Jocuri si Activitati

Top 10 Activitati de toamna pentru cei mici

Toamna ne ofera o multitudine de idei de activitati distractive si educative pentru copii si parinti. Iata cateva recomandari de activitati de toamna pentru cei mici – atat pentru timp petrecut in interior, cat si in exterior.

Toamna – anotimpul ideal pentru cunoastere si explorare

Toamna este o perioada minunata din an pentru a folosi cu adevarat natura pentru a sustine dezvoltarea copiilor. Copiii au posibilitatea de a descoperi lumea din jur – isi dezvolta abilitatile senzoriale, atentia la detalii si multe altele.

In ciuda perioadei dificile si a pandemiei de COVID-19, trebuie sa ne concentram pe modalitati prin care sa ii stimulam pe cei mici si sa ajutam la dezvoltarea lor, avand grija in acelasi timp de sanatatea lor. E important sa respectam masurile de distantare sociala pentru binele nostru si al celor din jur, sa purtam masca de protectie ce acopera gura si nasul in spatii inchise si aglomerate si sa ne spalam cat mai des pe maini.

Sanatatea copiilor toamna

Toamna ne „obliga” adesea sa facem schimbari in stilul nostru de viata sau in rutina din cauza vremii si a activitatilor scolare. E important ca cei mici sa fie activi si de-acum. Incurajati copiii sa faca multa miscare, sa alerge si sa se joace liber. Chiar si cand vremea nu ne permite sa desfasuram activitati fizice afara, adaptati activitatea fizica la interior.

Toamna inseamna si arome unice si accesul la multe alimente sanatoase de sezon. Incercati tot felul de retete de toamna – mai ales cu mere, pere, dovleac, varza etc. Lasati copilul sa se implice la gatit si asezatul mesei sau alte sarcini pentru copii. Fiti pregatit pentru vremea rece. De asemenea, aveti grija la sezonul de gripa si raceala, luand masurile esentiale in acest sens.

10 activitati de toamna pentru copii

Doar pentru ca petrecem mai mult timp in casa in aceste zile nu inseamna ca trebuie sa renuntam la toate activitatile de toamna pe care le iubeam candva. Cu putina organizare, pregatire si creativitate – ne putem bucura in continuare de unele activitati de toamna pentru copii. Trebuie sa tinem cont, insa, si de masurile de siguranta impotriva COVID-19.

Iata o lista cu 10 recomandari de activitati de toamna pentru copii:

1. Arta si Mestesug de toamna

Cea mai cunoscuta activitate de acest tip (Art & Craft) este lipirea frunzelor presate. Strangeti frunze de toate formele si culorile, lasati-le la presat intre foile unei carti si apoi lipiti-le sub diverse forme pentru a crea coroane de copaci, peisaje de toamna si multe altele. Puteti face un colaj de toamna cu frunze si alte elemente specifice. De asemenea, puteti face ghirlande din frunze uscate, agatate, diverse decoratiuni de toamna, folosind inclusiv hartie colorata, pasla, carton colorat, creioane colorate, lipici etc.

Puteti realiza o sperietoare – folosind paie, hartie, bucati de material, esarfe vechi, hartie creponata etc. Poate fi pusa apoi in curte sau folosita ca decor pentru petrecerea de Halloween. O alta idee este sa realizati suporturi pentru hrana pasarilor, felicitari de toamna, suporturi decorate de toamna etc. Puteti face coliere si bratari din ghinde sau frunze, tablouri din frunze sau o coronita decorativa pentru casa cu frunze si ghinde. Se pot face diferite decoratiuni de casa cu tematica de toamna, sau puteti aranja un cos cu fructe si legume de sezon.

2. Experimente stiintifice de sezon

O idee excelenta de activitati de toamna poate fi si desfasurarea de activitati stiintifice cu tematica de toamna. Puteti pregati slime, mini mozaicuri cu seminte uscate si vopsite, sa plantati cateva seminte in sol si sa le urmariti cum cresc pentru a intelege ciclul de viata al plantelor. Puteti analiza frunzele – cum se comporta in diferite solutii lichide.

Se pot folosi de elemente din natura (frunze, conuri, castane, ghinde etc.) pentru a dezvolta abilitatile matematice ale copilului. Jocurile de numarat pot sa ajute copilul sa invete mai bine sa numere, adunarea si scaderea. Incurajati copilul sa faca un ierbar cu frunze de diferite specii de copaci. De asemenea, puteti incerca experimentul „de ce isi schimba frunzele culorile toamna”, sub supravegherea adultilor.

3. Sa coacem si sa gatim – retete de toamna

Gatitul si coptul pot fi activitati distractive atunci cand vreti ca cei mici sa invete ceva si sa experimenteze atmosfera de sezon. Exista numeroase retete de deserturi de toamna, placinte de toamna, tarte si nu numai, condimentate cu aromele de sezon. Puteti folosi ingrediente ca mere, pere, dovleac etc. De asemenea, incurajati copiii sa va ajute la pregatit dulceturi, compoturi si alte retete pentru camara. Pregatiti impreuna biscuiti cu arome de toamna, salata de fructe de sezon, placinta cu mere si nuci, placinta cu dovleac, dovleac copt, mere coapte, compot de mere si pere, prajitura cu gutui etc.

4. Petrecere de Halloween

Halloween poate insemna sa punem creativitatea in valoare. Faceti costume vesele sau cu diferite personaje, sculptati dovleci si organizati o petrecere cu tematica de Halloween, completata cu mancare, bauturi si jocuri de petrecere pe aceeasi tema.

5. Drumetii si explorarea naturii

O drumetie toamna – nimic mai frumos! Puteti merge in parcul din oras, undeva la marginea orasului, intr-o padure, la munte etc. Culegeti frunze de toate formele si culorile, si la final sa le sortati – un functie de culoare, dimensiune sau forma. De asemenea, puteti culege tot felul de betisoare, castane, ghinde, plante – ce pot fi folosite apoi pentru activitati de arta si mestesug.

Admirati peisajele de toamna, culorile toamnei, vorbiti despre culori, faceti poze de peisajele de toamna si profitati la maximum de timpul petrecut in natura. Folositi frunze, conuri de brad, betisoare si crengute pentru dezvoltarea senzoriala a copilului folosind resurse naturale. In timpul plimbarilor, puteti spune poezii despre toamna, povesti, puteti canta cantecele de sezon etc. Vorbiti despre animalele care se gasesc in natura, despre hibernare, despre pasari si ce se intampla cu ele in lunile de iarna. Puteti juca diverse jocuri in natura – inclusiv fotbal si alte jocuri cu mingea etc. O alta idee este sa mergeti in gradina botanica sau la un picnic la padure. Plimbarea poate fi una senzoriala – ascultati sunetele din jur, ce zgomote fac frunzele sub talpi, simtiti scoarta copacului, frunzele, betisoarele etc. Poate fi o practica mindfulness de care se poate bucura intreaga familie.

6. Sculptati dovleci 🎃

Pentru Halloween si nu numai, puteti alege un dovleac pe care sa il sculptati. Puteti face diverse forme vesele si infricosatoare, iar la final sa il luminati. Supravegheati permanent copilul si aveti grija sa nu se accidenteze. Semintele de dovleac le puteti pastra pentru o gustare delicioasa – presarate cu putina sare si coapte in cuptor – sursa excelenta de fibre si vitamina E.

7. Pictura de toamna

O alta activitate de acest tip poate fi pictura – dati frau liber imaginatiei si pictati tot felul de peisaje, elemente de toamna etc. Culorile toamnei sunt, de asemenea, o ocazie perfecta pentru a vorbi despre copaci vesnic verzi, diferite tipuri de copaci si flori, despre cum plantele cresc in diferite zone si despre schimbarile de anotimp. Puteti picta inclusiv pe ietre, pe frunze, ghinde, conuri de pin sau castane. Puteti picta peisaje de toamna, cele patru anotimpuri, legume si fructe de sezon etc.

8. Seara de toamna in familie

O seara de film in familie poate fi un moment ideal pentru a petrece timp cu cei dragi, Gasiti un film pe placul tuturor, pregatiti cateva gustari, o cana cu ciocolata calda sau un ceai si gata. De asemenea, alta idee de seara in familie poate fi o seara in care sa spuneti povesti, sa jucati jocuri de societate, sa faceti concurs de ghicitori sau seara de karaoke. Puteti, de asemenea, sa priviti cerul instelat sau puteti urmari un apus de toamna.

9. Vanatoarea de comori

Daca verile sunt pentru inot, iernile sunt pentru ski, atunci toamna de ce nu ar fi despre saritul in frunze 🍂 ? Incurajati copiii sa adune frunze si sa faca o gramada uriasa in curte. Apoi, lasati-i sa se distreze sarind pe teancul de frunze. In plus, puteti sa ascundeti diverse jucarii moi intr-o gramada si sa ii lasati sa le caute.

Organizati o vanatoare de comori cu specific de toamna. Folositi elemente specifice sau alegeti sa cautati diverse frunze, ghinde, betisoare si alte obiecte asemanatore. Cautati comorile gasite in natura – pietricele, crengute si frunze de diferite culori, forme si dimensiuni. Puteti, de asemenea, sa ascundeti diferite „comori” prin curte, printre frunze etc. – puteti scrie indicii care sa-l faca pe copil sa se concentreze si sa isi dea seama unde sunt ascunse obiectele.

10. La cules de fructe si legume

Daca aveti posibilitata, puteti merge la strans mere, pere, struguri sau nuci. Se recomanda ca cei mici sa efectueze in medie 60 de minute de activitate fizica in fiecare zi. Activitatile in natura cu tematica de toamna ii pot ajuta pe copii sa ramana activi si sa se bucure de aer liber mai mult timp. In propria curte, la bunici, la alte rude sau la diferite ferme, ii puteti implica pe cei mici in diferite activitati specifice de toamna. De exemplu, pot particita la cules de mere, pere, prune sau alte fructe din livada. In timp ce fac miscare, invata si despre alimente si activitati specifice acestui anotimp. Veti petrece timp in natura, va veti distra si petreceti timp in familie. De asemenea, puteti merge la cules de dovleci si puteti alege dovleacul perfect pentru petrecerea de Halloween.

De asemenea, cei mici pot sa participe la stransul frunzelor si alte activitati de acest timp. Daca aveti o curte in care cad multe frunze, o forma excelenta de exercitiu este sa greblati frunzele. Puteti transforma aceasta activitate intr-un joc, astfel incat toata lumea sa se distreze in timp ce o face.

Lasa elementele de toamna sa te inspire si petrece timp alaturi de cei mici, timp de joaca si distractie, dar in care copiii pot sa invete, in acelasi timp, lucruri interesante si utile!

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago