Sezonul gripal 2020 in timp de pandemie – cum te pregatesti?

sezonul gripal 2020 in timp de pandemie

banner-peg-perego-miababy

Cum ne pregatim pentru sezonul gripal 2020 in timp de pandemie? Sezonul gripal din acest an coincide cu pandemia COVID-19 in curs, si e esentiala luarea de masuri de protectie in acest sens.

Sezonul gripal 2020 si vaccinarea

Desi nimeni nu poate spune cu certitudine ce se va intampla in toamna si iarna, CDC considera ca este posibil ca virusurile gripale si virusul care cauzeaza COVID-19 sa se raspandeasca mult. In acest context, administrarea unui vaccin antigripal va fi mai importanta ca niciodata.

Vaccinarea anti-gripala va fi putin diferita anul acesta, existand diferite protocoale pentru sanatatea si siguranta pacientilor si a personalului medical. Vaccinul antigripal este recomandat inclusiv copiilor mai mari de 6 luni si femeilor insarcinate. De fapt, este recomandat ca toate femeile care sunt insarcinate sau care pot ramane insarcinate in timpul sezonului gripal sa fie vaccinate in orice trimestru.

gripa vs covid 19

Retineti ca:

banner-peg-perego-miababy

  • Vaccinul antigripal NU ne face mai susceptibili la COVID-19. Conform CDC, nu exista dovezi ca vaccinul antigripal creste riscul de infectare cu virusul responsabil de COVID-19.
  • Vaccinul antigripal NU protejeaza impotriva COVID-19, insa vaccinarea impotriva gripei are multe alte beneficii importante – reduce riscul de complicatii si deces si previne supra-aglomerarea sistemului medical, mai ales in contextul actual.

Vaccinarea poate contribui la reducerea impactului general al bolilor respiratorii asupra populatiei si, astfel, la diminuarea efectelor asupra sistemului de sanatate in timpul pandemiei COVID-19.

Compozitia vaccinurilor antigripale in 2020

Exista multe virusuri gripale diferite ce se schimba constant. Compozitia vaccinurilor antigripale este modificata dupa cum este necesar pentru a se potrivi cu virusurile gripale circulante, conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Pentru sezonul gripal 2020-2021, medicii pot alege sa administreze orice vaccin antigripal aprobat, adecvat varstei.

Conform Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), in sezonul gripal 2020/2021 producatorii de vaccinuri trivalente cu virus viu atenuat trebuie sa foloseasca o serie de tulpini de la virusuri asemanatoare cu A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09,  A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2) si B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage). Pentru vaccinurile gripale sezoniere trivalente pe baza de celule se vor folosi tulpini de la virusurile A/Hawaii/70/2019 (H1N1)pdm09, A/Hong Kong/45/2019 (H3N2) si B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage). In cazul vaccinurilor tetravalente cu doua virusuri gripale B, se va folosi un virus asemanator cu B/Phuket/3073/2013 pe langa tulpinile mentionate anterior. Aceste recomandari sunt facute pe baza observatiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru emisfera nordica.

Cand ne vaccinam?

Nu exista nicio modificare in recomandarea CDC cu privire la momentul vaccinarii in acest sezonul gripal 2020. Astfel, vaccinarea in iulie sau august este prea devreme, in special pentru persoanele in varsta, din cauza probabilitatii unei protectii reduse impotriva infectiei gripale mai tarziu in sezonul gripal. Lunile septembrie si octombrie sunt cele mai bune perioade pentru vaccinare. Insa, atata timp cat circula virusurile gripale, vaccinarea ar trebui sa continue, chiar si in ianuarie sau mai tarziu.

cursuri puericultura

vaccinul antigripal 2020

Gripa vs COVID-19

Atat gripa, cat si COVID-19 sunt ambele boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de virusuri diferite. COVID-19 este cauzata de infectia cu un nou coronavirus (numit SARS-CoV-2), iar gripa este cauzata de infectia cu virusuri gripale. Pentru ca unele dintre simptomele celor doua boli sunt similare, uneori poate fi dificil sa se faca diferenta doar pe baza simptomelor. Astfel, testarea poate fi necesara pentru a confirma boala. Exista, insa, cateva diferente cheie intre cele doua.

De asemenea, este posibil ca o persoana sa aiba gripa sau alte boli respiratorii si COVID-19 in acelasi timp – infectie dubla. Gripa si COVID-19 pot duce la boli grave, inclusiv la boli care duc la spitalizare sau la deces. Desi mai sunt necesare studii in acest sens, se pare ca boala COVID-19 are rata mai mare de mortalitate decat gripa sezoniera.

miababy magazin

Vaccinurile antigripale nu vor preveni COVID-19, dar reduc riscul de gripa, internarile si decesele din sistemul de sanatate si vor mentine resursele medicale pentru ingrijirea persoanelor cu COVID-19. 

Masuri preventive pentru a opri raspandirea gripei

cum ne protejam de gripa

  • Evitati contactul strans cu persoanele bolnave.
  • Daca sunteti bolnav, limitati cat mai mult posibil contactul cu altii pentru a nu raspandi infectia.
  • Acoperiti-va gura si nasul cand tusiti si stranutati.
  • Spalati-va mainile des cu apa si sapun, cel putin 20 secunde. Daca nu aveti la indemana apa si sapun, folositi o substanta dezinfectanta pe baza de alcool.
  • Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile neigienizate.
  • Curatati si dezinfectati suprafetele si obiectele care pot fi contaminate.

In plus, pentru a preveni raspandirea virusului responsabil de COVID-19, respectati masurile de distantare sociala si purtati masca de protectie pentru a limita raspandirea virusului.

Referinte:
(1) https://www.who.int/influenza/surveillance_monitoring/updates/latest_update_GIP_surveillance/en/
(2) https://www.cdc.gov/flu/pandemic-resources/index.htm
(3) https://www.who.int/influenza/vaccines/virus/recommendations/2020-21_north/en/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.