Varicela (Varsatul de vant) este una dintre cele mai comune boli ale copilariei. Afla tot ce trebuie sa stii despre varicela, cum se transmite, cum se manifesta, ce complicatii pot aparea dar si ce metode de prevenire exista!
1. Ce trebuie sa stim despre varicela
a. Ce este varicela si care sunt cauzele acestei boli
b. Cum se transmite varicela
c. Cum se manifesta varicela
d. Cand este bolnavul contagios
e. Forme de varicela
f. Factorii de risc ai varicelei
g. Cum se stabileste diagnosticul de varicela
h. Consecintele varicelei
i. Complicatiile varicelei
2. Tratarea varicelei
a. Normele de igiena pentru bolnavii de varicela
b. Cum se poate ameliora senzatia de mancarime de piele
c. Dieta alimentara recomandata bolnavilor de varicela
d. Cum se trateaza medicamentos varicela
3. Cum se poate evita aparitia varicelei
a. Importanta vaccinului contra varicelei
b. Intarirea sistemului imuntar prin consum de vitamine
c. Izolarea fata de persoane bolnave de varicela
Varicela sau varsatul de vant, in denumire populara, este o boala extrem de contagioasa, provocata de virusul varicelo – zosterian, care se manifesta prin eruptii cutanate pruriginoase (provoaca mancarime) in valuri, sub forma unor pustule pline cu lichid, care se absorb si se usuca in cateva zile. Simptomele varicelei sunt febra, durerile de cap, oboseala, durerile musculare, lipsa poftei de mancare.
Adesea, varicela poate fi confundata cu boala mana-gura-picior. Trebuie stiut ca aceasta boala are o perioada de incubatie mult mai scurta, de doar 3-6 zile fata de 10-21 de zile la varicela si apare in perioada iunie-octombrie.
Simptomele bolii mana-gura-picior apar cu 1-2 zile inainte de eruptia propriu-zisa si includ dureri faringiene, febra, tuse, dureri de articulatii. Eruptia se limiteaza in zona gurii, a talpilor, palmelor si a faringelui, aceasta fiind o deosebire majora fata de varicela unde apare pe tot corpul. Metoda de trasmitere este prin contact respirator si fecal-oral. Trebuie consultat medicul pentru tratarea acestei boli.
Cele mai multe cazuri de varicela / varsat de vant se inregistreaza din februarie pana in aprilie.
Varicela apare indeosebi la copii (2- 14 ani), dar si la bebelusi sau adulti. Aceasta se transmite prin aer sau prin contact direct cu mucozitatile, cu lichidul din pustule.
Virusul varicelo-zosterian care cauzeaza aceasta boala se transmite foarte usor de la o persoana la alta pe cale respiratorie, prin mucoasele nazale si bucale. De asemenea, virusul se transmite si prin stranut sau tuse. Destul de rar virusul e transmisibil si prin ruperea veziculelor cutanate.
Contactul cu persoane bolnave de varicela creste riscul de imbolnavire. In cele mai multe cazuri persoana care se imbolnaveste poate sa faca o forma mai grava decat persoana de la care a luat boala.
Dupa vindecare, persoana care a avut varicela capata imunitate la aceasta boala, asadar nu va mai face o forma grava de varicela, insa in anumite cazuri poate face o forma usoara. Din pacate, in cazul in care virusul devine iar activ la o persoana care a mai avut aceasta boala in trecut, deci are anticorpii in organism, este un risc crescut de a face zona zoster sau herpes zoster in loc de varicela.
Perioada de incubatie a virusului varicelei este de 10-21 de zile, asadar primele simptome apar la minimum 10 zile de la infectare. Cele mai comune simptome ale varicelei sunt febra, oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, inflamatii ale gatului, eruptii cutanate (apar la 1-2 zile de la primele simptome ale bolii).
Primele semne sunt usoare si evolueaza treptat, mai ales la copii. La adulti simptomele pot fi mai severe.
Febra in cazul varicelei este intre 38-39,4C. In cazul adultilor cu febra de peste 38,9C trebuie mers de urgenta la medic. Copiii sunt mai rezistenti la febra, insa aceasta este extrem de periculoasa pentru adulti.
Durerile de cap sunt frecvente in aceasta boala si apar la inceput, inaintea eruptiei cutanate. Pot fi insotite si de dureri articulare si dureri musculare, mai ales la adulti.
Lipsa poftei de mancare este normala. In timpul perioadelor de febra este importanta administrarea de lichide – ceaiuri, apa, compoturi. Alimentele pasate, piureurile de fructe sunt si ele recomandate in dieta pentru varicela, mai ales ca aduc si un plus de vitamine. Se pot prepara si supe strecurate sau supe crema care sunt mai usor de mancat.
Eruptiile cutanate in varicela apar la 1-2 zile de la primele semne ale bolii. Acestea evolueaza treptat, de la mici pete rosii sau umflaturi, la transformarea lor in vezicule cu lichid. Urmeaza apoi ruperea sau scurgerea veziculelor si in final capata o crusta. Perioada de eruptie este cea mai contagioasa.
Ca localizare, acestea apar mai intai in zona fetei (nas, gura, pielea capului) si apoi se raspandesc pe trunchi si in final pe tot corpul. Virusul varicelei se inmulteste intai in aparatul respirator si in nodulii limfatici, insa poate ataca si organe interne ca ficatul sau splina. Abia dupa ce apare intern devin vizibile eruptiile si la nivelul pielii.
ATENTIE! Veziculele nu trebuie rupte. Acestea sunt adanci si pot provoca cicatrici permanente. Se recomanda folosirea unor creme mentolate aplicate local pentru a diminua senzatia de mancarime.
Durerile musculare si durerile articulare sunt simptome frecvent asociate cu varicela. Acestea trec de la sine odata cu vindecarea bolii.
Starile de oboseala sunt normale. Bolnavul are nevoie de o perioada de repaus, izolat in casa, pe perioada bolii.
Se recomanda mersul la medic daca bolnavul are un sistem imunitar deficitar, febra mare, stari de confuzie, sau eruptiile cutanate sunt infectate. De asemenea, daca apar complicatii precum pneumonie, encefalita, deshidratare severa, sangerari etc. trebuie mers la urgente.
Perioada in care este cel mai contagios este cu 2-3 zile inainte de declansarea eruptiilor pe piele si se pastreaza la fel de contagios si in urmatoarele 4-5 zile cat timp veziculele se formeaza. In momentul in care acestea capata cruste, riscul de infectare scade.
Formele atipice de varicela sunt varicela neo-natala (in cazul in care femeia gravida este infectatata inainte cu cateva zile de nastere; pot aparea complicatii grave la nou-nascut) si varicela congenitala (in cazul infectiei produse in timpul sarcinii; aceasta creste riscul de la aparitie a malformatiilor congenitale).
Copiii cu varsta sub 6 luni primesc anticorpi de la mama, prin procesul de alaptare, astfel ca au o oarecare imunitate impotriva varicelei. In cazul in care sunt totusi infectati de la o varsta frageda cu virusul varicelei, ei pot face o forma mai usoara, neprezentand toate semnele bolii.
Daca bebelusul este mic si este inca alaptat si mama observa aparitia unei eruptii ca de varicela, primul pas este cererea asistentei unui medic specialist in boli infectioase pentru a determina daca este varicela sau nu. Medicul este cel ce va monitoriza si va prescrie un tratament, daca este necesar. Alaptarea nu trebuie oprita, deoarece laptele matern nu transmite virusul varicelei. Acesta ofera chiar protectie impotriva acestui virus avand anticorpi specifici.
In cazul copiilor, trebuie acordata o atentie sporita mancarimilor si scarpinatului. Acestia nu au auto-controlul atat de dezvoltat ca in cazul adultilor si se pot scarpina provocandu-si cicatrici permanente. Asadar, pentru a-i proteja pe cei mici, pustulele pot fi date cu solutii mentolate (se gasesc in farmacii) care calmeaza mancarimea. Unghiile lor trebuie taiate scurt si pe timpul noptii este bine sa poarte manusi subtiri.
Simptomele sunt similare cu cele ale copiilor, insa pot fi forme ceva mai grave. Boala este rara la adulti, doar 5% pe an imbolnavindu-se de varicela. Boala nu trebuie insa neglijata, deoarece pot aparea complicatii precum pneumonie, infectii osoase, infectii articulare, encefalita, sangerari, etc. Tratamentul consta in administrarea de antivirale, izolare si odihna.
Daca femeia gravida nu a mai facut boala, deci nu are imunitate impotriva ei, are un risc crescut de a face varicela daca intra in contact cu persoane care au aceasta boala. In cazul in care mama a avut boala in trecut, aceasta ii va transmite nou-nascutului anticorpii necesari prin alaptare, minimizand astfel riscul de aparitie a bolii la varsta frageda.
Varicela se poate transmite de la mama la fat si poate provoca grave malformatii congenitale ce pot fi depistate din saptamana 18-20 la ecografii. In cazul in care varicela este contractata cu cateva zile inainte de nastere, nou-nascutul poate dezvolta complicatii severe.
Persoanele care nu au mai facut boala sau care nu au fost vaccinate au un ris crescut de a contracta boala in cazul in care intra in contact cu o persoana care are varicela si/sau au un sistem imunitar deficitar.
Diagnosticul de varicela se stabileste prin:
Anticorpii de tip IgM si IgG anti VZV devin detectabili la 3 – 5 zile de la debutul bolii (in cazul in care aceasta a aparut pentru prima oara). Diagnosticul se pune pe baza prezentei acestor anticorpi si prin evidentierea seroconversiei anticorpilor IgG.
In cazul formelor severe de varicela pot aparea urmatoarele complicatii:
In cazul copiilor, varicela este adesea o boala usoara, insa la adulti aceasta nu trebuie neglijata si se recomanda tratarea corespunzatoare pentru evitarea aparitiei complicatiilor.
Pentru a ameliora mancarimile se recomanda folosirea unor mixturi mentolate, aplicate local pe bubite. De asemenea, temperatura din camera trebuie sa fie optima, in asa fel incat sa nu apara supra-incalzirea ce duce la intensificarea mancarimilor.
Alimentatia este extrem de importanta pentru a grabi vindecarea varicelei. Se recomanda o dieta bogata in fructe proaspete si legume, bogate in vitamine si antioxidanti. Ceaiurile de scortisoara, musetel si busuioc pot aduce si ele beneficii.
In mod normal, varicela se vindeca fara tratament medicamentos insa acesta poate fi recomandat in cazul persoanelor cu risc de complicatii (ex. nou-nascuti, pacienti cu imunitatea scazuta). Medicamentele nu trebuie administrate fara recomandarea medicului! De asemenea, varicela NU se trateaza cu antibiotice. Se folosesc de obicei antivirale. Trebuie acordata o atentie sporita si in cazul administrarii antitermicelor – medicamentelor pentru reducerea febrei – mai ales la copii.
Atentie! Astfel de remedii naturiste se folosesc doar dupa consultarea medicului, mai ales in cazul copiilor.
Vaccinul antivaricela a aparut prima oara in 1995. In 2005 a fost dezvoltat un tetravaccin si in prezent se gaseste in forma RORV. Astfel, exista forma monovalenta de vaccin contra varicelei (Varilrix) si forma combinata – vaccin RORV (anti-rujeola, oreion, rubeola si varicela) – Priorix-Tetra. Acesta din urma se poate administra copiilor incepand cu varsta de 12 luni pana la 12 ani.
Vaccinul contra varicelei nu este obligatoriu. La copii, vaccinul contra varicelei se administreaza in doua transe: prima doza la 12-15 luni, iar a doua intre 4-6 ani, conform CDC. Vaccinul protejeaza in proportie de 90%, iar cei care ajung sa faca boala au o forma usoara.
Se recomanda administrarea vaccinului si la adulti sau la femeile care vor sa ramana insarcinate si nu au avut boala in trecut. Pentru adulti, vaccinul se face in doua doze la interval de minimum 28 de zile intre ele. Sunt cazuri in care persoanele vaccinate fac boala, insa formele sunt mai usoare.
Vaccinul contra varicelei contine virusul varicelo-zosterian (tulpina Oka) in varianta atenuata. Acesta nu este recomandat persoanelor alergice la unul sau mai multe componente din vaccin, persoanelor cu sistem imunitar slabit si persoanelor cu alergie la neomicina (antibiotic).
Alimentatia in timpul bolii trebuie sa fie bogata in alimente proaspete – fructe si legume – bogate in vitamine. Se recomanda fructele de padure si in general fructele inchise la culoare sau citricele.
Prima masura in cazul infectarii cu virusul varicelei este izolarea – varicela este contagioasa pana cand ultimele pustule capata crusta, dar si inainte de eruptie. Intoarcerea in colectivitate se poate face la 3-4 zile dupa disparitia crustelor. Varicela dureaza in medie 14-17 zile.
Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/pgautier/486197031
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Am facut zona zoster si am un bebe de 8 luni alăptat. Vreau sa stiu daca pot preveni cumva ca bebe sa facă varicela, daca este obligatoriu tratament cu aciclovir ( care se transmite in lapte) sau ma pot trata cu ceva care sa nu aibă incidenta asupra alăptării. Multumesc!
Ce treaba are vaccinul ROR cu varicela?!
Buna ziua,
Sunt însărcinată în 19 săptămâni și cel mic are varicela. Cum pot afla daca am avut această boală in copilărie? Daca sunt imuna? Daca exista aceasta analiza ea se află în setul de analize pe care îl face orice gravidă la începutul sarcinii? Multumesc
Ce legătură este intre vaccinul ROR (împotriva rujeola, rubeola, oreion) si varicela? Pentru varicela exista un alt vaccin, ce nu are legătură cu ROR, informati-va dvs. inainte sa oferiti altora informații...