Transpiratia excesiva (hiperhidroza) – cauze, simptome, tratament

transpiratia excesiva

Iata care pot fi cauzele pentru transpiratia excesiva sau hiperhidroza, care sunt semnele si simptomele asociate, ce metode de tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este hiperhidroza?
2. Simptome
3. Ce cauzeaza hiperhidroza?
4. Cum se trateaza hiperhidroza?
5. Transpiratia excesiva in sarcina
6. Hiperhidroza la copii

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza este o afectiune frecventa ce se caracterizeaza prin transpiratie excesiva. Transpiratia poate afecta intregul corp sau doar anumite zone. Zonele frecvent afectate includ axilele, palmele, talpile, fata si pieptul. Transpiratia nu reprezinta de obicei o problema serioasa pentru sanatate, dar poate fi suparatoare. De asemenea, poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii si poate duce la stari de depresie si anxietate.

Nu exista linii directoare pentru a determina ce inseamna transpiratie „normala” si in exces, dar daca simtiti ca transpirati prea mult si transpiratia a inceput sa va afecteze viata de zi cu zi, este posibil sa fie vorba despre hiperhidroza.

Simptome

Majoritatea oamenilor transpira atunci cand fac exercitii fizice sau un efort intens, cand sunt in medii cu temperaturi crescute, cand sunt anxiosi sau stresati. Transpiratia excesiva experimentata in caz de hiperhidroza depaseste cu mult transpiratia normala. Hiperhidroza este definita ca transpiratie care va afecteaza desfasurarea activitatilor normale. Episoadele de transpiratie excesiva apar cel putin o data pe saptamana fara un motiv clar si au efect asupra vietii sociale sau activitatilor zilnice.

ce este hiperhidroza

Ce cauzeaza hiperhidroza?

Transpiratia este mecanismul corpului de a se raci. Sistemul nervos declanseaza automat glandele sudoripare atunci cand temperatura corpului creste. Transpiratia apare, de asemenea, in mod normal, in special pe palme, in situatii de nervozitate si stres.

In multe cazuri, hiperhidroza nu are o cauza evidenta si se crede ca este rezultatul unei probleme cu partea sistemului nervos care controleaza transpiratia. Aceasta este cunoscuta sub numele de hiperhidroza primara. Cea mai comuna forma de hiperhidroza se numeste hiperhidroza focala primara. In cazul acestei forme, nervii responsabili de semnalizarea glandelor sudoripare devin hiperactivi, chiar daca nu au fost declansati de activitatea fizica sau de cresterea temperaturii. In caz de stres sau nervozitate, problema devine si mai severa. Acest tip de transpiratie afecteaza de obicei palmele, talpile si uneori fata.

cursuri puericultura

Hiperhidroza care are o cauza identificabila este cunoscuta sub numele de hiperhidroza secundara. Acest lucru poate avea unii factori declansatori, inclusiv:

  • sarcina sau menopauza (bufeuri de menopauza);
  • anxietate;
  • anumite medicamente;
  • diabet;
  • glicemie scazuta (hipoglicemie);
  • tiroida hiperactiva (hipertiroidism);
  • infectii etc.

Studiile au aratat, de asemenea, ca anumite gene joaca un rol in hiperhidroza, ceea ce face sa fie mai probabil ca aceasta problema sa fie uneori mostenita. Majoritatea pacientilor cu hiperhidroza primara au un frate sau un parinte cu aceasta afectiune.

miababy magazin

Complicatiile hiperhidrozei includ:

  • risc mai mare de infectii – persoanele care transpira abundent sunt mai predispuse la infectii ale pielii;
  • efecte sociale si emotionale din cauza transpiratiei excesive.

Cum se trateaza hiperhidroza?

Dupa excluderea tuturor cauzelor potentiale ale hiperhidrozei secundare, diagnosticul de hiperhidroza focala primara se face prin examen fizic si o evaluare detaliata a semnelor si simptomelor pacientului. Nu sunt necesare teste speciale de diagnostic sau studii imagistice.

Transpiratia excesiva poate fi dificil de tratat si poate dura ceva timp pentru a gasi un tratament potrivit pentru tine. Hiperhidroza este de obicei o afectiune pe termen lung, dar unii oameni se confrunta cu o imbunatatire in timp, iar tratamentele disponibile pot tine adesea problema sub control. Daca o afectiune medicala subiacenta contribuie la problema, acea afectiune va fi tratata mai intai. Daca nu poate fi gasita o cauza clara, tratamentul se concentreaza pe controlul transpiratiei excesive. Uneori poate fi necesar sa incercati o combinatie de tratamente. Uneori, chiar daca transpiratia se imbunatateste dupa tratament, aceasta poate sa reapara.

tratament pentru transpiratii intense

Antiperspirante

Antiperspirantele eliberate fara prescriptie medicala care contin o doza mica de sare metalica (de obicei aluminiu) sunt de obicei incercate mai intai, deoarece sunt usor disponibile. Antiperspirantele care contin clorura de aluminiu pot fi mai eficiente atunci cand alte antiperspirante nu au rezultate bune. Un astfel de produs poate provoca insa uneori iritatii ale pielii si ochilor. De obicei, se aplica pe piele inainte de a merge la culcare. Apoi se spala produsul cand va treziti, avand grija sa nu va intre in ochi. Daca pielea devine iritata, crema cu hidrocortizon ar putea ajuta.

Schimbari ale stilului de viata

Schimbarile stilului de viata pot ajuta, de asemenea, inclusiv urmatoarele:

  • purtati haine largi si usoare;
  • evitati factorii declansatori, cum ar fi alcoolul si alimentele picante, care ar putea agrava transpiratia;
  • alegeti incaltaminte si sosete din materiale naturale pentru a permite pielii sa respire si pentru a preveni transpiratia in exces;
  • purtati haine negre sau albe pentru a ajuta la minimizarea semnelor de transpiratie;
  • schimbati sosetele des, o data sau de doua ori pe zi, spaland si uscand bine picioarele.

Medicamente si alte tratamente

Uneori medicul poate recomanda o crema pe baza de reteta care contine glicopirolat ce poate ajuta daca hiperhidroza afecteaza fata si capul. Unele medicamente orale blocheaza substantele chimice care permit anumitor nervi sa comunice intre ei. Acest lucru poate reduce transpiratia in unele cazuri. Posibilele efecte secundare includ gura uscata, vedere incetosata si probleme ale vezicii urinare.

Daca acest lucru nu ajuta, vi se poate recomanda sa incercati tratamente precum iontoforeza, injectiile cu toxina botulina si chiar interventia chirurgicala in cateva cazuri. Tratamentul cu toxina botulinica blocheaza temporar nervii care provoaca transpiratia. Fiecare zona afectata a corpului va avea nevoie de mai multe injectii. Efectele dureaza 6 – 12 luni, iar apoi tratamentul trebuie repetat. Acest tratament poate fi dureros, iar unii oameni experimenteaza slabiciune musculara temporara in zona tratata.

Transpiratia excesiva in sarcina

In timpul sarcinii, temperatura corpului creste usor. Modificarile hormonale, volumul sangvin crescut si cresterea in greutate contribuie toate la aceasta crestere usoara a temperaturii corporale. De cele mai multe ori, transpiratia in timpul sarcinii nu este un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, transpiratia cu adevarat excesiva este uneori un simptom al unei probleme care nu are legatura cu sarcina. Daca sunteti ingrijorat de transpiratia foarte intensa, consultati medicul. Transpiratia in exces in sarcina poate fi si un efect advers al administrarii anumitor medicamente.

Transpiratia intensa postpartum este, de asemenea, normala. Este unul dintre modurile prin care corpul scapa de lichidul suplimentar din timpul sarcinii. In plus, transpiratiile nocturne (hiperhidroza nocturna) din cauza schimbarilor hormonale postpartum pot aparea in timp ce corpul revine la echilibrul normal.

Hiperhidroza la copii

Hiperhidroza afecteaza frecvent copiii, adolescentii si adultii tineri. Debutul sau poate aparea la orice varsta si stadiu de dezvoltare. Transpiratia crescuta poate fi declansata de anumiti factori, cum ar fi anxietate, alimente picante, bauturi cu un continut mare de cofeina, exercitii fizice, temperatura crescuta si febra.

In general, hiperhidroza este cauzata de glandele sudoripare prea active. Hiperidroza focala primara se refera la cel putin un episod pe saptamana de transpiratie excesiva intr-o zona afectata. In timp ce zona afectata poate varia, transpiratia este intotdeauna simetrica –  ambele parti ale corpului afectate in mod egal. Transpiratia afecteaza activitatile zilnice obisnuite si se reduc adesea in timpul somnului. Se agraveaza in situatii stresante si medii mai calde. Majoritatea copiilor cu hiperhidroza au hiperhidroza focala primara. Copiii cu hiperhidroza focala primara au adesea membri ai familiei care sufera, de asemenea, de hiperhidroza.

Hiperidroza secundara este cauzata de o alta afectiune precum diabetul, obezitatea sau anumite medicamente. Transpiratia in exces in aceste cazuri apare pe zone mai mari ale corpului si nu se opreste in timpul somnului. Hiperhidroza secundara apare cel mai adesea la varsta adulta.

 

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *