Vaginita este o iritatie/inflamatie a vaginuluicauzata de obicei de o modificare a echilibrului normal al bacteriilor care traiesc in vaginul unei femei sau de o infectie. Afla tot ce trebuie sa stii despre vaginita in randurile de mai jos.
Cuprins:
Vaginita este o iritatie/inflamatie a vaginului. De multe ori iritatia apare si la nivelul vulvei, fiind numita vulvovaginita. Este cauzata de obicei de o modificare a echilibrului normal al bacteriilor care traiesc in vaginul unei femei sau de o infectie. Este in prezent cea mai frecventa problema ginecologica la tinere.
In timp ce unele secretii vaginale sunt normale chiar inainte de pubertate, scurgerile vaginale insotite de mancarime, miros neobisnuit sau o modifcare a culorii (maro, gri sau verde) sunt semne ale unei infectii vaginale. O treime dintre femei au cel putin o forma de vaginita la un moment dat in timpul vietii.
Cele mai frecvente tipuri de vaginita sunt:
Infectiile vaginale pot produce o varietate de simptome, cum ar fi scurgeri vaginale anormale sau intense, mancarime, miros neplacut, iritatii etc. Vaginita provoaca scurgeri vaginale, care trebuie diferentiate de cele normale. Scurgerile anormale sunt insotite de prurit, eritem, senzatie de arsura, dureri.
Vaginitele bacteriele produc de obicei doar secretii vaginale albe sau gri subtiri, apoase, cu miros neplacut. In caz de Candida, de obicei apar scurgeri vaginale cu aspect de branza de vaci si mancarimi la nivelul vulvei. In caz de Trichomoniasis de multe ori nu sunt simptome, dar daca apar, pot include mancarime, arsura si dureri la nivelul vaginului sau vulvei.
Cu toate ca simptomele variaza in functie de anumite tipuri de vaginita, exista anumite simptome destul de comune:
Vaginul unei femei produce, in mod normal, o cantitate mica de secretii albicioase sau transparente zilnic, sub numele de scurgeri vaginale. Acestea mentin lubrifierea vaginului si confera protectie. Vaginul contine, de asemenea, multe microorganisme, cum ar fi bacteriile si fungi, care sunt importante pentru functia sa normala. O schimbare a echilibrului normal al acestor microorganisme poate duce la vaginita.
Factorii care pot duce la un dezechilibru includ:
Afectarea echilibrului natural al mucoasei vaginale poate duce la inflamatie. Contactul sexual este cel mai frecvent mijloc de transmitere a unor forme de vaginita.
Diagnosticul incepe cu o examinare fizica si analiza istoricului medical. Medicul va examina vulva, vaginul si colul uterin si se va analiza o eventuala secretie vaginala anormala. Se poate preleva o proba de fluid vaginal pentru a fi analizata in laborator. Se pot efectua si teste suplimentare pentru infectii cu transmitere sexuala variate.
Tratamentul vaginitei consta in masuri de igiena, tratament simptomatic si tratarea cauzei de la baza.
E necesara imbunatatiea modului de igiena intima, evitarea folosirii de produse de igiena inutile, ca deodorante intime, curatarea cat mai frecvente cu apa si limitarea produselor de igiena intima tip sapunuri.
Pentru pruritul sau mancarimile date de vaginita se recomanda corticosteroizii topici (de exemplu, 1% hidrocortizon local) cu aplicare in exterior, nu si in vagin. Se pot indica si antihistaminice orale pentru a reduce pruritul.
Pentru vaginita fungica se recomanda supozitoare antifungice care se introduc in vagin sau comprimate antifungice pe baza de butoconazol sau clotrimazol. In caz de vaginita bacteriana se recomanda adesea antibiotice, ca metronidazol sau clindamicina. Pentru Trichomoniasis se recomanda de asemenea antibiotice, inclusiv pentru partenerul sexual. Vaginita atrofica este de obicei tratata cu unguente sau tablete pe baza de estrogen. Daca vorbim de vaginita cauzata de o alergie sau sensibilitate la un produs, se recomanda evitarea acelui produs.
In timpul tratamentului se recomanda evitarea contactului sexual.
In ceea ce priveste tratamentele naturiste, se pot recomanda probiotice care ajuta la reechilibrarei florei bacteriene.
Alte suplimente includ uleiul de arbore de cei aplicat local in cantitati mici, iaurtul, untul de cocos, dar nu sunt cercetari care sa stabileasca siguranta si eficienta lor. Exista putine dovezi stiintifice despre faptul ca iaurtul si probioticele care contin lactobacil vor reduce infectiile vaginale. Unii recomanda, de asemenea, limitarea alimentelor zaharoase pentru a preveni cresterea fungilor.
Astfel de tratamente nu trebuie sa inlocuiasca recomandarile medicale de baza. Vaginita cauzata de un patogen, mai ales vaginita bacteriana, nu poate fi tratata in mod natural. Este important sa fie initiat la timp tratamentul adecvat pentru a preveni agravarea.
In general, cazurile de vaginita raspund bine la tratament, dar vaginita netratata, mai ales vaginita bacteriana, pot creste riscul de infectii cu transmitere sexuala din cauza inflamatiei cauzate de aceste probleme. In cazul femeilor insarcinate, formele de vaginita severa, mai ales bacteriana sau data de Trichomoniaza, pot fi asociate cu un risc mai mare de nastere prematura sau greutate mica la nastere.
Vaginita este foarte frecventa si poate fi dificil de prevenit, dar exista o serie de recomandari pe care le puteti lua in considerare pentru a reduce riscul:
Se recomanda un consult ginecologic periodic, macar o data pe an in lipsa unor simptome specifice, pentru a depista la timp eventuale infectii sau probleme silentioase care se agraveaza in timp. Se recomanda inclusiv un screening pentru cancerul de col uterin, la intervale regulate discutate cu medicul. Daca aveti mai multi parteneri sexuali, trebuie sa solicitati screening-ul pentru bolile cu transmitere sexuala.
Referinte:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…