Vacanta mare – idei pentru copii si parinti

vacanta mare

banner-peg-perego-miababy

Vacanta mare poate fi o provocare pentru parinti de a gasi noi si noi alternative de joc si joaca, de activitati pentru timp liber, de modalitati de a-si starni copiii spre curiozitate, spre creativitate, spre libertate, spre a se exprima liber si a socializa atat cat se poate in contextul pandemiei de coronavirus. Iata cateva idei pentru a gestiona timpul cu copiii intr-un mod creativ pentru cei mici si de calitate pentru parinti.

Vacanta mare in timp de pandemie

Perioada de distantare sociala a parut ca o pauza mare in care mici si mari au impartit nu doar spatiul, dar si timpul! Au impartit viata si activitatile, s-au incurajat, certat si impacat. In autoizolare, eforturile parintilor au fost puse la grea incercare. Si poate au dat chiar testul vietii lor in ce-a insemnat capacitatea de a fi inspirati cu privire la timpul liber al copiilor lor si la propunerile de activitati de a combate plictiseala.

Aceasta pauza mare continua si acum, odata cu venirea vacantei pentru copii. Georgiana Spataru, facilitator de Exercitii de Fericire, ofera cateva idei pentru parinti de a gestiona timpul cu copiii intr-un mod creativ pentru cei mici si de calitate pentru ei, oamenii mari.

Abordarea specialistului face referire la timpul petrecut impreuna in patru perioade care pot fi implementate in viata de familie: timpul pentru rezolvari, timpul de joaca, timpul de invatare si timpul pentru cunoastere. Fiecare timp poate fi folositor si poate genera resurse de crestere emotionala si rezolvări menite sa sprijine evolutia ca familie. Toate activitatile sunt grupate pe varste: 3-5 ani, 6-10 ani si 11-14 ani.

banner-peg-perego-miababy

Timpul pentru rezolvari

Georgiana Spataru considera ce e important sa cunosti fricile copilului tau. Si sa ii oferi ocazia de a te auzi cum gestionezi gandurile lui. Daca nu ai raspuns pentru o anumita conditie a vietii, e indicat sa recunosti acest lucru. Si sa ii spui copilului ca pentru aceasta situatie inca nu ai un raspuns. Dar fie ai o persoana de incredere la care la randul tau poti apela, fie te bazezi pe credinta si insufli speranta. E important ca cei mici sa stie ca mereu exista solutii. Astfel, evitam starile lor de anxietate.

Pentru copiii intre 3 si 5 ani, apelati la desen. Copiii se exprima foarte clar folosind imaginile! Sau la povesti cu talc despre monstruleti – virusi care au fost invinsi folosind o super putere folositoare copilului (calm, intelegere, bucurie etc.). Pentru cei intre 6 si 10 ani, ce-ati spune de povesti cu cuburi sau cuvinte date, din care cei mici sa alcatuiasca povesti? Este cea mai practica varianta in care iti poti da seama de temerile copilului tau, visurile si doleantele lui. Pentru cei intre 11 si 14 ani, expertul recomanda dialogul direct, folosind un mediu linistit, in care copilul sa se simta ascultat si protejat. Intrebarile directe precum: „Ce te sperie?”, „La ce te gandesti?” sunt folositoare!

Citeste continuarea pe GARBO.RO

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *