Articole

Totul despre vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola)

Vaccinul ROR este un vaccin care confera protectie impotriva a 3 boli – rujeola, oreion si rubeola. Iata cand se administreaza, ce eficienta are, ce efecte adverse pot aparea si cui ii este recomandat.

CUPRINS:

1. Ce este vaccinul ROR
2. Cui se adreseaza vaccinul ROR
3. Cui nu se recomanda administrarea vaccinului ROR
4. Eficienta vaccinului ROR
5. Despre vaccinul RORV (rujeola, oreion, rubeola si varicela)
6. Cat costa vaccinul ROR?
7. La ce varsta li se administreaza vaccinul ROR copiilor?
8. Sfaturi inainte de vaccinare
9. Sfaturi dupa vaccinare
10. Posibile reactii adverse

Ce este vaccinul ROR

Vaccinurile sunt cea mai buna metoda de protectie impotriva unor infectii foarte grave. ROR este un vaccin combinat sigur si eficient, care protejeaza impotriva a trei boli separate – rujeola, oreion si rubeola  – intr-o singura injectie. Modul complet de vaccinare cu ROR necesita 2 doze.

Acest vaccin trebuie administrat si adultilor care nu sunt protejati impotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei.

Rujeola

Rujeola este o infectie virala extrem de contagioasa  – face parte din bolile copilariei – care se raspandeste prin aer de la o persoana la alta. Se poate raspandi prin tuse si stranut. De asemenea, virusul rujeolic poate ramane timp de pana la 2 ore pe o suprafata sau intr-un spatiu aerian in care persoana infectata a stranutat sau a tusit. Daca alti oameni respira aerul contaminat sau ating suprafata infectata, apoi ating ochii, nasul sau gura, se pot infecta.

Simptomele rujeolei incep in 7 – 21 de zile, de obicei 10 – 14 zile, dupa expunerea la un caz de rujeola. Simptomele includ febra, rinoree, tuse, somnolenta, iritabilitate si ochi rosii. Apar eruptii albe (cunoscute sub numele de pete Koplik) pot aparea in zona gurii si gatului, dar nu sunt intotdeauna prezente. Apoi apar pete specific rosiatice pe piele. Eruptiile sunt contagioase cu o zi inainte de aparitia febrei si, de obicei, cu 4 zile inainte de aparitia eruptiilor cutanate. Rujeola poate provoca complicatii la pana la 25% dintre persoane, cum ar fi pneumonie, infectiile urechii, diaree, pierderea auzului, encefalita (edemul creierului), convulsii sau, rareori, chiar deces.

Oreion

Oreionul este o boala contagioasa cauzata de virusul oreionului. Oreionul este raspandit prin picaturi de saliva sau mucus din gura, nas sau gat de la o persoana infectata, de obicei cand persoana tuseste sau stranuta. Articolele folosite de o persoana infectata, cum ar fi tacamuri sau ustensile, pot fi, de asemenea, contaminate cu virusul, care se poate raspandi si altor persoane daca acestea sunt impartasite.

Simptomele apar de obicei la 16-18 zile dupa infecatre, dar aceasta perioada poate varia de la 12 la 25 de zile dupa infectie. Persoanele care prezinta simptome se recupereaza de obicei dupa o saptamana sau doua, dar oreionul poate provoca ocazional complicatii grave. Cea mai obisnuita complicatie este orhita (umflarea testiculelor) la persoanele de gen masculin care au ajuns la pubertate. Rareori aceasta duce la probleme de fertilitate. Alte complicatii rare includ encefalita (umflarea creierului) si  meningita (umflarea tesutului care acopera creierul si maduva spinarii).

Rubeola

Rubeola este o boala contagioasa care se raspandeste prin contactul cu o persoana infectata, prin tuse si stranut. Simptomele apar de obicei in jur de 14 – 21 de zile dupa contactul cu o persoana care a fost contagioasa.

Infectia este, de obicei, usoara, cu febra, eruptie cutanata, cefalee, stare generala de rau, secretii nazale si ochi rosii (conjunctivita). Eruptia apare de obicei pe fata si se extinde pe restul corpului. Aceste simptome dureaza aproximativ trei zile. Rubeola este contagioasa cu o saptamana inainte si cel putin patru zile dupa aparitia eruptiei cutanate. Complicatiile nu sunt frecvente, dar apar mai frecvent la adulti.

Cui se adreseaza vaccinul ROR

Vaccinul ROR la copii

Se recomanda ca toti copiii sa primeasca doua doze de vaccin ROR, incepand cu prima doza la varsta de 12 – 15 luni si a doua doza  intre 4 si 6 ani. Copiii pot primi a doua doza mai devreme, atata timp cat este dupa cel putin 28 de zile de la prima doza. Vaccinul ROR este administrat mai tarziu decat alte vaccinuri din copilarie, deoarece anticorpii transferati de la mama la copil pot oferi o anumita protectie impotriva bolii si pot face vaccinul ROR mai putin eficient pana la varsta de aproximativ 1 an.

Vaccin ROR la adulti

Adultii care nu au dovezi de imunitate ar trebui sa primeasca cel putin o doza de vaccin ROR.

Cei care calatoresc in strainatate

Persoanele cu varsta peste 6 luni care vor calatori pe plan international, trebuie protejate impotriva rujeolei. Inainte de orice calatorie internationala copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 luni trebuie sa primeasca o doza de vaccin ROR. Copiii care primesc o doza de vaccin ROR inainte de varsta de 1 an trebuie sa primeasca inca doua doze (o doza la varsta de 12 – 15 luni si o alta doza separata dupa cel putin 28 de zile. Copiii cu varsta de peste 12 luni trebuie sa primeasca doua doze de vaccin ROR, separate de cel putin 28 de zile.

Adolescentii si adultii care nu au dovezi de imunitate la rujeola ar trebui sa primeasca doua doze de vaccin ROR cu cel putin 28 de zile intre.

Personalul medical

Personalul medical ar trebui sa aiba dovezi documentate privind imunitatea, in conformitate cu recomandarile privind practicile de imunizare. Personalul medical care nu are date exacte privind imunitatea trebuie sa primeasca doua doze de vaccin ROR, separate de cel putin 28 de zile.

Femeile de varsta fertila

Femeile de varsta fertila ar trebui sa consulte medicul pentru a se asigura ca sunt vaccinate inainte de a ramane gravide. Femeile aflate la varsta fertila care nu sunt insarcinate si nu au dovezi de imunitate ar trebui sa primeasca cel putin o doza de vaccin ROR. Este sigur pentru femeile care alapteaza sa primeasca vaccinarea cu ROR. Alaptarea nu interfera cu raspunsul la vaccinul ROR, iar copilul nu va fi afectat de vaccin prin laptele matern.

Cui nu se recomanda administrarea vaccinului ROR

Unii oameni nu ar trebui sa primeasca vaccinul ROR sau ar trebui sa astepte. O persoana nu ar trebui sa primeasca vaccinul ROR daca:

  • are orice alergii severe la componentele vaccinului – O persoana care a avut vreodata o reactie alergica severa dupa o doza de vaccin ROR sau are o alergie severa la orice parte a acestui vaccin poate fi sfatuita sa nu fie vaccinata.
  • este insarcinata – Femeile insarcinate ar trebui sa astepte sa fie vaccinate dupa nastere. Femeile ar trebui sa evite sa ramana gravide cel putin o luna dupa ce au primit vaccinul ROR.
  • are un sistem imunitar slabit din cauza unei boli severe sau a unui tratament medical (cum ar fi radiatii, imunoterapie, steroizi sau chimioterapie);
  • are un parinte, frate sau sora cu un istoric de probleme ale sistemului imunitar;
  • recent a avut o transfuzie de sange sau a primit alte produse din sange – se poate recomanda sa amanati vaccinarea timp de 3 luni sau mai mult;
  • are tuberculoza;
  • a facut alte vaccinuri in ultimele 4 saptamani;
  • are o anumita afectiune sau nu se simte bine.

De asemenea, nu necesita imunizare ROR cei al caror carnet de imunizare arata ca au primit o doza de vaccin dupa varsta de 1 an (fara risc de expunere) sau 2 doze in cazul celor cu risc de expunere si transmitere. De asemenea, nu necesita in general imunizare nici cei care au efectuat teste de sange care arata imunitatea la cele 3 boli, daca testele de laborator au confirmat o infectie anterioara cu cele 3 boli sau persoanele nascute inainte de 1957, in general.

Eficienta vaccinului ROR

Vaccinul ROR este cel mai bun mod de a ne proteja impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, care sunt boli grave si uneori letale.

Vaccinul ROR este sigur, eficient si are putine efecte secundare. Eficacitatea unei doze unice de vaccin pentru rujeola administrata la varsta de 12 – 15 luni este estimata la 85 – 95%. Dupa a doua doza, eficacitatea este de aproximativ 97%. Eficacitatea vaccinarii impotriva oreionului dupa o doza este estimata intre 62 -91% si intre 76 -95% dupa doua doze. Cel putin 95% dintre persoane dezvolta imunitate la rubeola dupa o singura doza. Protectia impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei dupa obtinerea vaccinului este de lunga durata si nu sunt necesare doze suplimentare.

Despre vaccinul RORV (rujeola, oreion, rubeola si varicela)

Vaccinul RORV protejeaza impotriva a patru boli: rujeola, oreion, rubeola si varicela. Acest vaccin este autorizat numai pentru utilizare la copii de la 12 luni pana la 12 ani. Se recomanda ca toti copiii sa primeasca o doza de vaccin RORV la varsta de 12 – 15 luni, iar a doua doza la varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani. Vaccinul poate fi administrat in acelasi timp cu alte vaccinuri.

Cat costa vaccinul ROR?

Tariful pentru vaccinul ROR este acoperit de planul national de vaccinare. Cand se doreste achizitionarea lui, pretul este de aproximativ 50 lei (Priorix).

La ce varsta se administreaza vaccinul ROR copiilor?

Vaccinul ROR protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Contine tulpini vii-atenuate rujeolice, rubeolice si urliene (oreion). Acesta trebuie administrat copiilor imediat implinirea varstei de 1 an. O a doua doza este administrata la varsta de 4-6 ani.

Sfaturi inainte de vaccinare

Inainte de imunizare, este important sa-i spuneti medicului daca cel care urmeaza sa fie vaccinat:

  • se simte rau sau are febra;
  • a avut o reactie grava la orice vaccin;
  • a avut o reactie grava la orice componenta a vaccinului;
  • are alergii de orice tip;
  • a facut un alt vaccin in ultima luna;
  • a beneficiat recent de imunoglobulina sau tratament cu transfuzii de sange;
  • are o boala care ii afecteaza imunitatea sau urmeaza un tratament cu medicamente care slabesc imunitatea;
  • sunteti insarcinata.

Sfaturi dupa vaccinare

Ii puteti da copilului paracetamol sau ibuprofen pentru dureri, dar DOAR la indicatii medicului. Hainutele copilului nu trebuie sa fie prea stranse pe corp, pentru a nu irita locul injectarii. De asemenea, dati-i copilului sa bea apa pentru a preveni deshidratarea.

Posibile reactii adverse

Vaccinurile combinate ROR si RORV sunt eficiente si sigure, dar toate medicamentele pot avea efecte secundare nedorite.

Reactiile adverse frecvente dupa imunizare sunt de obicei usoare si temporare (apar in primele zile dupa vaccinare). Tratamentul specific nu este de obicei necesar. Efectele secundare ale vaccinurilor ROR si RORV care pot aparea la 7 – 10 zile dupa vaccinare includ, asa cum arata si prospect vaccin ROR:

  • febra (poate fi mai mare de 39,4 ° C), care dureaza 2-3 zile;
  • eruptii cutanate usoare (nu infectioase);
  • rinoree, tuse sau ochi usor umflati;
  • somnolenta sau oboseala;
  • umflarea glandelor salivare;
  • durere localizata, inrosire si umflare la locul injectarii.

Vaccinul RORV poate provoca o eruptie cutanata usoara, cum ar fi de varicela, la 5 – 26 de zile dupa vaccinare.

Gestionarea febrei dupa imunizare

Anumite optiuni de tratament pot reduce efectele febrei dupa imunizare:

  • oferiti-i copilului lichide suplimentare;
  • desi nu este recomandata utilizarea de rutina a paracetamolului dupa vaccinare, daca este prezenta febra, poate fi administrat paracetamol – verificati eticheta pentru doza corecta sau discutati cu farmacistul sau pediatrul.

Gestionarea disconfortului la locul injectarii

Vaccinurile pot provoca durere usoara, inrosire, mancarime, umflatura sau arsura la locul injectarii timp de 1-2 zile. Paracetamolul ar putea fi necesar pentru a reduce disconfortul. Uneori, o umflatura mica, tare la locul injectarii poate persista cateva saptamani sau luni. Acest lucru nu trebuie sa fie ingrijorator si nu necesita tratament.

Daca un efect secundar dupa imunizare este neasteptat, persistent sau sever sau daca sunteti ingrijorat de starea copilului dupa o vaccinare, consultati medicul cat mai curand posibil sau mergeti direct la spital. Este important sa solicitati sfatul medicului daca copilul nu se simte bine, deoarece acest lucru poate fi cauza unei alte boli, mai degraba decat din cauza vaccinarii.

Reactii adverse mai putin frecvente si rare

Reactiile adverse mai putin frecvente sau rare ale vaccinurilor ROR si RORV includ:

  • febra care cauzeaza convulsii (convulsii febrile) – apare la aproximativ 1 din 3.000 de copii mici vaccinati;
  • durere temporara si rigiditate in articulatii – aceasta este rara la copiii mici, dar este mai frecventa la persoanele imunizate in timpul adolescentei sau la femei adulte;
  • numarul scazut de trombocite, provocand sangerari sau vanatai – poate aparea dupa prima doza de vaccin ROR la aproximativ 1 din 20 000 – 30 000 de vaccinari;
  • reactia alergica grava este un efect secundar foarte rar, care apare 1 la mai putin de un milion de vaccinari.

Vaccinul ROR provoaca autism?

Au existat unele controverse cu privire la posibilitatea ca vaccinul ROR sa provoace autism dupa un studiu realizat de dr. Andrew Wakefield in 1998. In lucrarea publicata in The Lancet, dr. Wakefield a sustinut ca exista o legatura intre vaccinul ROR si autism. Cu toate acestea, lucrarea lui a fost complet discreditata si toate cercetarile care au urmat au ratat ca nu exista legatura intre vaccinare si autism. In prezent, cercetarile arata ca vaccinurile NU cauzeaza autism.

Referinte:
(1) Measles, Mumps, and Rubella Diseases and How to Protect Against Them, link: https://www.cdc.gov/vaccinesafety/vaccines/mmr-vaccine.html
(2) MMR vaccine, link: https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/mmr-vaccine/
(3) Priorix, link: https://gskpro.com/content/dam/global/hcpportal/en_MD/PI/Priorix-pfs-PIL-21-12-2015.pdf
(4) Measles, mumps, rubella vaccine, link: https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/measles-mumps-rubella-vaccine
(5) Vaccines for measles, mumps and rubella in children, link: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004407.pub3/abstract

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Exista șansa ca în vaccinul mmr sa mai existe tulpina urabe, știu ca a fost înlocuită dar se spune ca încă ar mai exista în acest vaccin într o variantaa mai a ieftina, exista posibiltatea ca aceasta tulpina sa fie în vaccinul de la medicul de familie?
    Multumesc!

  • De ce persistă starea de greață, rau ,după 4 zile de la vaccin? Jasmine ,5 ani ,o avut toate reactiile adverse după acest vaccin,am ajuns si la Urgență cu ea .

  • Am avut febra mare cu convulsii si internare o forma de rujeola , rubeola si acum oreon ! Imi pare rau ca l-am facut !

  • Bună seara!
    Noi in 2018 am făcut vaccinul ROR la fetița noastră.
    După vaccin convulsie ...după convulsie a început calvarul .
    Azi suntem în pragul morții...
    Am " primit" o anomalie de demielenizare gravă .
    Nu mai vorbim ,nu mai umblam ,nu mai putem face nimic .
    Nici un medic nu ne-a mai dat sansa la viață . :(

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago