintă aproximativ 17% din totalitatea bolilor infecțioase existente. Rata de apariție a acestor afecțiuni este cea mai crescută în zonele tropicale și subtropicale și afectează disproporționat cele mai sărace populații ale globului.

Așa cum spuneam, printre cele mai comune boli provocate de înțepăturile de insecte sunt malaria și febra galbenă, acestea fiind adesea întâlnite în zone din Africa și Asia. Din păcate, însă, există mult mai multe boli care pot afecta întregul organism, unele chiar și pe viață.

Boli cauzate de virusuri si bacterii transmise de insecte

Malaria, cunoscută și ca paludism, este o boală transmisă de țânțari, în mare parte în zonele tropicale și subtropicale ale lumii. Aproximativ 40% din populația lumii este sensibilă la malarie, drept urmare, este recomandată vaccinarea împotriva acesteia. Malaria este benignă și malignă, prima fiind mai blandă și mai ușor de tratat, iar cea malignă fiind mai gravă, uneori fatală, mai ales în cazul copiilor.

Febra galbenă este provocată de arbovirus, un virus transmis de o anumită specie de țânțari. Afecțiunea se manifestă prin febră mare, dureri abdominale și musculare, dar și prin congestionarea feței. Vaccinarea oferă o protecție pe o perioadă de 10 ani, de aceea este indicată în cazurile în care se dorește deplasarea în anumite zone pe glob.

Bolile în care predomină febra foarte mare

Febra dengue este provocată de un virus transmis de țânțarii Aedes, și, după 12 zile de incubație, se manifestă prin febră foarte mare, dureri la nivelul articulațiilor și pete roșiatice la nivelul pielii. Febra West Nile a ajuns și în Europa și se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri articulare sau musculare, greață, vărsături, scăderea poftei de mâncare și stare de epuizare. Febra Rift Valley dă simptome de amețeală, slăbiciune musculară și tulburări ale vederii, în special celor din Africa, Yemen și Arabia Saudită.

Encefalitele transmise de țânțari debutează brusc, prin stare de confuzie, apatie, febră, cefalee, vărsături, delir și halucinații. Netratată corespunzător, poate afecta creierul pentru totdeauna. Formele grave pot duce la comă sau deces. Encefalita La Crosse este provocată de niște insecte care se găsesc în Sud-Vestul Atlanticului și în cazurile severe pot provoca modificări ale sistemului nervos. Cea japoneză reprezintă o infecție virală a creierului și se transmite în zone precum Asia de Sud-Est și Oceanul Pacific.

Boala Zika are simptome mai ușoare spre moderate, acestea fiind febra, iritațiile pielii, durerile articulare și înroșirea ochilor. În cazul gravidelor infectate cu Zika, acesta poate afecta creierul fătului intrauterin. Boala Jamestown Canyon are simptome precum cele ale gripei (febră, dureri de cap și musculare), însă în cazurile mai grave pot afecta măduva spinării.

cursuri puericultura

Alte insecte care transmit boli

Boala Lyme, prezentă și la noi, este o infecție cauzată de o bacterie din specia Borrelia, care se transmite prin mușcătura de căpușă. 10-15% dintre acestea cară bacteria care provoacă, în primă fază, febră, durere de cap sau durere articulară și ganglioni limfatici umflați. Netratată corespunzător, aceasta poate determina artrită, amorțire, paralizie, iar 10% din cei infectați prezintă afectarea sistemului nervos central. Căpușele sunt responsabile și de apariția meningocefalitei, o boală a sistemului nervos central cauzată de un Flavivirus.

Leishmanioza este o boală parazitară cauzată de Leishmania prin mușcătura de muscă de nisip. Musca Tete este responsabilă de boala somnului (tripanosomiaza africană), iar muștele negre de oncocercoză. Boala Chagas (tripanozomiaza americană) este transmisă de gândacii care se găsesc în special în America de Sud, iar păduchii și puricii transmit diferite infecții bacteriene precum bartoneloza, borelioza și câteva tipuri de rickettsioză, fiind și vectori pentru ciumă și tifos.

miababy magazin

Cum ne protejăm de înțepăturile de insecte

Specialiștii susțin că multe dintre bolile transmise de insecte pot fi prevenite prin măsuri de protecție. Acestea sunt:

  • Folosirea de produse speciale antiinsecte, delicate cu pielea și cu miros discret și plăcut, precum Spray-ul RepelX, dar și a Gelului RepelX, în cazul în care există deja înțepătura.
  • Purtarea unor haine deschise la culoare, bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi, mai ales dimineața și seara. Pentru a ține căpușele la distanță, se recomandă purtarea unor pantofi deschiși la culoare, fara orificii sau decupaje, care să se tragă peste pantalon.
  • Utilizare plaselor de protecție la ferestre și uși pentru a diminua accesul insectelor, dar și a perdelelor/ plaselor de jur împrejurul patului, de tip baldachin.
  • Consultarea unui specialist, doar în cazul în care apar primele simptome după înțepătura/mușcătura de insectă.
  • Folosirea produselor antiinsecte, precum spray-urile și parfumurile de interior, care alungă insectele din încăpere.

RepelX Spray împotriva țânțarilor are efect repelent, de până la 8 ore, previne eventualele mușcături ale insectelor. Acesta poate fi aplicat și pe haine, fără să le păteze, și are un miros discret și plăcut. În cazul în care îți petreci timpul în zone de pădure, lacuri, mlaștini și locuri cu umiditate ridicată, se recomandă aplicarea spray-ului la fiecare 4 ore. Produsul poate fi folosit și de femeile însărcinate și de cele care alăptează.

RepelX Gel calmează rapid mâncărimea și iritația pielii, cauzate de înțepăturile de insecte (țânțari, căpușe, purici, ploșnițe, albine, viespi, bondari, tăuni, furnici, păianjeni, acarieni), datorită combinației de uleiuri (Litsea cubeba, mentă, neem, cuișoare, mușcată, wintergreen, lemongrass) pe care le conține. Totodată, dă o senzație plăcuta de răcorire pe zona de piele pe care se aplică.

Gama RepelX, pentru protecția pielii împotriva înțepăturilor sau mușcăturilor de insecte, se poate achiziționa din farmaciile Catena.

Despre autor

Mamisicopilul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *