Vindecarea emotionala dupa pierderea unei sarcini

Pierderea unei sarcini este un eveniment care are, de cele mai multe ori, un puternic impact emotional asupra femeilor care trec prin aceasta experienta. Ce se intampla din punct de vedere emotional dupa pierderea unei sarcini si cum se poate depasi mai usor aceasta perioada dificila?

Cuprins:

1. Doliul dupa pierderea unei sarcini
2. Cum faci fata emotional pierderii unei sarcini
3. Cuplul in fata pierderii unei sarcini
4. Pregatirea pentru o noua sarcina

Doliul dupa pierderea unei sarcini

Pierderea unei sarcini (avortul spontan) este un eveniment puternic incarcat emotional, dificil de acceptat si de integrat. Indiferent de varsta sarcinii, un avort spontan sau oprirea sarcinii din evolutie poate aduce multa suferinta. Insa fiecare experienta este traita unic de fiecare femeie in parte. Pentru unele femei poate fi o experienta coplesitoare, in timp ce alte femei pot depasi mai usor aceasta pierdere.

Alti factori care pot contribui la intensitatea suferintei pot fi: daca sarcina pierduta e prima sau mama mai are deja un alt sau alti copii; daca e prima pierdere sau au mai fost si altele inainte; daca a fost o sarcina mult dorita si asteptata sau dimpotriva, una neasteptata sau nedorita; daca partenerul ii este alaturi sau nu.

In urma pierderii unei sarcini, femeile pot trece printr-o perioada de doliu. Nu este vorba de un doliu in sensul clasic, ca in urma mortii unei persoane cunoscute. Ci e vorba mai degraba de un doliu pentru ce ar fi putut sa fie; pentru pierderea viitorului copilului si a viitorului ca parinti ai lui.
In general, acest doliu presupune parcurgerea unor etape, pana cand persoana ajunge sa integreze experienta dureroasa in interiorul sau. Cat de intense sunt trairile sau cat de usor sau nu reusesc femeile sa treaca prin acest doliu depinde mult de circumstantele fiecareia, de asteptarile si de ce a insemnat sarcina pentru fiecare.

Etapa de soc sau de negare

Vestea pierderii unei sarcini ia atat de tare femeia prin surprindere, incat este un soc pentru ea, pe care in prima faza nu il poate accepta.

Etapa trairilor emotionale intense (furie, depresie, vina)

Odata depasita etapa de soc si de constientizare a ce s-a intamplat, femeile pot trece printr-un amalgam de emotii si trairi: negare; vina; panica; tristete; furie; amortire emotionala; nevoia de a plange; dificultati de concentrare; invidie pe alte mame; singuratate. In unele cazuri, pot aparea si simptome fizice asociate cu suferinta emotionala: oboseala; insomnie; pierderea poftei de mancare. Iar modificarile hormonale care au loc in organism pot intensifica aceste manifestari.

pierderea-unei-sarcini-doliu

Experienta pierderii unei sarcini este diferita pentru fiecare femeie in parte.

cursuri puericultura

Tot in aceasta etapa, o serie de intrebari pot macina femeile care au trecut prin aceasta experienta: “De ce eu?”; “De ce s-a intamplat asta?”; “Oare as fi putut sa evit?; “S-a intamplat asta din cauza ca …?” si multe altele.

Etapa acceptarii

Este etapa in care persoana ajunge sa integreze experienta pierderii; si sa invete sa isi continue viata chiar si cu pierderea suferita. Nu inseamna neaparat ca s-a impacat cu ideea sau ca nu mai simte in continuare numeroase emotii legate de pierdere; ci mai degraba ca a ajuns la o intelegere, o constientizare a ce s-a intamplat si a cum va fi de acum incolo viata sa.

miababy magazin

Cum faci fata emotional pierderii unei sarcini

E important pentru o femeie care a trecut prin pierderea unei sarcini sa isi ia timpul necesar pentru a se recupera nu doar fizic, ci si (mai ales) emotional. Iar impactul emotional are nevoie, de obicei, de mult mai mult timp pentru a se estompa. Avortul spontan este inca un subiect tabu in societatea noastra, ceea ce face mult mai apasatoare aceasta experienta.

  • Vorbeste despre ceea ce s-a intamplat si descarca-te. Fie ca e vorba de partenerul tau, de o prietena apropiata, mama, preotul, un grup de suport. Iar daca nu te simti inca pregatita sa vorbesti, pune in scris ceea ce ai pe suflet. Odata ce vei vorbi despre experienta ta, s-ar putea sa fii suprinsa de cate alte femei au trecut prin unele similare.
  • Procesul emotional de vindecare dupa pierderea unei sarcini poate lua o perioada buna de timp. E firesc sa fie asa, de aceea nu pune prea multa presiune pe tine si da-ti timpul necesar pentru doliul tau, pentru a ajunge la acceptare.
  • Incearca sa afli care au fost cauzele pierderii sarcinii si ce posibile implicatii exista pentru o viitoare sarcina. Cu atat mai mult, daca te simti vinovata de pierderea sarcinii, discuta cu medicul tau si/sau informeaza-te despre oprirea din evolutie a unei sarcini, respectiv avort spontan. Majoritatea cazurilor au cauze genetice la baza, mai exact anomalii care nu permit fetusului sa se dezvolte normal.
  • Acceptarea pierderii sarcinii nu inseamna ca trebuie sa uiti; dimpotriva, fa lucruri care sa iti aminteasca de copilul care nu s-a nascut, daca asta iti aduce alinare (pune-i un nume, sadeste un copac sau o planta in amintirea lui, comemoreaza-l la data la care s-ar fi nascut etc.).

Ce altceva mai poti face:

Imediat dupa pierderea suferita, primele zile pot fi extrem de dificile; sa revii la serviciu, sa intalnesti persoane si eventual parinti cu copii. Cu timpul, aceste trairi vor mai scadea in intensitate, insa deocamdata incearca sa te concentrezi pe fiecare zi asa cum vine.

  • Incet, incet, incearca sa faci lucruri care sa iti aduca bucurie.
  • Cei din jur e posibil sa nu stie ce sa iti spuna sau ce sa faca pentru a te sprijini si a-ti arata ca le pasa. Altii s-ar putea sa incerce sa te incurajeze, dar sa te faca sa simti ca si cum nu ar intelege si se asteapta sa iti revii mai repede. Atat cat poti, incearca sa petreci timp in compania celor cu care rezonezi si de care te simti inteleasa. Iar cu cei care poti, spune-le ce asteptari ai de la ei sau ce pot face ca sa iti fie alaturi.
  • Nu in ultimul rand, daca te simti coplesita de ce s-a intamplat si simti ca nu poti face fata de una singura, nu ezita sa apelezi la ajutorul unui specialist. De asemenea, grupurile de suport, online sau fata in fata, organizate pe tema pierderii unei sarcini, pot fi de ajutor.

Cuplul in fata pierderii unei sarcini

Nu doar femeile sunt afectate de pierderea unei sarcini, ci si partenerii lor. Modul lor de a face fata pierderii este in general diferit. Barbatii au tendinta de a se orienta catre rezolvarea de probleme atunci cand trec printr-o situatie de criza; ori in cazul pierderii unei sarcini, se pot simti neputinciosi si incapabili de a “rezolva” ceva sau de a putea sa-si ajute partenera in vreun fel. Femeile au, in general, o mai buna capacitate de a vorbi despre emotiile lor si de a cere ajutor atunci cand simt nevoia.

pierderea-unei-sarcini-analize

De asemenea, si legatura celor doi cu copilul este diferita. Mama care l-a purtat in pantece este mult mai atasata, de obicei, de copil, decat tatal. De aceea este posibil ca si impactul pierderii sa fie unul diferit.

E important ca cei doi sa vorbeasca despre ce s-a intamplat; sa se deschida si sa povesteasca despre trairile lor, mai ales in cazul barbatilor, care pot fi mai reticenti la acest aspect. Respectarea suferintei celuilalt si incercarea de a-l sprijini si a-l ajuta sa isi implineasca nevoile emotionale in acele momente grele pot face o mare diferenta. De asemenea, daca incercarea este mult prea grea pentru ei si relatia lor, apelarea la un specialist in cuplu ii poate ajuta sa depaseasca mai usor aceasta incercare.

Pentru unele cupluri, pierderea unei sarcini poate fi o provocare care are repercusiuni asupra relatiei, eventual scotand la iveala acele lucruri care nu functioneaza. Pentru alte cupluri, desi dificila, o astfel de experienta ii poate apropia mai mult pe cei doi parteneri. Cuplul poate intampina dificultati si in ceea ce priveste viata sexuala. Daca pe unii intimitatea ii apropie, altor cupluri le poate aminti despre pierderea suferita.

Pregatirea pentru o noua sarcina

Dupa pierderea unei sarcini, o intrebare fireasca ce apare este despre cand poate cuplul sa incerce din nou sa conceapa un copil. Din punct de vedere medical, cel mai bine este de consultat medicul obstetrician care cunoaste situatia. Acesta poate eventual recomanda si niste investigatii medicale inainte de o noua sarcina.

pierderea-unei-sarcini-vindecare

Din punct de vedere emotional, e indicat ca femeile sa isi dea timp suficient, astfel incat sa se simta pregatite pentru o noua sarcina. E normal sa aiba temeri, sa fie mai anxioase in legatura cu o noua pierdere de sarcina. De aceea, ajuta mult sa vorbeasca cu medicul, dar si cu prietenele sau cunostintele care au trecut prin experiente similare si care au reusit in final sa isi tina copiii in brate.

Referinte:

(1) After a Miscarriage: Surviving Emotionally – https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/pregnancy-loss/miscarriage-surviving-emotionally/
(2) Your feelings after miscarriage – https://www.miscarriageassociation.org.uk/wp-content/uploads/2016/10/Your-feelings-after-miscarriage-July-2020.pdf

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *