Boala Meniere – cauze, tratament

boala meniere

Iata care sunt cauzele si factorii de risc pentru boala Meniere la copii si adulti, cum se manifesta aceasta problema, ce implica diagnosticul si tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este boala Meniere?
2. Simptome
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Tratament pentru boala Meniere

Ce este boala Meniere?

Boala Meniere este o cauza frecventa pentru vertijul la adulti, dar este rar intalnita la copii. Este o afectiune a urechii interne. De obicei, se prezinta cu vertij sever care dureaza intre 20 de minute si 24 de ore, impreuna cu pierderea auzului fluctuanta si senzatie de plenitudine sau presiune in urechi. De asemenea, pacientii pot prezenta stari de dezechilibru, tinitus sau zgomot in urechi, greata si varsaturi. In cele mai multe cazuri, doar o ureche este afectata.

Doar aproximativ 3% dintre toti pacientii cu boala Meniere sunt in grupa de varsta pediatrica. In cazul copiilor este necesare o evaluare mai extinsa. Trebuie analizat istoricul de traumatisme fizice sau acustice si trebuie facute controale alergologice. De asemenea, este necesara identificarea unor eventuale tulburari metabolice si identificarea tulburarilor inflamatorii.

vertijul la copii

Simptome

Boala Meniere este o tulburare a urechii interne. Simptomele clasice includ:

  • episoade de ameteli si vertij;
  • hipoacuzie – de obicei unilaterala (doar la o ureche);
  • tinitus (tiuit in urechi);
  • senzatie de plenitudine sau presiune in urechea afectata;
  • sensibilitate la zgomot.

In timpul unei crize, simptomele includ ameteli, o senzatie de plenitudine in ureche si tinitus (zgomot in ureche). Din cauza senzatiei de ameteala, unii oameni transpira intens si se confrunta cu greata si varsaturi in timpul unei crize. Unele studii recente au prezentat o intensificare a simptomelor la femei in etapa premenstruala. Insa, sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili relatia dintre fazele ciclului menstrual si raspunsurile la boala Meniere. De asemenea, unii pacienti raporteaza ca aceste crize ale bolii par a fi legate de stres, dar din nou nu a fost stabilita nicio relatie cauzala.

Deoarece aceasta tulburare este foarte rara la copii, medicii recomanda intotdeauna ca cei mici sa fie supusi unei examinari amanuntite pentru a exclude o serie de tulburari vestibulare pediatrice mai frecvente inainte de a primi un diagnostic de boala Meniere.

cursuri puericultura

probleme ale urechii

Cauze

Cauza exacta a bolii Meniere este inca necunoscuta, dar exista o serie de teorii. Se crede ca endolimfa suplimentara (fluidul din urechea interna) duce la cresterea presiunii in interiorul labirintului urechii interne, ceea ce provoaca un episod sau o criza. Nu este clar daca excesul de endolimfa rezulta din productia excesiva, drenajul deficitar sau lipsa generala a unui volum constant de lichid in urechea interna.

Unele ipoteze cu privire la motivul pentru care persoanele cu boala Meniere au exces de lichid in urechea interna includ:

miababy magazin
  • raspuns imun anormal;
  • predispozitie genetica;
  • reactii la anumite alimente;
  • stres;
  • infectie virala.

In unele cazuri, in special la pacientii la care boala implica ambele urechi, alergiile sau tulburarile autoimune pot juca un rol in aparitia bolii Meniere. In unele cazuri, alte afectiuni pot provoca simptome similare cu cele ale bolii Meniere. Persoanele cu boala Meniere au probleme cu urechea interna si sunt mai sensibile la factori precum oboseala si stresul care pot influenta frecventa crizelor.

cauzele bolii meniere la copii

Metode de diagnostic

Diagnosticul incepe cu analiza simptomelor, analiza istoricului medical si o examinare fizica. Medicul va adresa intrebari privind simptomele, cum se simte o criza de vertij, cat dureaza de obicei, daca sunt anumiti factori ce declanseaza, intensifica sau reduc simptomele, ca schimbarea pozitiei etc. De asemenea, se vor efectua teste de auz – examinare audiometrica. Se pot face si teste de echilibru si o electrocohleografie care identifica presiunea lichidului din urechea interna in unele cazuri de boala Meniere. Uneori pot fi necesare si proceduri imagistice, ca RMN sau CT.

Tratament pentru boala Meniere

Nu exista leac pentru boala Meniere. Tratamentul se concentreaza in general pe gestionarea simptomelor si pe prevenirea sau scaderea numarului de crize. Acolo unde este posibil, scopul este de a mentine auzul si de a reduce problemele de echilibru. In timpul unei crize, puteti utiliza medicamente care reduc varsaturile, greata, vertijul si anxietatea. Ametelile si vertijul cauzate de boala Meniere pot fi adesea tratate printr-o dieta cu un continut redus de sare si, ocazional, cu un medicament diuretic, ambele contribuind la reducerea la minimum a acumularii de lichid la nivelul urechii interne care provoaca simptome.

tratarea bolii meniere

Optiunile de tratament includ:

  • medicamente – pentru a controla vertijul, greata si varsaturile si pentru a reduce anxietatea si retentia de lichide, antihistaminice etc.;
  • modificari ale stilului de viata – managementul stresului, modificari ale dietei, in special o dieta saraca in sare si renuntarea la fumat;
  • evitarea factorilor declansatori ce agraveaza simptomele, inclusiv miscarea brusca, luminile puternice etc.

Unele dintre aceste masuri pot reduce lichidul din urechea interna, astfel incat sa aveti mai putine crize de vertij. Stresul sau anxietatea pot declansa uneori crize ale bolii Meniere, asa ca poate fi recomandata psihoterapia pentru anxietate sau depresie.

In caz de simptome severe sau crize frecvente, medicul va poate sugera tratamente ORL mai complexe, ca injectii locale, interventii pentru a drena lichidul din urechea interna sau la nivelul nervului responsabil de echilibru. Fizioterapia vestibulara poate ajuta la gestionarea vertijului. Cand ametelile sunt severe si nu pot fi controlate cu dieta si medicamente, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Exista o serie de proceduri chirurgicale diferite pentru a controla ametelile asociate cu boala Meniere, desi acestea sunt rareori efectuate la copii, cu exceptia cazului in care este absolut necesar.

Referinte:
(1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/lary.1978.88.9.1504
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16623983/
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/ears-menieres-disease
(4) https://www.nhs.uk/conditions/menieres-disease/
(5) https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/conditions-and-symptoms/conditions/menieres-disease/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *