Sanatate copii

Tinitus la copii – cauze, simptome, tratament

Citeste in articolul de mai jos mai multe despre tinitus la copii sau acufene, care pot fi cauzele pentru tiuit in urechi, semne si simptome asociate, metode de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce inseamna tinitus?
2. Semne si simptome
3. Cauze tinitus la copii
4. Diagnostic
5. Solutii si recomandari

Ce inseamna tinitus?

Tinitusul nu apare doar la adulti. Multi copii se pot confrunta cu tinitus sau acufene, iar simptomele si strategiile pentru gestionarea tinitusului la copii sunt aproape aceleasi ca la adulti. Tinitus (tiuit in urechi sau acufene) este o problema in care apare un tiuit in interiorul urechii ce nu poate fi explicat printr-un sunet extern. Zgomotul poate fi continuu sau sporadic, in una sau ambele urechi – poate fi ca un vuiet, zumzet, clic, bazait, suierat etc.

Majoritatea copiilor cu tinitus au un auz normal, dar poate fi experimentat si de acei copii care se confrunta cu probleme de auz. Aproximativ o treime dintre copii experimenteaza la un moment dat tinitus, dar afectiunea trece adesea neobservata. In unele cazuri, copilul este prea mic pentru a descrie ceea ce aude, a ajuns sa considere acest sunet ca fiind normal sau nu este suficient de afectat de acest tiuit. Desi este rar, cazurile mai severe de tinitus pot provoca disconfort major si pot sa interfereze cu somnul si concentrarea la scoala.

Tinitusul nu este o boala in sine, ci un simptom comun si, deoarece implica perceptia sunetelor, este asociat in mod obisnuit cu sistemul auditiv. De fapt, diferite parti ale sistemului auditiv, inclusiv urechea interna, sunt adesea responsabile pentru acest simptom. Uneori, este relativ usor sa asociati simptomul cu probleme specifice care afecteaza sistemul auditiv, dar alteori conexiunea este mai putin clara.

Semne si simptome

In functie de varsta si capacitatea copilului de a se exprima, precum si de severitatea tinitusului, simptomele pot varia. In general, simptomele mai severe sunt mai putin frecvente la copii. Tinitusul este cel mai adesea descris ca un tiuit in urechi, chiar daca nu este prezent niciun sunet extern. Cu toate acestea, tinitusul poate provoca si alte tipuri de zgomote percepute, inclusiv bazait, clic, fluierat, zumzet, suierat sau vuiet.

Fiecare persoana resimte tinitusul diferit. Zgomotul poate fi auzit intr-o ureche, in ambele urechi, in mijlocul capului sau poate fi dificil sa fie identificata exact locatia. Zgomotul poate fi scazut, mediu sau inalt. Poate exista un singur zgomot sau doua sau mai multe componente. Zgomotul poate fi continuu sau poate sa vina si sa plece. Poate fi silentios, foarte tare sau volumul poate fluctua. Tinitusul pulsatil in acord cu bataile inimii este, de asemenea, destul de comun.

Alte semne si simptome asociate includ:

  • sensibilitate la zgomot;
  • probleme de atentie si neliniste;
  • iritabilitate;
  • probleme cu somnul;
  • oboseala.

Cauze tinitus la copii

Tinitusul poate sa apara cel mai frecvent deoarece neuronii din caile auditive ale creierului trimit semnale care nu sunt legate de o sursa de sunet reala. In cazuri rare, tinitusul este un sunet fizic produs in organism de sistemul musculo-scheletic sau circulator. Expunerea prelungita la sunete puternice este cea mai frecventa cauza a tinitusului. Pana la 90% dintre persoanele cu tinitus au un anumit nivel de afectare a auzului indusa de zgomot. Zgomotul poate cauza leziuni permanente la nivelul celulelor sensibile la sunet.

Astfel, cauzele posibile ale tinitusului includ:

  • expunerea la zgomot (expunere cumulativa sau unica la zgomot intens);
  • acumulare de ceara in canalul urechii;
  • infectii ale urechii sau ale sinusurilor;
  • probleme cu articulatiile maxilarului, cum ar fi sindromul articulatiei temporomandibulare;
  • probleme dentare;
  • traumatisme la gat sau la cap, cum ar fi o comotie cerebrala;
  • expunerea la fumul pasiv;
  • unele medicamente: chimioterapie, anumite antibiotice, aspirina sau alte medicamente care pot afecta urechea interna;
  • leziuni ale urechii, inclusiv prin introducerea unui obiect prea mult in ureche, inclusiv un betisor de vata;
  • pierderea auzului – dobandit sau congenital;
  • diferentele intre oasele urechii medii;
  • alergii;
  • in cazuri rare, tumori cu crestere lenta la nivelul nervilor auditivi, vestibulari sau faciali;
  • boala Meniere;
  • otoscleroza.

Exista o serie de afectiuni non-auditive care pot provoca tinitus, precum si factori ce tin de stilul de viata. Tinitusul se poate intensifica uneori atunci cand o persoana este ingrijorata sau stresata din alte motive. Stresul si oboseala pot duce la tinitus sau pot contribui la intensificarea unui caz existent. O categorie speciala este tinitusul care suna ca bataile inimii sau pulsul, cunoscut si sub numele de tinitus pulsatil.

Diagnostic

Daca suspectati ca cel mic are tinitus, mergeti la medic – la medicul de familie sau pediatru. De obicei se recomanda ulterior si un consult ORL. Se va face o examinare fizica, impreuna cu analiza amanuntita a simptomelor si a istoricului medical. De asemenea, se vor face teste de auz si teste fiziologice ale functiei urechii medii si interne. Uneori pot fi recomandate si analize de laborator si CT sau RMN.

Solutii si recomandari

Nu exista un tratament specific pentru tinitus. Din fericire, chiar si pentru copiii care se confrunta cu tinitus sever si deranjant, strategiile de management de baza pot fi eficiente. Daca tinitusul este dat de o problema de baza, se va trata acea problema care a cauzat tiuitul in urechi – de exemplu infectii, leziuni, acumulare de ceara etc. Insa, de obicei cauza este dificil de identificat. In functie de varsta copilului si capacitatea sa de a intelege, discutati cu el despre aceasta problema. Ascultati ce are de spus copilul – este important ca cel mic sa simta ca este ascultat si auzit si ca acordati atentie problemelor si grijilor lui. Daca aceste probleme sunt lasate negestionate, pot avea un impact semnificativ asupra bunastarii fizice si emotionale a copilului si asupra progresului educational al acestuia. In timp ce tinitusul este rareori un semn ca este necesara ingrijire urgenta, suferinta pe care o poate provoca celui mic inseamna ca se recomanda interventia prompta.

Imbunatatirea bunastarii generale a copilului poate ajuta la scaderea stresului si a oboselii – care pot duce la agravarea tinitusului. Este foarte important sa protejati copilul de zgomote puternice si sa oferiti protectie adecvata a urechilor atunci cand este cazul – de exemplu casti de protectie sau dopuri de urechi.

Alte recomandari

In timpul noptii poate fi utila terapia cu sunet sau folosirea unui dispozitiv de zgomote albe pentru a reduce perceptia tiuitului si pentru mascarea sunetelor. Practic ajuta copilul sa se adapteze la acest sunet. Tratamentele pentru tinitus includ si terapia cognitiv-comportamentala, terapia de recalificare a tinitusului, stimularea electrica sau magnetica a creierului pentru a schimba direct activitatea neuronala si diverse terapii sonore ce utilizeaza sunete modificate. Scopul acestor tratamente este de a modifica activitatea neuronala a creierului legata de tinitus, fie prin modulare neuronala, fie prin acomodare.

Referinte:
(1) https://www.chop.edu/conditions-diseases/tinnitus-in-children
(2) https://www.childrenshospital.org/conditions/tinnitus
(3) https://www.tinnitus.org.uk/tinnitus-a-parents-guide
(4) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2021.726803/full

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago